Mødedato: 17.05.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Måltal for virksomhedspraktik, nytteindsats og løntilskud i 2016 i Københavns Kommune

Se alle bilag
Der skal tages stilling til måltallene for ordningerne virksomhedspraktik, nytteindsats og løntilskud i Københavns Kommune i 2016.

Tidligere beslutninger

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at måltallene for ordningerne virksomhedspraktik, nytteindsats og løntilskud i Københavns Kommune i 2016, jf. tabel 1, godkendes,
  2. at fordelingen af måltal mellem forvaltningerne i Københavns Kommune for 2016, jf. tabel 1, godkendes,
  3. at status for måltal for støttet beskæftigelse i 2015, jf. bilag 1, tages til efterretning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

En del borgere står i dag udenfor arbejdsmarkedet. For nogle har længerevarende sygdomsforløb holdt dem udenfor arbejdsmarkedet så længe, at de har brug for opkvalificerende forløb for at blive i stand til at varetage et arbejde på normale vilkår. For andre (særligt nyuddannede) er det nødvendigt at opnå relevant erhvervserfaring for at komme i betragtning til ledige stillinger på ordinære vilkår.

For kommunen er det en væsentlig opgave at bistå ledige borgere med at opnå relevant og varig beskæftigelse, idet der med en høj beskæftigelse blandt byens borgere skabes fundamentet for høj livskvalitet og vækstmuligheder for virksomhederne.

Københavns Kommune har på nuværende tidspunkt et politisk vedtaget måltal om, at 5,2 pct. af ansættelserne i kommunen foregår på støttede vilkår. På nuværende tidspunkt er 4,1 pct. af ansættelserne på støttede vilkår. Andre sammenlignelige byer i Danmark har en væsentligt højere andel af medarbejdere i støttet beskæftigelse. Fx er andelen i Odense på 12,5 pct., mens den i Aarhus ligger på 8,1 pct. Aarhus Kommune har siden 1993 haft en politisk besluttet ambition om, at 10 pct. af deres ansættelser sker via støttet beskæftigelse.

Med denne indstilling foreslår Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at der fastlægges måltal for de støttede ordninger i 2016. Det drejer sig om følgende ordninger:

  • Virksomhedspraktik
  • Nytteindsats
  • Løntilskud

Måltal for fleksjob behandles, jf. beslutning i budgetaftalen for 2016, i en særskilt fællesindstilling mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen.  

Løsning

Måltal for 2016 samt ny fordelingsmodel 

Måltallene har indtil nu været fordelt ud fra en model baseret på antallet af ansatte i de enkelte forvaltninger. Forvaltningerne har ønsket en revideret fordelingsmodel, der er mere fleksibel og bedre matcher forvaltningernes behov. På baggrund heraf anbefales det, at måltal for støttet beskæftigelse fremover fordeles efter følgende principper:

  • Forvaltningernes størrelse: Fordelingen af antal ansatte i støttet beskæftigelse tager fortsat udgangspunkt i forvaltningernes størrelse.
  • Fleksibilitet: Der fremlægges ét samlet bindende måltal for støttet beskæftigelse for hver forvaltning, dette måltal er fordelt på ordningerne nytteindsats samt et fleksibelt samlet måltal for ordningerne løntilskud og virksomhedspraktik. Dette gøres for at give fordelingsmodellen en vis fleksibilitet, sådan at hver forvaltning har mulighed for at vurdere, hvordan forvaltningens årlige måltal bedst opnås ud fra forvaltningens samlede opgaveportefølje og behov.

Måltallene for 2016 er fastlagt ud fra de nye fordelingsprincipper samt forvaltningernes forventninger til brugen af de enkelte ordninger i 2016. Virksomhedspraktik og løntilskud er de ordninger med det højeste måltal. For ordningerne gælder, at de ledige er med til at udføre funktioner, der indgår i eller understøtter kernedriften. Der fastsættes ikke måltal for bl.a. seniorjob, da der er en større efterspørgsel på ordningen, end der er ledige seniorjobbere. Seniorjobordningen tæller med i forvaltningernes indfrielse af det samlede måltal for støttet beskæftigelse.

Tabel 1: Forslag til fordeling af måltal opgjort i helårspladser* i 2016

 

Samlet måltal for virk-somhedspraktik og

løntilskud

Nytteindsats

I alt antal

BIF

66

8

74

BUF

555

70

625

KFF

58

7

65

SOF

248

32

280

SUF

253

32

285

TMF

81

10

91

ØKF

89

11

100

KK

1350

170

1520

* En helårsplads defineres som en stilling på 37 timer ugentligt, der er besat et helt år. Da forløb i støttet beskæftigelse varierer væsentligt, vil der således for hver helårsplads være flere borgere ansat i løbet af et kalenderår.

BIF = Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, BUF = Børne- og Ungdomsforvaltningen, KFF = Kultur- og Fritidsforvaltningen, SOF = Socialforvaltningen, SUF = Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, TMF = Teknik- og Miljøforvaltningen, ØKF = Økonomiforvaltningen, KK = Københavns Kommune

Sammenlignet med måltal for de særlige jobordninger i 2015 foreslås der en mere simpel og fleksibel samlet model for måltal for virksomhedspraktik og løntilskud. Måltallet for virksomhedspraktikker var 870 pladser i 2015, mens der var ikke fastlagt måltal for løntilskud i 2015. Til gengæld bortfalder der måltal for andre ordninger herunder seniorjob og jobrotation. For nytteindsats foreslås måltallet fra 2015 fastholdt på 170.

