Mødedato: 15.08.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Annullering og regnskab for 18 mindre skybrudsprojekter samt regnskab for ét skybrudsprojekt og én korrektion

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til annullering og regnskabsaflæggelse af 18 mindre skybrudsprojekter, inkl. de bevillingsmæssige konsekvenser. Herudover skal Borgerrepræsentationen tage stilling til regnskabsaflæggelse af ét anlægsregnskab og én korrektion af et tidligere aflagt anlægsregnskab, inkl. de bevillingsmæssige konsekvenser. Anlægsregnskaberne i denne indstilling vedrører alle klimatilpasning, herunder 18 mindre skybrudsprojekter – som samtidig indstilles til annullering –samt forprojektering af skybrudssikring af Amagerbrogade og en enkelt korrektion af et tidligere aflagt anlægsregnskab vedr. skybrudsprojekt i Husumvænge.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at 18 mindre skybrudsprojekter annulleres:Skybrudsprojekt Jagtvej (NO8), skybrudsprojekt Universitetsparken (NO9), skybrudsprojekt Amorparken (NO10), skybrudsprojekt Nørre Allé (NO11), skybrudsprojekt Tagensvej (NO12), skybrudsprojekt Blankavej (KV56), skybrudsprojekt Grønt område ved Panumsvej (KV62), skybrudsprojekt Mjølnerparken (BIR8.2), skybrudsprojekt Rovsinggade Vest (BIR8.6), skybrudsprojekt Rovsinggade Øst (BIR9.5), skybrudsprojekt Rønnegade (BIR9.3),skybrudsprojekt Sankt Hans Torv (NO14), skybrudsprojekt Guldbergsgade (NO15), skybrudsprojektGuldbergs Plads (NO18), skybrudsprojekt Blågårdsgade (VEL23), skybrudsprojekt Blågårds Plads (VEL24), skybrudsprojekt Assistens Kirkegård (VEL27), skybrudsprojekt Heldbovej (KV31),
  2. at de tilhørende 18 anlægsregnskaber godkendes, jf. bilag 5,
  3. at ét anlægsregnskab vedrørende ”Amagerbrogade – skybrudsprojekt”samt én korrektion af et tidligere aflagt anlægsregnskabvedr. skybrudsprojekt i Husumvænge godkendes, jf. bilag 5,
  4. at de bevillingsmæssige konsekvenser godkendes, jf. økonomiafsnittet og de bevillingsmæssige konsekvenser i bilag 6.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Problemstilling

Med denne indstilling annullerer – og efterfølgende regnskabsaflægger – forvaltningen 18 mindre skybrudsprojekter, inkl. de bevillingsmæssige konsekvenser. Herudover regnskabsaflægges ét anlægsregnskab vedr. forprojektering af skybrudssikring af Amagerbrogade og endelig korrigeres et tidligere aflagt anlægsregnskab vedr. skybrudsprojekt i Husumvænge. De 19 anlægsregnskaber, samt korrektionen, vedrører alle klimatilpasningsprojekter på bevillingen klima anlæg.

Anlægsregnskaberne er et led i den oprydning, som forvaltningen er i gang med i forhold til at få regnskabsaflagt en større pukkel af gamle og nyere ibrugtagne anlægsprojekter. 

Efter Teknik- og Miljøudvalgets behandling forelægges anlægsregnskaberne for Økonomiudvalget og efterfølgende Borgerrepræsentationen til godkendelse. 

Løsning

Skybrudssikringen af København sker i et samarbejde mellem Københavns Kommune (Teknik- og Miljøforvaltningen) og HOFOR, jf. to-partsaftalen med HOFOR (BR 8. juni 2015). Teknik- og Miljøforvaltningen etablerer skybrudsprojekter som overfladeprojekter (såkaldte medfinansieringsprojekter), hvor skybrudsvandet håndteres enten i eller på vejen, i et åbent vådområde i en park eller i et andet grønt område, eller i forbindelse med vandløb eller søer. Dette som et alternativ til HOFORs traditionelle rørløsninger under jorden. 

Erfaringerne fra det hidtidige arbejde med at skybrudssikre København viser, at anlæg af projekter på overfladen giver både kvalitetsmæssige og økonomiske fordele. Anlæg på overfladen giver således mulighed for samtidig at gøre byen grønnere, fremme biodiversitet og styrke hverdagslivet. Samtidig er der økonomiske og praktiske synergieffekter ved at gennemføre skybrudsprojekterne sammen med fx vejgenopretning, cykelprojekter, områdefornyelser o.l. Selve skybrudsprojektet, dvs. den vandtekniske del, finansieres i sidste ende af HOFOR via spildevandstaksterne. Hvis Teknik- og Miljøforvaltningen samtidig gennemfører tiltag, som ikke er nødvendige for at kunne håndtere regnvandet – fx genopretning og byrumsforbedringer – finansieres disse dele af skattemidler, som typisk søges i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger.

