Forslag til ophævelse af reguleringsplan Nyhavn Havnebrandstation af 19. september 1946, Indre by
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til ophævelse af Reguleringsplan Nyhavn havnebrandstation af 19. september 1946 i høring. Reguleringsplanen er utidssvarende, og forhindrer udnyttelse i overensstemmelse med Kommuneplan 15.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende forslag til ophævelse af reguleringsplan af 19. september 1946 med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Forvaltningen er i forbindelse med et byggeandragende fra en ejer i området blevet opmærksom på en gældende reguleringsplan fra 1946, der gælder for området Toldbodgade, Nyhavn, Kvæsthusgade og Sankt Annæ Plads, se bilag 1. Ifølge reguleringsplanen er området udlagt til kontor- og lagervirksomhed og et areal til offentlige formål med henblik på en havnebrandstation, som ikke længere er aktuel. Reguleringsplanens anvendelsesområde er snævert i forhold til kommuneplanens ramme, og det er forvaltningens vurdering, at området ikke er egnet til etablering af offentlige formål eller lagervirksomhed. Ejere i området kan herudover ikke ændre anvendelse til fx boliger eller serviceerhverv, trods dette vil være i overensstemmelse med kommuneplanens gældende ramme for området. Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til at sende forslag til ophævelse af reguleringsplanen i høring.
Løsning
Formålet med at ophæve reguleringsplanen er at give mulighed for, at ejendomme inden for området kan anvendes til boligformål og/eller serviceerhverv i overensstemmelse med Kommuneplan 15.
I Kommuneplan 15 er reguleringsplanens område delt i to rammer, således at den sydlige del af Nyhavn, Kvæsthusgade og Toldbodgade er en C-ramme (Boliger og serviceerhverv), mens den nordlige del af Kvæsthusgade og Toldbodgade samt Sankt Annæ Plads er en S-ramme (Serviceerhverv), se bilag 2. Hvis ophævelse af reguleringsplanen vedtages, er det fremover Kommuneplanens rammer og gældende bygningsreglement som vil regulere området, idet reguleringsplanen ophæves uden ny lokalplan for området.
Forslag om ophævelse af reguleringsplanen fremsættes efter planlovens § 33, stk. 1, nr. 2, idet udviklingen inden for reguleringsplanens område ikke længere gør det muligt at administrere tilladelser uden anvendelse af planlovens §§ 14 eller 19 vedrørende forbud og dispensation.
Den gældende reguleringsplan anses for forældet og utidssvarende for området, idet området omkring Nyhavn, Toldbodgade, Kvæsthusgade og Sankt Annæ Plads i dag er et fuldt udbygget område med en blanding af boliger og serviceerhverv. En del af bebyggelsen i Nyhavn er fredet, men ophævelse af reguleringsplanen får ingen betydning for fredning af bebyggelsen. Eksisterende lovlige etablerede forhold påvirkes ikke af reguleringsplanens ophævelse, eksempelvis vil eksisterende kontor- eller lagervirksomhed kunne fortsætte.
Reguleringsplanen ophæves uden et nyt plangrundlag, men området vil fremover reguleres af den ramme kommuneplanen fastlægger. Endvidere erstattes de bygningsregulerende bestemmelser i reguleringsplanen med gældende bygningsreglement.
Forvaltningen bemærker, at det er første gang, at en sådan reguleringsplan ophæves efter planlovens § 33, stk. 1, nr. 2. Afgørelsen om ophævelse af reguleringsplanen kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet. Da det er første gang, at kommunen ønsker at hæve en reguleringsplan er der en procesrisiko forbundet hermed.
Reguleringsplanens område er afgrænset af Nyhavn, Toldbodgade, Sankt Annæ Plads og Kvæsthusgade. Matrikel nr. 42a, 42f, 42e, 42d, 330, 407 og 404 Sankt Annæ Øster Kvarter er i Kommuneplan 15 udlagt til serviceerhverv (S-område) med en bemærkning om at, boligandelen af det samlede etageareal skal være af størrelsesorden 20 procent, og maksimalt kan være 50 procent, fortrinsvis placeret i bebyggelsens øverste etager.
Matrikel nr. 25, 26, 27, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 39, 41, 44, 45, 46, 47 Sankt Annæ Øster Kvarter, København er i Kommuneplan 15 udlagt til boliger og serviceerhverv (C-område) med en bemærkning om, at bebyggelsen mod Nyhavn i en afstand af 15 m fra vejlinjen fastlægges etager over 1. sal til boligformål. De underliggende etager kan anvendes til boligformål eller publikumsorienterede serviceerhverv som restauranter, butikker m.v. Imod de øvrige gader i en afstand af 15 m fra vejlinjen fastlægges etager over stueetagen til boligformål.
Der henvises i øvrigt til bilag 2, som viser kommuneplanrammerne for reguleringsplanens område.
Teknik- og Miljøforvaltningen har haft ændringen i høring hos Hovedstadens Beredskab, som ikke har indsigelser mod ændringen.
Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer ikke, at ophævelse af reguleringsplanen har miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt denne indstilling sender Teknik- og Miljøforvaltningen forslaget om ophævelse af reguleringsplanen i høring i 8 uger.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af ophævelse af reguleringsplanen. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen oktober måned 2016.
Pernille Andersen / Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til ophævelse af reguleringsplan af 19. september 1946 med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Beslutning
Dagsordenspunkt 52: Forslag til ophævelse af reguleringsplan Nyhavn Havnebrandstation af 19. september 1946, Indre by (2016-0062055)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.