Mødedato: 15.08.2000, kl. 15:00

Hovedstadens Udviklingsråds forslag til budget for 2001 og budgetoverslagsår 2002-2004.

Hovedstadens Udviklingsråds forslag til budget for 2001 og budgetoverslagsår 2002-2004.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 15. august 2000

 

 

J.nr. ØU 235/2000

 

10. Hovedstadens Udviklingsråds forslag til budget for 2001 og budgetoverslagsår 2002-2004.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen :

at Borgerrepræsentationen tager Hovedstadens Udviklingsråds budgetforslag for 2001 til efterretning

at der i forbindelse med HUR's anden behandling af budgetforslaget søges indarbejdet midler til realisering af de i indstillingen beskrevne forskerparkinitiativer og en videreførelse af Øresund Identity Network (ØIN)

at der i budgetåret 2001 og budgetoverslagsårene 2002-2004 arbejdes på, at bringe en langsigtet balance i HUR's økonomi, gennem en fortsat optimering af den kollektive bustrafik til den ændrede banestruktur og videreførelse af målsætning om, at øge egenfinansieringsgraden på linienettet fra knap 70% til 75% i 2005 fastholdes.

 

RESUME

Hovedstadens Udviklingsråd, første behandlede den 22. juni forslag til budget for 2001 og budgetoverslagsårene 2002-2004. Der er ikke i budgetforslaget indarbejdet nye initiativer. Hovedproblemstillingerne i budgetforslaget er en langsigtet genopretning af økonomien i Hovedstadsområdets Trafikselskab, de af regeringen forudsatte regionale medfinansiering af forskerparkinitiativerne samt en videreførelse af Øresund Identity Network (ØIN).

Budgetforslaget indebærer, at ubalancen i Hovedstadsområdets Trafikselskabs (HT) økonomi i perioden 2001-2004 bringes i balance, således at de senere års budgetterede nedbringelse af HT's likviditet gennem kassetræk ophører i 2004. Økonomiforvaltningen indstiller, at arbejdet med at tilvejebringe en langsigtet balance i HT's budget fortsættes, herunder at den kollektive bustrafik tilpasses den ændrede banestruktur. Endvidere, at Hovedstadsområdets Trafikselskabs hidtidige målsætning om at øge egenfinansieringsgraden på linienettet fra knap 70% til 75% i 2005, opretholdes.

I aftalen om Københavns Kommunes budget for 2000 er der i flerårsbudgettet afsat midler til Københavns Kommunes andel af den regionale medfinansiering af regeringens forskerparkinitiativ. De regioner, hvor ny viden skabes og formidles til virksomhederne, bliver fremtidens vindere den moderne vidensøkonomi. Derfor er det vigtigt for den fremtidige udvikling af Øresundsregionen, at forskerparkinitiativerne gennemføres. På den baggrund indstiller Økonomiforvaltingen, at der skabes sikkerhed for initiativets gennemførelse ved, at HUR indarbejder den regionale medfinansiering i budgetforslaget for 2001 og de følgende år.

I 1999 afsluttedes projektet "The birth of a region", og organisationen Øresund Identity Network (ØIN) blev stiftet til at videreføre arbejdet med branding af Øresundsregionen. Opstarten af Øresund Identity Network blev i 1999 og 2000 midlertidigt finansieret af midler fra Det regionale erhvervsudviklingsprogram for Hovedstadsregionen. Økonomiforvaltningen indstiller, at der i HUR's budget for 2001 tages stilling til hvordan ØIN skal videreføres, og at der indarbejdes permanent finansiering hertil i HUR's budget.

