Mødedato: 17.03.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forsøg med el-bybiler i København

Se alle bilag
Der skal tages stilling til, om forvaltningen skal støtte et femårigt forsøg med el-bybiler i København via en særlig parkeringslicens.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, 

1. at el-bybilslicensen for det første år fastsættes til 3.000 kr. pr. bybil pr. år, som efterfølgende justeres årligt.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Energistyrelsen og Region Hovedstaden har givet tilsagn til energiselskabet E.ON om støttemidler til udbygning af infrastruktur til elbiler under forudsætning af, at der etableres et kommercielt drevet el-bybilssystem i København. Teknik- og Miljøudvalget behandlede derfor den 22. september 2014 en indstilling om etablering af en særlig p-licens for bybiler, som kunne understøtte projektet. Udvalget godkendte ikke indstillingen grundet usikkerhed om projektets økonomiske konsekvenser for kommunen, og fordi der i budgettet for 2015 ikke var afsat midler hertil.

Energistyrelsen og Region Hovedstadens støtte, og dermed projektets realisering, er efter parternes eget udsagn afhængig af, at Københavns Kommune vil understøtte systemet via reduceret p-betaling, samt at dette afklares primo 2015. Forvaltningen har, som følge af udvalgets behandling den 22. september 2014, fået fortaget en række beregninger af de økonomiske konsekvenser og udviklet en licensmodel, som vurderes at eliminere den økonomiske usikkerhed for kommunen. På baggrund af ny model for licensfastsættelse og støttemidlernes tidsbegrænsning fremlægger forvaltningen sagen til fornyet politisk behandling.

Løsning

For at fremme elbiler i Københavns Kommune anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen at etablere et femårigt forsøg med en særlig parkeringslicens til el-bybiler. Licensen prissættes ud fra en model, der har til formål at mindske parkering af bilerne i områder med høj belægningsprocent, og som samtidig indebærer, at omkostningerne i form af provenutab på parkering for kommunen dækkes af en given operatør. El-bybilerne understøttes ved ikke at skulle betale for al parkering, men kun for parkering, hvor anden betalingsparkering fortrænges.

Første års licens beregnes ud fra, hvor el-bybilerne forventes at parkere, og hvor de nyoprettede elbils-parkeringspladser forventes at blive etableret. Dette svarer til en årlig licens på 3.000 kr. pr. bil. De efterfølgende års licens justeres på baggrund af konkrete data for, hvor el-bybilerne parkerer. Se bilag 1 og de bagvedliggende beregninger i bilag 2 for en nærmere uddybning.

Det anbefales at fastsætte et foreløbigt maksimum på 500 el-bybilslicenser, hvilket er sammenligneligt med systemer i andre byer såsom Amsterdam og Stuttgart. Forvaltningen vurderer, at bybilslicenserne vil skulle konkurrenceudsættes for at sikre lige muligheder for interesserede operatører samt sikre det bedste tilbud til borgerne. Op til 500 el-bybiler vil kunne få parkeringslicens til at parkere i kommunen, men det forventes ikke, at alle el-bybilerne vil være i København konstant, da bilerne kan køre og parkere i flere kommuner.

Juridisk ramme for beslutningen
Med lov om offentlige veje mv. vedtaget i Folketinget den 19. december 2014 åbnes mulighed for, at transportministeren kan udstede regler om, at kommuner kan tilbyde en særlig p-licens af miljøhensyn til visse typer af biler, herunder elbiler. Bekendtgørelsen er ikke udstedt, men forventes at træde i kraft inden udgangen af marts 2015. Denne sag behandles under forudsætning af, at bekendtgørelsen giver kommunen den nødvendige hjemmel.

Forvaltningen vurderer, at en særlig p-licens juridisk set ikke vil være problematisk i forhold til konkurrence med kollektiv trafik, taxi, andre bybilssystemer og biludlejning.

Støtten fra Energistyrelsen og Region Hovedstaden til udbygning af infrastruktur tildeles E.ON, der i 2013 ansøgte Energistyrelsens offentligt annoncerede pulje, og som i den proces blev valgt frem for andre konsortier. E.ON har en partneraftale med Arriva, men vinder en anden operatør end Arriva Københavns Kommunes konkurrenceudsættelse af el-bybilslicenserne, vil det stå denne frit for at lave en samarbejdsaftale med E.ON.

Udbygning af ladeinfrastrukturen og p-pladser til elbiler følger Teknik- og Miljøudvalgets beslutning af 21. juni 2010. Her fremgår, at kommunen kan oprette op til 500 midlertidige elbils p-pladser med adgang til ladestandere. Det kan oplyses, at der indtil nu er oprettet 117 ladestandere med i alt 187 p-pladser reserveret til elbiler.

Alle ladestanderoperatører i København vil kunne tilbyde operatøren af el-bybilssystemet opladning. Ligeledes vil der være åben adgang på de nyoprettede p-pladser til elbiler, så enhver elbilbruger vil kunne parkere på dem og lade op på ladestanderne mod almindelig betaling.

