Kommunalisering af Amager Strandpark I/S
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til om Amager Strandpark I/S skal kommunaliseres eller udskilles i overensstemmelse med § 60-selskaber.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationens,
1. at Københavns Kommune skal søge at afdække indstillingens scenarie to subsidiært scenarie tre inden 2013.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget bemærker, at indtil der foreligger en endelig afklaring på Amager Strandparks fremtidige organisering, enten i form af en kommunalisering eller i form af et interessentselskab med ejerandele, der afspejler den demografiske fordeling mellem interessenterne, bør en fuldstændig adskillelse af Amager Strandparks I/S' økonomi fra Københavns Kommunes økonomi sikres med virkning fra regnskabsåret 2012 som forudsat i revisionsbemærkningerne til Teknik- og Miljøudvalget i regnskab 2010.
Økonomiudvalget har herudover ingen bemærkninger til sagen, som den foreligger.
Problemstilling
Amager Strandpark I/S er oprettet som et fælleskommunalt interessentselskab. I dag er der to interessenter i selskabet: Frederiksberg Kommune med en ejerandel på 4,4 % og Københavns Kommune med en ejerandel på 95,6 %.
Københavns Kommune har som en del af konstruktionen siden etableringen været regnskabsførende for Amager Strandpark I/S. Strandparkens betalinger foretages via Københavns Kommunes kasse og reguleres over et mellemværende.
Mellemværendet udgjorde med udgangen af 2010 33,7 mio. kr. Fratrækkes Amager Strandparks likvide beholdning, og deres tilgodehavender på hhv. 24,6 mio. kr. og 1,7 mio. kr., giver det et nettomellemværende på 7,4 mio. kr.
Såvel revisoren for Amager Strandpark I/S som Københavns Kommunes revisor har påpeget, at selskabet ikke reelt er udskilt fra Københavns Kommune, og at konstruktion dermed ikke opfylder kravene til § 60-selskaber.
Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om hvorvidt Københavns Kommune skal søge Amager Strandpark I/S kommunaliseret, eller om selskabet skal fortsætte som et interessentselskab, og reelt udskilles fra Københavns Kommune fra 2012.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen har, med udgangspunkt i det seneste aflagte årsregnskab (2010), samt det af forvaltningen senest kendte budgetforslag for 2012 foretaget en vurdering af 3 forskellige løsningsscenarier for perioden 2012-2019 (se bilag 2). De 3 scenarier er:
1. Interessentselskab med nuværende ejerandele, hhv. 95,6 % og 4,4 %,
2. Interessentselskab med ejerandele, der afspejler den demografiske fordeling mellem interessenterne, dvs. Københavns Kommune 85 % og Frederiksberg Kommune 15 %,
3. Kommunalisering.
Det er forvaltningens vurdering, at en kommunalisering er det økonomisk mest fordelagtige, mens det nuværende ejerfordeling i interessentselskabet er det mindst fordelagtige. Den økonomiske vurdering er vedlagt som bilag.
Forvaltningen har på baggrund af de økonomiske scenarier kontaktet bestyrelsen for at få bestyrelsens bemærkninger til bl.a. mellemværendet, den nuværende fordeling mellem interessenterne (ejerandelene) samt hvilke konsekvenser en udskillelse fra Københavns Kommune vil have for driften af strandparken.
Bestyrelsen har tilkendegivet, at de finder det både hensigtsmæssigt og nødvendigt, at opretholde driften i Amager Strandpark i et selvstændigt selskab.
Hvis Amager Strandpark skal fortsætte som et fælleskommunalt I/S, er det nødvendigt:
- At foretage en reel udskillelse af Amager Strandpark I/S fra Københavns Kommune fra 2012 i overensstemmelse med reglerne for § 60-selskaber. Dette vil indebære en øget udgift til administration i Amager Strandpark I/S,
- At afvikle mellemværendet mellem Amager Strandpark I/S og Københavns Kommune over de kommende 6 år. Dette vil indebære en væsentlig reduceret udgiftsramme til at gennemføre driften af Strandparken inden for, alternativt vil det indebære en forøget udgift til ejerne.
- At etablere en styrket kontrol af bevillingsoverholdelsen i Amager Strandpark I/S således at der ikke fremover opbygges yderligere underskud i interessentskabet
- At der optages forhandlinger med Frederiksberg Kommune om ændring af ejerfordeling, således at ejerandelen fremover afspejler den demografiske fordeling mellem interessenterne, dvs. Frederiksberg Kommune med ca. 15 % og Københavns Kommune med ca. 85 %.
Såfremt Amager Strandpark kommunaliseres, skal interessentselskabet opløses, Amager Strandpark lægges under forvaltningens Center for Park og Natur, og indgå i et af de eksisterende områder.
En kommunalisering vil indebærer muligheden for at reducerer omkostningerne til den nuværende administration i strandparken, ligesom det vil være muligt at foretage en effektivisering af driften gennem et tættere samarbejdet med Center for Park og Natur.
Forvaltningen foreslår på den baggrund at der arbejdes videre med en kommunalisering af Amager Strandpark, ud fra en samlet økonomisk betragtning.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Videre proces
Hvis Teknik- og Miljøudvalget tiltræder indstillingens, skal sagen behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
I mellemtiden vil det endelige mellemværende mellem Københavns Kommune og Amager Strandpark blive opgjort, i forbindelse med afslutning af regnskab 2011. Efter Borgerrepræsentationens godkendelse, skal interessentselskabet opløses og der skal foretages en organisationstilpasning.
Hvis Teknik- og Miljøudvalget ikke tiltræder indstillingen vil forvaltningen arbejde videre med en reel udskillelse af Amager Strandpark I/S og samtidig optage forhandling med Frederiksberg om ændring af ejerforholdet, således at ejerandelene fremover afspejler det demografiske forhold mellem kommunerne.
Claus Juhl Bjarne Winge
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationens anbefaler,
1. at Københavns Kommune vil søge at kommunalisere Amager Strandpark I/S inden 2013.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 12. december 2011
Lars Berg Dueholm stillede ændringsforslag til indstillingen om:
”at Københavns Kommune skal søge at afdække indstillingens scenarie to subsidiært scenarie tre inden 2013.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 17. januar 2012
Indstillingen blev anbefalet.