Mødedato: 16.08.2005, kl. 15:00

Medlemsforslag om indførsel af nyt kriterium i forbindelse med udbud af opgaver og indgåelse af købsaftaler (BR 385/05)

Medlemsforslag om indførsel af nyt kriterium i forbindelse med udbud af opgaver og indgåelse af købsaftaler (BR 385/05)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 16. august 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 312/2005

 

 

8.                   Medlemsforslag om indførsel af nyt kriterium i forbindelse med udbud af opgaver og indgåelse af købsaftaler (BR 385/05)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen godkender

at    forslaget ikke kan vedtages, idet det er i modstrid med gældende EU-regler

at    nærværende redegørelse tages til efterretning. 

 

 

RESUME

Dette forslag blev behandlet på mødet i Borgerrepræsentationen den 15. juni 2005. Det blev foreslået, at Økonomiforvaltningen indfører et krav om, at virksomheder, som udnytter sin placering i såkaldte skattelylande, ikke vælges, som leverandører til Københavns Kommune, samt at forvaltningerne skal oplyse om bydende firmaers ejerskabsstruktur.

Under behandlingen på mødet blev forslaget henvist til Økonomiudvalget efter Økonomiforvaltningens fremlæggelse af notat fra forvaltningens advokat på EU-området.

Baggrunden for forslaget er affødt af Accenture-sagen og dette firmas tilknytning til et lavbeskatningsland. Man har derfor ønsket, at der skal være mulighed for at fravælge leverandører, som udnytter sin placering i såkaldte skattelylande.

Imidlertid er dette ikke lovligt, idet det ville stride mod EU's udbudsregler, samt de grundlæggende principper om ligebehandling, den frie udveksling af tjenesteydelser og etableringsretten.  

Det er derfor ikke muligt for en offentlig virksomhed at stille krav om, at en leverandør ikke må have etableret sig med hovedsæde i et lavbeskatningsland.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

På Borgerrepræsentationsmødet blev fremlagt et notat fra vor advokat på EU-området, hvorfra blev citeret:

1) Ser man på udvælgelseskriterierne, er det et krav, at hvert udvælgelseskriterium sigter på en bedømmelse af virksomhedernes egnethed i forhold til den udbudte kontrakt. Udvælgelseskriterier, der ikke er egnede til dette formål, er ikke lovlige efter EU's udbudsdirektiv.

 Om en virksomhed er placeret i et lavbeskatningsland eller i øvrigt, hvorledes virksomhedens ejerskabsstruktur er, gør ikke virksomheden mere eller mindre egnet til at udføre en udbudt kontrakt. Disse forhold kan derfor ikke inddrages som udvælgelseskriterier.

Hverken i forhold til kontraktkrav eller ved udbudsprocedurer uden for udbudsdirektivet er det […] muligt at udelukke virksomheder - eller at ophæve allerede indgåede kontrakter - med grundlag i det forhold, at virksomheden udnytter sin placering i et lavbeskatningsland, så længe dette foregår inden for lovens rammer. En sådan udelukkelse – eller at virksomhedens placering inddrages i det hele taget – vil være i strid med grundlæggende EU-principper om ligebehandling, den frie udveksling af tjenesteydelser og etableringsretten. 

2) [….] vil der efter min vurdering normalt ikke kunne være lovlige og saglige formål, som tilstrækkeligt kan begrunde, at en udbyder ved et EU-udbud beder virksomhederne om at levere oplysninger om deres ejerskabsstruktur. De enkelte forvaltninger i Københavns Kommune vil således ikke ved det enkelte EU-udbud lovligt kunne tilvejebringe de oplysninger om ejerskabsstruktur, som ved medlemsforslaget forudsættes fremlagt for de politiske udvalg og Borgerrepræsentationen. 

Under behandlingen i BR blev det fremført, at kommunen i forvejen stiller miljømæssige og etiske krav, og at man derfor stiller sig tvivlende over for, at et sådant forslag om fravælgelse af leverandører med tilknytning til lavbeskatningslande er i strid med EU's lovgivning.

Økonomiforvaltningen har derfor bedt advokaten komme med en supplerende redegørelse, med særlig hensyntagen til de fremkomne udtalelser, hvorfra kan citeres:

Udgangspunktet for EU's udbudsregler er, at en offentlig myndighed kun må vælge ud fra økonomiske hensyn . . .  I de senere år er der dog sket en vis opblødning, således at en myndighed også har lov til at inddrage mere brede samfundshensyn . . . Det betyder imidlertid ikke, at der nu er frit slag til at inddrage ikke-økonomiske (politiske, etiske eller samfundsmæssige) hensyn.

. . .ikke-økonomiske hensyn (kan) normalt kun inddrages i snæver tilknytning til den efterspurgte vare/ydelse og ikke bredt i relation til den enkelte leverandørs forhold i øvrigt. . . Ejerskabsstruktur og leverandørens evt. udnyttelse af lovlige skattefordele og -konstruktioner er forhold, som ikke angår det produkt eller den ydelse, som leveres. . . I relation til sådanne forhold står også grundlæggende principper om ligebehandling, den frie udveksling af tjenesteydelser og etableringsretten i vejen for, at en offentlig myndighed stiller krav om, at en leverandør fx ikke må have etableret sig med hovedsæde i et lavbeskatningsland.

Økonomiforvaltningen er derfor af den sikre overbevisning at forslaget strider mod de grundlæggende EU-regler, og derfor ikke kan vedtages.

 

ØKONOMI

Ingen økonomiske konsekvenser

MILJØVURDERING

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

Medlemsforslag BR 385/05

Notat fra advokat Lise Groesmeyer af 13/6/05

Supplerende redegørelse fra adv. Groesmeyer af 18/7/05

 

 

     

 

Erik Jacobsen

                                                                           /Bjarne Winge

 

 

 

 

 

Til top