Endelig vedtagelse af lokalplan ”Solvangkvarteret”, Amager Vest
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Solvangkvarteret”. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af ca. 160 almene boliger.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende lokalplan ”Solvangkvarteret” med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Boligforeningen 3B har ansøgt om et nyt plangrundlag med henblik på at skabe et nyt, attraktivt bykvarter med ny plads, åbne facader og grønnere byrum, samtidig med, at den sydlige del af det udsatte boligområde Urbanplanen løftes. Der er derfor behov for at udarbejde en ny lokalplan. Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 10. december 2015 og har været i høring fra 21. december 2015 til 22. februar 2016. Forvaltningen har modtaget 15 henvendelser i høringsperioden. Planforslaget er i overensstemmelse med kommuneplan 2015.
Høringen har givet anledning til ændringer, se løsning.
Løsning
For at opnå visionen om en mangfoldig, sammenhængende og tryg by, som beskrevet i Københavns Kommunes politik for udsatte byområder, har Boligforeningen 3B i samarbejde med Københavns Kommune udarbejdet en helhedsorienteret udviklingsplan. Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse hermed. Lokalplanen muliggør udvikling af en ny bebyggelse med ca. 100 ungdomsboliger og ca. 60 familieboliger svarende til ca. 11.000 m² etageareal. Herudover muliggøres etablering af offentlige, udadvendte funktioner i stueetagen mod den nye Urmagerplads. Pladsen er i Budget 2016 (BR den 1. oktober 2016) (A, B, C, F, I, O og V) omtalt som ”Urbanpladsen”. Pladsen har ikke et officielt navn, men betegnes af bygherre som ”Urmagerpladsen”. Lokalplanen muliggør åbne facader ud mod den fremtidige plads og i Solvang Bibliotek, Dyvekeskolen og Solvang Kirke. Initiativerne vil gøre området mere oplevelsesrigt, imødekommende og mere trygt. Der etableres op til 120 parkeringspladser i kælder. Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Borgermøde
På borgermødet i Remisevænget Øst Beboerhus den 20. januar 2016 deltog ca. 30 borgere, hvor mange borgere var glade for, at der sker noget positivt i Urbanplanen. Mange gav dog udtryk for utilfredshed med planforslagene. Utilfredsheden samlede sig stort set om de samme punkter, som de modtagne høringssvar beskriver. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 5.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 15 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Amager Vest Lokaludvalg – bilag 2, henvendelse nr. 9.
- Lokaludvalget tror ikke, at publikumsorienterede funktioner i stueetagen er nok til at etablere et egentligt byrum. Udvalget er ligeledes bekymret for kommunale kontorer, der ikke tilskynder til byliv efter kl. 16. Udvalget ønsker, at bygherre og kommunen skaber optimale forhold for aktiviteter i aftentimerne som fx cafe eller detailbutikker i stueetagen.
- Udvalget er bekymret for, at kommunen ikke formår at finde en samlet æstetisk løsning for hele Urmagerpladsen. Udvalget mener, at drivhuset på toppen af bygningen er en god idé, men mener, der bør stilles krav om en garanti for, at drivhuset drives og vedligeholdes.
- Udvalget mener ikke lukkede gårdmiljøer ved ungdomsboliger sikrer, at de unge blander sig med de eksisterende beboere og derved understøtter visionen om en mangfoldig, sammenhængende og tryg by.
- Udvalget mener, at nedlæggelsen af Solvang Centeret vil betyde manglende foreningslokaler.
Forvaltningens bemærkninger
- Med hensyn til at skabe publikumsorienterede funktioner i stueetagen mod den fremtidige plads, er både forvaltningen og boligforeningen meget opmærksomme på, at der er en udfordring. Lokalplanen fastlægger, at minimum 50 % af facaden skal fremstå transparent, og at der ud for facaderne etableres en kantzone på 1-3 meter, der skal understøtte udadvendte funktioner og tillader fleksibelt brug af fladen til løst byinventar som skilte, stole og borde. Det er således muligt at placere udadvendte funktioner i stueetagerne.
- Med hensyn til en samlet æstetisk løsning for ”Urbanpladsen” foreskriver lokalplanen, at der på pladsen skal være en samlende belægningsflade, byinventar, beplantning og lyssætning, der danner et sammenhængende byrum på tværs af Urmagerstien. Pladsens endelige disposition og æstetik afgøres imidlertid kun i begrænset omfang af lokalplanen, men snarere af den foreståendeinvolverende proces, i forbindelse med anlæggelsen af den nye plads.
- Lokalplanen kan ikke indeholde krav om drift og vedligehold af drivhuset, men Boligforeningen 3B er meget opmærksomme på, at en sådan konstruktion kan betyde særlige krav til driften.
