Mødedato: 16.08.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Center for udsatte og kriminalitetstruede unges deltagelse i projekter med ekstern finansiering

Sagen vedrører Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge deltagelse i tre projekter på området for udsatte børn og unge. Projekterne er finansieret af Socialministeriet og Servicestyrelsen, og deltagelsen skal derfor godkendes af Socialudvalget.

Tidligere beslutninger

Socialudvalget godkender,

1. at Center for udsatte og kriminalitetstruede unge deltager i projekt Træningspas for døgnanbragte
2. at Sønderbro deltager i projekt Styrket uddannelsesindsats på sikrede institutioner
3. at Nexus deltager i dokumentationsprojekt vedr. kriminelle unge

Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

4. at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 6,3 mio. kr. vedr. projekt Træningspas til døgnanbragte på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1 fordelt på årene 2011-2014 som angivet i tabel 1, jf. økonomiafsnittet. Korrektionen foretages i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.  

5. at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 0,6 mio. kr. i 2011 vedr. styrket uddannelsesindsats på sikrede afdelinger på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.24.1. Korrektionen foretages i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

6. at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 0,1 mio. kr. vedr. dokumentationsprojekt på Nexus på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1 fordelt på årene 2011-2013 som angivet i tabel 2, jf. økonomiafsnittet. Korrektionen foretages i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.


Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

 

Problemstilling

Socialforvaltningen arbejder for, at udsatte børn og unge får samme muligheder og grad af succes i voksenlivet som andre. Det er således en del af Socialudvalgets pejlemærker, at flere udsatte børn og unge skal have en kvalificerende skolegang, og at der er færre, som ender i kriminalitet. Center for udsatte og kriminalitetstruede unge har derfor ansøgt Socialministeriet og Servicestyrelsen om midler til tre projekter, der understøtter pejlemærkerne. De tre projekter er kort beskrevet i løsningsafsnittet.

Socialudvalget skal tage stilling til Center for udsatte og kriminalitetstruede unges deltagelse i de tre projekter, der er eksternt finansieret. Da en ekstern finansiering kræver, at Socialudvalgets udgifts- og indtægtsbudget hæves, skal sagen videre til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentatationen.

Løsning

Socialforvaltningen anbefaler, at Socialudvalget godkender, at Center for udsatte og kriminalitetstruede unge deltager i tre projekter, hvor Socialministeriet og Servicestyrelsen har givet tilsagn om midler:
  • Projekt Træningspas til døgnanbragte
  • Styrket uddannelsesindsats på sikrede institutioner
  • Dokumentationsprojekt vedr. kriminelle unge på Nexus
Projekterne er med til at støtte op om, at flere udsatte unge får en kvalificerende skolegang og undgår at ende i kriminalitet. De tre projekter beskrives kort i det følgende.

Projekt træningspas til døgnanbragte
Projektet har til formål at få anbragte unge ud i det organiserede idrætsliv og derigennem styrke deres sociale kompetencer. Målgruppen er udsatte unge mellem 14 og 18 år, som primært er anbragt uden for hjemmet. De omgås som regel kun unge, der er som de selv - det kan være unge, der har et misbrug, ikke går i skole eller bedriver kriminalitet. Derfor mangler denne målgruppe ofte de mest basale sociale kompetencer, som eksempelvis håndtering af frustration ved at stå i en kø. I forhold til organiseret idrætsliv betyder det, at når den unge for eksempel kommer i en boldklub, og der skal skydes på mål, magter han ikke at vente på, at det bliver hans tur, og han forlader klubben.

