Endelig vedtagelse af lokalplan "På Bjerget"
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”På Bjerget”. Det er en bevarende lokalplan, som skal sikre områdets bevaringsværdige bebyggelse og beplantning.
Tidligere beslutninger
1. at lokalplan ” På Bjerget” vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og i bilag 2.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Formålet med lokalplanen er at sikre, at den arkitektonisk og kulturhistorisk bevaringsværdige bebyggelse omkring Grundtvigs Kirke, På Bjerget, bevares og renoveres med hensyntagen til bebyggelsens egenart. Lokalplanforslaget, bilag 1, har været i høring fra den 16. september til den 11. november 2014. Der blev afholdt et borgermøde den 21. oktober 2014. Der er kommet 14 henvendelser i høringsperioden.
Løsning
Baggrunden for lokalplanen er, at området i Kommuneplan 2011 er udpeget som del af et værdifuldt kulturmiljø. Området er udpeget som en bevaringsværdig bebyggelse, og de enkelte bygninger er udpeget som bevaringsværdige. Lokalplanen skal sikre, at områdets bevaringsværdier opretholdes, og at det fortsat kan være et attraktivt boligområde. Dette sker ved at sikre områdets overordnede struktur, beplantning, belægninger, sigtelinjer mv. samt ved at fastsætte detaljerede bestemmelser for bebyggelsens ydre fremtræden.
Høring
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 2 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger og forslag til ændringer af planen. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Bispebjerg Lokaludvalg og Københavns Museum – bilag 3, henvendelse 9 og 13.
Bispebjerg Lokaludvalg har den 2. april 2014 fremsendt sine synspunkter i forbindelse med den interne høring. Bemærkningerne drejer sig bl.a. om et kvalitetsmæssigt løft af belægninger omkring Grundtvigs Kirke, forbedringer på Bispebjerg Torv, hastighedsdæmpende foranstaltninger på Frederiksborgvej og forbedring af parkeringsmulighederne for turistbusser.
Grundlæggende mener lokaludvalget, at der er stor tilfredshed med, at kommunen ønsker at bevare bebyggelsen omkring Grundtvigs Kirke.
Lokaludvalget udtrykker utilfredshed med, at kommunen på sigt vil kræve tilbageføring af nyere termovinduer til oprindeligt udseende og materialevalg.
Lokaludvalget finder, at kravene til vinduesstørrelser i tagetager vil reducere kvaliteten af de tørrelofter, der allerede er indrettet til beboelse.
Lokaludvalget er af den opfattelse, at man bør være mest restriktiv, når det gælder særligt interessante og meget synlige facader, mens ændringer, der ikke er synlige fra offentlig vej bør imødekommes.
Lokaludvalget mener ikke, at planen må være til hinder for et løft af området Bispebjerg Torv eller en opgradering af de offentlige områder, for eksempel med kunstudsmykning af Bispebjerg Torv, eller at der lægges en mere ædel belægning omkring kirken. Der bør muliggøres forbedringer af belysningen i området, herunder at kirken belyses på en måde, der ikke generer beboerne, ligesom tiltag der fremmer en fornuftig afvikling af turismen bør være mulige. Her tænkes på parkering og mulighed for udskænkning.
Lokaludvalget vil undersøge mulighederne for at rejse fredningssag på den mest interessante del af bebyggelsen omkring kirken.
Københavns Museum sætter stor pris på, at der udarbejdes bevarende en lokalplan for området og har ingen bemærkninger til forslaget.
Bemærkninger
Lokalplanen er ikke til hinder for de forbedringer/ændringer, som lokaludvalget ønsker af de offentlige områder eller de hastighedsdæmpende foranstaltninger. Forbedring af parkeringsmulighederne for turistbusser i området vil være vanskelig at tilgodese samtidig med de bevaringshensyn lokalplanen skal varetage. Busserne kan holde kortvarigt ved af- og påstigning og i mellemtiden parkere andetsteds. Der findes ikke umiddelbart løsninger i kvarteret, hvilket Vejmyndigheden er orienteret om.
Lokalplanen lægger op til et løft af Bispebjerg Torv, ved at der skabes mere liv på torvet med publikumsorienteret serviceerhverv i stueetagerne og byggemulighed for en pavillon, hvor der kan være cafe eller lignende. Der er ikke noget til hinder for forbedringer af belægninger og grønne områder.