Et flertal på mindst 7 medlemmer af Hovedstadens Udviklingsråd træffer beslutning om størrelsen af det samlede bidrag fra de fem amtskommunale enheder i Hovedstadsregionen, og fordelingen af dette. Beslutning herom træffes senest 15. september, og Københavns Kommune modtager senest 1. oktober meddelelse om størrelsen af Københavns Kommunes bidrag i 2001. Bidraget indarbejdes i budgettet for 2001 under Økonomiforvaltningen, konto 8.79.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Hovedstadens Udviklingsråd startede jf. Lov nr. 354 af 2. juni 2000 sin virksomhed 1. januar 2000, og overtog den 1. juli 2000 ansvaret for de opgaver der henlægges til rådet.

De udgifter der er forbundet med rådets virksomhed, finansieres af Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Københavns Amtskommune, Frederiksborg Amtskommune og Roskilde Amtskommune. Rådets budget kan vedtages af et flertal på mindst 7 medlemmer. Fordelingen sker i forhold til kommunernes og amtkommunernes udskrivningsgrundlag. Rådet kan, med Indenrigsministeriets tilslutning, fastsætte en anden fordeling af enhedernes bidrag. Hovedstadens Udviklingsråd skal vedtage sit budget senest 15. september 2000. Københavns Kommune skal senest 1. oktober 2000 modtage meddelelse om størrelsen af bidraget i 2001. Bidraget afregnes månedsvis bagud.

Hovedstadens Udviklingsråd første behandlede den 22. juni 2000 forslag til budget for 2001 samt overslagsårene 2002-2004. Den endelige vedtagelse af budgettet forventes ved anden behandlingen den 30. august 2000.

Der budgetteres i 2001 med samlede udgifter på 2,4 mia. kr. Der er ikke i budgetforslaget indarbejdet nye aktiviteter. Det samlede tilskud fra enhederne udgør 1.140 mill. kr. (2001-priser), hvoraf Københavns Kommunes andel forventes at udgøre 283,2 mill. kr. svarende til 24,84%. Den endelige fordeling fastlægges senest 1. oktober 2000 på grundlag af enhedernes budgetterede udskrivningsgrundlag i 2001. Der foretages en efterregulering af bidragsfordelingen når det faktiske udskrivningsgrundlag kendes.

Nedenfor omtales de enkelte aktivitetsområder.

Kollektiv trafik

Udgifter til den kollektive trafik udgør langt den største andel af HUR's budget, og den samlede økonomiske udvikling i HUR er derfor tæt forbundet med den økonomiske udvikling på dette område.

En tredjedel af danskerne bor i Hovedstadsområdet, og næsten halvdelen af den samlede danske bustrafik sker med de gule HT-busser. På en almindelig hverdag kører omkring 400.000 påstigere over 800.000 busture her i regionen.

HUR har den 1. juli 2000 overtaget HT-bussernes drift og udvikling i sammenhæng med den øvrige trafik. Fra 2001 er også privatbanerne med under HUR.

De seneste års svage stigning i passagertallet blev i 1999 afløst af et fald i passagertallet. Et relativt fald i benzinpriserne, stigende bilejerskab i Hovedstadsområdet, betydelige problemer med fremkommeligheden særligt i de centrale byområder, og behovet for bedre samspil mellem trafikformerne på de centrale terminaler, har påvirket passagertallet negativt. Hertil kommer, at HUR inden for de nærmeste år står overfor betydelige tilpasninger i trafikken som følge af udbygningen af banetrafikken, herunder Øresundstogene, Metroen og ringbanen. Samtidig må det forventes, at de faldende priser ved udbud af kørsel vil blive erstattet af svagt stigende priser, ligesom et stigende renteniveau og stigende brændstofpriser udløser større betalinger til entreprenørerne. .

Det faldende passagertal har forværret økonomien, således at Hovedstadsområdets Trafikselskab i 2000 forventer et kassetræk på 71,5 mill. kr.

