Stier på Tippen, Kvarterløft Kongens Enghave. (Bygge- og Teknikudvalget)
Stier på Tippen, Kvarterløft Kongens Enghave. (Bygge- og Teknikudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 15. august 2000
J.nr. ØU 216/2000
22. Stier på Tippen, Kvarterløft Kongens Enghave. (Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikforvaltningen overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Vej & Park anlægger et stisystem, bro og dæmning på naturområdet Tippen
at 1,4 mio. kr. af den samlede projektsum på 1,6 mio. kr. afholdes på Økonomiudvalgets konto 0.15.3 "Kvarterløft", og at de resterende 200.000 kr. afholdes af midlerne til naturforvaltning
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2000
Anbefalet
ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Der anvises kassemæssig dækning for 200.000 af den samlede projektsum på 1,6 mill.kr. på Bygge- og Teknikudvalgets konto 0.21.1, parker og legepladser."
RESUME
Stier på Tippen er et projekt under kvarterløft Kongens Enghave. Målet er at gøre naturområdet mere tilgængeligt for borgerne i bydelen. Stierne vil samtidig forbinde Valbyparken med Tippen, Kalvebodløbet og Amager Fælled (luftfoto vedlagt som bilag).
Tippen er ejet af Københavns Havn, med hvem Vej & Park har indgået en aftale, der gør det muligt at realisere stiprojektet. For at skabe forbindelse til Valbyparken bygges en dæmning og en bro.
I projektet anlægges gang/cykelstier på Tippen. Stierne anlægges, så brugerne får en varieret oplevelse, og de anlægges, hvor der nu er trådte stier. Stierne bliver anlagt som grusstier. Der vil efterfølgende blive søgt eksterne midler til anlæggelse af ridestier. Lokalt og i Vej & Park er der et ønske om ridestier, da der allerede i dag er en del ryttere, der benytter området.
Den samlede pris for stier, bro og dæmning er 1,6 mio. kr., heraf er de 1,4 mio. kr. bevilget i forbindelse med kvarterløft Kongens Enghave. De resterende 200.000 kr. finansieres af Naturforvaltningsmidlerne (særlige driftsmidler til naturpleje- og genopretning).
SAGSBESKRIVELSE
I Kvarterløft Kongens Enghave er et af de højt prioriterede projekter at gøre naturområdet Tippen mere tilgængeligt for borgerne.
Tippen er et stort naturskønt område med karakter som Amager Fælled. Området ligger i Sydhavnen mellem Sjællandsbroen og Valbyparken. Tippen anvendes allerede i nogen grad i dag af borgerne i området. Der er sat heste på græs, og der er flere selvtrådte stier. Der er endvidere en modelflybane.
Efter forhandlinger med Københavns Havn, der ejer Tippen, har Vej & Park i foråret 2000 indgået en aftale, der muliggør realiseringen af et stianlæg.
I samarbejde med borgerne og kvarterløft Kongens Enghave har Vej & Park skitseret et projekt med gang/cykel- og ridestier på Tippen. Via en eksisterende ø er det muligt at forbinde stierne på Tippen med Valbyparken. Over den ene "kanal" bygges en bro, mens den anden kanal opfyldes, da en højtliggende kloakledning allerede i dag umuliggør vandgennemløbet.
Stierne på Tippen forbindes til den overordnede stistruktur. Stierne knyttes på cykelruterne Hvidovre, Lufthavnen og Kalvebod. Stierne vil forbinde Kongens Enghave Bydel, Valbyparken og havneområderne ved Kalvebodløbet. Der er endvidere stiforbindelse til Amager Fælled ad den nye jernbanebro. Områdets beboere får dermed umiddelbar adgang til meget værdifulde grønne områder.
Stierne er placeret, så de følger allerede trådte stier og giver et rigt varieret oplevelsesforløb.
Det er primært gangstier, men der er plads til, at der også kan cykles på stierne.
For en ramme på 1,6 mio. kr. kan et projekt med gang/cykelstier, dæmning og bro udføres.
Anlægsudgifter (inkl. 10% til miljøomkostninger) 1.073.000 kr.
Uforudsete udgifter 149.000 kr.
Honorar for projektering af bro og dæmning 269.000 kr.
Projekteringshonorar i øvrigt 109.000 kr.
I alt 1.600.000 kr.
Der er i kvarterløft regi en budgetramme på 1,4 mio. kr. til at gennemføre stiprojektet. Det foreslås, at projektet finansieres med 1,4 mio. kr. over Økonomiudvalgets konto 0.15.3 "Kvarterløft". De resterende 200.000 kr. finansieres af Naturforvaltningsmidlerne (særlige driftsmidler til naturpleje- og genopretning).
Der vil blive søgt ekstern finansiering fra Tips- og Lottomidlerne til friluftsliv til anlæggelse af ridestierne.
Udgiften til anlæg af ridestier er vurderet til 300.000 kr.
I henhold til aftalen med Københavns Havn, er driften af stierne og broen pålagt Vej & Park. De forventede driftsudgifter er 20.000 kr. pr. år for broen og 20.000 kr. årligt for gang/cykelstierne. Ridestierne vil betyde en ekstra driftsudgift på ca. 30.000 kr. pr. år. En udvidelse af Vej & Parks driftsramme svarende til de samlede udgifter vil indgå i forvaltningens ønskeliste for 2002. For 2001 indgår et ønske om 20.000 kroner til den samlede drift.
Det forventes, at stier, bro og dæmning kan anlægges i august/september 2000.
Høring
Borgere i Kongens Enghave har deltaget i den projektgruppe under kvarterløft, der har udviklet projektet. Forslagets dæmning og bro har – da de ligger over den store kloakledning mellem Damhussøen og Lynettens rensningsanlæg – været til udtalelse i Københavns Vand og Miljøkontrollen. Begge parter har accepteret de foreslåede løsninger.
Aftalen med Københavns Havn er tidsbegrænset til 31.12. 2005, idet Havnen har et ønske om at bebygge en del af området, hvorfor aftalen ikke fra starten kunne få en længere løbetid. Det skal dog i den forbindelse nævnes, at kystzone-bestemmelserne kraftigt begrænser byggemulighederne, og at stiforløbet primært er placeret udenfor den forventede byggezone. Aftalen kan forlænges, og Københavns Havn kan ved aftalens ophør kræve arealerne retableret for kommunens regning. På bilaget er strandbeskyttelseslinien indtegnet som en blå prikket linie. Inden for strandbeskyttelseslinien – dvs. i arealet mod havnen – kan der ikke bebygges. Det er således kun de yderste stitilslutninger, som vil kunne blive forlangt retableret. Da stierne anlægges i grus, er det ikke sandsynligt, at der vil blive stillet krav om at tilbageføre området til den oprindelige tilstand. En retablering vil k oste mellem 25.000 og 50.000 kr.
BILAG VEDLAGT
Luftfoto med stiforløbet indtegnet
Ole Bach