Mødedato: 16.05.2000, kl. 15:00

Ansøgninger om nye kvarterløft.

Ansøgninger om nye kvarterløft.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 16. maj 2000

 

 

J.nr. ØU 142/2000

 

8. Ansøgninger om nye kvarterløft.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler overfor Borgerrepræsentationen:

at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udarbejde og fremsende ansøgninger til

By-og Boligministeriet om nye kvarterløft i 3 områder med følgende prioritering

og beløbsrammer:

1. Den sydlige del af Ydre Nørrebro

- 45 mill. kr. til helhedsorienteret byfornyelse

- 150 mill. kr. til bygningsfornyelse og gårdrydning

2. Pipfugle-og Rentemestervejkvarteret

- 30 mill. kr. til helhedsorienteret byfornyelse

- 130 mill. kr. til bygningsfornyelse og gårdrydning

  1. Øresundsvejskvarteret

- 30 mill. kr. til helhedsorienteret byfornyelse

- 130 mill. kr. til bygningsfornyelse og gårdrydning

at sagen på ny forelægges Borgerrepræsentationen efter By-og Boligministeriet

primo september 2000 har udvalgt de projekter, der skal indledes forhandlinger

om med henblik på indgåelse af samarbejdsaftaler om kvarterløft.

 

RESUME

Økonomiudvalget besluttede den 11. april 2000 at sende vedlagte indstilling om nye kvarterløft til høring i Familie-og Arbejdsmarkedudvalget og i Bygge-og Teknikudvalget.

Begge udvalg indstiller, at Ydre Vesterbro indgår i prioriteringen i stedet for Øresundsvejskvarteret. Familie-og Arbejdsmarkedsudvalget indstiller endvidere, at Pipfugle-og Rentemestervejkvarteret prioriteres som nummer et og Ydre Nørrebro Syd som nummer to.

Økonomiforvaltningen anbefaler fortsat den hidtidige prioritering. Ydre Vesterbro "er på vej op" som følge af offentlige og private investeringer i byomdannelsen i området, og der er i Øresundsvejskvarteret i højere grad behov for offentlige investeringer, der kan igangsætte en positiv udvikling.

Det blev i ovennævnte indstilling til Økonomiudvalget forudsat, at ansøgningerne skulle forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden fremsendelse til By-og Boligministeriet. Denne procedure er af tidsmæssige årsager ikke længere mulig, og det foreslås derfor, at Økonomiforvaltningen får bemyndigelse til at udarbejde ansøgningerne i samarbejde med fagforvaltningerne og indsende disse ansøgninger. Sagen vil herefter blive forelagt Borgerrepræsentationen, når By-og Boligministeriet primo september 2000 har udvalgt de projekter, der kan opnå støtte.

 

SAGSBESKRIVELSE

Høring

Økonomiudvalget besluttede den 11. april 2000 at sende vedlagte indstilling om nye kvarterløft til høring i Familie-og Arbejdsmarkedudvalget og i Bygge-og Teknikudvalget. I indstillingen prioriteres udarbejdet ansøgninger for følgende 3 områder:

  1. Den sydlige del af Ydre Nørrebro
  2. Pipfugle-og Rentemestervejkvarteret
  3. Øresundsvejskvarteret

Udvalgene har sammen med indstillingen fået fremsendt overheads fremlagt i Økonomiudvalget, skema med data på 5 udvalgte områder, notat om udvælgelse af nye kvarterløft og tidsplan for den politiske behandling. Materialet er ligeledes fremsendt til Økonomiudvalgets medlemmer.

Sagen har været behandlet i Familie-og Arbejdsmarkedudvalget den 3. maj 2000 og i Bygge-og Teknikudvalget den 10. maj 2000.

Familie-og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie-og Arbejdsmarkedsudvalget har i vedlagte brev af 10. maj 2000 indstillet følgende prioritering af ansøgningerne:

1. Pipfugle-og Rentemestervejkvarteret

2. Den sydlige del af Ydre Nørrebro

3. Ydre Vesterbro

Udvalget anbefaler, at Lundtoftegadekvarteret indgår i et kommende kvarterløftområde i den sydlige del af Ydre Nørrebro.

Det indstilles endvidere, at der gives en tillægsbevilling på 4 mill. kr. årligt til bolig- social indsats i de 3 nye kvarterløft.

