Mødedato: 15.08.2006, kl. 13:00

Høring af forslag til ny sundhedspolitik for Københavns Kommune

Se alle bilag

Høring af forslag til ny sundhedspolitik for Københavns Kommune

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 15. august 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 297/2006

 

 

10.                Høring af forslag til ny sundhedspolitik for Københavns Kommune

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget afgiver nærværende indstilling som høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget om det fremsendte forslag til "Sundhedspolitik for Københavns Kommune 2006-2010" med en bemærkning om, at der skal ske et tæt samarbejde mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen f.s.v.a. ansvars- og opgavefordeling i forbindelse med indsatsområdet "sundt arbejdsliv"

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede torsdag den 1. juni 2006 forslag til ny sundhedspolitik i Københavns Kommune. Udvalget besluttede at sende sundhedspolitikken i høring i kommunens øvrige udvalg, Ældrerådene, Integrationsrådet og Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune samt hos eksterne samarbejdspartnere.

Det er især målsætningerne vedrørende et sundt arbejdsliv og vedrørende et sundt bymiljø, der har relevans for Økonomiudvalgets område.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har anmodet alle udvalg og råd om i deres høringssvar at vurdere de udgiftsmæssige konsekvenser af sundhedspolitikken på deres område.

Forslaget til sundhedspolitik forekommer generelt gennemarbejdet og sammenhængende, men der knyttes et generelt forbehold til finansiering af udgifterne til at opnå de opstillede mål for sundhedspolitikken.

Særligt for indsatsen et "sundt arbejdsliv", skal der foretages en nærmere analyse og planlægning af de påtænkte aktiviteter, ligesom en mere præcis ansvars- og opgavefordeling mellem forvaltningerne er nødvendig. Endvidere skal dette indsatsområde sammentænkes med øvrige initiativer for at nedbringe sygefraværet i kommunen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede torsdag den 1. juni 2006 forslag til ny sundhedspolitik i Københavns Kommune. Udvalget besluttede at sende sundhedspolitikken i høring i kommunens øvrige udvalg, Ældrerådene, Integrationsrådet og Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune samt hos eksterne samarbejdspartnere.

Indkomne høringssvar forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges sundhedspolitikken til godkendelse den 31. august 2006, derefter forelægges den Økonomiudvalget til godkendelse den 12. september, og den 5. oktober forelægges den Borgerrepræsentationen til godkendelse.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har anmodet alle udvalg og råd om i deres høringssvar at vurdere de udgiftsmæssige konsekvenser af sundhedspolitikken på deres område. (Se bilag 2 "Skema vedr. Overslag over udgifter til implementering af sundhedspolitikken".)

Alle udvalg skal angive forventede udgifter, der kan finansieres inden for den eksisterende ramme, udgifter der kræver ekstra finansiering, beregningsforudsætninger samt udgifter relateret til andre planer og politikker.

I forbindelse med vurderingen af de udgiftsmæssige konsekvenser af sundhedspolitikken tages der det forbehold, at der skal udarbejdes handleplaner i efteråret 2006 med en konkret beskrivelse af, hvilke indsatser, der skal sættes i værk for at nå de strategiske mål og målepunkter for hvert fokusområde i sundhedspolitikken. Handleplanerne betyder, at der kan blive foreslået indsatser, som kræver yderligere finansiering end de beløb, som bliver angivet i dette skema.

Sundhedspolitikken afløser Københavns Kommunes Folkesundhedsplan 2001-2005 og ligger i forlængelse af den nationale sundhedspolitik, hvor de overordnede  mål handler om længere levetid, højere livskvalitet og reduktion af den sociale ulighed i sundhed.

Sundhedspolitikken beskriver en vision for københavnernes sundhed, nogle overordnede mål og principper for indsatsen. Visionen er at bringe København i toppen af europæsike storbyer, når det gælder borgernes sundhed – uanset social status og etnisk baggrund. De overordnede målsætninger er, at københavnernes middellevetid stiger mere end landsgennemsnittet, at den længere middellevetid giver københavnerne flere gode leveår og at den sociale ulighed i sundhed blandt københavnerne er mindsket betydeligt.

For at nå dette er der defineret otte fokusområder, hvor der er opstillet målbare succéskriterier for de næste fire år. De otte fokusområder er:

-         Sund livsstil

-         Sundt arbejdsliv

-         Etniske minoriteters sundhed

-         Social ulighed i sundhed

-         Sundt bymiljø

-         Rehabilitering

-         Misbrug

-         Forskning i sundhed

Det er især målsætningerne vedrørende et sundt arbejdsliv og et sundt bymiljø, der har relevans for Økonomiudvalgets område.

For det "sunde arbejdsliv" er der opstillet målsætninger om sunde og attraktive kommunale arbejdspladser og om systematisk dokumentation af effekten af sundhedsindsatsen på alle arbejdspladser.

