Mødedato: 16.08.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Mulighed for brug af skatteramme relateret til udligningsreform

Udligningsreformen betød et finansielt tab for Københavns Kommune og derfor har kommunen mulighed for at hæve indkomstskatten svarende til den årlige indfasning af tabet uden at blive sanktioneret herfor. Københavns Kommunes mulighed for skatteforhøjelse i 2023 udgør 127 mio. kr. Fristen for tilkendegivelse af ønske om brug af skatteramme er den 17. august 2022.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiudvalget drøfter og beslutter, hvorvidt Københavns Kommune over for Indenrigs- og Boligministeriet skal tilkendegive, at kommunen ønsker at gøre brug af skatterammen på 118 mio. kr. svarende til en forhøjelse af indkomstskatten med 0,09 pct. point til 23,89 i budget 2023,
  2. at Økonomiudvalget, såfremt Økonomiudvalget beslutter at gøre brug af skatterammen, drøfter og beslutter, hvorvidt Økonomiforvaltningen skal indarbejde en forhøjelse af indkomstskatten med 0,09 pct. point svarende til 118 mio. kr. i budgetforslaget for 2023.

Problemstilling

Kommuner med finansielt tab som følge af udligningsreformen har mulighed for at forhøje udskrivningsprocenten for indkomstskatten med et nettoprovenu svarende til tabet i udligningsreformen. Forhøjelsen af udskrivningsprocenten sker uden risiko for modregning i forhold til den samlede skatteforhøjelse som følge af skatterammerne fra udligningsreformen. De individuelle rammer til skatteforhøjelser for perioden 2021-2025 følger de årligt indfasede tab i udligningsreformen.

Københavns Kommunes tab på udligningsreformen udgør i alt 466 mio. kr. Tabet indfases med 127 mio. kr. i 2021-23 og 86 mio. kr. i 2024.

Løsning

Aftalen om udligningsreformen betyder, at Københavns Kommune har mulighed for at gøre brug af en forhøjelse af skatterammen på henholdsvis 127 mio. kr. i 2023 og 86 mio. kr. i 2024, hvilket skal besluttes i forbindelse med henholdsvis budget 2023 og budget 2024.

I budgetforslaget for 2022 var det finansielle råderum til budgetforhandlingerne 3,8 mia. kr. Økonomiforvaltningen vurderer på nuværende tidspunkt, at det finansielle råderum i budget 2023 er i samme størrelsesorden. En stigning i udskrivningsprocenten for indkomstskatten medfører højere indtægter og deraf større finansielt råderum. Evt. større finansielt råderum har ikke påvirkning på fastsættelsen af Københavns Kommunes service- eller anlægsmåltal.

Udskrivningsprocenten for indkomstskatten kan fastsættes med to decimaler, og Københavns Kommunes udskrivningsprocent for indkomstskatten i 2022 udgør 23,8 pct. I Københavns Kommune giver rammen i 2023 mulighed for en skattestigning på maksimalt 0,09 procentpoint, hvilket medfører et merprovenu på 118 mio. kr. i 2023. Den mindst mulige stigning i udskrivningsprocenten for indkomstskatten er på 0,01 procentpoint, hvilket medfører et merprovenu på 13,2 mio. kr. i 2023.

På baggrund af dialog med Indenrigs- og Boligministeriet om reglerne, er det Økonomiforvaltningens forståelse, at København Kommune ikke er bundet af en evt. tilkendegivelse om brug af skatterammen i budget 2023. Indenrigs- og Boligministeriet opgør på baggrund af tilkendegivelserne om skatteforhøjelse en modsvarende ramme for kommunernes mulighed for at reducere skatten med tilskud, så en evt. tilkendegivelse fra Københavns Kommune kan forventeligt få betydning for de øvrige kommuners skattefastsættelse. Økonomiforvaltningen vurderer, at der er en risiko for, at en skattestigning i Københavns Kommunes budgetaftale uden forudgående indmelding til Indenrigs- og Boligministeriet senest den 17. august 2022 vil være omfattet af en evt. skattesanktion, hvis der ikke sker en tilsvarende skattereduktion på landsplan udenfor ordningen til skattestigning og -reduktion vedrørende udligningsreformen.

For at understøtte en uændret indkomstskat er der samtidigt indført en midlertidig tilskudsordning til skattenedsættelser. Rammen for skattenedsættelser med tilskud afhænger af, om og i givet fald hvor meget kommuner med tab fra udligningen gør brug af skatterammen til at hæve skatten. Rammen for skattenedsættelser med tilskud kan ikke overstige de indmeldte skattestigninger. Tilskuddet i denne pulje udgør hhv. i 2023 og 2024 90 pct. af provenutabet, 85 pct. i 2025 og 75 pct. i 2026 og 2027. Ansøgningsfristen er 22. august 2022.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser er beskrevet ovenfor.

Videre proces

Hvis Økonomiudvalget beslutter at gøre brug af en forhøjelse af skatterammen på 118 mio. kr., vil Økonomiforvaltningen tilkendegive dette over for Indenrigs- og Boligministeriet inden fristen den 17. august 2022. Såfremt Økonomiudvalget beslutter, at en stigning i indkomstskatten på 0,09 procentpoint skal indarbejdes i budgetforslaget 2023, vil Økonomiforvaltningen udarbejde et forslag for budget 2023, hvor indkomstskatten er på 23,89 pct.

Økonomiudvalget forelægges budgetforslag 2023 den 24. august 2022. I forbindelse med vedtagelsen af budget 2023 i Borgerrepræsentationen den 6. oktober 2022 fastsættes den endelige udskrivningsprocenten for indkomstskatten.

 

Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenpunkt 2: Mulighed for brug af skatteramme relateret til udligningsreform (2022-0207730)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2022

SF fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af indstillingens 1. at-punkt:

”At Københavns Kommune over for Indenrigs og Boligministeriet tilkendegiver, at KK ønsker at benytte muligheden for at forhøje indkomstskatten med 0,09 pct. point svarende til 23,89 i budget 2023”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag med forkastet med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: F

Imod stemte: A, Ø, C, B, V og I.

 

Økonomiudvalget besluttede i forlængelse heraf, at der ikke skal gives en tilkendegivelse over for Indenrigs- og Boligministeriet, om at kommunen ønsker at gøre brug af skatterammen, jf. indstillingens 1. at-punkt.

Indstillingens 2. at-punkt bortfaldt som konsekvens heraf.  

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Hvis vi havde mulighed for at bruge de ekstra skatteindtægter, ville vi stemme for. København har i den grad har brug for at investere i velfærd, klima og boliger. Men pga den stramme økonomiaftale med regeringen, mangler vi anlægs- og servicemåltal og ville derfor ikke kunne bruge de ekstra indtægter.”

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

”København har den 10. laveste kommuneskat - SF’ ønsker derfor at de københavnske skattekroner som er blevet taget i udligning erstattes med ved at bede københavnerne om at bidrage med 0,09% mere, så vi også i fremtiden har penge til udbygning af den københavnske infrastruktur, med mere metro til de dele af København som stadig ikke har og til at sikre de arbejdsløse københavnerne en mere værdig hjælp.”

Til top