Et kommunalt overfladeprojekt (et medfinansieringsprojekt) skal efter Forsyningssekretariatets (statens) regler være økonomisk effektivt, dvs. at det skal være billigere end et spildevandsteknisk anlæg med samme serviceniveau i regi af HOFOR (traditionel rørløsning under jorden e.l.).

Som følge af skybrudsprojekters kompleksitet indførtes i 2018 en ny arbejdsmetode til planlægning af skybrudsprojekter (BR 13. december 2018) – de såkaldte masterplaner (foranalyser) – hvor en gruppe af skybrudsprojekter rammesættes i en masterplan kendetegnet ved, at projekterne i masterplanen hænger vandteknisk sammen. Der er gennemsnitligt fem skybrudsprojekter i en masterplan. Metoden sikrer en mere effektiv og rettidig rammesætning af projekterne inden igangsættelse af projekterne. Den nye model indebærer ikke en udvidelse af bevillingerne, men alene en opdeling, hvor der først søges om midler til foranalys af et projekt, og derefter om selve anlægsbevillingen, der er baseret på resultaterne af foranalysen (masterplanen).

De 18 mindre skybrudsprojekter, som indstilles annulleret og efterfølgende regnskabsaflagt i denne indstilling, er alle projekter under forskellige masterplaner, jf. den ny arbejdsmetode. Hvis det i forbindelse med en masterplans udarbejdelse viser sig, at et projekt ikke skal gennemføres, fx fordi der ikke er risiko for skadevoldende oversvømmelse, eller fordi projektet kan indarbejdes i et af de andre skybrudsprojekter under samme masterplan, bliver projektet annulleret, og forvaltningen vil dermed ikke søge om en anlægsbevilling til udførelse af skybrudsprojektet. I sådanne tilfælde – hvor masterplanens foranalyse af et skybrudsprojekt viser, at det ikke skal realiseres – finansieres de afholdte udgifter ikke af HOFOR, men i stedet af kommunen gennem en servicebevilling afsat i Budget 2022 kaldet ” Implementering af skybrudsplanens 300 klimaprojekter (TM40)” (BR 1. oktober 2021).

For de 18 mindre skybrudsprojekter i denne indstilling, som indstilles annulleret og regnskabsaflagt, er forbruget allerede afregnet i 2022 med denne særlige bevilling på forvaltningens serviceramme afsat i Budget 2022 (TM40), jf. BR 1. oktober 2021. De bevilgede budgetmidler tilbageføres derfor med denne indstilling til kommunekassen, da foranalyserne har vist, at der ikke er behov for de pågældende skybrudsprojekter. Se i øvrigt de specifikke anlægsregnskaber i bilag 5.

Udover ovennævnte annullerede skybrudsprojekter aflægges anlægsregnskab for projektet vedr. skybrudssikring af Amagerbrogade, som måtte afsluttes som kommunalt skybrudsprojekt (overfladeprojekt) efter forprojektering, da projektet ikke kunne etableres mere økonomisk effektivt end et traditionelt rørprojekt i regi af HOFOR. Teknik- og Miljøudvalget blev forelagt et orienteringsnotat herom den 16. december 2016. Endelig korrigeres et tidligere aflagt anlægsregnskab for et skybrudsprojekt vedr. ”Husumvænge (Harrestrup Å)”, hvor der skete en fejl i udarbejdelsen af rådighedsbeløbet, jf. det specifikke anlægsregnskab i bilag 5.

Overblik over den politiske behandling fremgår af bilag 1.Forklaringer af ord og begreber i anlægsregnskaberne fremgår af bilag 2. Retningslinjer for mer- og mindreforbrug fremgår af bilag 3. Et overblik over rådighedsbeløb, forbrug og afvigelse i anlægsregnskaberne fremgår af bilag 4. Selve anlægsregnskaberne af bilag 5 og de bevillingsmæssige konsekvenser af bilag 6.

Der resterer fortsat at blive regnskabsaflagt ca. 300 ibrugtagne anlægsprojekter, som vil blive forelagt udvalget frem mod medio 2024, jf. den udarbejdede handlingsplan herfor. Når dette efterslæb er håndteret, vil der løbende blive forelagt ca. 150 – 200 anlægsregnskaber for udvalget årligt, idet der løbende vil tilgå nye ibrugtagne anlægsprojekter, som skal regnskabsaflægges.

