Mødedato: 16.06.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Håndtering af medlemsforslag vedr. brug af borgerbudgetter i København

Se alle bilag
Økonomiudvalget skal tage stilling til forslag til håndtering af medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti om brug af borgerbudgetter i København.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, 

  1. at udarbejdelse af forslag til en model for brug af borgerbudgetter i København håndteres inden udgangen af 2015, i forbindelse med Økonomiforvaltningens udarbejdelse af forslag til fælles kommunale principper for, hvordan borgerne fremadrettet skal involveres og engageres i byens udvikling.

Problemstilling

Socialistisk Folkeparti stillede den 26. marts 2015 medlemsforslag til Borgerrepræsentationen om at pålægge Økonomiforvaltningen, med inddragelse af øvrige relevante forvaltninger, at udarbejde forslag til en model for brug af borgerbudgetter i København. Endvidere foreslog Socialistisk Folkeparti, at forslaget skal fremlægges til politisk behandling inden 1. juni 2015. Borgerrepræsentationen besluttede at henvise medlemsforslaget til Økonomiudvalget.

I forbindelse med drøftelsen i Borgerrepræsentationen blev der fremsat to ændringsforslag af Enhedslisten. Det første var, at forslaget om en model for brug af borgerbudgetter i stedet skal fremlægges til politisk behandling, således at det kan indgå i processen for budget 2017. Det andet ændringsforslag indebar, at forslaget om brug af borgerbudgetter i København skal indgå i arbejdet med at opstille fælles kommunale principper for inddragelse og engagering af Københavnerne i byens udvikling (projekt "Mere Borgerengagement"). Enhedslistens fremsatte ændringsforslag overgik til udvalgsbehandlingen i Økonomiudvalget.

Borgerrepræsentationen godkendte ved samme møde indstilling om "Mere Borgerengagement i København", som indebærer at Økonomiforvaltningen, med inddragelse af de øvrige forvaltninger, lokaludvalg og centrale civilsamfundsaktører, skal udarbejde forslag til fælles kommunale principper for, hvordan borgere fremadrettet skal involveres og engageres i byens udvikling. Økonomiforvaltningen forventer at kunne fremlægge forslag til de fælles principper for henholdsvis Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2015.

Løsning

Økonomiforvaltningen indstiller, at forslaget om en model for brug af borgerbudgetter i København indgår i det øvrige arbejde med at opsætte fælles kommunale principper for involvering og engagering af borgere i byens udvikling. Et arbejde, som indebærer, at der igangsættes en omfattende dialog med københavnerne, lokaludvalgene og øvrige civilsamfundsaktører om deres ønsker til, hvordan de fremadrettet skal involveres og engageres i byens udvikling. Det endelige forslag til fælles principper for involvering og engagering af Københavnerne vil således også rumme forslag til en model for anvendelse af borgerbudgetter i København.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen, vil Økonomiforvaltningen sikre, at der i forbindelse med udarbejdelse af forslag til fælles kommunale principper for involvering og engagering af københavnerne i byens udvikling, også vil blive udarbejdet forslag til en model for brug af borgerbudgetter i København. Indstillingen vil skulle behandles af både Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, hvorefter medlemsforslaget fra Socialistisk Folkeparti vil være håndteret. Det forventes, at den samlede indstilling herom vil kunne behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2015. I tidsplanen er medregnet omfattende dialog med lokaludvalgene, københavnerne samt øvrige civilsamfundsaktører i forbindelse med udarbejdelsen af principperne.

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Håndtering af medlemsforslag vedr. brug af borgerbudgetter i København (2015-0114425)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.


Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Vi kan tilslutte os, at brugere får større ansvar for brugen og driften af konkrete institutioner. Budget- og bevillingsansvaret ligger fortsat hos Borgerrepræsentationen, og derfor kan vi ikke støtte, at der lægges beløb eller puljer ud til lokaludvalg eller lignende.”

 

Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Til top