Mødedato: 16.08.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Bydelsplan for Indre By-Christianshavn

Se alle bilag
Økonomiudvalget skal godkende, at udkast til bydelsplan for Indre By-Christianshavn udsendes i høring i hhv. de politiske udvalg, Indre By Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg og relevante råd forud for en endelig politisk behandling.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller overfor Økonomiudvalget, at det godkendes,

  1. at udkast til bydelsplan for Indre By-Christianshavn udsendes i høring i de politiske udvalg, Indre By Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg, Handicaprådet, Indre By Ældreråd samt Christianshavns Ældreråd og
  2. at fagudvalgene opfordres til i deres høringssvar at bidrage med faktuelle kommentarer til bydelsplanen samt tilkendegive, hvordan bydelsplanerne kan indgå i det fremtidige arbejde, herunder om der er nogle forslag, der kan gennemføres inden for de eksisterende rammer og hvilke forslag, fagudvalgene kan have interesse i at fremme ved budgetforhandlinger, samt
  3. at lokaludvalget opfordres til i sit høringssvar at tilkendegive hvilke projekter, lokaludvalget selv vil arbejde videre med og på hvilken måde.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 koncept for bydelsplanlægningen (BR 100/08). Der skal i perioden 2008-2011 udarbejdes en bydelsplan for hver af de 10 bydele. Arbejdet organiseres i tre bølger. Borgerrepræsentationen godkendte den 10. juni 2009 første bølge af bydelsplanerne, der omfattede Valby, Vanløse og Østerbro og den 4. november 2010 anden bølge, som omfattede bydelene Amager Vest, Amager Øst, Bispebjerg og Vesterbro-Kgs. Enghave. Tredje bølge omfatter bydelene Brønshøj-Husum, Nørrebro og Indre By-Christianshavn og blev igangsat i september 2010.

Af konceptet fremgår, at Økonomiudvalget forud for endelig politisk behandling af bydelsplanerne er forpligtet til at sende de udarbejdede forslag til bydelsplaner i høring i de respektive lokaludvalg, og at de kan sendes i høring i de politiske udvalg. I forlængelse heraf er udarbejdet et udkast til bydelsplan for de tre bydele i tredje bølge, som foreslås sendt i høring i fagudvalg, lokaludvalg og relevante råd.

Løsning

Jf. konceptet ’10-i-en’ er formålet med bydelsplanlægningen:

1. at igangsætte en sammenhængende og fremadrettet dialog mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne om byens udvikling, og hvordan bydelene kan indgå heri.

2. at formulere lokale principper for bydelenes fremtidige udvikling i relation til byens centrale målsætninger, der fremgår af den til enhver tid gældende kommuneplanstrategi.

Med udgangspunkt heri har Økonomiforvaltningen i tæt samarbejde med Indre By Loklaudvalg og Christianshavns Lokaludvalg udarbejdet et udkast til bydelsplan for Indre By-Christianshavn.

I bydelen Indre-Christianshavn er den særlige situation, at der er to lokaludvalg i én bydel. Baggrunden er, at Borgerrepræsentationen den 14. juni 2006 vedtog at etablere 10 nye bydele i København, og at der i bydelen Indre By-Christianshavn skulle etableres to lokaludvalg (Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg), som skulle udarbejde én fælles bydelsplan (BR 332/06). Der er derfor afsat sekretariatsressourcer i Økonomiforvaltningen og i de øvrige forvaltninger til udarbejdelsen af én bydelsplan. De to lokaludvalg har imidlertid haft et ønske om at udgøre selvstændige bydele og dermed om at udarbejde hver deres bydelsplan. De to lokaludvalg har arbejdet med hver deres sæt af temaer og tilrettelagt hver deres lokale proces. Dette afspejles i udkastet til bydelsplan for Indre By-Christianshavn, der indeholder separate afsnit, herunder præsentation af bydel, vision, temaer og dialog og samarbejde for hhv. Indre By og Christianshavns Lokaludvalg. Derudover indeholder bydelsplanen to fælles temaer, der går på tværs mellem lokaludvalgene.

For at imødekomme formålet om dialog er bydelsplanen udarbejdet på baggrund af en længere lokal proces, som har involveret borgere, lokale aktører, medlemmer af Borgerrepræsentationen samt ansatte i Københavns Kommunes forvaltninger. Den lokale, borgerinddragende proces har været forankret i Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg.

Fra medio 2010 til foråret 2011 har lokale borgere, foreninger, erhvervslivet mv. deltaget i forskellige arrangementer i forbindelse med bydelsplanen. Det anslås, at i alt ca. 5.000 borgere og interessenter har været inddraget på forskellig vis i løbet af borgerprocessen. Bl.a. har Indre Bys debatvogn været besøgt af ca. 3.500 mennesker. Borgerdeltagelsen er yderligere beskrevet i bydelsplanen under afsnittene Dialog og Samarbejde.