HUR har iværksat en række tiltag, der forvenes at skabe en langsigtet balance i den kollektive trafiks økonomi i 2004. Direktionen vurderer ikke, at genopretningen på det kendte grundlag kan foretages hurtigere. Genopretningen indebærer årlige takststigninger på 2% over den almindelige prisudvikling, en reduktion i kørselsomfanget, besparelser og stigende tilskud fra enhederne. Samlet indebærer de foreslåede tiltag en forbedring af økonomien på 63 mill. kr. i 2001 stigende til 185 mill. kr. i 2004, hvor der vil være balance mellem indtægter og udgifter.

Hovedstadens Udviklingsråd overtager 1. januar 2001 ansvaret for privatbanernes drift samt DSB-strækningen "Lille Nord" fra Hillerød til Helsingør. Overtagelsen forventes ikke at medføre merudgifter i 2001. Overtagelsen indarbejdes i budgetforslaget i forbindelse med anden behandlingen af budgetforslaget.

Kultur

Budgetforslaget indebærer en videreførelse af tilskuddet til produktionsstøtte til Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab (DST), tilskud til Sjællands Symfoniorkester, samt en række kulturelle institutioner. Der budgetteres ikke med nye aktiviteter.

Erhvervsfremme

Hovedstadens Udviklingsråd finansierer en række regionale erhvervsfremmeaktiviteter, der omfatter den internationale erhvervsmarkedsføring af Hovedstadsregionen som varetages af Fonden Copenhagen Capacity, samt Det fælles Erhvervsudviklingsprogram for Hovedstadsregionen. Der er ikke budgetteret med nye aktiviteter.

Erhvervsministeren har opfordret Hovedstadens Udviklingsråd til, at tilvejebringe den regionale medfinansiering af regeringens forskerparkinitiativer, som opfølgning på regeringens Øresundsinitiativer i publikationen "Øresundsregionen, nye kreative vækstmiljøer, marts 1999". I 2000 er der anvendt 1,5 mill. kr. til udarbejdelse af et beslutningsgrundlag, som kan danne grundlag for beslutning om regional medfinansiering af 60 mill. kr. til etablering af en IT-forskerpark i tilknytning til IT-højskolen i Ørestaden, en bioteknologisk forskerpark i tilknytning til de naturvidenskabelige fakulteter på Københavns Universitet på Tagensvej samt en udbygning af Center for Microelektronik på Danmarks Tekniske Universitet i Lundtofte. Økonomiudvalget tiltrådte på sit møde 7. september 1999 iværksættelsen af analysen og Københavns Kommunes medfinansiering heraf. Der er Økono miforvaltningens vurdering, at der nu foreligger et tilstrækkeligt beslutningsgrundlag.

I aftalen om Københavns Kommunes økonomi for 2000 i afsatte Borgerrepræsentationen Københavns Kommunes i flerårsbudgettet kommunens andel af den regionale medfinansiering, bl.a. ud fra en erkendelse af, at de regioner hvor ny viden skabes og formidles til virksomhederne, bliver fremtidens vindere i den moderne vidensøkonomi.

Med henblik på at sikre en udmøntning af Borgerrepræsentationens beslutning foreslås det, at den regionale medfinansiering til realisering af forskerparkinitiativet indarbejdes i HUR's budget for 2001 og overslagsårene 2002-2004.

I 1998 besluttede Øresundskomitéen at iværksætte projektet "The birth of a region". I december 1999 tiltrådte Øresundskomitéen en "brand book" der omfatter et navn på regionen, logo, designprogram og en række gennemgående budskaber om regionen, der kan danne grundlag for den internationale markedsføring af Øresundsregionen.

Øresund Identity Network (ØIN) blev stiftet i 2000, foreløbig med et budget på 10 mill. kr., som opfølgning på projektet "The birth of a region". Opstarten blev finansieret af 2,5 mill. kr. fra Hovedstadsregionen, tilvejebragt fra det regionale erhvervsudviklingsprogram for Hovedstadsregionen, 2,5 mill. kr. fra Region Skåne samt 5 mill. kr. fra den danske og svenske regering. Der er ikke taget stilling til finansieringen i 2001 og de følgende år. De to regeringer har tilkendegivet, at der under forudsætning af regional medfinansiering, kan forventes midler i 2001 og de følgende år.

