Ny garantiramme for HOFOR Vand København A/S
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at det godkendes, at Københavns Kommune kan stille garanti inden for en ramme på op til 2,7 mia. kr. til HOFOR Vand København A/S til brug for investeringer i vandforsyningen.
Problemstilling
HOFOR Vand København A/S' nuværende garantiramme er på 1,2 mia. kr. Dette beløb blev fastsat af Borgerrepræsentationen den 26. februar 2015 og inkluderede f.eks. ikke de kommende investeringer i forbindelse med reinvesteringer i de regionale vandværker og kildepladser m.m. HOFOR Vand København A/S' garantiramme skal derfor øges for at kunne håndtere de kommende års investeringer.
Løsning
Københavns Kommune stiller allerede i dag garanti for HOFOR Vand København A/S' låntagning. De nuværende garantirammer er fastsat i 2015.
Der er derfor behov for at opdatere garantirammerne på basis af HOFOR Vand København A/S' behov i de kommende år til at reinvestere i vandværker, ledninger m.m. Københavns Kommune har således p.t. stillet garantirammer på 1,2 mia. kr. vedrørende HOFOR Vand København A/S' investeringer, hvoraf 0,6 mia. kr. er udmøntet, og hvor HOFOR forventer et yderligere lånebehov i 2021 på 0,6 mia. kr.
HOFOR forventer dermed at risikere at ramme garantiloftet i 2021 og har derfor anmodet om, at rammen øges. HOFOR har behov for at kunne arbejde videre med de forskellige investeringsprojekter, så der ikke opstår forsinkelser i forbindelse med de nødvendige reinvesteringer.
Det indstilles derfor, at garantirammen øges til 2,7 mia. kr. svarende til HOFOR's forventede lånebehov frem til 2023 tillagt de 0,6 mia. kr., der allerede er stillet garanti for.
Det kan endvidere oplyses, at HOFOR i forbindelse med renovering af vandværkerne også gradvist indfører blødgøring af drikkevandet. For at opretholde en høj forsyningssikkerhed kan vandværkerne imidlertid ikke renoveres samtidigt. Blødgøringen vil derfor komme gradvist over de kommende ti år i takt med renoveringerne af de regionale vandværker, og det vil for den enkelte kunde afhænge af, hvor man bor, og om man får meget eller lidt vand fra de renoverede vandværker.
Der er syv regionale vandværker, som ejes af HOFOR København Vand. København forsynes fra disse syv regionale vandværker (Slangerup, Søndersø, Marbjerg, Lejre, Regnemark, Thorsbro og Islevbro).
Tilsammen bliv der i 2020 produceret ca. 54 mio. kubikmetervand på disse værker. Heraf distribueres ca. 30 mio. kubikmenter i Københavns Kommune. Derudover leverer HOFOR Vand Københavns regionale vandværker ca. 21 mio. m3 drikkevand til 20 forsyningsselskaber i omegnen af København. Vandindvindingen er således spredt ud over hele det østlige Sjælland fra Ringsted i syd (Regnemark) over Lejre til Slangerup i nord og videre ind mod København ved Søndersø, Thorsbro og Islevbro vandværker.
Økonomi
Garantirammen udmøntes i takt med, at HOFOR Vand København A/S optager lån eller byggekreditter med garanti. HOFOR Vand København A/S betaler endvidere, halvårligt, en provision for restgælden på de lån, som Københavns Kommune garanterer for.
Videre proces
HOFOR forventer over de kommende ti år at skulle investere 5,7 mia. kr. i vandforsyningen. I denne indstilling medtages dog kun behovet til og med 2023, da Økonomiforvaltningen i 2022 vil regulere alle HOFOR forsyningsselskabernes garantirammer, inkl. HOFOR Vand København A/S. Økonomiforvaltningen vil derfor anmode om langtidsbudgetter fra HOFOR, der kan indgå i denne vurdering. HOFOR forventer at lægge budgetter i løbet af 2. halvår 2021.
Søren Hartmann Hede /Mads Grønvall
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. juni 2021
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.