Projekt træningspas til døgnanbragte udspringer af et tre-årigt pilotprojekt på Rymarksvænge Ungdomspension, og det er disse erfaringer, som nu skal bredes ud til de unge, som er på de andre institutioner i Center for udsatte og kriminalitetstruede unge. Projektmidlerne bruges blandt andet til at hjælpe de unge med at betale kontingent og købe udstyr. Projektmidlerne skal også bruges til at uddanne pædagoger og frivillige i det organiserede fritidsliv til, hvordan der kan arbejdes med udsatte og kriminalitetstruede unge med henblik på at integrere dem i organiseret fritidsliv.  Målgruppen omfatter som udgangspunkt 80 unge, og antallet vil vokse til cirka 550 unge, som forventes at blive omfattet af projektet. Der er tilknyttet ekstern evaluering til projektet, som skal stå for effektmåling. 

Til projekt Træningspas for døgnanbragte har Center for udsatte og kriminalitetstruede unge fået tilsagn om i alt 6,3 mio. kr. i perioden oktober 2010 til septemer 2014. Socialministeriet har først i februar 2011 givet besked om, at ansøgningen er imødekommet og derfor kan projektet først igangsættes i midten af 2011.

Styrket uddannelsesindsats på sikrede institutioner
Socialministeriet har tildelt den sikrede institution Sønderbro et tilskud i 2011 for at styrke uddannelsesindsatsen på de sikrede afdelinger. Unge, som har opfyldt undervisningspligten, skal have et tilbud om skolegang til og med 10. klasses niveau, mens de er anbragt på en sikret afdeling. Tilskuddet er derfor målrettet unge:
  • der har afsluttet undervisning på 9. klassetrin, eller
  • hvor undervisningspligten er ophørt på grund af alder (undervisningspligten ophører senest den 31. juli i det kalenderår, hvor den unge fylder 17 år).

Socialforvaltningen oprettede pr. 1. august 2010 en intern skole på den sikrede institution Sønderbro i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen. Aftalen mellem de to forvaltninger tager højde for, at alle unge på de sikrede afdelinger har krav på undervisning - også selvom de er over den undervisningspligtige alder. Socialforvaltningen vil derfor anvende tilskuddet til at opkvalificere det nuværende undervisningstilbud ved blandt andet at købe undervisningssystemer og IT programmer til at matche de unges forskellige læringsstile og faglige standpunkter.

Center for udsatte og kriminalitetstruede unge har fået tilsagn om 0,56 mio. kr. i 2011 til at styrke uddannelsesindsatsen på den sikrede institution Sønderbro. Midlerne er målrettet de sikrede institutioner, og er en del af satspuljeforliget for 2011-2014. Tilskuddet skal anvendes inden 31. december 2011, men der vil efterfølgende blive udmeldt et nyt tilskud årligt for 2012-2014. Sønderbro bliver tildelt midlerne uden yderligere ansøgningsprocedure ud fra antallet af sikrede pladser i januar måned det pågældende år. Forvaltningen vil derfor lægge nye indstillinger op, efterhånden som tilskudsbeløbene bliver udmeldt.   

Dokumentationsprojekt vedr. kriminelle unge
Servicestyrelsen ønsker at udvikle et dokumentationsssystem, som kan dokumentere resultaterne af anbringelser af unge med kriminel adfærd. Døgninstitutionen Nexus er udvalgt som et af otte anbringelsessteder, der skal afprøve forskellige redskaber samt indberetnings- og formidlingsmodeller til brug for anbringelsessteder og kommuner. Projektet er i sig selv ikke et dokumentationssystem, men Servicestyrelsen vil anvende resultaterne og erfaringerne fra pilotprojektet til at vurdere, om nogle af de afprøvede redskaber og modeller skal samles i et egentligt dokumentationssystem, som skal udbredes på nationalt plan. De konkrete redskaber der skal afprøves er:

  • YLS/CMI (Youth Level of Service/Case Management Inventory)
  • HoNOSCA suppleret med resultatdokumentation

