Endelig vedtagelse af lokalplan Elna Munchs Plads og kommuneplantillæg, Vanløse
Lokalplan for Elna Munchs Plads med kommuneplantillæg skal muliggøre opførelse af et nybyggeri med supermarked og en institution med botilbud samt at en eksisterende busvendeplads ombygges. Den offentlige høring har givet anledning til ændringsforslag, så der ikke muliggøres tagterrasse, og opsætning af hegn muliggøres. Planforslagene fremlægges nu til endelig vedtagelse. Der foreslås ingen ændringer af kommuneplantillægget.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende forslag til lokalplan Elna Munchs Plads (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning (bilag 6).
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 uden ændringer (bilag 2),
3. at godkende udbygningsaftale (bilag 10) med grundejeren.
Problemstilling
Bygherre har anmodet kommunen om en lokalplan for Elna Munchs Plads 2, Egholmvej 16, Jyllingevej 80 og Ålekistevej 169-171 for at opføre et nybyggeri med supermarked og en institution med botilbud samt at ombygge den eksisterende busvendeplads. Projektet forudsætter en lokalplan og et kommuneplantillæg. Planforslagene (bilag 2) blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 2. februar 2023 med ændringsforslag, der medfører en ekstra parkeringsplads samt et befæstet vendeareal.
Planforslagene har været i høring fra den 21. februar til den 19. april 2023. Forvaltningen har modtaget 67 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag til lokalplanforslaget, men ikke til kommuneplantillægget.
Løsning
Planområdet ligger ved det støjbelastede vejkryds mellem Jyllingevej og Ålekistevej på grænsen mellem randbebyggelser i 5-6 etagers højde og villakvarter med huse i 1–1,5 etage.
Planforslagene muliggør en ny bebyggelse, som indeholder en dagligvarebutik i stuetagen på ca. 1.200 m2. På de øvrige etager opføres en institution med botilbudsboliger for personer med handicap med et samlet etageareal på ca. 3.200 m2 samt et mindre pauserum til Movias ansatte og et offentligt tilgængeligt toilet. Den eksisterende busvendeplads ombygges og tilpasses det nye byggeri. Bebyggelsen opføres i fem etager mod Ålekistevej og to etager mod Egholmvej. Bygningsvolumenet trapper således ned i højden fra 20 m ved Ålekistevejs brede vejsnit til en højde på13,3 m ved den mindre Egholmvej (se bilag 2). Den nye bebyggelse vil fungere som støjskærm for villaområdet.
Planforslagene vil understøtte kommuneplanens mål om frem mod 2031 at skabe rammer for 1.800 nye boligenheder til borgere med særlige behov og målet om at sikre mulighed for alsidige indkøbsmuligheder i bydelen. Planforslagene giver mulighed for at det nedslidte byrum opgraderes ved plantning af træer, så byrummet kan fremstå mere imødekommende. De nye funktioner vil tiltrække handlende og beboere og på den måde skabe et mere levende byrum.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en ændring af lokalplanforslagets bestemmelser om tagterrasser på tag, da en ændring af den tidligere bestemmelse imødekommer en nabos bekymring om indbliksgener. Høringen har derudover givet anledning til, at forvaltningen foreslår, at der tilføjes en bestemmelse om mulighed for hegning fra bygning til matrikelskel, da dette vil imødekomme naboers bekymringer om anvendelse af kantzonen mod nord. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 6.
Høring
Forvaltningen har modtaget 67 henvendelser i høringsperioden (bilag 4). I bilag (5) er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde 8. marts 2023, hvor 40 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 7). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Vanløse Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 27):
- Vanløse Lokaludvalg udtrykker bekymring for byggeriets højde, omfang og udnyttelsesgrad samt skyggevirkninger i forhold til nabovillaerne.
- Derudover udtrykkes bekymring for, om varetransport samt ventilationsanlæg vil øge støjgenerne for både naboerne og botilbuddets beboere.
- Høringssvaret udtrykker tvivl om, hvorvidt parkeringskapaciteten på pladsen vil være tilstrækkelig til at servicere lokalplanområdet. Der udtrykkes bekymring for, om det begrænsede antal parkeringspladser vil betyde øget parkering på de omkringliggende veje.
- Desuden udtrykkes der bekymring for trafikafviklingen på Jyllingevej/Ålekistevej, og det foreslås, at planerne koordineres med trafiksikkerhedsprojektet for omdannelse af lyskrydset Jyllingevej - Ålekistevej.
