Handlingsplan for Grøn Mobilitet
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal godkende indholdet i udkast til Handlingsplan for Grøn Mobilitet, samt at udkastet sendes i offentlig høring.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,
- at udkast til Handlingsplan for Grøn Mobilitet sendes i offentlig høring i en periode på seks uger, som beskrevet i bilag 3,
- at hæftet ”Grøn Mobilitet - Kortlægning” udgives i forbindelse med høringen.
(Teknik- og Miljøudvalgets behandling - se ’Oversigt over politisk behandling’)
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget vedtog i maj 2010, at forvaltningerne skulle udarbejde en handlingsplan for Grøn Mobilitet i Københavns Kommune. Formålet med handlingsplanen er at samle, fortsætte og styrke kommunens arbejde med at indrette en by, hvor transport kan foregå under størst mulig hensyntagen til miljø, klima, trafiksikkerhed og byliv. Handlingsplanen skal samtidig være med til at øge tilgængeligheden til og i København, så virksomheder, medarbejdere og erhvervsliv sikres direkte og hurtig adgang til byens funktioner. Planen er udarbejdet indenfor rammerne af Kommuneplan 11 og skal derudover ses i sammenhæng med transportindsatsen i både Klimaplan 2009 og den kommende klimahandlingsplan for København CO2-neutral 2025, og den skal spille sammen med Grøn Vækst initiativet.
Med regeringens beslutning om ikke at fremlægge lovforslag om indførelse af en trængselsring, står kommunen uden et stærkt middel til at begrænse trængsel og forbedre miljøet i København indenfor en overskuelig årrække. De bebudede midler til investeringer og takstnedsættelser kan bidrage positivt i samspil med de anbefalinger og nye virkemidler, der kan ventes fremlagt af trængselskommissionen.
Men København og hele hovedstadsområdet står fortsat overfor et uløst problem med spildtid på vejene. I denne situation giver Handlingsplan for Grøn Mobilitet et overblik og et katalog med forslag til, hvilke indsatser det er muligt og relevant for Københavns Kommune at sætte ind med, for at sikre grønnere mobilitet og dermed også mindre støj og renere luft.
Løsning
Forvaltningerne anbefaler, at vedlagte udkast til Handlingsplan for Grøn Mobilitet sendes i offentlig høring inden endelig vedtagelse.
Udgangspunktet for Handlingsplan for Grøn Mobilitet er, at øget grøn mobilitet i København kun kan lykkes ved, at mange aktører bidrager og samarbejder. Derfor er handlingsplanen udarbejdet i en dialogproces, hvor en lang række aktører fra interesseorganisationer, trafikselskaber, andre transportudbydere, lokaludvalg, miljøpunkter, virksomheder, forskere samt børn og unge har været inviteret til en række temaworkshops og til en større konference om grøn mobilitet. Desuden har medarbejdere fra forskellige forvaltninger og centre i kommunen været inddraget.
Processen er suppleret med, at forvaltningerne har gennemført en indsamling af viden, kortlægning af data, en holdningsanalyse blandt københavnerne samt opstilling af mere konkrete målsætninger.
På dette grundlag har forvaltningerne formuleret udkastet til handlingsplanen.
Opbygning af planen
Handlingsplanen består af to dele, nemlig selve handlingsplanen (bilag 1) samt et kortlægningshæfte (bilag 2). Desuden udgives der i forbindelse med høringen en kort læs-let folder om hovedindholdet..
Handlingsplanen indledes med den vision, kommunen arbejder efter, og det beskrives hvilke hovedgreb, der er nødvendige for at nærme sig visionen. Dernæst skitseres hvilke udfordringer og potentialer, der ligger i at nå visionen, og dette lægger op til planens mobilitetspakke som med et katalog om indsatser og initiativer, kan bidrage til at sikre en grønnere mobilitet. Til sidst gives et samlet overblik over forslagenes indsatser med angivelse af økonomi og vurdering af hovedeffekter, og der gives nogle eksempler på, hvordan hverdagen med grøn mobilitet kan se ud i fremtiden.
Kortlægningen indeholder beskrivelser af den hidtidige udvikling og status på grøn mobilitet i dag. Der indgår også beskrivelser af tiltag, som kommunen allerede har iværksat inden for transport- og miljøområdet samt en opsamling på holdningsanalysen blandt københavnere.
Indhold i planen
Visionen for Grøn Mobilitet er: ”At gøre mobiliteten i København mere effektiv og grøn for at stimulere væksten, bidrage til en CO2-neutral by og til det gode københavnerliv.”
Det kræver store greb at komme i den rigtige retning - og uden trængselsafgifterne lægges der i stedet op til store indsatser for kollektiv trafik og cykelnetværk. Dette suppleres med en mulig forlængelse af Nordhavnsvej i tunnel til Nordhavn samt med en samlet grøn mobilitetspakke af nye indsatser, der hver især bidrager i visionens retning. Udover trængslen er luftkvaliteten i byen et stort problem, og derfor er et særligt vigtigt initiativ at arbejde for miljøzoner med krav til alle køretøjer.
Den grønne mobilitetspakke er bygget op omkring fem temaer:
· Byen skal udvikles og indrettes, så de grønne transportmidler er de bedst egnede = byens udvikling
· De grønne transportsystemer skal udbygges = grønne transporttilbud
· Vejnettet skal tilpasses en glidende og grøn trafikafvikling = transportsystemet
· Alle skal påvirkes til at tænke mere grønt i deres transportmiddelvalg = incitamenter
· Udvikling af ny transportteknologi kan skabe grøn vækst = innovation.
Inden for hvert tema peges på indsatser og konkrete initiativer, der kan sættes i gang.
