Mødedato: 16.05.2006, kl. 15:15

Midtvejsevaluering af motion og kost på recept (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Se alle bilag

Midtvejsevaluering af motion og kost på recept (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 16. maj 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 160/2006

 

 

13.                Midtvejsevaluering af motion og kost på recept (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefale r,

at  resultaterne fra midtvejsevalueringen af Motion og kost på recept tages til efterretning

at  Motion og kost på recept på baggrund af midtvejsevalueringen fortsætter i sin nuværende form, således at der i 2006 overføres 5.190.000 kr. fra bevillingen til praksissektoren til den rammebelagte bevilling Sundhed,

at Motion og kost på recept ophører med udgangen af 2006, med mindre der opnås en aftale med Region Hovedstaden om fortsat finansiering.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2006

Indstillingen blev godkendt med den ændring at det 3. at udgår og erstattes af:

At Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tilkendegiver at der er tale om tilbud, der bør bevares, og at der indledes dialog med Region Hovedstaden om en videreførelse af Motion og kost på recept.

Hvis udfaldet af dialogen med Region Hovedstaden ender uden videreførelse af ordningen med Motion og kost på recept, tager Sundheds- og Omsorgsudvalget sagen på dagsordenen igen, således at københavnerne sikres dette kvalitative og meget nødvendige tilbud.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til indstillingen, idet Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har oplyst, at de 5.190.000 kr. skal overføres fra bevillingen Praksissektoren, funktion 4.70.1 til den rammebelagte bevilling Sundhed, funktion 5.90.1. Som det fremgår af indstillingen er der ikke finansiering til en videreførsel af tilbuddet i 2007, da området overgår til regionen".

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte den 22. april 2004 udformningen af tilbuddet om Motion og kost på recept, herunder, at der skulle udarbejdes en statusrapport for tilbuddet i slutningen af 2004 til forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget primo 2005.

 

Statusrapporten blev fremlagt for Sundheds- og Omsorgsudvalget den 31. marts 2005 og viste bl.a., at målet om at 500 patienter skulle deltage var opnået.

 

I forbindelse med etableringen af tilbuddet gennemfører Sundhedsforvaltningen en forskningsevaluering af Motion og kost på recept i tidsperioden fra 2004 til medio 2007.

 

Hovedresultaterne fra midtvejsevalueringen viser, at patientgruppen efter fire måneders behandling samlet set har forbedret deres kliniske værdier væsentligt.

 

På baggrund af de positive resultater anbefaler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Motion og kost på recept fortsætter i sin nuværende form, således at der i 2006 overføres 5.190.000 kr. fra bevillingen til praksissektoren til den rammebelagte bevilling Sundhed. Aktiviteten vil ikke kunne finansieres på denne måde i 2007, hvor sygesikringen er overført til Region Hovedstaden, og en fortsættelse vil således forudsætte en aftale med Region Hovedstaden om en finansiering.

 

Midtvejsevalueringen er en del af den eksterne evaluering der pågår af Motion og kost på recept indtil medio 2007, hvor den endelige slutrapport vil foreligge.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen godkendte den 22. april 2004 udformningen af tilbuddet om Motion og kost på recept, herunder, at der skal udarbejdes en statusrapport for Motion og kost på recept i slutningen af 2004, til forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget primo 2005.

 

Statusrapporten blev fremlagt for Sundheds- og Omsorgsudvalget den 31. marts 2005 og viste bl.a., at målet om at 500 patienter skulle deltage var opnået og at lægerne havde taget tilbuddet til sig. Derudover viste resultaterne, der var opgjort på baggrund af godt 100 patienter, at patienterne fik en positiv udvikling i konditallet og i de forskellige sundhedsvariable målt efter 4 måneders behandling.  I forbindelse med at Sundheds- og Omsorgsudvalget tog statusrapporten til efterretning, godkendtes det, at projektet skulle midtvejsevalueres i slutningen af 2005, hvor det vil være muligt at se på om de opnåede resultater, for de første 100 patienter, fastholdes på længere sigt.

 

Nærværende indstilling redegør for erfaringerne og de foreløbige resultater af Motion og kost på recept siden tilbuddets etablering ultimo april 2004.

