Handlingsplan for trafikafvikling i København 2000 - 2005, status (Bygge- og Teknikudvalget)
Handlingsplan for trafikafvikling i København 2000 - 2005, status (Bygge- og Teknikudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 17. september 2002
J.nr. ØU 227/2002
12. Handlingsplan for trafikafvikling i København 2000 - 2005, status (Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der i 2004 og 2005 afsættes 20 mio. kr. om året til realisering af de tidligere besluttede projekter til gennemførelse af "Handlingsplan for trafikafvikling 2000 – 2005"
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 21. august 2002
Anbefalet
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, i det det forudsættes, at realiseringen af de i Handlingsplan for trafikafvikling 2000-2005 forudsatte projekter finansieres af den udgiftsramme som Borgerrepræsentationen fastlægger for Bygge- og Teknikudvalget".
RESUME
I efteråret 1999 besluttede Borgerrepræsentationen i forbindelse med budgetaftalen for år 2000 at afsætte 80 mio. kr. over en 4-årig periode (2000 –2003) til gennemførelse af en handlingsplan for trafikafviklingen i København.
Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 7. december 2000 (BR 526/2000) forvaltningens forslag til indsatsområder som beskrevet i "Handlingsplan for trafikafviklingen i København 2000 – 2005" af 25. maj 2000, hvorefter handlingsplanen for trafikafvikling blev udvidet til at skulle løbe til udgangen af 2005, bl.a. med henblik på at dække Københavns Kommunes bidrag til Ringbanens stationer. Herved blev der disponeret yderligere 40 mio. kr. over årene 2004-05. Beløbet indgår ikke i Bygge- og Teknikudvalgets ramme for overslagsårene 2004 og 2005. Bygge- og Teknikudvalget har i forbindelse med behandlingen af budgettet for 2003 gjort opmærksom på dette, men Økonomiudvalget har endnu ikke formelt taget stilling til sagen.
Bygge- og Teknikforvaltningen har igangsat gennemførelsen af de mange projekter, og i forbindelse med en nært forestående tiltrædelse af overenskomsterne for den overvejende del af Ringbanestationerne skal der indgås bindende aftaler, der rækker ud over handlingsplanens oprindelige ramme på 80 mio. kr.. Disse aftaler kan imidlertid ikke indgås, før der er sikret formel budgetmæssig dækning for udgifterne.
En aktuel status viser, at der er forbrugt/indgået bindende aftaler for ca. 78 mio. kr. Heri er indeholdt 34 mio. kr. til etablering af Flintholm St., som der blev indgået overenskomst om med Banestyrelsen og de øvrige interessenter i foråret 2001.
Beslutter Borgerrepræsentationen at frafalde beslutningen fra 1997 om udskrivning af en arkitektkonkurrence for HT-terminalen på Rådhuspladsen m.v., foreslås de 5 mio. kr., der er reserveret til dette formål, anvendt til forbedring af en eller flere kollektive trafikterminaler.
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med budgetaftalen for år 2000 besluttede Borgerrepræsentationen, at der over en 4-årig periode – indtil resultaterne af de store investeringer i den kollektive trafik begyndte at vise sig – skulle gennemføres en ekstraordinær indsats for at fremme afviklingen af såvel den kollektive som den individuelle trafik. Til dette formål blev der afsat 80 mio. kr.
Bygge- og Teknikforvaltningen igangsatte på den baggrund arbejdet med at definere projekter indenfor 4 hovedindsatsområder: Kapacitetstilpasning på indfaldsvejene, busprioritering, terminalforbedringer og cykelforbedringer.
Sideløbende med udarbejdelsen af handlingsplanen blev det besluttet, at Københavns Kommunes bidrag til etablering af Ringbanestationerne endvidere skulle finansieres af de 80 mio. kr.
