Mødedato: 15.06.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Kvartalsrapportering til Økonomiudvalget vedrørende Københavns Kommunes større selskaber (4. kvartal 2020)

Se alle bilag
Kvartalsrapportering vedrørende udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber forelægges Økonomiudvalget til efterretning. Kvartalsrapportering for 4. kvartal 2020 fremgår af bilag 1. Desuden ses i bilag 2 en oversigt pr. ultimo 2021 over Københavns Kommunes garantier og hæftelser til de større selskaber.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at nærværende kvartalsrapport på udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber for 4. kvartal 2020, jf. bilag 1, tages til efterretning,
  2. at oversigt og risikovurdering vedrørende Københavns Kommunes garantistillelse til og gældshæftelse for de større selskaber, jf. bilag 2, tages til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 30. april 2015 indstilling om styrkelse af Københavns Kommunes aktive ejerskab over for de større selskaber, herunder at der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg ved kvartalsvis rapportering til Økonomiudvalget vedrørende samtlige af kommunens større selskaber. 

Løsning

Kvartalsrapporteringen for 4. kvartal 2020 vedrørende de større selskaber forelægges hermed for Økonomiudvalget til efterretning.

Da kvartalstallene først skal godkendes i selskabernes bestyrelser, er rapporteringen forskudt med op til et halvt år, og derfor orienteres der efter anmodning fra Økonomiudvalget, jf. nedenfor, nu tillige om eventuelle aktuelle emner. 

Økonomiforvaltningen har fokus på de mål, der rapporteres på i kvartalsrapporteringen. Opmærksomheden er således rettet mod forsyningssikkerhed, priser, omkostningseffektivitet, risiko og gæld, byudvikling samt målopfyldelse af større projekter, herunder politisk besluttede projekter som f.eks. Københavns Kommunes klimaplan.

I bilag 1 til indstillingen ses udviklingen i selskabernes nøgletal, og der orienteres om særlige opmærksomheds­punkter og aktuelle emner. Bilagets indhold og layout er ændret på baggrund af Økonomiudvalgets bemærkninger på udvalgets møder den 8. december 2020 og den 16. marts 2021 (under behandlingen af kvartalsrapporteringerne for henholdsvis 2. og 3. kvartal 2020), hvor udvalget bl.a. efterspurgte aktuelle oplysninger om selskaberne. 

Nærværende kvartalsrapportering omhandler selskabernes økonomiske status i forhold til perioden oktober - december 2020 suppleret med særlige opmærksomhedspunkter og aktuelle oplysninger.om selskaberne. 

Selskabernes særlige opmærksomhedspunkter og aktuelle oplysninger er følgende: 

HOFOR har lukket den kulfyrede blok på Amagerværket (AMV3) ned og har i 2020 indkørt den nye flisfyrede AMV4 blok. Dermed produceres der ikke længere fjernvarme og strøm fra kulkraft i hovedstadsområdet.

På drikkevandsforsyningen har HOFOR haft tre kritiske hændelser i løbet af 2020, blandt andet tryktab efter sommerferien i august 2020.

Aktuel oplysning: Susanne Juhl er valgt som formand for bestyrelserne i den samlede HOFOR-koncern. 

Udviklingsselskabet By & Havn I/S' årsrapport 2020 viser et resultat på 595 mio. kr. Resultatet er tilfredsstillende. 

By & Havn har siden 2014 og igen i 2020 formået at betale renteudgifter med indtægterne fra den løbende drift. 

By & Havn forventer, at det bliver vanskeligere at dække renteudgifterne i 2021 og de kommende år pga. højere renteudgifter og fald i indtjeningen fra den løbende drift. 

By & Havns gæld er nedbragt med 430 mio. kr., og der er for fjerde år i træk solgt byggeretter for mere end 1 mia. kr.

By & Havns egenkapital er forbedret med 120 mio. kr. på trods af, at By & Havn i 2020 har udbetalt 483 mio. kr. af korrektionsreserven til Sydhavnsmetroen. 

Aktuelle oplysningerØstre Landsret (2. instans) har den 6. april 2021 afsagt en principiel og vigtig dom om metrobidrag/tillægskøbesum i Nordhavn. Dommen fastslår, at metrotillægskøbesum, der er et væsentligt finansieringsinstrument ved etablering af ny metro, ikke er et ulovligt grundgebyr.

Københavns Byret har den 26. maj 2021 afsagt dom i en retssag anlagt af fire borgere fra Ørestad mod Københavns Kommune, Indenrigs- og Boligministeriet og Udviklingsselskabet By & Havn om prisen for parkering i By & Havns parkeringsanlæg i bl.a. Ørestad. Dommen afviser sagsøgers påstande mod Københavns Kommune og Indenrigs- og Boligministeriet i deres helhed, mens påstandene delvist afvises i forhold til By & Havn, og selskabet herudover frifindes.

Anlægsloven for Lynetteholm forventes vedtaget i Folketinget den 4. juni 2021. Københavns Kommunes høringssvar til anlægsloven er i videst muligt omfang indarbejdet i loven.

Copenhagen Malmö Port (CMP – 50 pct. ejet af B & Havn): Økonomiforvaltningen og Transportministeriet har tiltrådt By & Havns model for flytning af CMP’s containerterminal i Nordhavn. By & Havn fortsætter på den baggrund drøftelserne med CMP med henblik på indgåelse af en endelig aftale om etablering af ny containerterminal. Efter generalforsamlingen i CMP den 2. juni 2021 vil By & Havn fremsende et opsamlende notat til selskabets ejere, hvor der redegøres for status vedrørende CMP. Notatet vil blive forelagt Økonomiudvalget.

