Mødedato: 15.08.2000, kl. 15:00

Informationskampagne forud for den vejledende folkeafstemning om bydelsstyre i København den 28. september 2000.

Informationskampagne forud for den vejledende folkeafstemning om bydelsstyre i København den 28. september 2000.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 15. august 2000

 

 

J.nr. ØU 231/2000

 

3. Informationskampagne forud for den vejledende folkeafstemning om bydelsstyre i København den 28. september 2000.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget

  1. Tiltræder den kommunikationsplan, der er beskrevet for informationskampagnen
  2. Tiltræder, at de i Borgerrepræsentationen repræsenterede partier får mulighed for senest 23. august at levere et indlæg til den husstandsomdelte tryksag på maximalt 50 ord, hvori partiets synspunkt på afstemningstemaet kan tilkendegives.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har i sit møde den 14. juni 2000 besluttet, at spørgsmålet om fremtidigt bydelsstyre i København skal forelægges borgerne i form af en vejledende folkeafstemning, som skal gennemføres den 28. september 2000.

I sagens drøftelse fremgik, at der forud for den vejledende folkeafstemning skal iværksættes en informationsaktivitet, der dels klargør afstemningstemaet og dets konsekvenser for borgerne, dels bør gives partier mulighed for at markere deres synspunkter på afstemningstemaet.

Denne informationsindsats er blevet planlagt i løbet af juli måned og indeholder en række elementer og aktiviteter:

  • En husstandsomdelt tryksag i tabloidformat med i alt 4 sider. Tryksagens første sider består af en række elementer, som er fælles for hele kommunen. På side 3 får Borgerrepræsentationens 10 partier mulighed for at præsentere deres synspunkt på afstemningstemaet. Den sidste side i tryksagen indeholder fakta om den enkelte bydel samt en række praktiske oplysninger vedrørende afstemningen.

Tryksagen tænkes husstandsomdelt i uge 37.

Udkast til tryksagen vedlagt denne indstilling som bilag.

  • Outdoor-reklame i form af plakater på byudstyr og i offentlige lokaler samt i S-tog. Budskabet er alene at gøre opmærksom på afstemningstemaet og -datoen.

Plakatudkast vedlagt denne indstilling som bilag.

  • Annoncering i lokalaviserne i ugerne op til afstemningen. Budskabet er afstemningstemaet, konsekvenserne af at stemme ja og nej samt en opfordring til at stemme.
  • Aktiviteter på Internettet. Publicering af dokumentationsmateriale, interaktivitet i form at debat- og chatforum, prøveafstemning samt mulighed for at rekvirere materiale fra kommunen og/eller fra politikere og partier.
  • TV-annoncering i prime-time i TV2 Lorry og TV Danmark. Budskabet er afstemningstemaet og en opfordring til at stemme.
  • Intern information på Intranet samt i form af overhead-plancher til brug ved foredrag, præsentationer og lignende.

 

SAGSBESKRIVELSE

Den vejledende folkeafstemning om bydelsstyre i København gennemføres under indflydelse af en række kommunikationsmæssigt kritiske faktorer:

  • der er på samme tidspunkt en folkeafstemning om Danmarks tilslutning til den Økonomisk-Monetære union (Ømu'en) Der må forudses en massiv mediemæssig dækning af denne begivenhed med en forudgående kampagne, som vil fylde meget i medierne, både for så vidt angår den redaktionelle del som annoncedelen.
  • Afstemningstemaet, dets konsekvenser og betydningen af bydelsstyre eller forsat BR-styre er uklare for en stor del af københavnerne. Den offentlige debat om emnet har hidtil være ustruktureret og til en vis grad præget af enkeltsager. Der er ikke kommunikeret samlet og struktureret til borgerne om spørgsmålet hidtil.

Den fremlagte kommunikationsplan har forsøgt at tage højde for disse faktorer, men der er af planlægnings- og produktionsmæssige årsager ikke megen tid til at udvikle på konceptet.

På den anden side må det vurderes, at den beskrevne kampagne skulle give københavnerne en fair mulighed for at sætte sig ind i konsekvenserne af deres stemmeafgivning.

Økonomi

Informationskampagnen er i alt anslået til 2,2 mio. kroner. Udgifterne kan afholdes af de på Økonomiudvalgetes budget for år 2000 afsatte midler til aktiviteter i forbindelse med ændringer i Københavns Kommunes styreform.

 

Der er ikke foretaget høring af bydelene, og der er ikke et formelt krav om en sådan.

En repræsentant for de fire forsøgsbydele har dog fulgt alle faser i koncept- og materialeudarbejdelsen og rapporteret tilbage herom til de øvrige bydele.

-

BILAG VEDLAGT

  • udkast til husstandsomdelt tryksag
  • udkast til plakat

 

 

 

 

 

Bjarne Winge

/Paul Sax Møller

 

Til top