Højhusprojekterne Great Northern og H.C. Andersen Adventure Tower i perspektivområdet i Ydre Nordhavn, Østerbro
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre med udvikling af projekter indeholdende højhuse på op til 330 meter i Ydre Nordhavn, Østerbro.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,
1. at to konkrete projekter indeholdende højhuse på op til 330 meter afvises, idet projekterne ikke er i overensstemmelse med Masterplanen for udviklingen af Nordhavn, som ligger til grund for de hidtil vedtagne lokalplaner i Nordhavn.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at rækkefølgeplanen i Kommuneplan 2015 følges, og at behovet for yderligere areal til byudvikling og dermed en eventuel ændring i rækkefølgeplanen indgår i kommuneplanrevisionen frem mod Kommuneplan 2019.
Teknik- og Miljøudvalget anbefalede ikke indstillingens 1. at-punkt på sit møde den 19. juni 2017, med tre stemmer mod seks, ingen undlod at stemme, jf. Oversigt over politisk behandling.
Problemstilling
To private udviklere har uafhængigt af hinanden henvendt sig til forvaltningen med projekter i Ydre Nordhavn i kommuneplanens perspektivområde. I projekterne indgår højhuse på op til 330 meter.
Projekterne er ved deres placering i perspektivområdet i strid med rækkefølgeplanen i Kommuneplan 2015. Der skal tages stilling til revision af rækkefølgeplanen som led i udarbejdelsen af Kommuneplan 2019. Projekterne bryder ligeledes med masterplanen for Nordhavn. Projekterne er foreslået placeret i det område, der i Lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S er udlagt til adgangsvej til den kommende containerterminal. Metro til området forventes først at åbne i 2030.
Projektudviklerne har ønsket at få en politisk stillingtagen med henblik på at tilvejebringe finansiering til den videre udvikling af projekterne, da det er en forudsætning for dem, at der findes investorer til byggeprojekterne.
Løsning
De to projekter ønskes placeret samme sted i Nordhavn ved Krydstogtskajen (bilag 1). Det er afgørende for begge udviklere, at de kan opføre Skandinaviens højeste bygning, der derved kan fremstå som vartegn for projektet og for København (bilag 2 og 3). Nedenstående skema beskriver nøgletal for de to projekter.
Projektnavn |
Great Northern (bilag 2) |
H.C. Andersen Adventure Tower (bilag 3) |
Beskrivelse |
To højhuse placeret på en base, der bl.a. tænkes at integrere en kommende metrostation samt parkering og et indkøbscenter. |
Et offentligt tilgængeligt højhus placeret i en forlystelsespark med et H.C. Andersen tema og et offentligt tilgængeligt friareal. |
Omfang
|
To højhuse: Ét højhus på 330 meter og 112.000 m². Ét højhus på 190 meter og 31.000 m². En 5-etagers base på 140.000 m² inkl. parkering. |
Et højhus på 280 meter og ca. 99.000 m². Byggeri i forlystelsesparken på ca. 30.000 m² (under 24 meter i højde). Ca. 36.000 m² parkering i konstruktion med ca. 9.000 m² i plint ved tårnet og ca. 27.000 m² placeret i de offentligt tilgængelige friarealer. Rundt om forlystelsesparken på ca. 45.000 m² forventes ca. 30.000 m² offentligt tilgængeligt friareal (begge inkl. byggeri). |
Anvendelse |
Blandede funktioner i form af boliger, erhverv, hotel og detailhandel. |
Blandede funktioner i form af boliger, erhverv, hotel, forlystelser og detailhandel. Ca. 6.000 m² almene boliger. |
Grundstørrelse
|
Ukendt |
85.000 m² |
Bebyggelsespct. |
Ukendt |
150 pct. |
Byggeri i alt |
283.000 m² |
127.500 m² (svarende til 150 pct.) |
Forvaltningernes bemærkninger
Masterplanen (bilag 5) for Nordhavns udvikling ligger til grund for lokalplanerne for Indre Nordhavn. Lokalplanerne tager udgangspunkt i Københavns profil med byggeri i 5-6 etager afbrudt af de ombyggede gamle siloer og enkelte nye højhuse i op til 60-70 meters højde, som i Indre Nordhavn spiller sammen med siloerne. I masterplanen er udgangspunktet, at byggeriernes højder bliver lavere desto længere ude i Nordhavn byggeriet er. Masterplanens koncept for Nordhavn ligger til grund for al hidtidig kommunikation omkring udviklingen af Nordhavn og er resultatet af en omfattende borgerinddragelse og en stor international konkurrence.
Visionen for Levantkajområdet syd for den påtænkte placering er en levende tæt by, som bygger videre på Københavns og Nordhavns kvaliteter med en maksimum højde på 24 meter i overensstemmelse med kommuneplanen. Øst for området ligger krydstogtsterminalen med sine store flader, som i sommerhalvåret suppleres af krydstogtsskibene, der kan være op til 50-60 meter høje. Begge udviklere ønsker de angivne højder for at have de højeste bygninger i Skandinavien. Forvaltningerne vurderer, at projekterne i den form, de foreligger og med forudsætningen om højder, vil bryde med den grundlæggende idé bag masterplanen for Nordhavns udvikling, ligesom de vil afvige fra byens profil. Byggerierne vil være synlige over store afstande og blandt andet stå i sigtelinjen gennem Frederiksstaden set fra Amalienborg Slotsplads og trods den længere afstand også ses som højere end de planlagte LM-tårne på spidsen af Langelinie og Marmormolen.
