Mødedato: 16.05.2006, kl. 15:15

Københavns Kommunes Handicapråd (Socialudvalget)

Se alle bilag

Københavns Kommunes Handicapråd (Socialudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 16. maj 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 165/2006

 

 

7.                   Københavns Kommunes Handicapråd (Socialudvalget)

 

 

 

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at Københavns Kommunes Handicapråd kommer til at bestå af 14 medlemmer, og

 

at sekretariatsbetjeningen af Københavns Kommunes Handicapråd placeres i Borgerrepræsentationens sekretariat.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 19. april 2006

Kontorchef Birgitte Groes deltog under punktets behandling.

 

Socialdemokraterne stillede følgende ændringsforslag: "Socialdemokraterne foreslår, at sekretariatsbetjeningen af handicaprådet ikke lægges ind under økonomiforvaltningen, men i stedet under Socialforvaltningen. - Motivation: Det er den forvaltning, som rådet hører hjemme hos"

 

Socialudvalget stemte om ændringsforslaget:

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Mikkel Warming, Ø

 

X

 

 

Rikke Lauritzen, Ø

 

X

 

 

Frank Hedegaard, F

 

 

 

X

Susan Hedlund, A

X

 

 

 

Lars Rasmussen, A

X

 

 

 

Morten Westergaard, A

X

 

 

 

Margrethe Wivel, B

X

 

 

 

Leslie Arentoft, V 

 

X

 

 

Peter Schlüter, C

 

 

 

X

Wallait Khan, U

X

 

 

 

Finn Rudaizky, Y

 

 

 

X

RESULTAT

5

3

 

3

 

Ændringsforslaget blev således tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til indstillingen."

 

RESUME

Den 1. april 2006 bliver etableringen af et handicapråd lovpligtigt i alle kommuner. Borgerrepræsentationen vedtog i maj 2005, at den endelige udformning af Københavns Kommunes Handicapråd skulle afvente afgørelsen af forvaltningsstrukturen i Københavns Kommune. Det skal således vedtages, hvor handicaprådet skal placeres, og hvor mange medlemmer rådet skal bestå af.

 

Socialforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommunes Handicapråd kommer til at bestå af 14 medlemmer. Desuden anbefales det, at handicaprådet bliver placeret i Borgerrepræsentationens sekretariat.

 

Det Sociale Brugerråd samt DSI-København er blevet hørt i sagen. Begge organisationer anbefaler, at Københavns Kommunes Handicapråd placeres i Borgerrepræsentationens Sekretariat, alternativt i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

Økonomiforvaltningen er af den opfattelse, at Handicaprådet naturligt ligger under Socialudvalget som følge af kommunens styreform med den delte administrative ledelse. En sådan placering kendes fra andre kommuner med mellemformstyre med delt administrativ ledelse, hvor handicaprådet ligeledes er forankret, hvor de primære opgaver i relation til handicappede ligger jf. kommunens styrelsesvedtægt.

 

SAGSBESKRIVELSE

Etablering af et Handicapråd i Københavns Kommune

Den 1. april 2006 bliver det lovpligtigt for alle kommuner at etablere et handicapråd. Det sker i forbindelse med lovændringerne om den nye kommunale struktur, jf. bilag A, Socialministeriets bekendtgørelse.

 

Ved møde i Københavns Borgerrepræsentation den 9. september 2004 vedtog medlemmerne at etablere et handicapråd i Københavns Kommune (BR 399/04). Den 12. maj 2005 vedtog Borgerrepræsentationen, at den endelige udformning af handicaprådet samt den organisatoriske placering af rådet skulle afvente udformningen af den nye forvaltningsstruktur i Københavns Kommune (BR 240/05).

 

Københavns Kommunes Handicapråd vil på nogle områder blive arvtager fra Det Sociale Brugerråd, der ophører sit virke den 31. december 2006. Udformningen og placeringen af handicaprådet er derfor blevet drøftet med Det Sociale Brugerråd og DSI-København, som har udtrykt deres ønsker for det kommende Handicapråd. Disse er blevet taget i betragtning af Socialforvaltningen.

