3. etape af EAT - Skolen i Charlottegårdens produktionskøkken
Tidligere beslutninger
1. at der gives en anlægsbevilling på 4.956.000 kr. til etablering af et madkundskabs- og produktionskøkken på Skolen i Charlottegården.
Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, jf. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 2.Indstilling og beslutning
Af indstillingen fremgår, at en fjerde og sidste etape forventes forelagt for Børne- og Ungdomsudvalget den 18. marts 2015. Det bemærkes, at den 4. etape ikke er de sidste skoler, som mangler EAT-ordning, og at Budget 2015-skolerne Sølvgadeskole og Kildevældsskolen vil indgå i senere anlægsindstillinger.
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Problemstilling
I budget 2014 blev der, jfr. et generelt ønske om at etablere skolemadsordning på alle kommunens skoler, afsat 17,2 mio. kr. til etablering af yderligere skolemadsordninger samt produktionskøkkener. Sammen med de 16,2 mio. kr., der blev afsat til EAT skolemadsbevillinger i budget 2010, udgør den samlede anlægsbevilling til skolemad således 33,4 mio. kr. (2015 p/l). Produktionskøkken til Skolen i Charlottegården indgik i bevillingen fra budget 2014.
Skolen i Charlottegården vil i løbet af 2015 være den fjerde i rækken af kommunens 9 specialskoler med en skolemadsordning.
Løsning
Projektet indeholder et madkundskabs- og produktionskøkken, som er placeret i kælderetagen i hovedbygningen. Køkkenet skal producere daglige måltider for skolens elever og desuden fungere som faglokale for madkundskab.
I kommunen er der to forskellige skolemadsordninger: EAT og madskoler. EAT er en madordning med centralt produceret mad, der dagligt leveres til et modtagekøkken på skolen, hvor maden færdigtilberedes og anrettes. Madskolekonceptet er en ordning, hvor hele produktionen foregår på skolen i et produktionskøkken med faglært personale.
Produktionskøkkenet på Skolen i Charlottegården er et madskoleprojekt, der imødekommer Skolen i Charlottegårdens særlige elevsegments behov for differentierede menuer. Yderligere imødekommes skolens anbefaling om, at eleverne spiser i mindre grupper i de enkelte afdelinger.
Fra andre skoler med en skolemadsordning er det forvaltningens erfaring, at en madskole er mere end blot en madordning. Maddannelse og sundhed højnes, og maden bliver en integreret del af hverdagen, pædagogikken, organiseringen, og noget man kan være fælles om.
Køkkenet på Skolen i Charlottegården er desuden indrettet med mulighed for, at skolen kan foretage undervisning i madkundsskab for grupper af 6-8 elever i et mindre område i køkkenet, der er indrettet med et interaktivt whiteboard, borde og stole, hvor eleverne har mulighed for at modtage den teoretiske undervisning. Den praktiske del af undervisningen i madkundskab foregår i selve produktionskøkkenet. Køkkenområdet indeholder udover plads til undervisning og produktion, en opvaskeafdeling, kølerum og et depot.
Af pædagogiske årsager vil skolen gerne varetage opvask af bestik, glas og tallerkener i de mindre spisegrupper i afdelingerne. Her vil der derfor blive opsat opvaskemaskiner til opvask af service. Denne løsning vil også mindske transport af service og aflaste produktionskøkkenets opvask.
Der blev i forbindelse med ombygning af Frederiksundsvejens Skole til specialskole etableret fuld tilgængelighed. Der gøres derfor ingen særlige tiltag til tilgængelighed i forbindelse med dette projekt.
Brugerinddragelse
Skolen har deltaget i byggeudvalgsmøder og er kommet med ønsker og input til indretning og anvendelse af de fremtidige forhold. Københavns Madhus har deltaget som rådgiver i denne proces. Skolens udtalelse fremgår af bilag 3 og giver ikke anledning til bemærkninger.
Tidsplan
Projektet sendes i udbud i starten af februar 2015 med en efterfølgende udførelsesperiode på i alt 15 uger. Skolen kan tage faciliteterne i brug primo august 2015.
Praktikpladser
Der kan ikke i forbindelse med projektet stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelsespraktikanter, grundet den begrænsede entreprisesum og lønudgifterne. Der vil dog i udbuddet blive opfordret til en frivillig indsats på området.
Økonomi
I budget 2010 og 2014 er der i alt afsat 33,4 mio. kr. til etablering af EAT skolemad. Disponeringen af de i alt 33,4 mio. kr. (2015 p/l) fremgår af tabel 1.
Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 2. Det er vurderingen, at alle de disponerede projekter kan afholdes indenfor den samlede ramme.
Tabel 1
Afsat ramme |
Mio. kr. (2015 p/l) |
Budget 2010 |
16,2 |
Budget 2014 |
17,2 |
Ramme i alt |
33,4 |
Disponering | |
Etape 1 - Skolebod på Sundbyøster Skole (BR 15/4 2010) |
1,5 |
Etape 2 - EAT skolemadprojekt 2014 (BR 11/12 2014) |
10,0 |
Etape 3 - Skolen i Charlottegårdens Produktionskøkken (denne indstilling) |
5,0 |
Etape 4 - Amager Fælled Skole (madskole), Gasværksvejens Skole (madskole). Nye EAT-boder på Vibenshus Skole og Langelinieskolen |
16,9 |
Disponering i alt |
33,4 |
Videre proces
Else Sommer /Sti Andreas Garde
Oversigt over politisk behandling
- at der gives en anlægsbevilling på 4.956.000 kr. til etablering af et madkundskabs- og produktionskøkken på Skolen i Charlottegården
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 25. februar 2015
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning
Dagsordenspunkt 28: 3. etape af EAT - Skolen i Charlottegårdens produktionskøkken
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.