Mødedato: 18.01.2005, kl. 15:00

Redegørelse om udarbejdelse af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for et nyt byområde, herunder Rigsarkivet m.m. på den tidligere godsbanegårds arealer langs Kalvebod Brygge (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Redegørelse om udarbejdelse af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for et nyt byområde, herunder Rigsarkivet m.m. på den tidligere godsbanegårds arealer langs Kalvebod Brygge (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 18. januar 2005

 

 


J.nr. ØU 20/2005

 

9. Redegørelse om udarbejdelse af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for et nyt byområde, herunder Rigsarkivet m.m. på den tidligere godsbanegårds arealer langs Kalvebod Brygge (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen fremsender nærværende redegørelse til Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på udarbejdelse af forslag til lokalplan "Rigsarkivet" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 12. januar 2005

Sagen blev udsat

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. januar 2005

Sagen blev udsat ved mødets start.

 

 

Behandling: Økonomiudvalget.

 

 

RESUME

I 2003 besluttede Folketinget at placere nye magasiner med tilhørende administrative funktioner til Rigsarkivet og Landsarkivet for Sjælland på den tidligere godsbanegårds arealer langs Kalvebod Brygge. Magasinerne løser tillige Det Kgl. biblioteks magasinproblemer i en årrække. Godsbanedriften ophørte i 1999, og det store godshotel KB32 langs Kalvebod Brygge anvendes nu til kontorformål samt fjernstyringsanlæg for togdrift for DSB m.fl. Størstedelen af området ligger ubenyttet hen, og DSB ser gerne områdets potentialer realiseret.

På denne baggrund drøftede Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget i marts 2004 en redegørelse for igangsætning af planprocessen for et kommuneplantillæg og en lokalplan for Rigsarkivet og den tidligere godsbanegård, jf. bilag 1.

Planprocessen blev indledt med forudgående høring om kommuneplanændringerne, hvor kommunen indtil 19. maj 2004 indkaldte ideer og forslag til planarbejdet. Der er modtaget 8 henvendelser, som er vurderet i bilag 2.

DSB og Staten har indbudt 4 Arkitektfirmaer til at udarbejde idéforslag til bebyggelse af området. Målet var at tilvejebringe en helhedsplan, som kan danne grundlag for det videre planarbejde. Firmaernes forslag er blevet vurderet af et rådgivende udvalg med repræsentanter for DSB, Kulturministeriet, Slots- og Ejendomsstyrelsen og Københavns Kommune. Udvalget anbefalede et projekt udarbejdet af Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S. Dette projekt danner i en bearbejdet form grundlag for denne redegørelse og det videre arbejde med lokalplanforslag og kommuneplantillæg. Samtidig har DSB taget kontakt med mulige investorer til kongrescenter, hotel og kontorer. Hotellet tænkes placeret ved Bernstorffsgade og kongrescentret midt i området lige nord for adgangsvejen fra Kalvebod Brygge.

Lokalplanområdet omfatter et ca. 110.000 m² stort jernbaneareal fra Bernstorffsgade langs Kalvebod Brygge til 60 m syd for Dybbølsbro, jf. bilag 1. Området er en del af Vesterbro bydel, men samtidig en del af de nye centrale byområder i den nordlige del af Sydhavnen. Området er en af Københavns mest centrale grunde, beliggende i hjertet af byen både geografisk og infrastrukturelt.

Den nordøstlige del af lokalplanområdet er præget af massiv bebyggelse med den tidligere godsbanegård og det ca. 30 m høje godshotel KB 32. Den sydvestlige del af området er overvejende ubebygget bortset fra lave tekniske bygninger. Det meste af bebyggelsen i lokalplanområdet påregnes nedrevet bortset fra KB 32. Området rummer ingen bebyggelse, der i Bydelsatlas Vesterbro er karakteriseret med høj bevaringsværdi, men en enkelt i klasse 4, den bedste med middel bevaringsværdi.

Godsbanegården ligger uden for den oprindelige kystlinie på fyldlag i 3 – 4 m tykkelse. Området er diffust forurenet, og der er formodning om jordforurening i området. Området er udsat for støj fra vej- og togtrafik. I den Hvide Kødby ligger et ammoniakkøleanlæg, der betjener kødbyen. Der er en vis risiko forbundet med anlægget, og Miljøkontrollen har i forbindelse med udarbejdelse af lokalplan for Brune Kødby frarådet etablering af hoteller, boliger eller anden form for overnatning inden for 300 m fra anlægget. Miljøkontrollen er blevet bedt om en udtalelse om eventuel risiko ved boliger inden for lokalplanområdet, ligesom Miljøkontrollen vil vurdere tog- og bilstøjens betydning for boligbyggeri i lokalplanområdet.