 

I forbindelse med etableringen af tilbuddet gennemfører Sundhedsforvaltningen en forskningsevaluering af Motion og kost på recept. Evalueringen finansieres af Sundhedsministeriet med samlet 2 mio. kr. og omfatter perioden fra 2004 til medio 2007.  Sundhedsforvaltningen har udliciteret opgaven til forskningsleder fra Syddansk Universitet.

 

Formålet med denne midtvejsevaluering er:

·        at dokumentere om projektet fungerer tilfredsstillende rent fagligt  

·        at vurdere om der opnås en længerevarende ændring af patienternes livsstil inden for kost og motion inden for et år, og belyse hvilke faktorer der har betydning for, om patienten kommer i gang med motion i fritiden og fortsætter efter endt behandlingsforløb.

 

Den endelige slutrapport udkommer medio 2007. Denne vil bl.a. indeholde en endelig sundhedsfaglig vurdering samt belyse tilbuddets sundhedsøkonomi.

 

Resultater af midtvejsevalueringen

Midtvejsevalueringen viser overordnet, at der efter mere end halvandet år med Motion og kost på recept kan konkluderes følgende:

·        Der er tale om en konstant patientgruppe med hensyn til kønsfordeling, etnisk oprindelse, uddannelse, diagnose og alder. To tredjedele er kvinder, og over 40 pct. er over 60 år gamle. Patienterne er for 97 pct. vedkommende af dansk oprindelse.

·        De kvindelige patienter vejer i gennemsnit 88 kg, når de begynder, og de mandlige vejer 101 kg i gennemsnit. 65% er svært overvægtige.

·        I 2005 var målet, at 1100 patienter skulle henvises til Motion og kost på recept, men der blev kun henvist 700 patienter. Det har således vist sig, at de praktiserende læger ikke har henvist tilstrækkeligt med patienter i 2005.

 

De selvoplevede effekter af Motion og kost på recept

·        Næsten halvdelen af patienterne oplever en forbedring i selvvurderet helbred i løbet af året med Motion og kost på recept. Forbedringen er størst efter 4 måneder og falder lidt i løbet af de næste 8 måneder, men er stadig større end i starten.

·        Patienterne er ifølge deres egen vurdering blevet mere fysisk aktive. En større andel er glade for fysisk aktivitet sammenlignet med det tidspunkt, hvor de påbegyndte tilbuddet. Efter et års træning motionerer tre ud af fire patienter alene og halvdelen sammen med en makker eller i en gruppe. 13 pct. dyrker motion i en idrætsforening, 31 pct. i et motionscenter, 9 pct. i en aftensskole og 16 pct. et andet sted. De mest brugte former for motion er rask gang, havearbejde og cykling.

·        12 pct. af patienterne motionerer slet ikke.

·        Patienterne har store forventninger om at tabe sig og opnå et bedre helbred. Ni ud af ti forventer at tabe sig gennem Motion og kost på recept, og hver tredje forventer, at de får et bedre helbred. Dernæst er der forventninger om at få ændret motionsvaner og kostvaner og få mere viden om sund kost. Ca. halvdelen af patienternes forskellige forventninger, er blevet opfyldt, bortset fra 'ændrede motionsvaner', hvor tre fjerdedele har fået opfyldt deres forventninger om at blive mere fysisk aktive.

 

De kliniske effekter af Motion og kost på recept

Samlet set opnås der en betydelig sundhedsgevinst. De værdier, der undersøges, forbedres i løbet af de fire træningsmåneder, holdes konstant i de følgende to måneder og falder ganske lidt i det følgende halve år. Efter et år er resultaterne dog fortsat klart bedre, end da patienterne startede Motion og kost på recept. Der er her taget udgangspunkt i en analyse af de patienter, som er blevet testet alle fire gange gennem hele forløbet.

·        To tredjedel af patienterne har forbedret deres kliniske værdier i væsentlig grad.

·        Der kan konstateres et gennemsnitligt vægttab på 2,7 kg i løbet af de første fire måneder. Vægten bevares de efterfølgende to måneder, hvorefter den stiger med knap et halvt kilo, men ligger stadig 2,4 kg under startvægten.

