Mødedato: 16.08.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Velfærdsaftale i Københavns Kommune - udpegning af område

Se alle bilag

I økonomiaftale for 2023 for kommunerne fremgår det, at alle kommuner kan indgå velfærdsaftale med regeringen og dermed blive frisat på enten folkeskole-, dagtilbuds- eller ældreområdet. Derudover kan fire kommuner indgå velfærdsaftaler på beskæftigelsesområdet. Københavns Kommune har modtaget breve fra Kommunernes Landsforening om udvælgelsesproces for velfærdsaftaler og opfordres til at tilkendegive over for Kommunernes Landsforening, hvilket område kommunen ønsker at indgå velfærdsaftale på. På den baggrund skal Økonomiudvalget igangsætte processen i Københavns Kommune med at pege på et område, og i den forbindelse lægges der op til at indhente bidrag fra de relevante udvalg forud for Borgerrepræsentationens godkendelse.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets, Børne- og Ungdomsudvalgets og Sundheds- og Omsorgsudvalgets stillingtagen til mulig velfærdsaftale på deres respektive område indhentes.

Problemstilling

Med Aftale om kommunernes økonomi for 2023 (ØA23) får alle kommuner mulighed for at indgå velfærdsaftale med regeringen på enten dagtilbuds-, folkeskole- eller ældreområdet og dermed blive frisat fra lovgivningen. Derudover udpeges fire kommuner til velfærdsaftaler på beskæftigelsesområdet.

Med velfærdsaftalerne er det ambitionen, at der skal sikres større frihed til at tilrettelægge velfærden i kommunerne. Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) vil med velfærdsaftalerne give mulighed for at gentænke hele styringskæden ud til den enkelte institution. Der er i den forbindelse også lagt op til, at kommunerne skal tage egne regler, strategier og praksisser op til en grundlæggende kritisk overvejelse.

 

Proces for velfærdsaftale på beskæftigelsesområdet

KL har den 20. juni 2022 sendt vedlagte borgmesterbrev, jf. bilag 1, hvori udvælgelsesprocessen vedr. velfærdsaftale på beskæftigelsesområdet skitseres. KL beder i vedlagte brev alle kommuner, der er interesserede i at indgå velfærdsaftale på beskæftigelsesområdet, om at melde det til KL senest den 8. august.

Årsagen til den korte proces er, at udpegningen af kommuner på beskæftigelsesområdet skal ske inden fordelingen af kommuner på de øvrige velfærdsområder. Regeringen vil herefter på baggrund af tilmeldinger til KL udpege fire kommuner. Det er målet, at udpegningen sker umiddelbart efter sommerferien.

Grundet den korte frist er det muligt for kommunerne at give en administrativ tilkendegivelse af, om man er interesseret i beskæftigelsesområdet med henblik på efterfølgende politisk godkendelse. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) har på den baggrund indsendt ansøgning med forbehold for politisk stillingtagen i Borgerrepræsentationen (BR) den 22. september.

 

Proces for velfærdsaftale på beskæftigelsesområdet på folkeskole-, dagtilbuds- og ældreområdet

KL har den 28. juni 2022 sendt vedlagte borgmesterbrev, jf. bilag 2, om udvælgelsesprocessen for velfærdsaftaler på folkeskole-, dagtilbud- og ældreområdet.

I vedlagte brev opfordres kommunerne til at tilkendegive interesse for, hvilket af de tre områder kommunerne gerne vil indgå velfærdsaftale på. Der er også mulighed for at tilkendegive en 2. prioritet.

Svarfristen er den 30. september. Herefter vil KL gå i dialog med regeringen om fordelingen af de tre områder. Som det fremgår af ØA23 er det regeringens og KL’s ambition, at kommunernes ønsker i videst muligt omfang imødekommes, men at der dog skal være spredning, så nogenlunde lige mange kommuner er fordelt på områderne samtidig med, at der tages hensyn til geografi, kommunestørrelse og socioøkonomiske forhold.

Det er også en mulighed ikke at tilkendegive interesse for et område. I så fald tildeles Københavns Kommune (KK) et område af KL.

 

Rammerne for velfærdsaftaler

Der er indgået national aftale om rammerne for velfærdsaftaler på ældreområdet, herunder hvilken lovgivning frisættelsen omfatter på området, og hvilke hegnspæle, der fortsat vil gælde.

Udgangspunktet for velfærdsaftalerne er, at der gives frihed fra de bestemmelser i serviceloven, der primært vedrører ældre og reglerne i friplejeboligloven under social- og ældreministerens ressort. For at sikre, at det alene er ældreområdet (og ikke på handicapområdet og for borgere med psykiske lidelser), som indgår i velfærdsaftalerne, foretages en negativ afgrænsning, som indbefatter en række typer af hjælp, fx

Socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 85 og Kontant tilskud til ansættelse af hjælpere efter servicelovens § 95.

 

Den politiske aftale om rammer og hegnspæle er uddybet i bilag 3.

De igangværende forhandlinger om rammerne for velfærdsaftalerne på skole- og dagtilbudsområdet er endnu ikke afsluttet, og på nuværende tidspunkt vides det ikke, hvornår der vil blive indgået en aftale.

 

Fælleskommunalt program i regi af KL

KL har igangsat et fælleskommunalt program for velfærdsforsøg. Formålet med programmet er at understøtte kommunernes arbejde med velfærdsforsøg i forbindelse med frisættelsen og sikre opsamling, erfaringsudveksling og koordination på tværs af kommuner. Kommunerne vil modtage mere information om programmet løbende.

I første omgang inviterer KL til inspirationswebinar om muligheder og potentialer ved de forskellige områder, der kan indgås velfærdsaftaler på. Formålet med inspirationswebinaret er bl.a. at understøtte beslutningsprocessen for, hvilket område kommunerne ønsker velfærdsaftale. Webinaret henvender sig til både borgmestre og øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer og finder sted primo september.

Løsning

Økonomiudvalget (ØU) anmoder om Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets (BIU), Børne- og Ungeudvalgets (BUU) og Sundheds- og Omsorgsudvalgets (SOU) stillingtagen til mulig velfærdsaftale på deres respektive område. Udvalgenes bidrag vil indgå i en ny sag til ØU og BR, hvor der på baggrund af fagudvalgenes tilbagemeldinger kan træffes beslutning om, hvilket område KK vil tilkendegive over for KL.

I fagudvalgenes vurdering kan udvalget lægge vægt på, om man ønsker en velfærdsaftale på det respektive område samt vurdere, hvilke muligheder og perspektiver udvalget kan se ved at indgå en velfærdsaftale på området.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser som følge af denne indstilling.

Videre proces

ØU og BR forelægges sag med fagudvalgenes tilbagemelding mhp. at beslutte, hvilket område der ønskes at indgå en velfærdsaftale på i KK. Sagen forelægges ØU den 13. september 2022 og BR den 22. september 2022.

Det forventes på nuværende tidspunkt, at lovgivningen træder i kraft 1. januar 2023.

 

Søren Hartmann Hede /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Velfærdsaftale i Københavns Kommune - udpegning af område (2022-0194962)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top