Øvrige planmæssige opmærksomhedspunkter.
Der vil ikke i en lokalplan kunne opstilles tidsmæssige kriterier for ibrugtagning af bebyggelse i relation til større infrastrukturanlæg, såsom Nordhavnstunnel og Metro. Fra det tidspunkt lokalplanen foreligger endeligt bekendtgjort, vil der på anmodning skulle udstedes byggetilladelse, og bebyggelsen vil kunne tages i brug, når den står færdig, uafhængigt af om metroen er anlagt til Oceankaj.
Sundkrogsgadekrydset ved Kalkbrænderihavnsgade er ikke dimensioneret til at kunne afvikle trafikken til byudviklingen i perspektivområdet i Nordhavn frem til en åbning af Nordhavnstunnelen. En åbning af Nordhavnstunnelen er derfor en forudsætning for udvikling af perspektivområdet.
Københavns Havns containerterminal flytter til området umiddelbart nord for det aktuelle område, og de eventuelle begrænsninger, en containerterminal kan betyde for byudviklingen, skal kortlægges i forhold til støj- og forureningsfølsomme anvendelser.
Det er en forudsætning, at lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S vedrørende udlæg af arealet til adgangsveje ændres før et nyt plangrundlag for området vil kunne udarbejdes. Det forventes, at den maksimale højde i Nordhavn af hensyn til indflyvningen til Kastrup Lufthavn vil være på 280 meter.
Elementer i en eventuel planproces.
Såfremt indstillingen afvises, igangsætter forvaltningerne det videre planarbejde. Forvaltningerne vurderer, at følgende forudsætninger i så fald skal danne ramme for det videre planarbejde, herunder udarbejdelsen af en række omfattende analyser og yderligere forarbejder, der vil være omkostningstunge for de to udviklere:
- Proces for en ny helhedsplan for Ydre Nordhavn
- Masterplan for området ved tårnet
- Detailhandelsanalyse
- Trafikanalyse
- VVM-screening
- Afstandskrav til krydstogtsterminal, ny containerterminal, mv.
- Lokalplanarbejdets påbegyndelse i forhold til nødvendig infrastruktur
- Parkeringsanalyse
- Turismeanalyse.
Bemærkninger til ovenstående se bilag 4.
Kommuneplan
Området ligger i rækkefølgeplanens perspektivområde og kan derfor i henhold til den gældende kommuneplan tidligst udvikles efter planperiodens udløb i 2027. I forbindelse med revisionen af kommuneplanen frem mod Kommuneplan 2019 udfører forvaltningen analyser af behovet for arealudlæg til den kommende byudvikling. Disse analyser, som ser på hele byens behov, bør være gennemført, før der udlægges mere areal til byudvikling. Området er i dag udlagt til havneformål (H1) i kommuneplanens rammer. En udvikling af området vil derfor kræve en ændring af kommuneplanen.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har godkendt indstillingen – og dermed har afvist projekterne – vil forvaltningerne orientere udviklerne om udvalgenes beslutning. Hvis udvalgene vedtager at gå videre med planerne, vil første fase rumme omfattende undersøgelser af de nærmere forudsætninger for projektets gennemførelse.
Peter Stensgaard Mørch /Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,
1. at to konkrete projekter indeholdende højhuse på op til 330 meter afvises, idet projekterne ikke er i overensstemmelse med Masterplanen for udviklingen af Nordhavn, som ligger til grund for de hidtil vedtagne lokalplaner i Nordhavn.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at rækkefølgeplanen i Kommuneplan 2015 følges, og at behovet for yderligere areal til byudvikling og dermed en eventuel ændring i rækkefølgeplanen indgår i kommuneplanrevisionen frem mod Kommuneplan 2019.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2017
Indstillingen blev ikke godkendt med tre stemmer mod seks. Ingen undlod at stemme.
For stemte: F og Ø.
Imod stemte: A, B, C og V.
Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne støtter, at det undersøges om der er mulighed for højhuse i Nordhavn med særlig fokus på trafikafvikling og betydning for detailhandel. Der er ikke hermed taget stilling til de fremlagte projekter.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 12: Højhusprojekterne Great Northern og H.C. Andersen Adventure Tower i perspektivområdet i Ydre Nordhavn, Østerbro (2017-0206713)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2017
Indstillingens 1. at-punkt blev ikke godkendt med 3 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og F.
Imod stemte: A, B, V, O, C og I.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 12 stemmer mod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F, V, O, C og I.
Imod stemte: Ingen.
Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. juni 2017:
”Partierne støtter, at det undersøges om der er mulighed for højhuse i Nordhavn med særlig fokus på trafikafvikling og betydning for detailhandel. Der er ikke hermed taget stilling til de fremlagte projekter. ”
Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.