Bygge-og Teknikudvalget

Bygge-og Teknikudvalget har den 10. maj 2000 godkendt vedlagte høringssvar, hvori det anføres, at Ydre Vesterbro bør medtages med høj prioritet ved ansøgning om nye kvarterløft. Det anføres endvidere, at Bygge-og Teknikudvalget finder, at de udpegede områder på Ydre Nørrebro og Bispebjerg er velbegrundede.

Det fremhæves, at det kun i begrænset omfang vil være muligt at anvende midler fra Bygge-og Teknikudvalgets investeringsramme for vej-og parkområdet til kommunal medfinansiering af helhedsorienteret byfornyelse.

Prioritering af ansøgninger

Økonomiforvaltningen finder ikke, at høringen giver anledning til at ændre i prioriteringen.

Byens omdannelse foregår ved private og offentlige investeringer og i et samspil mellem offentlige og private investeringer. Prisstigninger på ejendomme er udtryk for privates investeringslyst. Som det fremgår af vedlagte skema med data på 5 områder, er prisstigningerne på ejerlejligheder markant mindre i Øresundsvejskvarteret end på Ydre Vesterbro. Dette skal ses som udtryk for, at Ydre Vesterbro "er på vej op" som følge af offentlige og private investeringer i byomdannelsen i området, og at der i Øresundsvejskvarteret i højere grad er behov for, at det offentlige med investeringer i kvarterløft søger at igangsætte en positiv udvikling, der kan medvirke til at fremme kvarterets attraktivitet og hermed den private investeringslyst.

Såfremt der træffes beslutning om at prioritere Ydre Vesterbro frem for Øresundsvejskvarteret indstilles det, at dette bliver som tredje prioritet og med samme beløbsramme som angivet for Øresundsvejskvarteret.

Økonomiforvaltningen er enig i Familie –og Arbejdsmarkedsudvalgets forslag til afgrænsning af området på Ydre Nørrebro.

Det indstilles, at der udarbejdes ansøgninger for et samlet beløb på i alt 105 mill. kr. til helhedsorienteret byfornyelse med 65% statsrefusion og 410 mill. kr. til bygningsfornyelse og gårdrydninger.

Der forslås ansøgt om følgende beløb i de enkelte projekter:

1. Ydre Nørrebro Syd

  • 45 mill. kr. til helhedsorienteret byfornyelse (65% statslig refusion)
  • 150 mill. kr. til bygningsfornyelse og gårdrydning (refusion efter byfornyelseslovens bestemmelser)

 

2. Pipfugle-og Rentemestervejkvarteret

  • 30 mill. kr. til helhedsorienteret byfornyelse (65% statslig refusion)

  • 130 mill. kr. til bygningsfornyelse og gårdrydning (refusion efter byfornyelseslovens bestemmelser)

  1. Øresundsvejskvarteret

  • 30 mill. kr. til helhedsorienteret byfornyelse (65% statslig refusion)

  • 130 mill. kr. til bygningsfornyelse og gårdrydning (refusion efter byfornyelseslovens bestemmelser)

Det af udvalgene anførte vedrørende kommunal medfinansiering og bevilling til den boligsociale indsats må afvente hvilke områder, der bliver udvalgt af By-og Boligministeriet, jf. nedenfor.

Tidsplan

Det blev i indstillingen til Økonomiudvalget om nye kvarterløft forudsat, at ansøgningerne blev forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden fremsendelse til By-og Boligministeriet. Denne procedure er af tidsmæssige årsager ikke længere mulig, og det forslås derfor, at Økonomiforvaltningen får bemyndigelse til at udarbejde ansøgningerne i samarbejde med fagforvaltningerne og indsende disse ansøgninger. Såfremt By-og Boligministeriet primo september 2000 udvælger ét eller flere af de ansøgte områder, vil sagen blive forelagt Borgerrepræsentationen med henblik på indledning af forhandlinger om indgåelse af samarbejdsaftaler om de konkrete projekter.

 

BILAG VEDLAGT

Indstilling til Økonomiudvalget om nye kvarterløft

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar.

Bygge-og Teknikudvalgets høringssvar

Skema med data på 5 områder

 

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

 

 

Til top