Forventet effekt
Med et femårigt forsøg med el-bybiler er det forventningen, at der uden omkostninger for kommunen vil blive etableret ladeinfrastruktur på yderligere op til 3-400 p-pladser. Der forventes dog højst etableret 200-250 p-pladser med ladestandere på offentlig vej i Københavns Kommune, så den politisk bevilgede ramme på 500 pladser reserveret til elbiler forventes ikke udfyldt som direkte følge af projektet. 

Bybiler er et forholdsvist nyt koncept, og de begrænsede erfaringer tyder på, at deres trængselsreducerende effekt på kort sigt er tvivlsom, men på længere sigt kan bybiler have samme trængselsreducerende effekt som traditionelle delebiler. Der er derfor behov for en nærmere undersøgelse via en forsøgsperiode.

Eldrevne bybiler vil bidrage til at nedbringe støj og luftforurening i byen ved at erstatte benzin- og dieselbiler, og vil give byens borgere mulighed for at afprøve elbilen som et alternativ til benzinbilen.

Ved etablering af el-bybilssystemet forventes belægningsprocenten på p-pladser til elbiler, som i maj 2014 blev målt til ca. 10 %, også at stige markant.

Indkøb af biler, drift af systemet mv. antages at omfatte investeringer for op til 100-200 mio. kr., og må forventes at generere et større antal arbejdspladser i forsøgsperioden.

Økonomi

Indstillingen forventes ikke at medføre hverken mer- eller mindreindtægter på parkeringsområdet. Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at parkeringslicensen for el-bybiler vil balancere med det forventede indtægtstab på betalingsparkering jf. bilag 1.

Størstedelen af støtten fra Region Hovedstaden og Energistyrelsen til E.ON vil blive anvendt i København. Støtten beløber sig til 5,2 mio. kr. Dertil kommer E.ONs egne investeringer, således at de samlede investeringer i ladestandere, infrastruktur vil beløbe sig til ca. 15 mio. kr., hvoraf langt størstedelen også vil blive anvendt i København. Derudover har Region Hovedstaden afsat 3,4 mio. kr. til vidensopsamling, effektvurdering, sikring af integration med kollektiv transport mv.

Videre proces

El-bybilslicenserne vil på grund af behovet for afklaring primo 2015 i forhold til støttemidlerne fra Energistyrelsen og Region Hovedstaden blive konkurrenceudsat umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse af indstillingen, mens selve udstedelsen af licenser vil afvente Borgerrepræsentationens godkendelse. Markedet er orienteret om processen samt hovedlinjerne i forvaltningens indstilling. Udstedelse af den særlige p-licens afventer endvidere ikrafttrædelse af bekendtgørelsen udstedt i henhold lov om offentlige veje mv.

Teknik- og Miljøudvalget orienteres andet kvartal 2015 om status på konkurrenceudsættelsen af bybilslicenserne og forventet tidsperspektiv for start af eventuelt system med el-bybiler i København. Systemet forventes i drift ultimo 2015.

Inden udløb af den femårige prøveperiode for bybilslicenserne vil der ud fra Region Hovedstadens data blive foretaget en evaluering af systemets effekt på blandt andet miljø og trængsel. Forvaltningen vil på baggrund heraf fremlægge en anbefaling om, hvorvidt den særlige pris på parkering til bybiler skal forlænges, og om der i givet fald skal iværksættes en ny konkurrenceudsættelse for en mere permanent ordning.

                                        Pernille Andersen

                                                                                /Torben Gleesborg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen støtter et femårigt forsøg med el-bybiler i København via en særlig parkeringslicens med op til 500 el-bybilslicenser. Forsøget forudsætter forventet ikrafttrædelse af ny bekendtgørelse i henhold til Lov om offentlige veje mv.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

    2.    at el-bybilslicensen for det første år fastsættes til 3.000 kr. pr. bybil pr. år, som efterfølgende
           justeres årligt.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. marts 2015

I stillede følgende ændringsforslag (ÆF1).
”At forsøget med elbybiler ændres, så det også omfatter biler med almindelige drivmidler”.

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med stemmerne 2 mod 9. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I
Imod stemte: A, B, F, V og Ø


C og V stillede følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At ladestandere etableres på privat grund, idet ladning på de kommunale par-keringspladser giver for lidt omsætning i de dyre ladestandere og unødigt længe optager ladepladsen.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med stemmerne 3 mod 8. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V
Imod stemte: A, B, F og Ø


Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 8 stemmer mod 2. 1 undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø
Imod stemte: C og V
Undlod at stemme: I


Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. 1 undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø
Imod stemte: C og V
Undlod at stemme: I


C, I og V afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre, Liberal Alliance og De konservative finder det ikke rimeligt, at et kommercielt foretagende gennem en væsentlig prisreduktion på parkeringslicensen i forhold til andre udbydere opnår en klar fordel. Der udover vil konceptet betyde et yderligere pres på de i forvejen begrænsede parkeringsmuligheder for københavnerne.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 22: Forsøg med el-bybiler i København

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 


Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. marts 2015:

”Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance finder det ikke rimeligt, at et kommercielt foretagende gennem en væsentlig prisreduktion på parkeringslicensen i forhold til andre udbydere opnår en klar fordel. Der udover vil konceptet betyde et yderligere pres på de i forvejen begrænsede parkeringsmuligheder for københavnerne.”

Til top