Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsstrategi
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet en anlægsstrategi for hurtigere eksekvering af anlægsprojekter.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at Anlægsstrategi for Teknik- og Miljøforvaltningen 2011 -2015 godkendes
- at orientering om byggetiden for anlægsprojekter i Teknik- og Miljøforvaltningen tages til efterretning
- at udvide normalarbejdstiden for støjende og støvende bygge- og anlægsarbejde til at være hverdage fra kl. 7.00 til 19.00 og lørdage fra kl. 8.00 til 17.00
- at øge brugen af dispensationer til fravigelse af støj- og støvgrænser for områder uden beboelse og når miljøgevinst opnås ved at øge fremkommelighed.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Det bemærkes, at det af Budget 2012 (BR 6/10 2011) fremgår, at " i Københavns Kommune findes i dag måltal for byggeri af daginstitutioner, som er en tidsfrist for anlægstiden for den pågældende type projekter. Opfølgningen på disse har givet gode resultater. Parterne ønsker derfor at videreføre succesen og fastsætte måltal for andre typer af byggerier i Københavns Kommune. Parterne er enige om, at der skal foretages analyser af de forskellige typer af faste anlægsprojekter, der findes i Københavns Kommune med henblik på at fastlægge et måltal for hver af disse”.
Økonomiudvalget anbefaler på den baggrund, at Teknik- og Miljøforvaltningen analyserer de forskellige typer af faste anlægsprojekter med henblik på at fastlægge måltal for disse.
Økonomiudvalget har herudover ingen bemærkninger til sagen.
Problemstilling
Som en del af budgetaftalen for 2012 besluttede budgetparterne, at der skal sættes fokus på hurtigere eksekvering af anlægsprojekter. I budgetaftalen anmodede budgetparterne om, at henholdsvis Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget udarbejdede en anlægs- og udbudsstrategi med henblik på at give overblik over hvorledes forvaltningerne vil øge eksekveringshastigheden i forbindelse med anlægsprojekter
Samtidig vedtog budgetparterne, at der skal fastlægges et måltal for anlægsprojekters byggetid på udvalgte områder.
Endelig vedtog budgetparterne at mulighederne for og økonomien ved en øget aften eller natarbejde blev vurderet og fremlagt.
Løsning
Anlægsstrategi
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet en anlægsstrategi for perioden 2011 til 2015. Anlægsstrategien er vedlagt som bilag.
Det er forvaltningens vurdering, at det gennem øget standardisering af dels processer, dels valg af kvalitet i opgaveløsning, bedre udnyttelse af kommunens størrelse til at stille krav til leverandørerne samt bedre udnyttelse af stordriftsfordele på tværs af projekter og en række ændringer i nuværende myndighedspraksis tilsammen er muligt at øge eksekveringshastigheden væsentlig.
Det er samtidig forvaltningens vurdering, at de planlagte initiativer i et vist omfang må forventes at få betydning for prissætningen i anlægsprojekterne upåagtet af en intention om at opretholde en god økonomi. Det er endvidere forvaltningens vurdering at omfanget af borgerhenvendelser og klager over støj- og støvgener vil kunne stige som en konsekvens af en lempeligere myndighedspraksis.
Strategien omfatter følgende hovedgreb og initiativer:
1) Organisatorisk samling af alle anlæg
2) Opstilling af mål for og løbende opfølgning på byggetid
3) Systematisk brugerinddragelse og samarbejde
4) Øget anvendelse af rammekontrakter og puljede udbud
5) Øget anvendelse af incitamentsbaserede aftaler
6) Øget fleksibilitet i lokalplan
7) Udvidelse samt øget udnyttelse af arbejdstid
8) Øget standardisering i opgaveløsningen - Designpolitik
Måltal
Byggetid er et begreb, der er indført i forbindelse med Anlægsoversigten og er defineret som tiden fra rådighedsbevillingen er afsat af BR (projektstart) til ibrugtagningstidspunktet. Byggetiden måles i måneder.
Forvaltningen har foretaget en gennemgang af den aktuelle anlægsportefølje, herunder en gennemgang af de seneste tre års afsluttede anlægsprojekter.
Forvaltningen kan konstatere, at der er en naturlig sammenhæng mellem de enkelte projekters økonomi, kompleksitet og byggetid. Enkle projekter med en samlet projektøkonomi på mindre end 10 mio. kr. afsluttes og ibrugtages almindeligvis inden for 1-3 år, mens store og komplekse projekter almindeligvis har en længere anlægsperiode.
Forvaltningen kan samtidig konstatere, at der er stor variation i byggetiden både mellem forskellige typer af projekter og inden for hver enkelt projekttype.
Det er forvaltningens vurdering, at det ikke er hensigtsmæssigt at opstille en fast øvre grænse for byggetid inden for de forskellige identificerede anlægstyper.
Der er derimod forvaltningens opfattelse, at en løbende opfølgning og fokus på at nedbringe den gennemsnitlige byggetid vil være et mere anvendeligt redskab til at øge eksekveringshastigheden.
Forvaltningens vil i forbindelse med den kommende anlægsoversigt sammen med økonomiforvaltningen fremlægge forslag til måltal på udvalgte anlægstyper indenfor teknik- og miljøområdet.
Udvidelse af mulighederne for at arbejde om natten
Forvaltningen har gennemført en afdækning af hvilke muligheder, der eksisterer for at øge arbejdstiden med henblik på at højne eksekveringshastigheden af anlægsprojekter.
Siden den nuværende forskrift blev vedtaget i 2006 har forvaltningen ikke haft konkrete eller generelle forespørgsler fra brancheforeninger (der i øvrigt var høringsberettiget) eller relevante aktører om udvidet arbejdstid. Af væsentligste årsager har forvaltningen tidligere fået oplyst, at natarbejde er fordyrende for anlægsarbejdet, giver manglende mulighed for samkørsel med andre opgaver, at natarbejde slider på medarbejderne og at kvalitet af arbejdet bliver ikke optimalt når håndværkerne har svært ved at se hvad de laver.
Den nuværende arbejdstid på hverdage kl. 7.00-18.00 udnyttes ikke fuldt ud, idet der er meget sjældent, at der arbejdes på bygge- og anlægsprojekter efter kl. 15.00.
Forvaltningen anbefaler, at tre overordnede muligheder forsøges udnyttet i højere grad:
- Udvidelse af normal arbejdstid i hverdage til kl. 7.00-19.00
- Udvidelse af normal arbejdstid til også at gælde lørdag fra kl. 8.00 til 17.00
- Øget brug af dispensationer til fravigelse af støjgrænser (medtag områder uden beboelse eller når miljøgevinst opnås ved at øge fremkommelighed)
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Når strategien er behandlet i Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget, skal Borgerrepræsentationen behandle sagen.
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Anlægsstrategi for Teknik- og Miljøforvaltningen 2011 -2015 godkendes
- at orientering om byggetiden for anlægsprojekter i Teknik- og Miljøforvaltningen tages til efterretning
- at udvide normalarbejdstiden for støjende og støvende bygge- og anlægsarbejde til at være hverdage fra kl. 7.00 til 19.00 og lørdage fra kl. 8.00 til 17.00
- at øge brugen af dispensationer til fravigelse af støj- og støvgrænser for områder uden beboelse og når miljøgevinst opnås ved at øge fremkommelighed
- at Designpolitik for byrum i Københavns Kommune godkendes
Indstillingens 5. at-punkt blev udsat til separat behandling på et senere møde.
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 17. januar 2012
Indstillingen blev anbefalet.