Med de foreslåede måltal for 2016, vil andelen af medarbejdere ansat i særlige jobordninger herefter udgøre 6 pct. af medarbejderne i Københavns Kommune, inklusiv andre støttede ordninger såsom seniorjob, fleksjob mfl.[1] Såfremt det årligt besluttes at øge måltallet med én pct. om året, så vil 10 pct. af medarbejderne i Københavns Kommune være ansat i særlige jobordninger i år 2020. 

Måltal for ordningerne virksomhedspraktik, nytteindsats og løntilskud for 2016 forelægges politisk beslutning senere end forventet, det skyldes drøftelser med Økonomiforvaltningen om fastlæggelse af måltallene.

Indsats for at nå måltal for 2016

For at understøtte, at de enkelte forvaltninger når måltallene, vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen tage forskellige initiativer. Initiativerne skal understøtte forvaltningernes indsats i forhold til, at Københavns Kommune bliver en mere rummelig arbejdsplads og støtter de ledige borgere i at opnå målet om ordinær beskæftigelse.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har sat følgende initiativer i gang for at sikre en effektiv understøttelse af forvaltningernes arbejde med de særlige jobordninger:

  • Københavns Erhvervshus har etableret et team, hvor forvaltningerne kan få hjælp til at finde borgere til de støttede jobs samt at oprette nye stillinger til støttet beskæftigelse.
  • Forvaltningerne kan indgå en partnerskabsaftale med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om rekruttering til støttet beskæftigelse. En sådan partnerskabsaftale er under udarbejdelse med Børne- og Ungdomsforvaltningen. På nuværende tidspunkt har Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungeforvaltningen en fast kontaktperson, der understøtter arbejdsgange og sikrer et tæt samarbejde mellem forvaltningerne om støttet beskæftigelse. Denne kontaktperson kan, efter aftale, periodevis have en udgående funktion i den enkelte forvaltning fx en gang om ugen. De andre forvaltninger tilbydes ligeledes en fast kontaktperson.
  • Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har gode erfaringer med at nedbryde måltal for de særlige jobordninger på centre og enheder. I hver enhed udpeges en ansvarlig leder eller medarbejder, der løbende er med til at sikre, at stillingerne til de særlige jobordninger er besat.
  • Der lanceres en ny intranetside om støttet beskæftigelse målrettet offentlige arbejdsgivere i kommunen. Dette er for at sikre, at administration af jobordningerne holdes på et minimum.

Der arbejdes desuden med en handleplan for fremme af støttet beskæftigelse i Københavns Kommune, som blandt andet inkluderer:

  • Et samarbejde med Københavns Innovationshus, der bidrager til at sikre en stærk organisering af arbejdet med at nå målsætningen på tværs af kommunen. Dette skal blandt andet ske ved at inddrage erfaringer fra de øvrige 6-byer. For eksempel har Odense og Århus kommuner succes med en systematisk administrativ understøttelse af oprettelse og besættelse af stillinger i støttet beskæftigelse. 
  • Et samlet koncept for en månedsvis ledelsesinformation. Her kan forvaltningerne følge udviklingen i antal ansættelser i støttet beskæftigelse.
  • En indsats for at sikre administrative lettelser i arbejdsgangene mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og de andre forvaltninger.

Økonomi

En forøgelse af antal ansatte i støttet beskæftigelse i Københavns Kommune vil medføre begrænsede afledte udgifter til administration af ordningerne samt oplæring af medarbejderne i støttet beskæftigelse i de enkelte forvaltninger. Disse afledte udgifter afholdes indenfor forvaltningernes egen ramme.

I forhold til løntilskud gælder det, at forvaltningernes lønudgifter til ansættelser af ikke-forsikrede ledige, som hidtil, dækkes centralt over overførselsrammen. For de forsikrede ledige skal forvaltningerne selv afholde lønudgifter til ansatte i løntilskud. Dog er der i Budget 2016 afsat en pulje på 3 mio. kr. i 2016 til dækning af arbejdsgiverudgifter i forbindelse med løntilskud til forsikrede ledige på Københavns Kommunes arbejdspladser. Denne pulje vil blive tildelt de enkelte forvaltninger i overensstemmelse med hver forvaltnings andel af det samlede måltal for løntilskud.

Videre proces

  • Denne indstilling behandles i Økonomiudvalget den 10. maj og Borgerrepræsentationen den 26. maj 2016.
  • Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen følger kvartalsvis op på realiseringen af måltallene i kredsen af administrerende direktører.
  • Indstilling om måltal for 2017 samt status på måltallene for 2016 forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen primo 2017.

 

Birgitte Hansen                               / Michael Baunsgaard Schreiber



[1]  De øvrige ordninger er jobrotation, skånejob og servicejob.  

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at måltallene for ordningerne virksomhedspraktik, nytteindsats og løntilskud i Københavns Kommune i 2016, jf. tabel 1, godkendes,
  2. at fordelingen af måltal mellem forvaltningerne i Københavns Kommune for 2016, jf. tabel 1, godkendes,
  3. at status for måltal for støttet beskæftigelse i 2015, jf. bilag 1, tages til efterretning.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 11. april 2016

Indstillingens at-punkter blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Venstre, Liberal Alliance og Konservative afgav følgende protokolbemærkning:

"Venstre, LA og Konservative er skeptiske overfor Innovationshusets rolle i denne sag og synes, at DKK 280.000 for denne analyse lyder dyrt og noget overflødigt, jf. at forvaltningerne må formodes at sidde i diverse ERFA-grupper, 6-by-samarbejdsgrupper mm., hvorfra den samme viden om, hvordan man bedre kan nå de opstillede målsætninger, kunne indhentes."

Beslutning

Dagsordenspunkt 39: Måltal for virksomhedspraktik, nytteindsats og løntilskud i 2016 i Københavns Kommune (2015-0194041)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Til top