Lokalplanforslagets bestemmelser om vinduer har skabt meget debat på møderne med repræsentanter for andelsboligforeningerne og på borgermødet. Hertil kommer, at en betydelig del af henvendelserne i høringsperioden angår vinduer. Forvaltningen foreslår, at lokalplanens bestemmelser justeres, så der bliver mulighed for termovinduer for de mest enkle vinduestyper og tagvinduer generelt – se nedenfor og bilag 2.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
Tilfredshed med planen: Mange af henvendelserne udtrykker tilfredshed med, at der udarbejdes lokalplan, og man er enige i det overordnede mål med planen.
Vinduer: Mange er utilfredse med bestemmelsen om, at originale vinduer så vidt muligt skal bevares, og at der ved udskiftning skal isættes vinduer med enkeltlag glas og kitfals. Som begrundelser anføres, at det medfører øgede udgifter til vedligehold af gamle vinduer og ved anskaffelse af nye, samt problemer med varmetab og dårlig støjisolering. Nogle har allerede skiftet til termovinduer og mener, at det vil være et tilbageskridt at skifte til en anden type vinduer, når den tid kommer.
Tagvinduer: Flere udtrykker tilfredshed med muligheden for at kunne inddrage tagetager til beboelse, men utilfredshed med bestemmelserne om, at tagvinduer mod gade skal være støbejernsvinduer eller lignende, og at størrelsen mod gård begrænses til 55 x 98 cm. Man finder, at bestemmelserne vil vanskeliggøre udnyttelsen. I en del af bebyggelsen har man tidligere aftalt retningslinjer med kommunen, som muliggør større tagvinduer mod gården.
Kviste: Der fremsættes ønsker om, at der er samme regler for opsætning af kviste i gårde inden for samme andelsboligforening, da gårdene opfattes som værende ens.
Beplantning: Nogle henvendelser drejer sig om den eksisterende beplantning på de offentlige arealer, særlig området omkring kirken. Man mener, at træerne er så store, at de slører områdets akser. Samtidig er der ønsker om, at der plantes andre træsorter.
Forvaltningens bemærkninger
Vinduer: De originale vinduer og døre er del af områdets egenart, som det er vigtigt at bevare. Der er flere steder i bebyggelsen isat termovinduer, som ikke har en detaljering, der lever op til bebyggelsens kvalitet. Det er muligt at renovere de eksisterende originale vinduer, så de lever op til nutidige krav om støj og energi. Det samme gælder de nye vinduer med koblede rammer eller lignende. Mange bevarende lokalplaner har tilsvarende bestemmelser. Forvaltningen foreslår dog som nævnt en justering af lokalplanen på dette punkt.
Tagvinduer: Forvaltningen er blevet opmærksom på, at tagvinduer med en størrelse på 55 x 98 cm ikke er hensigtsmæssige som både redningsåbninger og primære lyskilder, da de skal placeres temmelig lavt, hvis de skal anvendes til redningsåbninger. Forvaltningen vil derfor imødekomme ønsket om større vinduer.
Kviste: Forvaltningen er enig i, at der bør være ens regler om kviste i de to gårdrum, da bygningerne er næsten ens.
Beplantning: Det foreslås, at lokalplanens bestemmelser præciseres, så der skelnes mellem forskellige typer beplantning, så der kan foretages nogle justeringer af beplantning uden forudgående dispensation.
Forslag til ændringer
Vinduer: Der gives mulighed for andre vinduestyper end enkeltlag glas og kitfals i kældervinduer og lignende vinduer uden sprosser samt i tofags vinduer, hvor der kun er én sprosse i hvert fag.
Tagvinduer: Bestemmelserne om tagvinduer ændres, så det mod gade er muligt at isætte tagvinduer i størrelsen 55 x 98 cm og mod gård op til 78 x 140 cm.
Kviste: Der åbnes mulighed for opsætning af kviste i alle gårdrum.
Beplantning: Bestemmelserne om bevaringsværdige træer og plantninger præciseres.
Forvaltningens forslag til ændringer og tekniske rettelser fremgår af bilag 2.
Borgermøde
Borgermøde blev afholdt den 21. oktober 2014 i Grundtvigs Kirke. Der deltog 64 borgere i mødet. I mødet var der fokus på de emner, som nævnes ovenfor. Referat af mødet er vedlagt som bilag 4.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Pernille Andersen / Torben Gleesborg
Oversigt over politisk behandling
- at lokalplan ” På Bjerget” vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og i bilag 2.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. februar 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Dagsordenspunkt 34: Endelig vedtagelse af lokalplan "På Bjerget"
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.