Mødedato: 18.03.2020, kl. 12:30
Mødested: Skriftlig votering

Ændring af mandat til HOFOR vedrørende kapital til vindmøller og solceller

Se alle bilag

Med udgangspunkt i KBH 2025 Klimaplanen har Københavns Kommune besluttet en målsætning om, i regi af HOFOR, at opstille 460 MW, og med budgetaftale 2020 potentielt 560 MW vindmøller og solceller.

Borgerrepræsentationen gav i 2014 HOFOR's bestyrelse mandat til at anvende de frie likvider i HOFOR Forsyning Holding P/S til indskud eller lån til HOFOR Vind A/S. 

Mandatet tog dog ikke hensyn til, at der er flere holdingselskaber i HOFOR samt muligheden for at oprette eller købe flere vindmølleselskaber, f.eks. i forbindelse med overtagelse af vindmølleprojekter. Desuden tager mandatet ikke hensyn til, at solcelleprojekter nu også indgår i strategien for at nå målet. 

Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at HOFOR's eksisterende mandat udvides til også at omfatte solceller, HOFOR Holding A/S og de øvrige datterselskaber, som varetager investeringer i vindmøller eller solceller.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at Borgerrepræsentationen, som generalforsamling for HOFOR Forsyning Holding P/S, godkender, at det eksisterende mandat til at allokere 500 mio. kr. fra selskabets likvider og reserver til egenkapitalindskud og/eller lån til HOFOR Vind A/S, med det formål at finansiere HOFOR's vindmølleindsats, udvides til også at omfatte egenkapitalindskud og/eller lån til finansiering af kommercielle solcelleprojekter,
  2. at mandatet udvides til også at omfatte indskud af kapital i HOFOR Holding A/S og andre datterselskaber, i form af egenkapital og/eller lån, med det formål at finansiere HOFOR's vindmølle- og solcelleindsats i disse selskaber.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 8. maj 2014 (dagsordenspunkt 3) at allokere 500 mio. kr. af de likvide reserver i HOFOR til vindmølleinvesteringer i HOFOR Vind A/S. 

Indstillingen tog ikke højde for, at en del af vindmølleinvesteringerne er finansieret fra HOFOR Holding A/S, samt at HOFOR senere også har fået mandat til at investere i solcelleprojekter på lige fod med vindmølleprojekter. 

Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at mandatet til HOFOR's bestyrelse vedrørende allokeringen af midler til vindmøller udvides til også at omfatte kapitalindskud i HOFOR Holding A/S og andre datterselskaber i HOFOR-koncernen for at finansiere investeringer i vind- og/eller solceller.

Løsning

HOFOR-koncernen består af flere holdingselskaber og datterselskaber, jf. bilag 1. HOFOR Forsyning Holding P/S ejes 100 pct. af Københavns Kommune og er således det ultimative moderselskab i den samlede HOFOR-koncern. 

Vindmølleaktiviterne, solceller m.m. varetages i HOFOR Holding A/S koncernen, som indirekte ejes 100 pct. af Københavns Kommune. HOFOR's kommercielle aktiviteter og aktiviteter udskilt efter vandsektorloven er datterselskaber i HOFOR Holding A/S, herunder også HOFOR Vind A/S.

Borgerrepræsentationen har besluttet, at opfyldelse af KBH 2025 Klimaplanens målsætning vedrørende vindmøller på potentielt 560 MW også kan realiseres ved kommercielle solcelleprojekter. 

Da indstillingen fra 2014 p.t. ikke omfatter solcelleprojekter samt de forskellige holdingselskaber og datterselskaber i HOFOR-koncernen, som varetager investeringer i vindmøller og solceller, indstiller Økonomiforvaltningen, at mandatet udvides til også at omfatte disse forhold.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. 

Videre proces

HOFOR modtager meddelelse om Borgerrepræsentationens beslutning.

 

Søren Hartmann Hede           /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Ændring af mandat til HOFOR vedrørende kapital til vindmøller og solceller (2020-0050023)

Økonomiudvalgets beslutning i skriftlig votering fra den 16. marts 2020 til den 18. marts 2020  

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.

Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi er tilhængere af sol- og vindenergi. Vi mener dog ikke, at det er en offentlig opgave at eje disse produktionsanlæg, idet de med fordel kan ejes af private, og kommunen kan på et konkurrencebaseret marked købe den nødvendige energi.”

Til top