Mødedato: 17.05.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

HOFOR generalforsamling 2016

Se alle bilag
Der afholdes ordinær generalforsamling 2016 i HOFOR Forsyning Holding P/S og HOFOR Forsyning Kom­­ple­men­tar A/S den 26. maj 2016.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, der gennemføres papirgeneralforsamlinger i HOFOR Forsyning Holding P/S og HOFOR Forsyning Komplementar A/S, som protokolleret i bilag 1 og 2,
  2. at det godkendes, at generalforsamlingerne tager bestyrelsens beretning for selskaberne til efterretning, jf. vedlagte protokollater i bilag 1 og 2, herunder,
  3. at det godkendes, at generalforsamlingerne godkender årsrapporterne for selskaberne, jf. vedlagte årsrapporter i bilag 3 og 4,
  4. at det godkendes, at generalforsamlingerne meddeler bestyrelse og direktion decharge,
  5. at det godkendes, at generalforsamlingerne godkender de i årsrapporterne indeholdte forslag til disponering af årets resultat,
  6. at det godkendes, at generalforsamlingerne genvælger Ernst & Young P/S som revisor. 

Problemstilling

Partner- og aktieselskaberne i de af Københavns Kommune 100 pct. ejede dele af HOFOR Koncernen skal holde ordinære general­for­samlinger inden udgangen af maj 2016. Københavns Kommune udgør, som ene­aktionær, generalforsamlingen i HOFOR Forsyning Hol­ding P/S og HOFOR Forsyning Kom­ple­mentar A/S.

Løsning

Borgerrepræsentationen har delegeret generalforsamlingskompetencen i HOFOR til Økonomiudvalget, idet sager af overordnet principiel og økonomisk betydning dog skal forelægges for Borgerrepræsentationen, jf. delegationssagen på Borgerrepræsentationens møde den 20. august 2015, dagsordenspunkt 9.

Økonomiforvaltningen vurderer, at årets generalforsamling ikke indeholder beslutninger af overordnet karakter. Økonomiudvalget kan derfor, jf. delegationen, afholde generalforsamlingen. Økonomiudvalget skal derfor træffe beslutning vedrørende de spørgsmål, der skal behandles på generalforsamlingerne. I den forbindelse bemærkes det, at Økonomiudvalget kun taler med én stemme på generalforsamlingerne. Stemmeafgivelsen på generalforsamlingerne sker derfor i henhold til Økonomiudvalgets beslutning.

Det vurderes, at Økonomiudvalgets beslutning om, hvordan der skal stemmes på generalfor­sam­ling­erne, mest hensigtsmæssigt sker på samme måde som alle andre beslutninger, som Økonomiudvalget skal træffe. Derfor lægges der med denne indstilling op til, at Økonomiudvalget på bag­grund af indstillingen fra Økonomiforvaltningen beslutter forløbet af og stemme­afgiv­elsen på de efterfølgende papirgeneralforsamlinger.

Ved en papirgeneralforsamling forstås en generalforsamling, hvor aktionærerne ikke møder per­sonligt frem, men på forhånd har besluttet, hvordan der skal stemmes.

Hvis Økonomiudvalget kan tiltræde indstillingen, vil generalforsamlingerne blive protokolleret, som det fremgår af de vedlagte udkast til protokollater i bilag 1 og 2.

Årsrapporterne

De væsentligste begivenheder i HOFOR Koncernen samt årets resultat fremgår af de vedlagte årsrapporter for HOFOR Forsyning Holding P/S og HOFOR Forsyning Komplementar A/S.

På side 22 i HOFOR koncernens årsrapport ses et selskabsdiagram over HOFOR koncernen, og på side 26 ses en oversigtstabel med HOFOR's regnskabstal for de seneste 5 år. På de indledende sider gennemgår HOFOR fakta om de forskellige forsyningsgrene i HOFOR, dvs. vand, spildevand, rensning, fjernvarme, bygas, fjernkøling, vind og energiproduktion.

HOFOR's omsætning i 2015 var 5.243 mio. kr., og årets resultat blev et overskud på 335 mio. kr. Den samlede egenkapital i HOFOR er 9.822 mio. kr. ud af en samlet balance på 28.453 mio. kr. Soliditetsgraden er dermed 34,5 pct.

