Bydelsplan for Nørrebro
Indstilling og beslutning
- at udkast til bydelsplan for Nørrebro udsendes i høring i de politiske udvalg, Nørrebro Lokaludvalg, Handicaprådet samt Nørrebro Ældreråd og
- at fagudvalgene opfordres til i deres høringssvar at bidrage med faktuelle kommentarer til bydelsplanen samt tilkendegive, hvordan bydelsplanerne kan indgå i det fremtidige arbejde, herunder om der er nogle forslag, der kan gennemføres inden for de eksisterende rammer og hvilke forslag, fagudvalgene kan have interesse i at fremme ved budgetforhandlinger, samt
- at lokaludvalget opfordres til i sit høringssvar at tilkendegive hvilke projekter, lokaludvalget selv vil arbejde videre med og på hvilken måde.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 koncept for bydelsplanlægningen (BR 100/08). Der skal i perioden 2008-2011 udarbejdes en bydelsplan for hver af de 10 bydele. Arbejdet organiseres i tre bølger. Borgerrepræsentationen godkendte den 10. juni 2009 første bølge af bydelsplanerne, der omfattede Valby, Vanløse og Østerbro og den 4. november 2010 anden bølge, som omfattede bydelene Amager Vest, Amager Øst, Bispebjerg og Vesterbro-Kgs. Enghave. Tredje bølge omfatter bydelene Brønshøj-Husum, Nørrebro og Indre By-Christianshavn og blev igangsat i september 2010.
Af konceptet fremgår, at Økonomiudvalget forud for endelig politisk behandling af bydelsplanerne er forpligtet til at sende de udarbejdede forslag til bydelsplaner i høring i de respektive lokaludvalg, og at de kan sendes i høring i de politiske udvalg. I forlængelse heraf er udarbejdet et udkast til bydelsplan for de tre bydele i tredje bølge, som foreslås sendt i høring i fagudvalg, lokaludvalg og relevante råd.
Løsning
Jf. konceptet ’10-i-en’ er formålet med bydelsplanlægningen:
1. at igangsætte en sammenhængende og fremadrettet dialog mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne om byens udvikling, og hvordan bydelene kan indgå heri.
2. at formulere lokale principper for bydelenes fremtidige udvikling i relation til byens centrale målsætninger, der fremgår af den til enhver tid gældende kommuneplanstrategi.
Med udgangspunkt heri har Økonomiforvaltningen i tæt samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg udarbejdet et udkast til bydelsplan for Nørrebro.
For at imødekomme formålet om dialog er bydelsplanen udarbejdet på baggrund af en længere lokal proces, som har involveret borgere, lokale aktører, medlemmer af Borgerrepræsentationen samt ansatte i Københavns Kommunes forvaltninger. Den lokale, borgerinddragende proces har været forankret i Nørrebro Lokaludvalg.
Fra medio 2010 til foråret 2011 har lokale borgere, foreninger, erhvervslivet mv. deltaget i forskellige arrangementer i forbindelse med bydelsplanen. Det anslås, at i alt ca. 4000 borgere og interessenter har været inddraget på forskellig vis i løbet af borgerprocessen. Borgerdeltagelsen er yderligere beskrevet i bydelsplanen under afsnittet Dialog og Samarbejde.
Resultaterne af den lokale proces er blevet samlet op af Nørrebro Lokaludvalg og overleveret til Økonomiforvaltningen, som på baggrund af det overleverede materiale har udarbejdet det endelige forslag til bydelsplan for Nørrebro.
Fagforvaltningerne har bidraget og været involveret i hele processen. De har bidraget med viden og input om konkrete politikker og tiltag indenfor deres sektorområder og har medvirket til at kvalificere ideer og indhold.
Indhold i udkast til bydelsplan for Nørrebro
Udkastet til bydelsplan for Nørrebro indeholder en vision for Nørrebro som en bydel med fokus på rummelighed, mangfoldighed, kulturliv, gaderum og bæredygtighed.
