Mødedato: 15.08.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Status på Sikker By mål, Sikker By resultatberetning og de overordnede mål i antiradikaliseringsstrategien

Se alle bilag
Økonomiudvalget bliver hermed orienteret om status på målene i Sikker By programmet, Sikker By resultatberetningen og status på målene i Københavns Kommunens strategi for forebyggelse af radikalisering.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at status på målene i Sikker By programmet (bilag 1) tages til efterretning,
  2. at Sikker By resultatberetningen (bilag 2) tages til efterretning,
  3. at status på de overordnede mål i Københavns Kommunes strategi for forebyggelse af radikalisering (bilag 3) tages til efterretning.

Problemstilling

Sikker By i Økonomiforvaltningen udarbejder årligt en afrapportering på de fem overordnede mål i Sikker By programmet. I tillæg hertil besluttede Økonomiudvalget den 17. juni 2014, at Sikker By målene suppleres af en resultatberetning, som samler relevant data om udviklingen i kriminalitet og tryghed i København. Sikker By programmet udløber med udgangen af 2017, og afrapporteringen på Sikker By målene og resultatberetningen er dermed den sidste under Sikker By programmet 2013-2017.

Borgerrepræsentationen vedtog den 22. juni 2016 Københavns Kommunens strategi for forebyggelse af radikalisering. Indikatorerne for et af målene blev efterfølgende justeret, og strategien blev derpå endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen den 24. november 2016. Af denne indstilling fremgik det, at Økonomiudvalget ville få en afrapportering på målene i antiradikaliseringsstrategien i forbindelse med den årlige opgørelse af Sikker By målene. Økonomiudvalget modtager derfor i år også afrapportering på de overordnede mål i antiradikaliseringsstrategien.

Løsning

Nedenfor følger status for henholdsvis Sikker By målene, resultatberetningen og de overordnede mål i antiradikaliseringsstrategien.

Status på Sikker By programmets mål
Sikker By Programmets mål er at skabe en tryg by med mindre kriminalitet. Dette følges via fem delmål.

1. Færre københavnere er utrygge, når de færdes i deres nabolag om aftenen og natten

Københavns Tryghedsundersøgelse 2017 viser, at 22 % af københavnere føler sig utrygge, når de færdes i deres nabolag i aften- og nattetimerne. Det er en statistisk signifikant stigning fra 2016, hvor 18 % var utrygge i deres nabolag i aften- og nattetimerne. Målsætningen for 2017 er dermed ikke nået, da utrygheden i 2017 er steget ift. 2016 og er over 15 % i aften- og nattetimerne.

2. Færre utrygge lokalområder i København

Københavns Tryghedsundersøgelse 2017 viser, at der er fire bydele, hvor andelen af utrygge beboere er over 10 %. Det gælder bydelene Bispebjerg (18 %), Amager Vest (15 %), Brønshøj-Husum (13 %) og Valby (13 %). Udviklingen i de enkelte bydele i for til 2013 viser, at utrygheden er steget i 6 bydele i 2017 (Amager Vest, Amager Øst, Bispebjerg, Brønshøj-Husum, Vanløse og Østerbro). Målsætningen for 2017 om færre utrygge lokalområder er derfor ikke opnået.

3. Færre kommunale institutioner eller serviceydelser holder lukket som følge af uro i et område

Der har i 2016 været 352 ikke-planlagte lukkedage. Det er en stigning i forhold til 2013, hvor antallet af ikke-planlagte lukkedage var 283. 10 institutioner har i 2016 holdt lukket som følge af uro i et område. I 2013 havde 9 institutioner/services ikke-planlagte lukkedage. Målsætningen om at reducere henholdvis antallet af lukkedage og antallet af institutioner/service med ikke-planlagte lukkedage med 33 % i 2017 i forhold til 2013 er dermed ikke nået. Det bemærkes, at én institution står for over halvdelen af antallet af ikke-planlagte lukkedage og at reduceret åbningstider på selvbetjente biblioteker også tæller med i opgørelsen af institutioner, der har holdt lukket/haft afbrud i service.

4. Reduktion i andelen af 15-25 årige sigtet for personfarlig eller anden alvorlig kriminalitet

I 2016 blev 1,11 % af de 15-25 årige i København sigtet for personfarlig eller anden alvorlig kriminalitet. Dermed er målet om en reduktion ift. baseline for 2013 (1,13 %) opnået.

5. Færre rocker- og bandemedlemmer i København, målt i Københavns Politis bandelog for Indre Nørrebro

Målet om færre rocker-bandemedlemmer har tidligere været knyttet til Københavns Politis opgørelse af bandeloggen på Indre Nørrebro: ”I 2017 skal antallet af personer i bandeloggen for Indre Nørrebro være faldet i forhold til 2014.” Københavns Politi har ændret registreringspraksis og fokus i bandeloggen for Indre Nørrebro, og det er derfor ikke muligt at opgøre målet i år. Økonomiudvalget blev orienteret om de forestående ændringer i bandeloggen i forbindelse med afrapporteringen på Sikker By målene d. 16. august 2016.