Årets resultat på 335 mio. kr. er en forbedring på 450 mio. kr. i forhold til 2014. Forbedringen skyldes generelt bedre resultater i HOFOR virksomhederne, samt at 2014 var negativt påvirket af ekstraordinære nedskrivninger og afskrivninger på 257 mio. kr., som ikke belaster 2015 resultatet. 

På de kommercielle områder er Energiproduktion påvirket negativt af lave el-priser og reducerede mængder (produktion), som følge af ombygningsaktiviteter på Amagerværket.  Resultatet fra Energiproduktion var et underskud på 11 mio. kr. (-44 mio. kr. i 2014). Vindområdet er fortsat under opbygning, og 2015 resultatet blev, på niveau med 2014, et underskud på 2 mio. kr. Fjernkølingsområdet har fortsat fremgang, og årets resultatet før skat blev et overskud på 14 mio. kr. mod 8 mio. kr. i 2014.

Nedenstående tabel viser HOFOR's forsyningsleverancer i 2014 og 2015 til kunderne. 

Salg af vand og energi 2015 2014
Fjernvarme (damp og vand) GWh 4.093 3.842
Bygas mio. kubikmeter 26,6 26,3
Køling GWh 15,0 12,9
Vand mio. kubikmeter 51,9 49,7
Spildevand mio. kubikmeter 41,5 37,1
Vind GWh 94,9 60,8
Energiproduktion - Varme GWH 2118 2389
Energiproduktion -elsalg GWh 965 1510
anm: 1 GWh =1.000.000 kWh

Det væsentligste udsving er faldet i el og varme fra Energiproduktion. Faldet i elsalget skyldes bl.a. de lave elpriser, hvilket mindsker incitamentet til at producere el. Samtidig har HOFOR været i gang med ombygningsaktiviteter på værket, som også har mindsket produktionen.

Udover forsyningsområderne er HOFOR også ved at opbygge en vindmølleportefølje. HOFOR har p.t. opstillet 38 MW vindmøller på land, svarende til elforbruget fra ca. 27.000 husstande, og yderligere 2 projekter på tilsammen 20 MW er besluttet (20.000 husstandes elforbrug). Det samlede vindmøllemål for HOFOR er p.t. en kapacitet 360 MW vindmøller.

Årsrapporten beskriver endvidere HOFOR's tilgange og arbejde med de mål, som bl.a. understøtter Københavns Kommunes målsætninger. Dette omhandler fx energispareindsatser, brug af sociale klausuler, klimatilpasninger m.m. Årsrapporterne er vedlagt som bilag 3 og 4. Herudover er den frivillige rapport for vand- og spildevandsselskaberne også vedlagt til orientering i bilag 5.

Decharge

Meddelelse af decharge er et årligt generalforsamlingspunkt i HOFOR. Med decharge menes der ansvarsfrihed.

Når generalforsamlingerne meddeler HOFOR’s ledelse decharge/ansvarsfrihed, betyder det, at Københavns Kommune, som ejer af HOFOR, ikke kan rejse en erstatningssag mod ledelsen for de forhold, som Københavns Kommune bliver gjort bekendt med på generalforsamlingerne.

I al væsentlighed bliver Københavns Kommune gjort bekendt med de oplysninger, som fremgår af årsrapporterne fra HOFOR, samt hvad der ellers blev oplyst i forbindelse med afholdelsen af selve generalforsamlingen, jf. protokollaterne. Dechargen/ansvarsfriheden omfatter således ikke forhold, som generalforsamlingen ikke er oplyst om i enten årsrapporterne eller på generalforsamlingen.

Valg af revisor

Valg af revisor er et formelt generalforsamlingspunkt. HOFOR udbyder revisoropgaven for en årrække. Pt. er det Ernst & Young P/S, der har revisionsopgaven i HOFOR. Økonomiudvalget skal således formelt genvælge Ernst & Young P/S som revisor. 

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Økonomiudvalgets beslutning meddeles HOFOR. 

 

Mikkel Hemmingsen       / Bjarne Winge               

Beslutning

Dagsordenspunkt 14: HOFOR generalforsamling 2016 (2016-0081042)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top