Udkastet indeholder fem temaer i bydelskataloget. Jvf. konceptet skal bydelskatalogets temaer fremstå prioriterede. Lokaludvalget har derfor udpeget en række projekter, som de anser som vigtigst for bydelens udvikling. Disse er angivet i bydelsplanens afsnit ”Bydelskatalog” og opridses nedenfor. Der er ikke tale om en prioritering imellem de udvalgte projekter. Økonomiforvaltningen bemærker, at lokaludvalgets forslag ikke er finansierede og derfor ikke kan realiseres umiddelbart. Københavns Kommunes bemærkninger til forslagene er noteret under de enkelte temaer i bydelsplanen efter projekternes numre.
Prioriterede projekter
Tema 1: Sammenhængskraft og social ansvarlighed
3.a. Socialt iværksætteri - Nørrebro Lokaludvalg ønsker at støtte iværksættelse af socialøkonomiske virksomheder i bydelen.
Tema 2: Bæredygtigt byliv
5.a. Nyt liv og aktiviteter i gadens rum - Nørrebro Lokaludvalg ønsker at indgå i et samarbejde om omdannelse af bydelens trafiksanerede gader.
Tema 3: Kultur og identitet
8.a. Et sammenhængende og samarbejdende kulturliv - Nørrebro Lokaludvalg ønsker at medvirke til at styrke samarbejdet mellem kulturinstitutioner og -aktører i bydelen.
Tema 4: Det gode børne- og ungeliv
11. Skoleliv - Nørrebro Lokaludvalg ønsker at arbejde for, at Nørrebros folkeskoler bliver de bedste i hele landet, og at skolerne indgår som en central aktør i udviklingen af et godt børneliv.
Tema 5: Idræt
14. Overgang mellem skole og foreningsliv - Nørrebro Lokaludvalg ønsker at understøtte en nem og direkte kontakt mellem de lokale skoler og de omkringliggende idrætsforeninger.
Høring
Jf. konceptet for bydelsplanlægningen er Økonomiudvalget forpligtet til at sende udkastene til bydelsplaner i høring i de respektive lokaludvalg førend en endelig politisk behandling. Det fremgår endvidere, at udkastene kan sendes i høring i fagudvalgene med henblik på at få en vurdering af, hvordan bydelsplanernes indhold kan indgå i det fremtidige arbejde. Med henblik på at imødekomme dette foreslås det, at udkast til bydelsplan for Nørrebro sendes i høring i hhv. fagudvalgene og Nørrebro Lokaludvalg. Det foreslås, at fagudvalgene opfordres til i deres høringssvar at bidrage med faktuelle kommentarer til bydelsplanerne samt tilkendegive, hvordan bydelsplanerne kan indgå i det fremtidige arbejde, herunder om der er nogle forslag, der kan gennemføres inden for de eksisterende rammer og hvilke forslag fagudvalgene kan have interesse i at fremme ved budgetforhandlinger. Det foreslås, at lokaludvalget opfordres til i sit høringssvar at tilkendegive hvilke projekter, lokaludvalget selv vil arbejde videre med og på hvilken måde.
Da udkastet til bydelsplan for Nørrebro indeholder temaer og/eller indsatser, der har relation til ældre og handicapspørgsmål foreslås det endvidere, at udkastet til bydelsplan for Nørrebro udsendes i høring i hhv. Handicaprådet og Nørrebro Ældreråd.
Økonomi
Der er ikke afsat særskilte midler til realisering af bydelsplanerne. Realisering kræver derfor, at forslagene prioriteres i budgetforhandlinger, eller at der findes finansiering på anden vis. Borgerrepræsentationen er ikke forpligtet til at afsætte midler til forslagene.
Videre proces
Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen, sendes udkastet til bydelsplan for Nørrebro i høring i fagudvalgene, Nørrebro Lokaludvalg, Handicaprådet og Nørrebro Ældreråd med høringsfrist den 3. oktober 2011. Efter høringen fremlægges bydelsplanen til endelig politisk behandling i Økonomiudvalget den 22. november 2011 og i Borgerrepræsentationen den 1. december 2011. Bydelsplanerne i tredje bølge vil herefter blive elektronisk publiceret på den digitale kommuneplan som et bilag til kommuneplanen. Borgerrepræsentationen vil i forbindelse med den endelige godkendelse blive orienteret, såfremt den kommende budgetproces påvirker bydelsplanernes indhold.
Claus Juhl Anne Skovbro
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 16. august 2011
Indstillingen blev godkendt.