Forvaltningens bemærkninger
Lokaludvalgets synspunkter er sammenfaldende med nogle af borgernes henvendelser, og forvaltningen kommenterer derfor samlet på synspunkterne nedenfor.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- I 19 henvendelser udtrykkes der kritik af, at der placeres en dagligvarebutik i lokalplanområdet.
- I 24 henvendelser kritiseres forvaltningens ophævelse af vejbyggelinje med vejudlæg i forbindelse med lokalplanen.
- I 24 henvendelser udtrykkes bekymring for trafikafviklingen på Elna Munchs Plads, Jyllingevej og Ålekistevej.
- I 22 henvendelser udtrykkes bekymring for parkeringsforholdene på Elna Munchs Plads og Egholmvej.
- I 19 henvendelser udtrykkes bekymring for indbik fra lokalplanområdet til de omkringliggende villaer og villahaver.
- I 22 henvendelser udtrykkes bekymring for skyggevirkninger på naboejendommene.
- I 47 henvendelser udtrykkes kritik af den tæthed, højde og bebyggelsesprocent, som lokalplanforslaget muliggør.
- I 9 henvendelser udtrykkes kritik af, at træer i lokalplanområdet ikke udpeges som bevaringsværdige.
- I 17 henvendelser udtrykkes kritik af placering af botilbud med planlagte brugergruppe i bebyggelse ved støjbelastet vejkryds.
- I 2 henvendelser udtrykkes ønske om, at det ikke skal være muligt at indrette tagterrasse på tagflade B, tegning 6 i lokalplanforsalget.
- I 6 henvendelser udtrykkes bekymring for, om der bliver offentlig adgang til kantzone B, placeret langs skel til nabomatrikler mod nord.
Forvaltningens bemærkninger
- Lokalplanområdet er omfattet af Jyllingevej Bydelscenter i Kommuneplan 2019. Kommuneplantillægget øger den maksimale butiksstørrelse fra 1.200 til 1.500 bruttoetagemetre, som er den almindelige butiksstørrelse for supermarkeder i kommunens mindre bydelscentre. Der findes i dag to supermarkeder i centret med et samlet areal på ca. 1.000 bruttoetagemetre. Det vurderes, at der er plads til yderligere ca. 2.400 bruttoetagemetre butikker i centret iht. Kommuneplan 2019. Det er muligt at placere en 1.200 m2 stor dagligvarebutik med de krævede friarealer, bil- og cykelparkeringspladser, vareindlevering, affaldshåndtering samt adgangsforhold.
- Forvaltningen har vurderet, at realisering af projektet forudsætter, at det eksisterende vejudlæg ved Egholmvej fjernes, da byggefeltet mellem Egholmvej og Elna Munchs Plads ellers bliver for smalt til en bygning. Der er ikke planer om at udvide vejen.
- Det lokalplanen giver mulighed for at udvikle - botilbud og dagligvarebutik - vurderes ikke at medføre en mærkbar trafikpåvirkning på Ålekistevej og Jyllingevej. Trafikken til dagligvarebutikken vurderes primært at være trafik, der kører på Ålekistevej og Jyllingevej i forvejen. Den ekstra trafik, som botilbuddet tilfører, vurderes ikke at have nogen påvirkning på trafikafviklingen på Ålekistevej og Jyllingevej.
- Lokalplanen følger Kommuneplan 2019’s parkeringsnormer for dagligvarebutikker, 1 plads pr. 143 m2, og botilbud,1 plads pr. 714 m2. Movia har vurderet, at de har behov for to parkeringspladser til deres biler.
- Bebyggelsens højde vil kunne forårsage en vis grad af indbliksgener i forhold till nabohaver. For at mindske dette tilbagetrækkes den tilgængelige del af tagterrassen. Bygherre ønsker, at placering af funktioner i bygningen sker på en sådan måde, så der ikke er placeret boliger direkte ud mod villahaverne. Det er forvaltningens vurdering, at påvirkningen ikke vil overstige, hvad der er forventeligt i et tæt bymæssigt område.
- Projektet vil give øget skygge til de omkringliggende villaer, ikke mindst i vinterhalvåret hvor solen står lavere mod syd i dagtimerne end om sommeren. Der er i projektet taget hensyn til omgivelserne ved at placere de højeste volumener mod øst, ud mod Ålekistevej, hvor der i forvejen er højere bebyggelse. Der er ikke at sadeltag på den bygning, som forbinder bygningsdelen langs Ålekistevej med bygningsdelen ved Egholmvej, og bygningen gøres lavere og smallere langs Egholmvej. Forvaltningen vurderer, at påvirkningen ikke vil overstige, hvad der er forventeligt i et tæt bymæssigt område.