Da kommunens samlede bidrag til Ringbanen beløber sig til 65 mio. kr., vurderedes det imidlertid, at de resterende 15 mio. kr. ikke ville være tilstrækkeligt til at give indsatsen en synlig effekt. Derfor blev det i indstillingen til Borgerrepræsentationens møde den 7. december 2000 (BR526/2000), hvor handlingsplanens indsatsområder blev godkendt, foreslået, at lade handlingsplanen omfatte yderligere 40 mio. kr. over 2 år.
Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 7. december 2000 "Handlingsplan for trafikafviklingen i København 2000 – 2005" af 25. maj 2000. Heraf fremgår det, at indsatsen gennemføres over 6 år, og at den samlede budgetramme er 120 mio. kr. Der er imidlertid endnu ikke sikret en formel budgetmæssig dækning af udvidelsen fra 80 til 120 mio. kr.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
I det følgende gennemgås status for de 4 hovedindsatsområder i handlingsplanen
Kapacitetstilpasninger på indfaldsvejene
For at forbedre trafikafviklingen i byen er der behov for at optimere de signaltekniske anlæg samt for at tilpasse kapaciteten på indfaldsvejene.
Der er derfor gennemført en ekstraordinær indsats med at udskifte gamle og nedslidte styreapparater og med at rette en række kabelfejl, således at trafikafviklingen i byen kan forløbe så optimalt som muligt.
Samtidigt forberedes der et projekt med adaptiv signalstyring. I projektet indgår 11 signalregulerede kryds på Centrumforbindelsen (Øresundsmotorvejen – Sydhavnen – Kalvebod Brygge). Projektet planlægges gennemført i 2002/2003, hvorefter resultaterne vil blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget.
Busprioritering
Busprioritering skal gennem forbedring af bussernes fremkommelighed sikre, at brugerne får et tilbud om hurtig og effektiv transport.
Der er derfor gennemført en række punktvise forbedringer på lokaliteter spredt over hele byen. Forbedringerne er fortrinsvis udført i forbindelse med eksisterende signalanlæg, hvor busserne på forskellig måde er blevet prioriteret i forhold til den øvrige trafik. De sidste punktforbedringer planlægges gennemført inden udgangen af 2002.
Endvidere arbejdes der på at gennemføre busprioritering på en længere samlet strækning. Som pilotprojekt er valgt Vesterbrogade, hvor der planlægges anlagt busbaner og forbedrede stoppestedsmiljøer samt gennemført signalprioritering. Projektet, der planlægges gennemført i 2003, kommer i offentlig høring i midten af august og planlægges forelagt Bygge- og Teknikudvalget til endelig godkendelse i løbet af efteråret 2002.
Cykelforbedringer
Formålet med cykelforbedringerne er at fastholde og tiltrække nye cyklister ved at gøre det mere attraktivt og sikkert at cykle i byen.
Der er derfor gennemført en række projekter i signalregulerede kryds, hvor sikkerheden for cyklisterne er blevet forbedret ved bl.a. at etablere blå cykelfelter. De sidste projekter planlægges gennemført inden udgangen af 2002.
I Middelalderbyen forbedres forholdene ved at ophæve ensretningerne for cyklisterne, ved etablering af 40 km/t hastighedszone samt ved at etablere supplerende cykelparkering. Forbedringerne for cyklisterne i Middelalderbyen planlægges gennemført inden udgangen af 2002.
Endelig er der i løbet af 2000 og 2001 foretaget en ekstraordinær opgradering af belægningerne på cykelstierne. Der i alt er blevet udlagt ca. 70.000 m2 nyt slidlag for et beløb på ca. 10. mio. kr.
Terminalforbedringer
Indsatsområdet dækker over en række terminalprojekter, hvor der er behov for at forbedre forholdene for den kollektive trafik, eller hvor der skal etableres større nye faciliteter for den kollektive trafik. Formålet med forbedringerne er, at den kollektive trafik bliver et så attraktivt alternativ til privatbilen som muligt.