Øresundsregionen konkurrerer med regioner som Stockholm/Helsinki/Skt. Petersborg regionen, Berlin og Amsterdam-Rotterdam regionen om tiltrækning af virksomheder, arbejdspladser, turister, kulturinstitutioner, forskningsinstitutioner o.s.v. Økonomiforvaltningen finder, at der fortsat som led i denne konkurrence, er behov for en international markedsføring af Øresundsregionen. Det er baggrunden for at det indstilles, at der i HUR's budget for 2001 sikres mulighed for regional medfinansiering af en fortsat markedsføringsindsats.

Sammenfattende bør der på erhvervsfremmeområdet indarbejdes en sikker mulighed for regional medfinansiering af forskerparkinitiativerne og den internationale markedsføring af Øresundsregionen (ØIN).

Rådets administration

Hovedstadens Udviklingsråd har etableret en administration med tre divisioner, en servicedivision, en plandivision og en trafikdivision.

Servicedivisionen varetager tværgående opgaver som økonomi, personale, juridisk bistand og information m.v. Ved rådets oprettelse blev der tilført midler til nye opgaver, herunder betjening af rådet, direktion m.v. Det samlede medarbejdertal i 2001 vil være 58 årsværk.

Plandivisionen varetager regionplanlægning og overordnet trafikplanlægning. Der er fra enhederne overført personale og ressourcer til løsning af opgaverne. Herudover er der tilført 6 årsværk fra trafikdivisionen, så det samlede medarbejdertal i 2001 udgør 51 årsværk. Forberedelse og behandlingen af landzonesagerne forudsættes at ske i Plandivisionen.

 

Trafikdivisionen varetager drift og udvikling af Hovedstadens Udviklingsråds trafikfunktioner. Personaletallet i trafikdivisionen er reduceret med 10 årsværk, således at det samlede medarbejdertal i 2001 vil være 227 årsværk.

Organisationsmodellen skal løbende evalueres og tilpasses i takt med, at der foreligger et grundlag for at vurdere sammenhængen mellem indsats og resultater.

 

-

Under forudsætning af, at Hovedstadens Udviklingsråd ved anden behandlingen af budgettet den 30. august 2000 vedtager budgetforslaget i den foreliggende form, forventes Københavns Kommunes bidrag i 2001 at udgøre 283,2 mill. kr. (2001-priser) hvortil der eventuelt kommer Københavns Kommunes andel af udgifterne til forskerparkinitiativerne og Øresund Identity Network.

Hovedstadens Udviklingsråd finansieres af Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Københavns Amtskommune, Frederiksborg Amtskommune og Roskilde Amtskommune i forhold til kommunernes og amtskommunernes udskrivningsgrundlag. Det indebærer, at der for opgaver hvor tilskuddet i 2000 har været fordelt mellem enhederne efter folketal vil være byrdefordelingsmæssige konsekvenser. Københavns Kommunes andel af det budgetterede udskrivningsgrundlag i 2000 i hovedstadsregionen udgør 24,84% og den tilsvarende andel af befolkningen pr. 1. januar 2000, 27,6%.

Københavns Kommune vil senest den 1. oktober 2000 modtage meddelelse om den endelige størrelse af kommunens tilskud til Hovedstadens Udviklingsråd i 2001, baseret på størrelsen af det samlede tilskud fra de fem amtskommunale enheder, fordelingen af dette, samt Københavns Kommunes andel af det budgetterede udskrivningsgrundlag i hovedstadsregionen i 2001.

Udgifterne afholdes af Økonomiforvaltningen konto 8.79.

Høring

-

 

BILAG VEDLAGT

 

 

 

Bjarne Winge

/ Paul Sax Møller

 

Til top