Bygningsfornyelse 2016 - ordinær pulje
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om 16 ejendomme i Indre by, Nørrebro, Nordvest, Amager og Østerbro, skal have støtte til bygningsfornyelse fra den ordinære pulje til byfornyelse i København, hvoraf staten finansierer 30%.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at der gives støtte til bygningsfornyelse af to ejendomme med i alt 36 boliger, jf. bilag 1.
- at der gives støtte til bygningsfornyelse af 14 øvrige ejendomme med i alt 326 boliger i prioriteret rækkefølge, jf. bilag 1, i takt med, at forvaltningen modtager statslig medfinansiering.
- at der frigives en anlægsbevilling til bygningsfornyelse af de 16 ejendomme på 65,4 mio. kr. og modtages indtægter i form af refusion fra staten på 20,1 mio. kr., jf. Økonomiafsnittet. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse anlæg, jf. bilag 3 og 4.
- at driftsudgifter til indfasningsstøtte på 8,8 mio. kr. og indtægter på 4,4 mio. kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, Efterspørgselsstyrede overførsler, jf. bilag 5. Budgetmæssig dækning af driftsudgifterne finansieres ved omplacering af budget fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i årene fra 2018 til 2027 i de kommende sager om bevillingsmæssige ændringer.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Forvaltningen har gennemført den årlige ansøgningsrunde til bygningsfornyelse i 2016, hvor andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme ansøger digitalt om støtte til deres renoveringsprojekt. På baggrund af denne indleder forvaltningen en dialog med ansøger for at kvalificere ansøgningen. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forvaltningens forslag om støtte til 16 ejendomme.
Løsning
Københavns Kommune bevilger årligt i samarbejde med staten støtte til bygningsfornyelse af andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme med det formål at udbedre installationsmangler og løfte boligstandarden for familier, unge og ældre samt nedbringe energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse.
I 2016 er der modtaget 144 ansøgninger ved den indledende ansøgningsfrist i den ordinære bygningsfornyelsespulje. Forvaltningen har gennemgået ansøgningerne i dialog med ansøger, og herefter har 20 ejendomme indsendt en kvalificeret ansøgning. Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller på baggrund af de økonomiske rammer, at 16 ejendomme med i alt 362 boliger støttes, jf. bilag 1, hvori de enkelte ejendomme og arbejderne, der ønskes udført, er beskrevet. Seks af ejendommene er beliggende i Klimakarréen på Østerbro og er prioriteret, da de er en del af det helhedsorienterede Klimakarréprojekt, der har modtaget støtte fra staten og Københavns Kommune, jf. BR beslutning af 28. april 2016.
Den samlede økonomi for disse er 143,6 mio. kr. og fordeler sig således:
- Københavns Kommune i alt 45,3 mio. kr.
- Staten i alt 20,1 mio. kr.
- Ejernes medfinansiering i alt 78,2 mio. kr.
Borgerrepræsentationen vedtog 28. april 2016 at implementere en ny fordelingsnøgle gældende for 2016 ansøgningerne, hvor kommunen finansierer 70 pct. og staten 30 pct. (mod tidligere 50/50). Ændringen gælder kun den ordinære ramme for byfornyelse.
De byfornyelsesarbejder, der påtænkes udført, svarer til i alt 172 årsværk.
I overensstemmelse med byfornyelseslovens rammer har forvaltningen gennemgået og prioriteret ansøgningerne på baggrund af følgende kriterier fastlagt i Byfornyelsesstrategien (Borgerrepræsentationen 29. oktober 2009, revideret 25. august 2011):
- Ejendomme, hvor der mangler installationer (wc, bad eller fjernvarme) i boligerne
- Ejendomme, der ved renovering nedsætter energiforbruget væsentligt og bidrager til byens CO2-målsætning
- Ejendomme, der gennemfører energibesparende arbejder, der kan demonstrere og inspirere til bedre og billigere renoveringer fremadrettet
- Indenfor hver kategori prioriteres ejendomme, der ligger i en af byens seks udsatte byområder, jf. bilag 1.
Med støtten opnås, at:
- I 12 ejendomme (96 boliger) etableres wc/bad.
- I fem ejendomme (181 boliger) energioptimeres til kategori B
- I syv ejendomme (74 boliger) energioptimeres til kategori C og
- I fire ejendomme (107 boliger) energioptimeres til kategori D.
Det er ikke alle ejendomme, der springer en energiklasse, da der er et stort spænd inden for hver enkelt energiklasse. 16 boliger stiger fire kategorier, og 10 boliger stiger tre kategorier. Detaljeret oversigt fremgår af bilag 1. - Dette betyder gennemsnitlige energibesparelser på mellem 8 % og 75 % for de enkelte ejendomme, og en forventet gennemsnitlig energibesparelse på 45 % for de 16 ejendomme tilsammen. Klimaplanens mål i 2025 er en 20 % energireduktion. Af bilag 1 fremgår de enkelte ejendommes energispring og forventede besparelser. Forvaltningens samlede miljøvurdering fremgår tillige af bilag 2.
Der ændres ikke ved tilgængeligheden i de indstillede projekter. Alle ejendommene er opført før 1950, og derfor er der i deres nuværende indretning ikke taget højde for tilgængeligheden for mennesker med funktionsnedsættelser.
Tinglysning af en deklaration om hel eller delvis tilbagebetaling af tilskud vil som hidtil ske for alle ejendommene, jf. bilag 1.
Genhusning af beboere – enten permanent eller midlertidigt – tilbydes kun til beboere i lejligheder i private udlejningsejendomme, hvor der er udeliggende toilet eller bad. Beboere i andels- og ejerboliger vil kun blive tilbudt genhusning, hvor der er udeliggende toilet, da etablering af bad ikke er obligatorisk ifm. et byfornyelsesprojekt. Jf. bilag 1.