- For at muliggøre byggeriet med supermarked og institution er det nødvendigt med en bebyggelsesprocent på op til 120 og en højde på op til 20 m. Det er forvaltningens vurdering, at lokalplanforslaget placerer bebyggelsen på en måde, som skaber sammenhæng mellem randbebyggelsen i 4-5 etager på østsiden af Ålekistevej og villakvarteret. Etagebebyggelsen på østsiden af Ålekistevej er ligesom lokalplanområdet et B3 område med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og en højde på op til 20 m. Forøgelse af bebyggelsesprocenten fra 110 til 120 tillades for at muliggøre institutionen, der skal være med til at dække institutionsbehovene og sikre kommuneplanens mål om at skabe rammer for 1.800 nye boligenheder til borgere med særlige behov.
- Der er ni træer i området, der lever op til kriterierne for bevaringsværdige træer. Træregistreringen er opdateret efter offentliggørelse af lokalplanforslag, da et træ ved en fejl ikke var blevet registreret. Projektet forudsætter, at alle ni træer fældes for at muliggøre byggeri og busholdeplads. De fire træer på pladsen står udsat for trafik og ikke i optimale plantehuller. Disse træer vil i planforslaget blokere for indkørsel til parkeringspladsen. Fire træer er placeret i fremtidig vejbane for busvendepladsen, og et træ er placeret i skel til nabogrund, men det hælder mod byggefeltet således, at det ikke vil overleve konstruktionsfasen. I planforslaget vil der blive stillet krav om minimum 185 m2 grønne bede på pladsen samt 12 nye træer.
- Socialforvaltningen har behov for, at der i de kommende år sker en udbygning af botilbudskapaciteten til en række forskellige målgrupper. Det er generelt vanskeligt at finde egnede grunde til placering af botilbud. Således er det naturligt, at Socialforvaltningen støtter borgerne i at leve i og håndtere det, som byen byder på både af trafik, larm osv.
- Der er ikke behov for at indrette tagterrasse på tagflade B for at opfylde krav om friareal. Forvaltningen foreslår på denne baggrund at ændre bestemmelsen, så det ikke er muligt at indrette tagterrasse på tagflade B.
- Der er ikke planlagt for en offentlig sti langs kantzone B. Det er muligt at skrive bestemmelser, som tillader hegning. Forvaltningen foreslår på denne baggrund, at lokalplanen ændres, så hegning tillades.
Politisk handlerum
Det kan besluttes, at
- Ændre den maksimale bygningshøjde, det maksimale bruttoetageareal og bygningens omfang og placering. Hvis det maksimale bruttoetageareal mindskes markant, vil det ikke være muligt at placere et botilbud i den størrelse, som Borgerrepræsentationen med vedtagelse af Budget 2022 har afsat 1,3 mio. kr. til planlægning af.
- Ændre bestemmelser om facadeudtryk.
- Ændre udformning af byrum, herunder beplantning.
Økonomi
På bygherres anmodning er der udarbejdet en udbygningsaftale for busholdepladsen ud til krydset mellem Jyllingevej og Ålekistevej, som blev forelagt i udkast i forbindelse med den politiske behandling af planforlagene (bilag 10). Aftalen foreslås at blive godkendt uden ændringer, idet den vil blive koordineret med ombygning af krydset Jyllingevej – Ålekistevej, som der blev bevilliget midler til ved Budget 2023. Udbygningsaftalen udløser ikke ny afledt drift til projektet.
Desuden forventes, at der i forbindelse med aftalens projekt udføres magelæg, hvor arealer på busholdepladsen handles mellem kommunen og bygherre. Dette vil blive behandlet i særskilt indstilling.
Såfremt planerne vedtages, kan bygherre bygge et supermarked samt en institution med botilbud iht. Serviceloven. Finansiering af institutionen vil ske i særskilt indstilling, idet Socialforvaltningen har påbegyndt proces med programmering og funktionsprogram iht. Budget 2022, der afsatte 1,3 mio. kr. til rådgivning i forbindelse med planprocessen.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslagene, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til lokalplan Elna Munchs Plads (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning (bilag 6).
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, - at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 uden ændringer (bilag 2).
- at godkende udbygningsaftale (bilag 10) med grundejeren.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2023
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Der er stor mangel på botilbudspladser i København til udsatte borgere. Det er derfor væsentligt at få bygget botilbud, der hvor der er mulighed for det.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 11: Endelig vedtagelse af lokalplan Elna Munchs Plads og kommuneplantillæg, Vanløse (2022-0304167)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2023
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.