Sikker By resultatberetning

For at styrke det tværgående arbejde i regi af Sikker By programmet, bliver der én gang årligt udarbejdet en resultatberetning, som samler relevant data på tværs af forvaltningerne. I bilag 2 fremgår udvikling fra 2014 til 2016 for 11 forskellige relevante indikatorer. Af væsentlige resultater kan nævnes:

  • Antallet af SSP-enkeltsager er faldet fra 1268 til 1241.
  • SSP akutberedskabet har været igangsat 5 gange i 2016 mod 11 gange i 2015.
  • Antallet af unge under 18 år, der er fremstillet i dommervagten, er faldet fra 56 unge i 2015 til 52 unge i 2016.

SSP København er et lokalt samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi.

Status på de overordnede mål i antiradikaliseringsstrategien

Københavns Kommunes strategi for forebyggelse af radikalisering har tre overordnede mål med tilhørende indikatorer. Indikatorerne er alle baseret på datamateriale, der er afrapporteret i anden sammenhæng. Således modtog Økonomiudvalget den 13. juni 2017 orientering om resultaterne af Københavns Tryghedsundersøgelse (mål nr. 3), mens Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 3. april blev orienteret om status på medborgerskabsundersøgelsen (mål nr. 2) og status på VINK’s handleplan (mål nr. 1).

I nedenstående tabel fremgår status for indikatorerne i antiradikaliseringsstrategien.

Mål

Indikator

Status

1. Reducere antallet af radikaliserede og radikaliseringstruede københavnere

 

Datakilde: VINK’s årlige afrapportering.

a) Andelen af borgere som 6 måneder efter endt kommunalt indsatsforløb vurderes ikke at være radikaliseringstruede.

 

 

b) Andelen af borgere som indenfor 12 måneder efter påbegyndt kommunalt indsatsforløb er i job eller uddannelse.

 

a) Der er afsluttet ét forløb i 2016. Borgeren vurderes 6 måneder efter endt mentorforløb ikke at være radikaliseringstruet.

Status udgør baseline

 

b) I alt 12 borgere har været i mentorforløb i 2016. Heraf er 11 i uddannelse eller beskæftigelse. Den sidste er på barsel.Det svarer til, at 92 pct. af de borgere, som har været i mentorforløb i 2016, er i uddannelse eller beskæftigelse.

Status udgør baseline

 

2. Fremme medborgerskab blandt københavnerne

 

Datakilde: Københavns Medborgerskabs-undersøgelse

 

c) Andelen af unge københavnere, der betegner sig som demokratiske.

Baseline: 93 % i 2015

 

c) I 2016 betegner 95 % af alle unge københavnere i sig som demokratiske.

 

 

3. Fremme borgernes tryghed

 

Datakilde: Københavns

Tryghedsundersøgelse

d) Andelen af københavnerne, der er utrygge i deres nabolag generelt og i aften- og nattetimerne.

 

Baseline: I 2015 var 7% utrygge i deres nabolag generelt og 18% i deres nabolag i aften- og nattetimerne.

d) Københavns Tryghedsundersøgelse viser, at der i 2017 er 9 % af københavnerne, som er utrygge i deres nabolag. I 2017 oplever 22 % af københavnerne utryghed i aften- og nattetimerne.

For det første mål er det endnu ikke muligt at konkludere på en udvikling, idet status for 2017 fremadrettet vil udgøre baseline. I forhold til andet mål er der sket en positiv udvikling i forhold til fremme af københavnernes medborgerskab på to procentpoint. Ændringen er dog ikke signifikant. I forhold til det tredje mål er der sket en negativ udvikling fra 2015 både hvad angår andel utrygge i nabolaget og i aften- og nattetimerne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningerne er i regi af Sikker By styregruppen ved at udarbejde en ny Sikker By strategi, der forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2018. I den forbindelse vil der ske en opdatering af mål og indikatorer, så de giver mening i forhold til den nye strategi.

 

 

Peter Stensgaard Mørch                                               /Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Status på Sikker By mål, Sikker By resultatberetning og de overordnede mål i antiradikaliseringsstrategien (2017-0239725)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2017

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

 

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget ser med stor bekymring på den stigende bandekriminalitet og de deraf afledte skyderier og ser frem til, at politidirektøren i forbindelse med udvalgets budgetseminar i næste uge, giver en status på politiets indsatser for at bekæmpe urolighederne i København.”

 

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi er bekymrede for den øgede utryghed og den stigende bandekriminalitet”.

Til top