 

I Århus Kommunes Handicapråd er der 14 medlemmer, hvoraf de tre er udpeget af byrådet, herunder formanden, fire er udpeget af DSI, et medlem repræsenterer interesseorganisationer udenfor DSI og endelig deltager seks embedsmænd fra forskellige forvaltninger. I Århus Kommune er Handicaprådet placeret under borgmesterens sekretariat, og, som det fremgår af rådets formålserklæring, fokuseres der i høj grad på at sikre, "at rådet kan fremsætte forslag på alle områder, der er styret og reguleret af Århus Byråd".

 

I Aalborg Kommune, som har samme styreform som Københavns Kommune, er handicaprådet placeret i Ældre- og Handicapforvaltningen. I Aalborg Kommune er det således besluttet at forankre Handicaprådet under det udvalg, hvor hovedparten af opgaverne og budgetansvaret vedrørende handicapområdet er placeret.

 

Udformning og placering

Socialforvaltningen anbefaler, at antallet a f medlemmer i Københavns Kommunes Handicapråd fastsættes til 14 medlemmer, hvilket er det maksimale antal medlemmer, lovgivningen giver mulighed for. Baggrunden for at anbefale 14 medlemmer er, udover Det Sociale Brugerråds vurdering, dels Københavns Kommunes størrelse og dels at sikre kommunens mange brugergrupper indflydelse på de beslutninger, som har stor betydning for deres dagligdag.

 

Ifølge Socialministeriets bekendtgørelse, jf. bilag A, skal handicaprådet sammensættes således, at handicaporganisationerne repræsenteres med samme antal medlemmer, som repræsentanter fra kommunalbestyrelsen. De 14 medlemmer i Københavns Kommunes Handicapråd bør således bestå af syv repræsentanter fra handicaporganisationer og syv politikere og/eller embedsmænd.

 

Handicaprådet rådgiver ifølge Socialministeriets bekendtgørelse "kommunalbestyrelsen i handicappolitiske spørgsmål og kan behandle alle lokalpolitiske spørgsmål, som vedrører mennesker med handicap", jf. bilag A.

 

På baggrund af ovenstående anbefaler Socialforvaltningen, at Københavns Kommunes Handicapråd placeres under Borgerrepræsentationens Sekretariat. Denne placering vil sikre handicaprådet stor politisk bevågenhed og understrege handicaprådets tværgående funktion i forhold til alle kommunens politikområder. Ligeledes er Københavns Kommunes Handicappolitik forankret i Økonomiforvaltningen for at sikre den tværgående dimension samt inddragelsen af alle forvaltningsområder. Handicappolitikken vil blive omdrejningspunkt for en stor del af Københavns Kommunes Handicapråd, hvorfor en fælles placering ville være oplagt.

 

Det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at Handicaprådet naturligt ligger under Socialudvalget som følge af kommunens styreform med den delte administrative ledelse. En sådan placering kendes fra andre kommuner med mellemformstyre med delt administrativ ledelse, hvor handicaprådet ligeledes er forankret, hvor de primære opgaver i relation til handicappede ligger jf. kommunens styrelsesvedtægt. Ældrerådene er ligeledes placering under Sundheds- og Omsorgsudvalget ud fra samme princip.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af positivlisten over sager, der skal miljøvurderes

 

ØKONOMI

Ifølge Socialministeriets bekendtgørelse yder kommunalbestyrelsen i fornødent omfang bistand til handicaprådet. Det er således Socialforvaltningens vurdering, at det kommende Handicapråd vil få behov for midler svarende til Det Sociale Brugerråds, som i 2005 var ca. 40.000 kr. (2005-P/L).

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen øvrige konsekvenser

 

HØRING

Det Sociale Brugerråd samt DSI-København er blevet hørt i sagen. Begge organisationer anbefaler, at Københavns Kommunes Handicapråd placeres i Borgerrepræsentationens Sekretariat, alternativt i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

 

BILAG

·        Bilag A. Socialministeriets bekendtgørelse

 

 

 

Grethe Munk

 

Til top