Københavns Kommunes input til overenskomstforhandlingerne 2024
Forberedelsen til overenskomstforhandlingerne 2024 mellem de faglige organisationer og KL er begyndt. Økonomiudvalget skal på baggrund af vedtaget medlemsforslag drøfte input til OK24.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det politiske input til OK24 drøftes,
- at Økonomiforvaltningen med afsæt i drøftelsen udarbejder et udkast til henvendelse til KL, som efterfølgende forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Problemstilling
De kommunale overenskomster og aftaler skal fornyes med virkning fra 1. april 2024. KL varetager forhandlingerne på vegne af kommunerne. Inden forhandlingerne igangsættes, foregår der en proces, hvor kommunerne har mulighed for at komme med input til KL. Processen ligger ikke i faste rammer fra år til år, men finder bl.a. sted via dialog i diverse fora både administrativt og politisk.
På det administrative niveau håndteres forberedelsen af OK24 i Københavns Kommune (KK) på sædvanlig vis. Økonomiforvaltningen (ØKF) har været i dialog med alle forvaltninger om input og ønsker til OK24 af mere teknisk/administrativ karakter. Herudover har ØKF deltaget i et forberedende OK24-møde arrangeret af KL. Der er på den baggrund udarbejdet et brev til KL med input til OK24 (bilag 1).
På baggrund af medlemsforslag vedtaget i Økonomiudvalget (ØU) den 13. juni 2023 har ØKF udarbejdet denne sag som oplæg til drøftelse af KK’s politiske input til OK24.
Løsning
I 2022 og 2023 er der i KK udarbejdet en Personalepolitisk Redegørelse, som har til formål at redegøre for personalesituationen i KK, herunder komme med anbefalinger fremadrettet. Personalepolitisk Redegørelse 2023 blev behandlet på ØU’s møde den 13. juni 2023.
En drøftelse af input til OK24 kan fx tage udgangspunkt i Personalepolitisk Redegørelse 2022 og 2023. Bl.a. viste Personalepolitisk Redegørelse 2022, at psykisk arbejdsmiljø og ledelse er vigtige faktorer ift. fastholdelse af medarbejdere. Fuldtidsansættelse, høj trivsel på arbejdspladsen og oplevelse af stor tilknytning til arbejdspladsen bidrager ligeledes positivt til, at medarbejderne bliver i KK.
Anbefalinger fra Personalepolitisk Redegørelse 2022 og 2023:
- Arbejdstid
Anbefalingerne peger i retning af at iværksætte initiativer om øget arbejdstid baseret på fleksibilitet og mulighed for indflydelse på egen arbejdstid. Samtidig bør deltidsansatte medarbejdere kunne gå op i tid.
- Arbejdsmiljø og trivsel
Fokus på godt arbejdsmiljø, understøttelse af god ledelse og videreførelse af sygefraværsforebyggende initiativer kan styrke rekruttering og fastholdelse.
- Lønforhold
Lokale lønmidler skal prioriteres strategisk i retning af de velfærdsområder, som er præget af størst arbejdskraftmangel, og hvor KK ikke allerede er lønførende.
- Nye ansatte
En god rekrutteringsproces, gode opstartsforløb og øget fokus på fastholdelse af ansatte igennem de første års ansættelse er relevante indsatser.
- Seniorer
Fastholdelse af seniorer kan bl.a. understøttes ved tilpasning af arbejdstid eller arbejdsforhold.
Proces for input til KL
Den politiske indflydelse på de kommende overenskomstforhandlinger sker via de politisk valgte medlemmer i bl.a. KL’s bestyrelse og i KL’s Løn- og Personaleudvalg.
Der er desuden nedsat et repræsentantskab, der fungerer som rådgivende organ over for KL’s bestyrelse. Repræsentantskabet består pt. af 160 medlemmer, herunder de 98 borgmestre og 62 øvrige valgte medlemmer, så sammensætningen af repræsentantskabet svarer til resultatet ved kommunalvalget i 2021.
Den politiske repræsentation i KL’s organer afspejler dermed den politiske sammensætning af kommunalbestyrelserne på landsplan. KL angiver, at de politiske drøftelser om KL’s arbejdsgiverrolle også kan ske fx i forbindelse med indgåelse af økonomiaftaler m.v. Der er således mulighed for politisk indflydelse, inden overenskomstforhandlingerne igangsættes, via forskellige kanaler.
På baggrund af forslaget fra Københavns Kommune, der blev vedtaget på KL’s topmøde i marts 2023, har KL inviteret alle kommunalbestyrelsesmedlemmer via KL’s nyhedsbrev til to virtuelle møder den 28. og 29. august 2023. På møderne vil KL give en introduktion til OK24, herunder indføring i bagtæppet for forhandlingerne og præsentation af væsentlige temaer for KL. Der vil også være mulighed for, at kommunalbestyrelsesmedlemmerne kan komme med input til vigtige temaer til OK24.
Som led i overenskomstforhandlingerne indgår KL og Forhandlingsfællesskabet typisk en ’Køreplansaftale’, som fastlægger den præcise proces for forhandlingsforløbet om fornyelse af overenskomsterne – herunder hvornår KL og Forhandlingsfællesskabet udveksler overenskomstkrav. ØKF har ikke kendskab til, at ’Køreplansaftalen’ er indgået endnu, hvorfor KL’s præcise proces formentlig ikke er fastlagt endnu.
Den 6. juni 2023 er der indgået en politisk forhandlingserklæring mellem KL og Forhandlingsfællesskabet, som blandt andet lægger vægt på forberedelse og samarbejde, styrket grundlag om forhandlingerne og gennemførelse af effektive og konstruktive forhandlinger (bilag 2). Parterne konstaterer bl.a., at forhandlingerne påvirkes af både antallet og kompleksiteten af de input, som fremsættes.
På baggrund af ØU’s behandling af medlemsforslag den 13. juni 2023 har ØKF skrevet til KL og anmodet om at få oplyst fristen for at indsende forslag til overenskomstkrav. KL har svaret, at der er løbende dialog med administrationerne i kommunerne, at der afholdes virtuelle møder for kommunalbestyrelserne og at der er oprettet en e-mail OK24@kl.dk, men KL har ikke oplyst en konkret frist (bilag 3).
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
På baggrund af ØU’s drøftelse vil Økonomiforvaltningen udarbejde en fornyet sag med udkast til henvendelse til KL. Sagen forelægges til godkendelse i ØU og BR.
KK’s input af teknisk/administrativ karakter fremsendes til KL medio september 2023.
Beslutning
Dagsordenspunkt 5: Københavns Kommunes input til overenskomstforhandlingerne 2024 (2023-0270691)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2023
Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.