Forslag til kommuneplantillæg: Forvaltningerne anbefaler, at området under ét fastlægges med en maksimal bebyggelsesprocent på 150. Parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen 1 plads pr. 200 m² etageareal (for arkiv og lagerfunktionen, dog kun én plads pr. 800 m² etageareal). Området vil i Kommuneplan 2005 blive foreslået fastlagt som byomdannelsesområde.

Det nordlige område mellem Bernstorffsgade og adgangsvejen fra Kalvebod Brygge fastlægges til et S2*-område med en anvendelse til serviceerhverv med mulighed for, at op til 25 pct. af etagearealet kan anvendes til boliger. Der tillades bebyggelse i op til 12 etag er og med en bygningshøjde på maks. 44 m.

Det sydlige område fastlægges til et C2*-område med serviceerhverv og boliger og med et krav om en boligandel på ca. 50 pct. Der kan tillades bebyggelse i op til 10 etager med en højde på op til 36 m.

Endvidere foreslås rækkefølgebestemmelser, som fastlægger udbygningen af det sydlige område til efter 2011.

Lokalplanforslag: Det foreslås, at lokalplanen fastlægger rammerne for byudviklingen i hele området, der inddeles i 4 underområder, og detaljerede bestemmelser for Rigsarkivet og evt. for et hotel/kontorbyggeri i område I og et kongrescenter i område III (afhængig at projektudviklingen).

Lokalplanens formål er at muliggøre omdannelse af jernbanearealet til et område med bebyggelse til boliger, Rigsarkiv og serviceerhverv i høj arkitektonisk kvalitet præget af et gennemgående, markant, landskabeligt bånd.

Lokalplanen fastlægger udformningen af det landskabelige bånd og en vejstruktur med pladsdannelser samt cykel- og gangstier gennem området med forbindelse til de grønne cykelruter og for delområde II en principiel bebyggelsesplan med udpegede byggefelter. Vejstrukturen indrettes med en ny vej langs grænsen mod postgirobygningen og baneterrænet med mulighed for en fremtidig forlængelse til Otto Busses Vej / Vasbygade.

Trafikmængderne til og fra området skønnes at blive af størrelsesordenen 6.000 køretøjer pr. døgn. Fuldt udbygget vil området have ca. 750 parkeringspladser, der fortrinsvis etableres i konstruktion. Det bestemmes, at der kun skal etableres 1 plads pr. 800 m² etageareal til brug for Rigsarkivets magasinfunktion. Muligheden for et af- og påstigningssted for turistbusser vil blive overvejet.

Delområde I - Bernstorffs Plads - fastlægges til serviceerhverv med mulighed for op til 25 pct. boliger og for at bygge i op til 12 etager (maksimalt 44 m). Delområde II – Rigsarkivet m.m. - fastlægges til serviceerhverv, også med mulighed for op til 25 pct. boliger. Der fastlægges byggefelter til Rigsarkivets magasinbygninger og forbindelsesbygning til godsbygningen KB 32. Der overvejes åbnet mulighed for at erstatte tagetagen på KB 32 med 2-3 nye etager til publikumsorienterede Rigsarkiv-formål. Godsbygningen vil hermed blive 8 etager høj og få en højde på ca. 38 m. Hvorvidt en påbygning skal indgå i det kommende forslag til lokalplan afhænger af igangværende byarkitektoniske analyser. Delområde III – kongrescenter m.m. – fastlægges til serviceerhverv med mulighed for op til 25 pct. boliger.  Det maksimale etageantal er 9 og maksimalhøjden 34 m. Delområde IV – Dybbøls Port – fastlægges som område III til helårsboliger og serviceerhverv med en boligandel på ca. 50 pct. Det maksimale etageantal er 10 og maksimalhøjden er 36 m.

Som udgangspunkt fastlægges der kun i delområde II byggeretsgivende lokalplanbestemmelser, mens ny bebyggelse i de øvrige 3 delområder forudsætter udarbejdelse af supplerende lokalplan. Såfremt der inden udarbejdelse af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan foreligger konkrete byggeønsker for område I og / eller III, kan der også her fastlægges detaljerede, byggeretsgivende bestemmelser.


 


Til top