YLS/CMI bruges allerede i Danmark til screening af unge, der skal visiteres til MultifunC.  Det er et internationalt udbredt redskab, som kan bruges til at vurdere risikoen for, at den unge falder tilbage til ny kriminalitet, det vil sige recidiv. Redskabet er opbygget, så det umiddelbart giver mulighed for at inddele de unge i risikogrupper og er ligeledes egnet til at følge udvikling over tid. Det andet redskab sammensættes af to redskaber. Dels HoNOSCA, som er et internationalt valideret redskab med fokus på psykiatriske problemstillinger; og dels resultatdokumentation, som er udviklet af Center for Socialfaglig udvikling i Århus kommune, og som i dag anvendes på børne- og ungeområdet i Århus. Både HoNOSCA og resultatdokumentation består af en række spørgsmål, hvor der scores fra 0-4 i forhold til, hvor stort den unges problem er på det givne område. Spørgsmålene i HoNOSCA handler om psykiatriske problemstillinger hos den unge, mens spørgsmålene i resultatdokumentation handler om den unges udvikling og adfærd, familieforhold, skole/beskæftigelse, sundhedsforhold, fritidsaktiviteter, hverdagsliv, misbrug og kriminalitet.

Projektet er planlagt til at vare indtil midten af 2013. Servicestyrelsen yder ikke egentlig tilskud til projektet, men giver i stedet kompensation på 250 kr. pr. time for den tid, som de deltagende anbringelsessteder bruger på projektet. Nexus forventer samlet set at få ca. 0,1 mio. kr. i kompensation i perioden 2011-2013.

Økonomi

Jf. 4. at-punkt hæves Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget med 6,3 mio. kr.  i årene 2011-2014 på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1, som angivet i tabel 1 nedenfor.

Tabel 1: Ændring af indtægts- og udgiftsbudget vedr. projekt træningspas til døgnanbragte

 1.000 kr.

2011 

2012 

2013 

2014 

I alt 

 Indtægtsbudget

-823

-1.659

-1.953

 -1.909

-6.344

 Udgiftsbudget

823

1.659

1.953

 1.909

6.344

Jf. 5. at-punkt hæves Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget med 0,563 mio. kr.  i 2011 på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.24.1.

Jf. 6. at-punkt hæves Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget med 0,107 mio. kr. i årene 2011-2013 på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1, som angivet i tabel 2 nedenfor.

Tabel 2: Ændring af indtægts- og udgiftsbudget vedr. dokumentationsprojekt på Nexus

 1.000 kr.

2011 

2012 

2013 

I alt 

 Indtægtsbudget

-44

-49

-14

-107

 Udgiftsbudget

+44

+49

+14

+107

Videre proces

Hvis Socialudvalget anbefaler 4., 5. og 6. at-punkt, vil indstillingen blive sendt videre til godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, og projekterne vil blive sat i gang.

Anette Laigaard    
                                                            
                                                                            /Sven Bjerre

 

 

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender,

1. at Center for udsatte og kriminalitetstruede unge deltager i projekt Træningspas for døgnanbragte
2. at Sønderbro deltager i projekt Styrket uddannelsesindsats på sikrede institutioner
3. at Nexus deltager i dokumentationsprojekt vedr. kriminelle unge

Under forudsætning af, at henholdvis 1., 2. og 3. at-punkt godkendes, indstiller Socialforvaltningen overfor Socialudvalget, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at godkende,

4. at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 6,3 mio. kr. vedr. projekt Træningspas til døgnanbragte på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1 fordelt på årene 2011-2014 som angivet i tabel 1, jf. økonomiafsnittet. Korrektionen foretages i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.  

5. at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 0,6 mio. kr. i 2011 vedr. styrket uddannelsesindsats på sikrede afdelinger på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.24.1. Korrektionen foretages i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

6. at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 0,1 mio. kr. vedr. dokumentationsprojekt på Nexus på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1 fordelt på årene 2011-2013 som angivet i tabel 2, jf. økonomiafsnittet. Korrektionen foretages i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.


Socialudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2011
Kontorchef Ane K. Christensen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 16. august 2011

Indstillingen blev anbefalet.

Til top