Mødedato: 17.04.2007, kl. 15:15

Forenkling af regler og krav i ældreplejen (Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget)

Se alle bilag

Forenkling af regler og krav i ældreplejen (Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 17. april 2007

 

 

 

J.nr.             ØU 123/2007

 

 

6.                   Forenkling af regler og krav i ældreplejen (Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

 

Borgerrepræsentationen skal behandle redegørelse for de indkomne svar samt forslag til forenkling af regler og krav – både kommunale og statslige.

 

BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen,

1. at der rettes henvendelse til KL om punkterne i indstillingen, der skal fremme en regelforenklingsproces.

 

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har bedt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen om i april at fremlægge en redegørelse for regler og krav, som medarbejdere og ledere på ældreområdet finder bør fjernes (BR 83/07). Alle ældreplejens ansatte har fået et brev og svarbrev, og der er modtaget svar fra ca. 370 medarbejdere og ledere samt 19 fællesbesvarelser fra grupper af medarbejdere i hjemmeplejen og på plejehjem, i alt svarende til ca. 700 medarbejdere og ledere har afgivet svar. Forvaltningerne afrapporterer nu undersøgelsen, og BR skal beslutte, hvordan der arbejdes videre med de indkomne forslag.

 

Løsning

Ældreområdet er kendetegnet ved at være det serviceområde, hvor markedsgørelsen først er blevet gennemført med frit valg og indførelse af Bestiller-Udfører-Modtagermodellen (BUM), hvilket har medvirket til at gøre området til et af de mest lovregulerede. Det er også på ældreområdet, at der først afprøves nye dokumentationskrav, som forløber for de øvrige serviceområder.

Der er mange medarbejdere, der er positive over for muligheden for at give deres mening til kende. Svarene omhandler både overordnede iagttagelser og mere konkrete erfaringer. De indkomne svar omhandler fire temaer, der er nærmere beskrevet i bilag 2. De fire temaer præsenteres nedenfor, hvorefter der foreslås konkrete forenklinger af regler og krav.

 

1. Dokumentation, frit valg og fastsættelse af serviceniveau

Næsten 75 procent af indlæggene angår dokumentationskravene i ældreplejen, adskillelsen af myndighed og udførere samt fastlæggelse af et bestemt serviceniveau. Dokumentationskravene i ældreplejen udspringer primært af frit valg lovgivningen og servicelovgivningen.

 

2. Administration og interne arbejdsgange

Lidt over ti procent af indlæggene omhandler Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udmøntning af lovgivningen samt implementering af politikker om f.eks. miljøcertificering og rygepolitik i retningslinier, projekter og ledelsesmæssige tiltag.

 

3. Specifik regulering

Omkring otte procent af indlæggene omhandler andre specifikke reguleringer – bl.a. statslige regler om tilsyn og arbejdspladsvurderinger i borgernes hjem samt problemstillinger vedrørende genoptræning, overgange mellem hospital og ældrepleje mv.

 

4. Arbejdsmiljø, uddannelse og medarbejderforhold.

Knap syv procent af indlæggene falder inden for temaerne arbejdsmiljø, uddannelsesniveau og medarbejderforhold, der hovedsagligt er fastsat i Københavns Kommune – f.eks. i form af parkeringsregler, krav til arbejdshjælpemidler.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen foreslår på baggrund af de indkomne svar, at nedenstående kommunale regler og krav forenkles:

 

Hjælpen til borgeren gøres mere fleksibel og dokumentationen forenkles (tema 1)

Kommunens aktuelle udmøntning af reglerne for BUM-modellen i hjemmeplejen forenkles ved at samle de nuværende enkeltydelser i plejepakker. Initiativet vil både medføre, at hjemmehjælpernes dokumentation i Københavns OmsorgsSystem (KOS) bliver mindre omfattende og at den enkelte hjemmehjælper, der kender borgerens behov, får større indflydelse på udmøntningen af plejen. Tiltaget er allerede igangsat i forbindelse med det nuværende arbejde med revision af kvalitetsstandarderne.

Brugen af plejeplaner i hjemmeplejen gøres så fleksibel som muligt.

 

På plejehjemmene afskaffes kravet om, at der skal formuleres fokusområder for hver af plejeplanens overordnede mål. Konceptet forenkles i forbindelse med implementeringen af BUM på plejehjem.

 

Endvidere foreslås det, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen nedsætter en regelforenklingsgruppe, der gennemfører en kvalitetsvurdering af forvaltningens administration og interne arbejdsgange vedrørende blandt andet kommunale politikker og retningslinier så som miljøcertificering og parkeringsregler. (tema 2). Arbejdet skal desuden omfatte sikring af højere driftsstabilitet og forbedring af IT-udstyr (herunder KOS) samt behov for arbejdshjælpemidler (mobiltelefoner, cykler, bedre IT) (tema 4).