Det største projekt er gennemførelsen af Ringbanen, hvor kommunen bidrager til anlæg af stationsforpladser, tilpasning af vejanlæg, opsætning af cykelstativer mv. Projektet for den største nye station – Flintholm Station – er som det første godkendt af Bygge- og Teknikudvalget, og der er indgået overenskomst med Banestyrelsen og de øvrige interessenter om ansvaret i forbindelse med anlæg og drift af stationen.
Projekterne for etablering af de øvrige nye stationer og projekterne for forbedring af de eksisterende stationer – ekskl. Hellerup og Ny Ellebjerg stationer – er ligeledes godkendt af Bygge- og Teknikudvalget, og der forhandles i øjeblikket med Banestyrelsen og de øvrige interessenter om overenskomsterne.
I forbindelse med ibrugtagning af Metroen forventes der en øget fodgængermængde på Nørreport Station, og der er derfor behov for at forbedre forholdene omkring stationen. Der er imidlertid opstået usikkerhed om udformningen af den underjordiske del (ventilationsanlæg m.v.), hvorfor det videre arbejde afventer en afklaring af disse forhold.
På Emdrup Torv er forholdene for brugerne af den kollektive trafik blevet forbedret ved en modernisering af busterminalen samt ved en omlægning af torvet. Projektet er gennemført og blev indviet i 2001.
I samarbejde med HUR, Banestyrelsen og DSB er Svanemøllen Station blevet valgt som terminalprojekt, hvor der er særligt behov for af forbedre forholdene for såvel de kollektive rejsende som for de øvrige trafikanter. Trafikselskaberne og kommunen arbejder i øjeblikket på et fælles projekt, som planlægges forelagt Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse i løbet af efteråret 2002.
Vedr. HT-terminalen på Rådhuspladsen traf Borgerrepræsentationen den 25. september 1997 en principbeslutning om nedrivning af terminalbygningen m.v. I forbindelse med Borgerrepræsentationens beslutning den 7. december 2000 om den konkrete anvendelse af de reserverede midler til trafikafviklingsplanen (BR 526/2000) blev der disponeret 5 mio. kr. til afholdelse af en arkitektkonkurrence for Rådhuspladsen og herunder en ny terminalbygning.
Bygge- og Teknikudvalget besluttede på mødet den 19. juli 2002 (BTU 324/2002) overfor Borgerrepræsentationen at anbefale, at principbeslutningen om udarbejdelse af lokalplan for Rådhuspladsen og nedrivning af terminalbygningen frafaldes. Tiltræder Borgerrepræsentationen udvalgets anbefaling, foreslås de 5 mio. kr. anvendt til renovering/forbedring af en eller flere kollektive trafikterminaler efter udvalgets nærmere godkendelse.
Økonomi
Indsatsområde |
Budget |
Forbrugt |
Disponeret |
Rest |
|||
Kapacitetstilpasninger |
13,0 |
4,5 |
4,5 |
4,0 |
|||
Busprioritering |
14,0 |
3,5 |
10,5 |
0,0 |
|||
Cykelforbedringer |
13,0 |
12,5 |
0,5 |
0,0 |
|||
Terminalforbedringer |
74,5 |
2,5 |
34,0 |
38,0 |
|||
Evaluering/Projektudv. |
5,5 |
2,5 |
2,5 |
0,5 |
|||
I ALT |
120,0 |
25,5 |
52,0 |
42,5 |
Af de resterende midler foreslås der anvendt 4,5 kr. til kapacitetstilpasninger og evaluering heraf, 31 mio. kr. til etablering af de øvrige Ringbanestationer, 2 mio. kr. til terminalprojektet på Svanemøllen Station og 5 mio. kr. til en arkitektkonkurrence for HT-terminalen på Rådhuspladsen m.v./alternativt renovering af en eller flere kollektive trafikterminaler.
Ole Bach