Resultaterne af den lokale proces er blevet samlet op af Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg og overleveret til Økonomiforvaltningen, som på baggrund af det overleverede materiale har udarbejdet det endelige forslag til bydelsplan for Indre By-Christianshavn.

Fagforvaltningerne har bidraget og været involveret i hele processen. De har bidraget med viden og input om konkrete politikker og tiltag indenfor deres sektorområder og har medvirket til at kvalificere ideer og indhold.

Indhold i udkast til bydelsplan for Indre By-Christianshavn
Udkast til bydelsplan for Indre By-Christianshavn indeholder input fra både Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg. Lokaludvalgene har hver deres afsnit omkring vision og temaer. Derudover indeholder bydelsplanen to fælles temaer, der går på tværs mellem lokaludvalgene.

Indre By Lokaludvalg lægger i deres vision vægt på at Indre By skal være den grønne, mangfoldige og integrerende bydel, der er sit miljø- og sociale ansvar bevidst og handler derefter. Christianshavns Lokaludvalg beskriver i deres vision Christianshavn som en bydel præget af forskellighed, fælles omtanke, som en tilgængelig bydel, hvor kunst og kultur er en væsentlig faktor og som en bydel med et socialt hjerte og en egenidentitet.   

Udkastet indeholder i alt 11 temaer i bydelskataloget – syv fra Indre By Lokaludvalg og 4 fra Christianshavns Lokaludvalg. Jf. ’10-i-en’ konceptet skal bydelskatalogets temaer fremstå prioriterede. Lokaludvalget har derfor udpeget en række projekter, som de anser som vigtigst for bydelens udvikling. Disse er angivet i bydelsplanens afsnit ”Bydelskatalog” og opridses nedenfor. Der er ikke tale om en prioritering imellem de udvalgte projekter. Økonomiforvaltningen bemærker, at lokaludvalgets forslag ikke er finansierede og derfor ikke kan realiseres umiddelbart. Københavns Kommunes bemærkninger til forslagene er noteret under de enkelte temaer i bydelsplanen efter projekternes numre.

Prioriterede projekter Indre By

Tema 1: Beboelse og erhverv
1.a. Restaurationsplan: Lokaludvalget ønsker at udarbejde en restaurationsplan for nattelivet i Indre By og derigennem arbejde for, at de gældende love og regler på området overholdes.

Tema 3: Miljø
7. b Borgerdrevne Miljøprojekter: Indre By Lokaludvalg vil reservere puljemidler til borgerdrevne miljø- og ’forgrønnings’-initiativer.

Tema 4: Trafik
9. Reduktion af biltrafikken: Lokaludvalget ønsker, at der skal udvikles en helhedsplan for trafikken i København, som kan medvirke til en generel reduktion af trafik i Indre by.

Tema 5: Byrum og byliv

12. Byrum: Lokaludvalget ønsker at udvikle Indre Bys rekreative rum fra facade til facade. Lokaludvalget ønsker at forbedre bylivet i bydelen ved at udvikle bydelens pladser og søer og skabe optimale rammer for rekreative ophold. Herunder forskellige former for belægninger, grønne tage og gavle, mere natur og ikke mindst borde og bænke, der gør det attraktivt at sætte sig ned og nyde udelivet.

Tema 6: Midlertidige byrum og byggeprojekter
14. Midlertidighed som byrumsstrategi: Indre By skal være et rart sted at opholde sig, også under perioder med kraftig bebyggelse og opgravning. De mange byggepladser er til irritation og gene for både borgere og brugere af Indre By og Lokaludvalget ønsker at ændre irritation til attraktion, og det skal ske ved skabe attraktive og midlertidige byrum ved de mange byggepladser. Lokaludvalget ønsker herunder dialog med borgere, bygherrer og metroselskab om midlertidige projekter.

 

Tema 7: Sociale forhold

17. Hjemløse og andre socialt udsatte borgere: Lokaludvalget vil samarbejde med frivillige organisationer og kommunale medarbejdere om at udgrænse områder, der kunne have behov for en styrket indsats. Lokaludvalget vil også arbejde på at håndtere eventuelle konflikter med socialt udsatte i bydelen og andre byrumsbrugere, og undersøge om der er brug for flere boliger til de socialt udsatte.