Anlægsprojekter, som afregnes med kommunekassen

De 19  anlægsregnskaber og den ene korrektion på bevillingen klima anlæg afregnes alle med kommunekassen, idet det bemærkes, at forbruget på de 18 annullerede skybrudsprojekter allerede er afregnet i 2022 med den særlige bevilling på forvaltningens serviceramme, jf. det beskrevne ovenfor.

Projekterne har en samlet udgiftsbevilling på 9,4 mio. kr. og en samlet indtægtsbevilling på 6,9 mio. kr. Projekterne har et samlet netto-mindreforbrug på 2,5 mio. kr., som tilgår kommunekassen, jf. tabel 1.

Tabel 1. Anlægsprojekter, som afregnes med kommunekassen (1.000 kr.)

Anlægsprojekt

Afvigelse,

udgifter*

Afvigelse,

indtægter**

Afvigelse,

netto*

Afvigelse overføres til/tages fra

19 anlægsregnskaber for 20 bevillinger (20 anlægsprojekter) samt én korrektion af tidligere aflagt anlægsregnskab

2.369

152

2.521

Kommunekassen

I alt

2.369

152

2.521

Kommunekassen

* Udgifter: Intet fortegn angiver færre udgifter end bevillingen, negativt fortegn flere udgifter.

** Indtægter: Intet fortegn angiver flere indtægter end bevillingen, negativt fortegn færre indtægter.

De konkrete anlægsregnskaber med forklaringer på afvigelser fremgår af bilag 5.

Politisk handlerum

De 18 mindre skybrudsprojekter indstilles annulleret og efterfølgende regnskabsaflagt. Det ene skybrudsprojekt vedr. Amagerbrogade er færdigt og lukket og mangler blot aflæggelse af anlægsregnskab. Endelig korrigeres et tidligere aflagt anlægsregnskab.

  • Udvalget kan vælge ikke at godkende enkelte annulleringer og regnskaber, og i så fald vil forvaltningen gennemgå det pågældende projekt/anlægsregnskab igen.

Økonomi

De 19 anlægsregnskaber, samt den ene korrektion, har en samlet nettobevilling på 2,5 mio. kr. (løbende priser) og udviser et samlet netto-mindreforbrug på 2,5 mio. kr., som tilføres kommunekassen.

De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 6.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil de regnskabsaflagte anlægsprojekter blive taget ud af Teknik- og Miljøudvalgets samlede anlægsportefølje.

Forvaltningen forventer at forelægge yderligere anlægsregnskaber for Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen ultimo juni 2023.

 

Søren Wille /Thomas Højlt

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at 18 mindre skybrudsprojekter annulleres: Skybrudsprojekt Jagtvej (NO8), skybrudsprojekt Universitetsparken (NO9), skybrudsprojekt Amorparken (NO10), skybrudsprojekt Nørre Allé (NO11), skybrudsprojekt Tagensvej (NO12), skybrudsprojekt Blankavej (KV56), skybrudsprojekt Grønt område ved Panumsvej (KV62), skybrudsprojekt Mjølnerparken (BIR8.2), skybrudsprojekt Rovsinggade Vest (BIR8.6), skybrudsprojekt Rovsinggade Øst (BIR9.5), skybrudsprojekt Rønnegade (BIR9.3), skybrudsprojekt Sankt Hans Torv (NO14), skybrudsprojekt Guldbergsgade (NO15), skybrudsprojekt Guldbergs Plads (NO18), skybrudsprojekt Blågårdsgade (VEL23), skybrudsprojekt Blågårds Plads (VEL24), skybrudsprojekt Assistens Kirkegård (VEL27), skybrudsprojekt Heldbovej (KV31),
  2. at de tilhørende 18 anlægsregnskaber godkendes, jf. bilag 5,
  3. at ét anlægsregnskab vedrørende ”Amagerbrogade – skybrudsprojekt” samt én korrektion af et tidligere aflagt anlægsregnskab vedr. skybrudsprojekt i Husumvænge godkendes, jf. bilag 5,
  4. at de bevillingsmæssige konsekvenser godkendes, jf. økonomiafsnittet og de bevillingsmæssige konsekvenser i bilag 6.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2023

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 24: Annullering og regnskab for 18 mindre skybrudsprojekter samt regnskab for ét skybrudsprojekt og én korrektion (2023-0259677)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2023

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top