Anbefalinger
Handlingsplanen spiller sammen med og bygger videre på det store arbejde, der allerede foregår i kommunen. Derfor omfatter de konkrete initiativer i planen ikke alt, hvad der arbejdes med. Fx omtales metro- og letbaneudbygninger under hovedgreb og indsats for kollektiv trafik, men de udgør ikke et selvstændigt nyt initiativ, da vurderinger om udbygning allerede foregår efter særskilt BR-beslutning. Handlingsplanen fokuserer således på nye initiativer, der kan supplere allerede igangsatte tiltag.
Kriterier for valg af initiativer er, at de:
· forbedrer de grønne transporttilbud og fremmer brugen af disse
· spiller sammen med og inddrager forslag fra inddragelsen af aktører
· bygger videre på og understøtter de strategier, planer og tiltag, som kommunen allerede arbejder med, og at de
· som hovedregel ikke allerede er sat i gang i andet regi
Hovedgreb og initiativer i handlingsplanen rykker København i retning af visionen om grøn mobilitet. Men uden trængselsafgifter vil det være svært at nå så langt som ønsket. Det vil kræve større investeringer, end planen lægger op til.
Høringsproces
I den fremadrettede høringsproces inddrages de aktører og interessenter, der tidligere har været inddraget. Lokaludvalgene inddrages tidligt i processen, da de har den mere nære borgerkontakt. Byens borgere informeres og høres gennem kommunens digitale høringsportal ”Bliv hørt”. Høringen bruges til at sætte fokus på debatten om grøn mobilitet. En beskrivelse af opbygning af høringsprocessen er vedlagt som bilag 3, Skitse for borgerdialogforløb.
Økonomi
Udgifter til gennemførelse af høringsproces samt trykning af hæfte, plan og foldere afholdes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens driftsbudget.
Samlet indeholder handlingsplanens grønne mobilitetspakke forslag til 25 initiativer med investeringer på i alt 0,8 – 1,2 mia. kr. frem til 2020. Udbygning af metro, letbane og evt. Nordhavnstunnel samt ombygninger af strøggader indgår ikke i dette investeringsniveau.
Hvor hurtigt indsatserne gennemføres, vil afhænge af de årlige investeringer og af hvordan de kan indgå i relevante sammenhænge.
Den anførte økonomi er ikke udtryk for, at der er sat midler af til gennemførelsen. Initiativerne finansieres og igangsættes i det omfang, det muliggøres via budgetaftale eller andre bevillingsmæssige beslutninger.
Videre proces
Offentlig høring gennemføres i perioden 23. april til 1. juni 2012.
Opsamling på høring og tilpasning af handlingsplanen foretages i juni/juli og politisk behandling af den endelige udgave af Handlingsplan for Grøn Mobilitet vil ske i efteråret 2012.
Claus Juhl / Hjalte Aaberg
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,
- at udkast til Handlingsplan for Grøn Mobilitet sendes i offentlig høring i en periode på seks uger, som beskrevet i bilag 3,
- at hæftet ”Grøn Mobilitet - Kortlægning” udgives i forbindelse med høringen.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. marts 2012
SF, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Enhedslisten stillede ændringsforslag om at tilføje et 3. at-punkt til indstillingen om:
”3. at Udkast til handlingsplan for Grøn Mobilitet ændres ved at slette følgende sætninger på side 10 under overskriften ”Fremtidens vejnet”: ”En østlig omfartsvej kan skabe mulighed for, at de indre bydele kan fredeliggøres og friholdes for unødvendig, gennemkørende biltrafik. Det er især vigtigt, at store dele af den tunge trafik kan ledes uden om de indre bydele og at regional byspredning på langt sigt kan undgås.”
Ligeledes skal ”og” mellem ordene ”Københavns Kommune” og ”perspektiverne” i samme afsnit slettes.”
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F og Ø.
Imod ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, O og V.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev vedtaget.
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F og Ø.
Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og V.
Et udvalgsmedlem undlod at stemme: O.
Indstillingen blev godkendt.
Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav protokolbemærkning:
”En østlig omfartsvej kan skabe mulighed for, at de indre bydele kan fredeliggøres og friholdes for unødvendig, gennemkørende biltrafik. Det er især vigtigt, at store dele af den tunge trafik kan ledes uden om de indre bydele og at regional byspredning på langt sigt kan undgås.”
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 17. april 2012
Socialistisk Folkeparti, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Enhedslisten stillede ændringsforslag om at tilføje et 3. at-punkt til indstillingen om:
”3. at Udkast til handlingsplan for Grøn Mobilitet ændres ved at slette følgende sætninger på side 10 under overskriften ”Fremtidens vejnet”: ”En østlig omfartsvej kan skabe mulighed for, at de indre bydele kan fredeliggøres og friholdes for unødvendig, gennemkørende biltrafik. Det er især vigtigt, at store dele af den tunge trafik kan ledes uden om de indre bydele og at regional byspredning på langt sigt kan undgås.”
Ligeledes skal ”og” mellem ordene ”Københavns Kommune” og ”perspektiverne” i samme afsnit
slettes.”
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For stemte 10 medlemmer: A, B, F og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V.
Ændringsforslaget blev dermed godkendt.
Der blev stemt om indstillingen:
For stemte 10 medlemmer: A, B, F og Ø.
Imod stemte 2 medlemmer: C og V.
1 medlem undlod at stemme: O.
Indstillingen blev godkendt med den bemærkning, at faktuelle fejl skal rettes inden handlingsplanen sendes i høring.
Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav protokolbemærkning:
”En østlig omfartsvej kan skabe mulighed for, at de indre bydele kan fredeliggøres og friholdes for
unødvendig, gennemkørende biltrafik. Det er især vigtigt, at store dele af den tunge trafik kan ledes
uden om de indre bydele og at regional byspredning på langt sigt kan undgås.”