Mødedato: 15.08.2000, kl. 15:00

Status på Københavns Kommunes Erhvervspolitik 1999.

Status på Københavns Kommunes Erhvervspolitik 1999.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 15. august 2000

 

 

J.nr. ØU 236/2000

 

11. Status på Københavns Kommunes Erhvervspolitik 1999.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Borgerrepræsentationen, at

at Økonomiudvalget tager nærværende redegørelse til efterretning.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af det Erhvervspolitiske Program og Handlingsplan i 1997, at der årligt skal udarbejdes en Statusrapport over Københavns Kommunes erhvervspolitik.

Hovedindsatsen på det erhvervspolitiske arbejde i 1999 var fokuseret på en fortsat styrkelse af rammebetingelserne for det københavnske erhvervsliv, etablering af forskerparker, etablering af erhvervspolitiske samarbejde med Århus og Berlin og en intensivering af samarbejdet med Malmö Kommune om integration og markedsføring af Øresundsregionen.

Københavns Erhvervsråd behandlede den 15. marts 2000 Erhvervspolitisk Program og Handlingsplan - statusrapport 1999 og tog instillingen til efterretning. Erhvervsrådet udtrykte tilfredshed med den konkrete form rapporten har.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune udarbejdede sit første erhvervspolitiske program og handlingsplan i 1992-93. Et nyt erhvervspolitisk program og handlingsplan blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i 1997 - gældende for en fireårig periode. Heri er fastlagt de overordnede mål og konkrete indsatsområder for kommunens erhvervspolitik.

I forbindelse med vedtagelsen af det Erhvervspolitiske Program og Handlingsplan, blev det besluttet, at Økonomiforvaltningen årligt udarbejder en statusrapport over den erhvervspolitiske indsats. Udformningen af Københavns Kommunes erhvervspolitik sker i dialog med Københavns Erhvervsråd.

 

Københavns Erhvervscenter

I efteråret 1998 blev Københavns Erhvervscenter etableret, og det blev samlokaliseret med det nye TIC København-Frederiksberg. Erhvervscentret tilbyder rådgivning og vejledning til kommunens virksomheder og arrangerer iværksætterkurser m.v.

Erhvervssamarbejder

Der blev i 1999 etableret et erhvervspolitisk samarbejde mellem Københavns Kommune og Århus Kommune. Herudover blev der indledt et mere bredt bysamarbejde med Berlin om en række aktiviteter, hvor byerne konkret kan trække på hinandens erfaringer og ekspertise indenfor en række områder.

Samarbejdet med Malmø Stad blev i 1999 intensiveret kraftigt. Hvilket bl.a. skete i forbindelse med de to byers afholdelse af en fælles konference i efteråret 1999 i Bruxelles om udviklingspotientialet i Øresundsregionen (CITOP 99).

 

Forskerparker

Københavns Kommune støttede etableringen af forskerparken Symbion og indgår i en dialog med staten om etableringen af nye forskerparker for IT-virksomheder (i Ørestaden), biotek-virksomheder (på Tagensvej) samt en udvidelse af Mikroelektronik Centret på DTU. Københavns Kommune afsatte i forbindelse med vedtagelsen af budgetforslaget for 2000 i alt 15 mio. kr. til etablering af de nye forskerparker i overslagsårene.

 

Regionalt erhvervspolitisk samarbejde

Københavns Kommune samarbejder med de fire øvrige (amts)kommunale parter i Hovedstadsregionen om det regionale erhvervsudviklingsprogram, Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen og forskerparkinitiativerne.

For at sikre sammenhæng og koordinering i varetagelsen af de opgaver, der går på tværs af amts- og kommunegrænserne i Hovedstadsregionen vedtog Folketinget i 1999 loven om Hovedstadens Udviklingsråd (HUR). Opgaveområderne for HUR er Øresundsssmarbejdet, regionplanlægning, kollektiv trafik, erhvervspolitik, turisme og kulturinitiativer. HUR bliver fremover en vigtig aktør på erhvervs- og turismeområdet og overtager bl.a. ansvaret for det fælles erhvervsudviklingsprogram for Hovedstadsregionen og for koordineringen i forhold til Copenhagen Capacity.

 

 

Dialog med erhvervslivet

Valg af indsatsområder for Københavns Kommunes erhvervspolitik sker på baggrund af en løbende dialog med erhvervslivet i København og Hovedstadsregionen.

Københavns Erhvervsråd, med 23 medlemmer fra branche- og erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, forsknings- og uddannelsesinstitutioner og Borgerrepræsentationen spiller en central rolle i forbindelse med udviklingen og realiseringen af det Erhvervspolitiske Program og Handlingsplan.

Der har i 1999 været nedsat en arbejdsgruppe under Erhvervsrådet, der har arbejdet med samspillet mellem erhvervslivet og kultur- og idrætslivet i København. Arbejdsgruppen afleverede i efteråret 1999 på baggrund af bl.a. en spørgeskemaundersøgelse en rapport, der dels bestod af en analyse af dette samspil og fem konkrete forslag, der kan forbedre samspillet. Rapporten har i efteråret 1999 været i høring blandt en række interessenter og er senest i april 2000 behandlet på et møde i Kultur- og Fritidsudvalget, der har opfordret

Københavns Erhvervsråd behandlede den 15. marts 2000 Erhvervspolitisk Program og Handlingsplan - statusrapport 1999 og tog rapporten til efterretning. Erhvervsrådet udtrykte tilfredshed med den konkrete form rapporten har.

Københavns Kommune afholder årligt en møderunde med de københavnske handelsforeninger, Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger og Københavns City Center. På møderunden i 1999 blev man bl.a. enige om at der skulle udarbejdes en fælles præsentationsfolder om handelsforeningerne samt at etablere en henvisning til handelsforeningerne på Københavns Kommunes hjemmeside.

 

BILAG

Erhvervspolitisk Program og Handlingsplan Statusrapport - 1999

 

 

 

 

Bjarne Winge

/ Paul Sax Møller

 

Til top