Prioriterede projekter Christianshavn

Tema 1: Byrum, havnefront og kulturarv
1.D Bevarelse af havnemiljøet: Lokaludvalget ønsker at bevare Christianshavns særprægede havnemiljø, herunder sejlførende skibe og frie bolværker.
3.a. Byggeri i menneskelig skala: Christianshavn Lokaludvalg ønsker stringente retningslinier for arkitekturen i bydelen som kan bevare den skala og højde, som de christianshavnske huse er bygget i. 
4. En grønnere og mere rekreativ bydel: Christianshavns Lokaludvalg ønsker flere grønne klatreplanter op ad husmure, grønne buske og træer i gaderne. Mange gader har små områder og hjørner, som foreslås omdannet til små opholdssteder eller lommeparker - nogle evt. midlertidige. 


Tema 2: Christianshavn fra vugge til grav
.

6. At leve og bo på Christianshavn: Lokaludvalget ønsker at skabe plads til alle på Christianshavn og fortsat kæmpe for at bydelen skal være mangfoldig.

 
Tema 3: Trafik

9.a Færre biler og bedre kollektiv transport igennem Christianshavn: Lokaludvalget ønsker at reducere den gennemkørende (og især tunge) trafik på bl.a. Torvegade.

 

Prioriterede projekter - Fælles temaer

Tema 1: Den gennemkørende trafik
3.a. Er tuneller løsningen? En konference: Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg ønsker i fællesskab at arrangere en konference om trafik i bydelen, som skal handle om forbedring af offentlige transport og cykelruter, letbaner og herigennem reduktion af gennemkørende trafik.

Tema 2: Inderhavnen som kreativt byrum
5. Inderhavnen - Opholdsmuligheder ved og adgang til vandet: Lokaludvalgene vil arbejde på, at Inderhavnen skal være et større aktiv for borgerne end tilfældet er i dag, men også at man skal være varsom med permanente installationer i havnen.  Lokaludvalgene ønsker at sikre fri adgang til kanten af havnebassinet ved at friholde bolværkerne for permanente installationer, parkeringspladser, udeserveringer mv.

Høring

Jf. konceptet for bydelsplanlægningen er Økonomiudvalget forpligtet til at sende udkastene til bydelsplaner i høring i de respektive lokaludvalg førend en endelig politisk behandling. Det fremgår endvidere, at udkastene kan sendes i høring i fagudvalgene med henblik på at få en vurdering af, hvordan bydelsplanernes indhold kan indgå i det fremtidige arbejde. Med henblik på at imødekomme dette foreslås det, at udkast til bydelsplan for Indre By-Christianshavn sendes i høring i hhv. fagudvalgene og Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg. Det foreslås, at fagudvalgene opfordres til i deres høringssvar at bidrage med faktuelle kommentarer til bydelsplanerne samt tilkendegive, hvordan bydelsplanerne kan indgå i det fremtidige arbejde, herunder om der er nogle forslag, der kan gennemføres inden for de eksisterende rammer og hvilke forslag fagudvalgene kan have interesse i at fremme ved budgetforhandlinger. Det foreslås, at lokaludvalgene opfordres til i sit høringssvar at tilkendegive hvilke projekter, lokaludvalgene selv vil arbejde videre med og på hvilken måde.

Da udkastet til bydelsplan for Indre By-Christianshavn indeholder temaer og/eller indsatser, der har relation til ældre og handicapspørgsmål foreslås det endvidere, at udkastet til bydelsplan for Indre By-Christianshavn udsendes i høring i hhv. Handicaprådet, Indre By Ældreråd og Christianshavns Ældreråd.

Økonomi

Der er ikke afsat særskilte midler til realisering af bydelsplanerne. Realisering kræver derfor, at forslagene prioriteres i budgetforhandlinger, eller at der findes finansiering på anden vis. Borgerrepræsentationen er ikke forpligtet til at afsætte midler til forslagene.

Videre proces

Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen, sendes udkastet til bydelsplan for Indre By-Christianshavn i høring i fagudvalgene, Indre By Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg Handicaprådet, Indre By Ældreråd og Chrsitianshavns Ældreråd med høringsfrist den 3. oktober 2011. Efter høringen fremlægges bydelsplanen til endelig politisk behandling i Økonomiudvalget den 22. november 2011 og i Borgerrepræsentationen den 1. december 2011. Bydelsplanerne i tredje bølge vil herefter blive elektronisk publiceret på den digitale kommuneplan som et bilag til kommuneplanen. Borgerrepræsentationen vil i forbindelse med den endelige godkendelse blive orienteret, såfremt den kommende budgetproces påvirker bydelsplanernes indhold. 


Claus Juhl                                                                                   Anne Skovbro

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 16. august 2011

Indstillingen blev godkendt.

Til top