·        Konditallet stiger i gennemsnit med 21 pct. fra første til anden konditionstest, og dette niveau fastholdes i en tredje test efter seks måneder. Til den fjerde test falder konditallet med ca. 5 pct.

·        Blodtrykket (både det systoliske og det diastoliske) falder gennem de første fire måneder og holdes efterfølgende stabilt. Dette har positive helbredsmæssige konsekvenser.

·        Mål for fedt i blodet ("kolesterol") viser en positiv effekt og sukkerstofskiftet forbedres også.

 

Faggruppernes vurdering af Motion og kost på recept

·        Lægerne er overordnet meget tilfredse med Motion og kost på recept, og ser gerne henvisningsområdet udvidet til alle overvægtige patienter. Lægerne er ambivalente over for muligheden for en nedsættelse af medicindoseringen.

·        Diætisternes rolle er at vedligeholde en kontinuerlig kontakt til patienten, som skal danne grundlag for en livsstilsforandring. Diætisterne har 6-8 individuelle samtaler med hver patient, der foregår på fysioterapiklinikken. Diætisterne skal motivere patienterne til at tage ansvar for deres ernæring og motionsvaner. Desuden vurderer diætisterne, at de har en nøglefunktion i forhold til at koordinere forløbet for patienterne.

·        Fysioterapeuterne synes at de mangler tid til at opfylde patienternes forventninger (om individuelle træningsprogrammer), til at opfylde egne forventninger (f.eks. om at sætte sig ind i patienternes forløb) og til at opfylde eksterne krav (f.eks. som at opsøge eksterne motionsmiljøer). De føler sig begrænset med henblik på deres muligheder for motivation til fysisk aktivitet, da en del af ansvaret for det er lagt over til diætisten, og de reelt næsten ikke har muligheder for taletid med patienterne.

 

Evalueringsgruppen (hvor Folkesundhed København, Rigshospitalet og Syddansk Universitet er repræsenteret) vurderer, at Motion og kost på recept er en succes på baggrund af følgende:

·        Omkring 75 pct. af patienterne gennemfører træningen og kostvejledningen.

·        En stor del af patienterne bliver gladere for motion og bevægelse i hverdagen.

·        En betydelig del af patienterne opnår en forbedring på de relevante sundhedsparametre og giver selv udtryk for, at de har forbedret deres helbred og livskvalitet.

·        De involverede faggrupper er tilfredse med forløbet, som efter nogle startvanskeligheder (med kliniklokaler eller konditionstesten) har fundet en god rytme.

 

I 2005 har de samlede udgifter udgjort ca. 4,7 mio.kr. Der var i budgettet afsat 5.190.000 kr. til Motion og kost på recept. Underforbruget kan tilskrives en periodevis faldende patienttilgang. Det er i 2006 planlagt at gøre en indsats for at øge tilgangen, herunder styrke markedsføringen af tilbuddet overfor lægerne og nye patienter. Der er endvidere åbnet op for at relevante afdelinger fra de fem hospitaler under Hovedstadens Sygehusfællesskab kan henvise københavnske borgere direkte til tilbuddet. Herudover er det planlagt, at udvide inklusionskriterierne således, at flere overvægtige og inaktive borgere med risiko for at udvikle forhøjet blodtryk, diabetes 2 og forhøjet kolesterol kan få mulighed for at benytte tilbuddet.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

De årlige udgifter forventes at udgøre ca. 5.190.000 kr. i 2006 og 2007.

 

Det indstilles, at der i 2006 overføres 5.190.000 kr. fra bevillingen til praksissektoren til den rammebelagte bevilling sundhed.

 

Aktiviteten vil ikke kunne finansieres på denne måde i 2007, hvor sygesikringen er overført til Region Hovedstaden, og en fortsættelse vil således forudsætte en aftale med Region Hovedstaden om en finansiering.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG (publiceret på nettet)

Bilag 1: Resumé af midtvejsevalueringen af Motion og kost på recept.

Bilag 2: Budget for Motion og kost på recept.

 

 

Ib Haurum

 

/Kirsten Lee

                                                                                      

 

 

Til top