Målsætningerne indebærer at

-         der er udarbejdet årlige handleplaner for et sundt arbejdsliv på alle arbejdspladser senest i 2009

-         der udvikles værktøjer til dokumentation og evaluering af arbejdspladserne i København inden udgangen af 2007

-         et udvidet Personalepolitisk Regnskab indeholder data om medarbejdernes sundhed

-         at kommunens medarbejdersammensætning afspejler kommunens befolkningssammensætning i forhold til etnicitet og uddannelsesmønster (mål fra integrationspolitikken, 2006)

-         at udstødningen fra kommunens arbejdspladser på grund af sygefravær reduceres betydeligt

Af oversigten fra Sundheds- og Omsorgsudvalget fremgår, at ansvaret for fokusområdet "sundt arbejdsliv" primært er forankret i SOU selv (se bilag 2), men det må forventes, at Økonomiudvalget må spille en vigtig rolle f.s.v.a. kommunens egne arbejdspladser.

 

For det "sunde bymiljø" er der opstillet målsætninger om byens parker, pladser og gadrum, cykel- og gangtrafikken samt trafikstøj og luftforurening.

Målsætningerne indebærer at

-         at alle borgere kal have adgang til parker og naturomdråeder inden for en afstand af 400 meter fra boligen

-         at EU´s grænseværdier for luftforurening overholdes

-         at der anlægges yderligere 51 km cykelstier

-         at antallet af boliger med trafikstøj over 65 db falder fra 36.000 til 18.000 boliger

 

Af oversigten fra Sundh eds- og Omsorgsudvalget fremgår, at ansvaret for fokusområdet "sundt bymiljø" er forankret i TMU og SOU (se bilag 2).

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger

Udkastet til sundhedspolitik for Københavns Kommune 2006-2010 forekommer generelt gennemarbejdet og sammenhængende. De overordnede målsætninger er brudt ned i en række indsatsområder, hvor de opstillede succéskriterier vil gøre det muligt at evaluere, om kommunen opnår de ønskede resultater.

For så vidt angår de dele af sundhedspolitikken, som berører Økonomiudvalgets resortområder (fokusområderne "sundt arbejdsliv" og "sundt bymiljø") er de foreslåede målsætninger i tråd med tidligere vedtagelser.

Hvad angår den konkrete gennemførelse af målsætningerne for et "sundt arbejdsliv", vil det dog kræve en mere detaljeret analyse og planlægning at prioritere og skønne omkostningerne til aktiviteterne. En nærmere dialog mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen; Økonomiforvaltningen og de øvrige forvaltninger  må afklare ansvars- og opgavefordeling såvel som finansiering.

I forlængelse af ØU´s tiltrædelse af Indkaldelsescirkulæret for 2007 er igangsat en analyse af sygefraværet på forskellige kommunale institutioner med henblik på at identificere mulige strategier til at reducere sygefraværet blandt kommunens medarbejdere. Analysen skal primært anvise redskaber til ledelsesindsatser, der kan nedbringe fraværet på de decentrale arbejdspladser i kommunen, og desuden tilvejebringe data, der afdækker forskellene i sygefravær (sammenlignet med offentlige myndigheder og private virksomheder). Fagforvaltningerne vil blive inddraget i undersøgelsen, der skal være færdig inden 1. december 2006.

Det er afgørende, at initiativerne inden for "sundt arbejdsliv" ses i tæt sammenhæng med resultaterne af ovenstående analyse af sygefraværet, som Økonomiudvalget har iværksat.

Hvad angår den konkrete gennemførelse af aktiviteterne for et "sundt bymiljø", vil det kræve en nærmere analyse at estimere de præcise udgifter for at nå disse mål, hvorfor dette må bero på en afklaring mellem i første omgang SOU og TMU.


ØKONOMI

Der foreligger ikke en samlet oversigt for de økonomiske konsekvenser ved implementeringen af sundhedspolitikken. Før igangsættelse af de enkelte aktiviteter i sundhedspolitikken skal økonomien belyses, og der skal være en politisk beslutning om finansiering af aktiviteterne.

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG (publiceret på nettet)

  • Bilag 1: "Københavns Kommunes sundhedspolitik 2006 – 2010 / Følgebrev", Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, juni 2006.
  • Bilag 2: "Skema til overslag over udgifter til implementering af sundhedspolitikken", Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, juni 2006.
  • Bilag 3: "Indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget", Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, juni 2006.
  • Bilag 4: "Beslutningsprotokollat vedr. indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget", Sundheds- og Omsorgsudvalget, juni 2006.
  • Bilag 5: Københavns Kommunes sundhedspolitik 2006 - 2010 / Udkast", Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, ju ni 2006.

 

 

 

Claus Juhl

                                            /

                                                                 Bjarne Winge

 

Til top