Sideløbende har forvaltningen behandlet ansøgninger om bygningsfornyelse fra ejendomme i områdefornyelserne Det Grønne Sydhavnen, Fuglekvarteret Vest og Indre Nørrebro. Til en områdefornyelse søger kommunen staten om ekstraordinære statslige. Ekstraordinære midler er bundet til bygningsfornyelser i det geografiske område, områdefornyelsen dækker. Da der er tale om særskilte midler, indstilles disse ejendomme i særskilte indstillinger efter det geografiske område, de er beliggende i. Dette til forskel fra denne ordinære pulje, som kan anvendes inden for hele kommunen uden yderligere geografiske bindinger.
Økonomi
Beslutningen om byfornyelse og finansiering af udgifterne sker i medfør af lovbekendtgørelse nr. 1041 af 31. august 2015 om byfornyelse og udvikling af byer. Den samlede støtte til bygningsfornyelse af 16 ejendomme er opgjort til 65,4 mio. kr., hvoraf staten refunderer 50 % af bidraget til byggeskadefonden (obligatorisk) og 30 % af tilskud til ejendommens ejer og genhusning, svarende til 20,1 mio. kr. Dermed lægges den af Borgerrepræsentationen vedtagne finansieringsmodel for 2016 med 70 % kommunal og 30 % statslig finansiering til grund for fordelingen af midler i denne indstilling. Med støttebeløbet på 65,4 mio. kr. til de 16 ejendomme opnås en samlet investering på 143,6 mio. kr. inklusiv ejendommenes egenfinansiering. Ejendommene er prioriteret og to ejendomme vil opnå tilsagn om støtte med denne indstilling. Øvrige ejendomme vil modtage et betinget tilsagn om støtte med denne indstilling. Efterfølgende vil de modtage et endeligt tilsagn om støtte i takt med, at de statslige rammer modtages – forventeligt senest med udgangen af februar 2017. Ingen ejendomme vil opnå tilsagn om støtte uden statslig medfinansiering.
De samlede udgifter og indtægter er fordelt over årene 2017-2019 således:
|
2017 |
2018 |
2019 |
I alt |
Udgifter (mio. kr.) |
26,16 |
26,16 |
13,08 |
65,40 |
Indtægter (mio. kr.) |
8,04 |
8,04 |
4,02 |
20,10 |
Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse, anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 3.
Der henvises til bilag 4 for så vidt angår kategorisering af anlægsmidlerne.
Kommunen yder tilskud til huslejestigningen i lejeboligerne som følge af byfornyelsesarbejderne, så huslejen hæves gradvist (indfasningsstøtte). Udgifter til indfasningsstøtte på 8,8 mio. kr. for årene 2018-2027 (hvoraf staten refunderer 50 %, svarende til 4,4 mio. kr.) afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, Efterspørgselsstyrede overførsler, funktion 5.57.77.1 (Indfasningsstøtte), jf. bilag 5. Budgetmæssig dækning af driftsudgifterne finansieres ved omplacering af budget fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i årene fra 2018 til 2027 i de kommende sager om bevillingsmæssige ændringer.
Videre proces
Ejerne af ejendommene vil, efter de har modtaget tilsagn om støtte, blive bedt om at indsende udbudsprojekt til forvaltningen til godkendelse inden igangsætning. Projekterne forventes at være gennemført og regnskabsgodkendt senest i 2019. Ejendommene med betinget tilsagn vil få endelige tilsagn om støtte, når kommunen kender den fulde statslige ramme til København, forventeligt senest med udgangen af februar 2017.
Når forvaltningen kender konsekvenserne af den igangværende revision af byfornyelses-lovgivningen, forventeligt foråret 2017, vil der blive fremlagt nyt forslag til budget for 2017 og fremefter for overslagsårene.
Pernille Andersen
/Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der gives støtte til bygningsfornyelse af to ejendomme med i alt 36 boliger, jf. bilag 1.
- at der gives støtte til bygningsfornyelse af 14 øvrige ejendomme med i alt 326 boliger i prioriteret rækkefølge, jf. bilag 1, i takt med, at forvaltningen modtager statslig medfinansiering.
- at der frigives en anlægsbevilling til bygningsfornyelse af de 16 ejendomme på 65,4 mio. kr. og modtages indtægter i form af refusion fra staten på 20,1 mio. kr., jf. Økonomiafsnittet. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse anlæg, jf. bilag 3 og 4.
- at driftsudgifter til indfasningsstøtte på 8,8 mio. kr. og indtægter på 4,4 mio. kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, Efterspørgselsstyrede overførsler, jf. bilag 5. Budgetmæssig dækning af driftsudgifterne finansieres ved omplacering af budget fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i årene fra 2018 til 2027 i de kommende sager om bevillingsmæssige ændringer.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. juni 2016
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag om tilføjelse af et supplerende at-punkt:
”At der bevilges støtte til de 12 ejendomme (96 boliger), der mangler toilet/bad. Den resterende del af puljen slås op igen med henblik på at bevilge støtte til etablering af bad og toilet.”
Ændringsforslaget blev ikke godkendt med to stemmer mod seks. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med seks stemmer mod to. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø
Imod stemte: C og V
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det bør være en privat opgave og udgift at energirenovere sin ejendom”
Beslutning
Dagsordenspunkt 22: Bygningsfornyelse 2016 - ordinær pulje (2016-0077308)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 6. juni 2016:
”Det bør være en privat opgave og udgift at energirenovere sin ejendom”
Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.