 

De indlæg, der omhandler de specifikke vilkår så som tid og ressourcer vil indgå i forbindelse med udvalgenes forslag til budget 2008.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen foreslår, at der rettes henvendelse til KL om afskaffelse eller forenkling af nedenstående statslige regler:

 

Mere fleksibel tilrettelægges af BUM-modellen, med videre (tema 1)

Der bør gives mulighed for en mere fleksibel organisering og tilrettelæggelse af BUM-modellen – herunder mulighed for forsøg med øget selvforvaltning, selvvisitering mv. på lokalområdeniveau og enhedsniveau, som skal smidiggøre arbejdstilrettelæggelsen og styrke medarbejderindflydelsen lokalt. Konkurrencelovgivningen bør smidiggøres i forbindelse med forsøg med øget selvforvaltning.

 

Embedslægens dokumentationskrav (tema 1)

Sundhedsstyrelsens vejledning om sygeplejefaglige optegnelser har medført, at plejepersonalet skal dokumentere en række helbredsoplysninger i plejeplanerne, uanset om det har relevans i forhold til den enkelte ældres situation. Reglerne bør ændres, så plejeplanerne kun vedrører det, der er relevant for den enkelte borgers situation. Embedslægetilsynets fokus på helbredsoplysningerne kan medføre, at fokus forskydes fra plejen til dokumentation.

 

Regler om tilsyn (tema 3)

Socialministeren har i januar 2007 fremsat et lovforslag om et nyt tilsynskoncept, der giver ministeren mulighed for at detailregulere, hvilken type dokumentation plejehjemmene skal kunne fremlægge - herunder kostpolitik og forskellige personale- og ledelsesmæssige forhold. Lovforslaget vil vanskeliggøre Sundheds- og Omsorgsudvalgets nye koncept for tilsyn, der skal gøre tilsynene mere fokuserede på kerneydelsen pleje og omsorg. KL har fremlagt de samme synspunkter overfor regeringen.

 

Kommunikation og udveksling af informationer på sundhedsområdet (tema 4)

Lovgivningen vanskeliggør en fleksibel udveksling af informationer og kommunikation på sundhedsområdet – eksempelvis ved, at der også kræves samtykkeerklæringer i situationer, hvor der i kke synes at være en saglig begrundelse. Lovgivningen bør ændres, så kommunikation og udveksling af informationer på sundhedsområdet kan foregå mere smidigt.

 

Arbejdspladsvurderinger i borgerens hjem (tema 4)

I henhold til arbejdsmiljølovgivningen skal der udarbejdes arbejdspladsvurderinger (APV) i forbindelse med udførelsen af hjælpen i borgerens hjem. Det vurderes, at der er behov for en revision af kravet om registreringer – særligt i de tilfælde, hvor APV'erne i borgerens eget hjem ikke giver anledning til arbejdsmiljømæssige initiativer.

 

Uddannelsesområdet (tema 4)

Social- og sundhedsuddannelserne er tilrettelagt med et teoretisk og et praktisk forløb. Der findes imidlertid mange forskellige komplekse og uklare uddannelsesforløb, der gør det vanskeligt at tilrettelægge et tilfredsstillende og sammenhængene teoretisk og praktisk uddannelsesforløb for eleverne. Dette kan medføre et større frafald af elever samt et større administrativt arbejde for praktikstederne for at sikre, at eleverne har de fornødne kompetencer.

 

Økonomi

I det omfang Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker at igangsætte tiltag, der ikke kan afholdes indenfor budgetrammen, vil de indgå i budgetforhandlingerne i forbindelse med budget 2008.

 

Videre proces

Ældrerådene og bruger/pårørenderåd har modtaget brev fra overborgmester Ritt Bjerregaard og sundheds- og omsorgsborgmester Mogens Lønborg.

Indstillingen sendes efter aftale i høring hos ældrerådenes formandsgruppe med forkortet høringsfrist. Indstillingens første at behandles i Økonomiudvalget den 17. april. Den samlede indstilling med høringssvar fra ældrerådenes formandsgruppe forelægges for Borgerrepræsentationen den 19. april 2007.

 

Bilag

Høring:

Høringssvar fra ældrerådenes formandsgruppe vil blive forelagt for Borgerrepræsentationen på mødet den 19. april.

Politisk behandling:

Bilag 1: Oversigt over politisk behandling indtil 12. april 2007.

Øvrige bilag:

Bilag 2: Notat om indkomne svar om regler og krav samt forslag og ønsker.

Bilag 3: Brev fra overborgmester Ritt Bjerregaard og sundheds- og omsorgsborgmester Mogens Lønborg

Bilag 4: Liste over adspurgte

Bilag 5: Oversigt over politisk behandling

 

 

 

Lene Sillasen

                                                         /       Henrik Plougmann Olsen

 

 

 

Til top