Forvaltningen er bevidst om, at nogle af de lokaler, der stod tomme i Solvang Centret forud for nedrivningen blev anvendt til lokale foreningsaktiviteter mod ingen eller en symbolsk leje. - Det er ikke registreret, hvor meget af Solvangscenteret, der blev anvendt til foreningsaktiviteter. I Budget 2016 (BR den 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev 7,5 mio. kr. afsat til renovering af Solvang Bibliotek, og der vil i den forbindelse være fokus på at skabe forbedrede rammer for det lokale foreningsliv i Urbanplanen. Det vil imidlertid ikke være muligt at tilvejebringe de samme muligheder for areal til foreningsaktiviteter som tidligere, da de nye lokaler skal finansieres på normale vilkår.
Der stilles i lokalplanen ikke krav om at gårde til ungdomsboliger skal være lukkede. Forvaltningen foreslår, at der tilføjes en bestemmelse om at gårdrum ikke må aflukkes.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
Rigtig mange af henvendelserne er positive over for planforslaget
- Enkelte henvendelser har fokus på trafik og sikker færdsel i området, herunder belysning af udearealer, samt ønske om tilstrækkelig parkeringsmulighed.
- Andre henvendelser har indvendinger mod højden af byggeriet, bebyggelsens udformning og udformning af byrummet.
- Der er ønske om mulighed for etablering af flere dagligvarebutikker og cafeer samt andet handelsliv.
Forvaltningens bemærkninger
- Lokalplanen fastlægger, at nye veje skal anlægges og indrettes til lav hastighed. Lokalplanen regulerer etablering af nye parkeringspladser og antallet er fastlagt på baggrund af kommuneplanens rammer. Der etableres op til 120 parkeringspladser i kælderen under ungdomsboligbebyggelsen og delvis under familieboligerne for det konkrete projekt. Lokalplanen muliggør ikke gennemkørende biltrafik gennem området og henover ”Urbanpladsen” af hensyn til at skabe en sammenhængende central plads med gode muligheder for samlende bylivsaktiviteter mellem boligerne, Solvang Kirke og Solvang Bibliotek.
- Skyggediagrammerne viser, at det er begrænset, hvor meget nabobebyggelserne vil være ramt af skygge. Bebyggelsernes udformning er tilpasset de omgivende bebyggelsers højder i 2-6 etager. Ved offentlige funktioner udføres facader med åbne transparente vinduespartier. Ved boliger opføres forhaver og indgangspartier med opholdsmuligheder for beboerne, hvilket er med til at ”give øjne på uderummet”. På flere gadehjørner indrettes mindre pladser med mulighed for cykelparkering og ophold. Bebyggelsernes mere private arealer placeres i karréernes gårdrum.
- Forvaltningen arbejder sammen med Økonomiforvaltningen på at skabe forbedrede vilkår for handel i Urbanplanen ved at muliggøre opførelsen af udsalgsvare- og dagligvarebutikker øst for Røde Mellemvej og syd for Remisevej på det kommunale areal, der i dag anvendes til institutionsformål.
Forslag til ændringer
På baggrund af henvendelserne foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen følgende ændringer i lokalplanen:
- §3 stk. 1e, ”Fordelingen af butiksareal. Det samlede bruttoetageareal til butiksformål må ikke overstige ca. 3.000 m², idet den maksimale butiksstørrelse ikke må overstige 1.000 m² bruttoetageareal for dagligvarebutikker og 500 m² bruttoetageareal for udvalgsvarebutikker.” foreslås slettet, således at den generelle kommuneplanramme er gældende, til: ”Bruttoetagearealet i de enkelte dagligvare- og udvalgsvarebutikker må ikke overstige henholdsvis 500 m² og 200 m², i villaområder dog maksimalt 100 m² for alle butikker.”
- Tegning nr. 2: Tegningen opdateres så lokalcenteret udgår.
- § 5 Bebyggelsens omfang og placering: Det foreslås, at § 5, stk. 1 tilføjes ”Matr. nr. 2310 er ikke omfattet af § 5.” (Matr. nr. 2310 er Solvang Kirke) og at § ,5 stk. 5 tilføjes et punkt under ”For gårdrum ved ungdomsboliger gælder: … - at gården ikke må aflukkes”.
- § 7 Byrum, ubebyggede arealer, kantzoner og parkering:
- Det foreslås, at § 7, stk. 1 tilføjes ”Matr. nr. 2310 er ikke omfattet af § 7 stk. 1 – 7.” Stk. 8, om hegning, stk. 9, om tilgængelighed, stk. 12, om belysning, og stk. 13, om bevaringsværdige træer, opretholdes.
- Stk. 10, om bilparkering, og stk. 11, om cykelparkering, tilføjes: ”For matr. nr. 2310 fastsættes parkeringsdækningen, og om parkering skal ske i konstruktion, efter konkret vurdering”. Ændringen betyder, at kirken kan fastholde nuværende parkeringsforhold, og såfremt kirken ønskes udvidet i fremtiden vil parkeringsdækningen for biler og cykler fastlægges efter konkret vurdering.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen / Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan ”Solvangkvarteret” med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 for boliger”.
Beslutning
Dagsordenspunkt 31: Endelig vedtagelse af lokalplan ”Solvangkvarteret”, Amager Vest (2016-0060681)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. april 2016:
”Vi mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 for boliger”.
Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen.