Anlægsbevilling til udvidelse af Klerkegade 33 med en udflyttergruppe
Tidligere beslutninger
Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at der indgås aftale om udvidelse af eksisterende lejemål Tørveslettevej 14 A og B, matr. nr. 11 a Smørumnedre med 75 m2 og at der deponeres 475.000 kr. (2012 p/l) på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter, funktion 8.32.27.5 ved omplacering af midler fra Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling, Anlæg, funktion 5.25.14.3,
2. at der gives anlægsbevilling på 3.969.000 kr. (2012 p/l) til ombygning af lokalerne til 25 børnehavebørn. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, jf. tabellen i økonomiafsnittet.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget tager forbehold for Kultur- og Fritidsudvalgets § 15 til sagen. Derudover forudsætter Økonomiudvalget, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Problemstilling
For at sikre pladsgarantien på daginstitutionsområdet i Københavns Kommune har Børne- og Ungdomsforvaltningen iværksat en række tiltag for at skaffe det fornødne antal institutionspladser. Blandt disse tiltag indgår en udvidelsen af udflytterbørnehaven på Tørveslettevej i Egedal Kommune, der er tilknyttet institutionen i Klerkegade 33 i Indre By. Der er ikke et udbygningsbehov alene i Indre By, men krydsbelægningen mellem nabodistrikter og Indre By er meget høj. Derfor skal udvidelsen af den eksisterende institution i Klerkegade både medvirke til at dække behovet for pladser i nærområdet af Indre By samt til at sikre en overgang mellem vuggestue og børnehave institutionen.
Institutionen har på nuværende tidspunkt 50 vuggestuepladser og 50 børnehavepladser. Denne normering besværliggør overgangen for vuggestue til børnehave. Med en udvidelse af udflytterpladserne får Klerkegade fremadrettet en normering på 50 vuggestueplader og 75 børnehavepladser, som sikrer, at institutionen bliver bedre normeret i forhold til overgangen mellem vuggestue og børnehave og dermed undgår den vedvarende tilsandingsproblematik i institutionen.
I dag er det ikke muligt at garantere forældrene overgang fra institutionens vuggestuedel til børnehavedelen, fordi der ikke er nok børnehavepladser. Det vil sige, at institutionen ikke har mulighed for reelt at fungere som en aldersintegreret institution, hvor vuggestuebørnene kan fortsætte i børnehavedelen, når de bliver 3 år. Der er ikke andre muligheder for at ændre eller udvide kapaciteten i institutionen end den her foreslåede, da institutionen samtidig er placeret på en adresse i Indre By, hvor der ikke er særlig meget udeareal. Da Klerkegade allerede i dag har en udflytterbørnehave med 50 pladser, vurderer forvaltningen, at løsningen med udvidelsen af den nuværende udflytterbørnehave er optimal ud fra en kapacitetsmæssig og pædagogfaglig vurdering.
Løsning
Tørveslettegård er beliggende i et område, som i kommuneplanen er udlagt til landbrug, og Egedal kommune er derfor ansøgt om tilladelse til den udvidede anvendelse af landejendommen til børnehave, og der er samtidig søgt om tilladelse til opsætning af en midlertidig pavillon til brug for fremrykning af børnehavegruppen. Egedal Kommune har givet tilladelse til anvendelse af ladebygningen, men ikke til opsætning af en pavillon, fordi opførelse af nybyggeri i landzone er i modstrid med Miljøministeriets vejledning om landzoneadministration.
Leje og deponering
Københavns Kommune har lejet en del af Tørveslettegård af fonden Grantoftegård siden 2009, og KEjd har indledt forhandlinger med udlejer om leje af et yderligere areal på 75 m² samt leje af gårdspladsen på 470 m². Lejekontrakten er ikke færdigforhandlet, men ifølge udlejers udspil vil den årlige basisleje udgøre 110.500 kr. svarende til 891 kr./m² inklusiv gårdspladsareal. Københavns Ejendomme finder, at lejens størrelse er rimelig henset til, at det ikke er muligt at finde alternativt lejemål til institutionsudvidelsen, samt lejens størrelse for det eksisterende lejemål.
Det nye lejemål er ikke separat vurderet men ifølge ejendomsvurderingen for 2010 udgør den samlede ejendomsværdi for Tørveslettegård 10,5 mio. kr. og ejendommen har et samlet erhvervsareal på 1660 m2. Deponeringafgiften for det nye lejemål fastsættes derfor som en forholdsmæssig andel (75 m2 /1660 m2 x 10,5 mio) svarende til 475.000 kr. Deponeringsberegningen er foretaget i samarbejde med Økonomiforvaltningen (ØKF).
Projektbeskrivelse
Der etableres adgang fra den tidligere funktionærbolig til den tilstødende del af laden, som åbnes op til kip og ombygges til et grupperum med anretterkøkken. Der indrettet børnegarderobe, børnetoilet med puslebord og køkkendepot i den tidligere funtionærbolig og bygningen forsynes med Automatisk Brandalarmerings Anlæg. Det eksisterende produktionkøkken i stuehuset opgraderes med konvektionsovn og større opvaskemaskine, så der kan producere mad til 75 børn. Gårdspladsen som bliver bindeled imellem de 2 bygninger asfalteres og aflukkes med låger og der opføres et halvtag, hvor børnene kan vente på bussen. Endvidere opføres der et skur på den eksisterende legeplads til opbevaring af udendørs legeredskaber.
Brugerinddragelse
Forslaget til ombygning er udarbejdet i samarbejde med Rytter Arkitekter AS og et byggeudvalg bestående af pædagogisk leder, medarbejder- og forældrerepræsentant samt KEjd og BUF. Klerkegades forældreråd har tilsluttet sig forslaget.
Høring i Københavns Ejendomme
Sagen har været i høring i KEjd jfr. vedlagte bilag. Høringssvaret giver ikke anledning til bemærkninger
Tidsplan
Forudsat at sagen behandles i BR inden udgangen af april, forventes ombygningen afsluttes i oktober, så de nye pladser kan ibrugtages i november 2012.
Økonomi
Der blev i budget 2012 afsat i alt 468,6 mio. kr. på BUU's anlægsramme til etablering af 110 daginstitutionsgrupper. Udvidelsen af udflytterbørnehaven på Tørveslettevej finansieres af disse midler.
Oversigt over anlægsudgifter (1.000 kr.) Deponering 475 3.300 206 367 30 66 4.444
Anlægsbevillingen finansieres og udmøntes således:
Bevillingen er inkl. administrationsbidrag på 1,7 % til Københavns Ejendomme og 0,5 % til BUF.
Finansiering og udmøntning af anlægsbevilling
Kr. (2012 p/l)
Udvalg
Bevilling
Funktion
2012
Finansiering
BUU
Anlæg
5.25.14.3
3.969.000
Udmøntning
BUU
Anlæg
5.25.14.3
603.000
Udmøntning
KFU
KEjD Anlæg
5.25.14.3
3.366.000
Anlægsbevilling i alt
3.969.000
De samlede anlægsudgifter er på 4.444.000 kr. Anlægsudgiften fordeler sig på følgende formål:
Byggeudgifter inkl. omkostninger
Leje i byggeperioden, rodzoneanlæg
Montering m.m.
Administrationsbidrag BUF
Administrationsbidrag KEjd
Anlægsudgift i alt
Benchmarking
I foråret 2011 blev der igangsat et arbejde mellem BUF, KEjd og ØKF om sammenligning af byggepriser på skole- og daginstitutionsområdet. Til det formål har det rådgivende ingeniørfirma Moe & Brødsgaard udarbejdet en analyse af Københavns Kommunes byggerier sammenlignet med tilsvarende byggerier i andre kommuner. Rapporten viser bl.a., at nøgletallet for en nybygget daginstitution med 5 grupper er 4,2 mio. kr. pr. gruppe uden køb af grund. Anlægsudgiften i denne sag ligger 231.000 kr. under nøgletallet svarende til 5,5% under nøgletallet når fraregnes udgiften på 475.000 kr. til deponering.
Driftsøkonomi
De samlede årlige driftsudgifter ekskl. husleje forventes at blive 2.214.438 kr., svarende til 88.578 kr. pr. plads. Hvis pladserne i stedet blev etableret på en institution, hvor driftsudgifterne svarer til gennemsnittet for alle institutioner, ville den årlige driftsudgift ekskl. husleje have været 1.835.388 kr. Det svarer til 73.416 kr. pr. plads. Driftsudgifterne er forholdsvis høje, fordi der er tale om en udflytterbørnehave, hvor der er ekstra udgift til kompensationtimer og buskørsel. Huslejeudgifterne er ikke medtaget i beregningerne af hensyn til sammenligneligheden mellem institutioner i kommunale ejendomme og 3. mands lejemål samt selvejende institutioner i egne ejendomme. Der anvises dækning for driftsudgiften på Dagtilbud funktion 5.25.14.1.
Sammenligning af udflytterbørnehaver
En vurdering af om den enkelte udflytterinstitution er relativ dyr eller billig kan foretages ved at sammenligne de rene udflytterudgifter, dvs. udgifter til buskørsel og til udflytterkompensation. Udflytterudgifterne til den aktuelle udflytterbørnehave på Tørveslettevej er på 18.925 kr. pr. barn. Den gennemsnitlige udgift for de senest 9 etablerede udflytterbørnehaver er 21.807 kr. pr. barn.
Videre proces
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), at udvalget over for Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler,
1. at der indgås aftale om udvidelse af eksisterende lejemål Tørveslettevej 14 A og B, matr. nr. 11 a Smørumnedre med 75 m2 og at der deponeres 475.000 kr. (2012 p/l) på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter, funktion 8.32.27.5 ved omplacering af midler fra Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling, Anlæg, funktion 5.25.14.3,
2. at der gives anlægsbevilling på 3.969.000 kr. (2012 p/l) til ombygning af lokalerne til 25 børnehavebørn. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, jf. tabellen i økonomiafsnittet.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 21. marts 2012
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 17. april 2012
Indstillingen blev anbefalet.