Metroselskabet I/S: Året 2020 var et turbulent år for Metroselskabet præget af COVID-19, og selskabets primære opgave har været at opretholde en metrodrift, hvor alle myndighedskrav blev opfyldt, og passagererne kunne føle sig sikre på trods af COVID-19, samtidig med en effektiv og pålidelig transport af de mange passagerer, der stadigvæk havde brug for transport.

Aktuelle oplysninger: Tirsdag den 4maj 2021 indtraf der en tragisk arbejdsulykke på metrobyggepladsen ved Ny Ellebjerg Station, hvor en mand omkom efter tab af stålbjælker fra en kran. Arbejdstilsynet gav strakspåbud til underleverandøren Vilapiano i forhold til at sikre, at kranoperationerne fremadrettet udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og at der blev truffet foranstaltninger, så personer ikke opholder sig under ophængte byrder. 

Metroselskabet har nu fået etableret fuld mobildækning i Cityringen. 

Cityringens tunneller viser en stigning i niveauet af vibrationer, og i alt 415 lokaliteter (både M3 og M4) har henvendt sig til Metroselskabet om gener fra hørbare tog siden december 2019. Grundet stigningen i vibrationsniveaet har Metroselskabet indhentet hjælp fra ekstern rådgivningsbistand til at afdække årsagerne til stigningerne. Dette analysearbejde forventes afsluttet til sommer. Ekspropriationskommissionen har behandlet yderligere 7 sager og har også i disse sager fundet at den naboretlige tålegrænse ikke var overskredet.

Metroselskabet har fortsat ikke fået en tilkendegivelse fra regeringen om, der i 2021 vil kunne opnås kompensation for tab som følge af COVID-19 på samme måde som i 2020.

I/S Amager Ressourcecenter (ARC) og I/S Vestforbrænding (VF): Ultimo 2020 viste årsregnskabet for ARC, at selskabet har opnået en positiv egenkapital.

ARC og VF: Klimaministeriet har meddelt, at aftalepartier bag klimaplanen for affaldsområdet fortsætter ad planens sekundære spor om liberalisering af sektoren. Dette sker efter, at aftalepartierne på anbefaling fra Energistyrelsen afslog at forfølge KL-sporet om en politisk styret reduktion af den danske forbrændings-kapacitet. Pt. er arbejdet med en konkurrencemodel forbundet med flere uklarheder af politisk, økonomisk og juridisk karakter.

VF's 2020 regnskab viser en omsætning på 1.141 mio. kr., et driftsresultat på 35 mio. kr. og et årsresultat på 15 mio. kr. VF havde ultimo 2020 samlede aktiver på 3.258 mio. kr. og en egenkapital på 984 mio. kr. (soliditet 30 pct.).

Aktuelle oplysninger: ARC og VF er to af 13 forbrændingsanlæg i Danmark, som skal bistå myndighederne med at destruere opgravede mink. VF forventer at modtage 2.000 ton mink (ca. 15 pct.) ud af de i alt ca. 13.000 ton opgravede mink i perioden ultimo maj til medio juli 2021. VF forventer ingen ekstra lugtgener i forbindelse med afbrændingsopgaven. ARC har modtaget et antal prøvelæs med mink til afbrænding, som ARC har kunnet håndtere uden problemer. ARC har efterfølgende tilbudt myndighederne at modtage 5.000 ton mink (ca. 39 pct.), men har endnu ikke fået en tilbagemelding.

Arena CPHX P/S: Vedrørende COVID-19 har det deraf afledte forsamlingsforbud påvirket afholdelsen af events i Royal Arena negativt i 2020.

Der er i 2020 gennemført en låneomlægning, som har medført en nettoindtægt på af de fremtidige rentebesparelser på 26,9 mio. kr.

Aktuelle oplysninger: COVID-19 påvirker fortsat aktiviteterne for operatøren Danish Venue Entreprise A/S negativt på kort sigt. Der forventes en gradvis åbning af samfundet i 2. halvår af 2021, som vil have en positiv effekt på events og økonomi.

Den faste leje betales i overensstemmelse med lejekontrakten. 

Trafikselskabet Movias regnskab for 2020 viser et samlet tilskudsbehov fra kommuner og regioner til Movia på i alt 3.054 mio. kr. mod et budgetteret tilskudsbehov på 3.106 mio. kr. Tilskudsbehovet er dermed samlet set 52 mio. kr. lavere end budgettet. Heri indgår COVID-19 statskompensation på 455 mio. kr. 

Københavns Kommunes efterregulering for 2020 udgør 18,4 mio. kr., som afregnes til Københavns Kommune i januar 2022.

Passagerindtægterne er 540 mio. kr. lavere end i budget 2020. Det skyldes lavere aktivitet i samfundet som følge af COVID-19, der har betydet 31 pct. færre passagerer end budgetteret.

Aktuel oplysning: COVID-19 epidemiens restriktioner fortsætter og forventes at påvirke Movias økonomi væsentligt også i 2021 og frem. Danske Regioner og staten har i oktober 2020 indgået en aftale om kompensation for COVID-19 relaterede udgifter i 2021. Parterne er samtidig enige om, at der ikke indføres serviceforringelser i det kommunale og regionale kollektive traffikniveau i 2021 set i forhold til niveauet førCOVID-19. Der er afsat en ramme på 362 mio. kr. til trafikselskaberne i Danmark. Det indgår i aftalen, at hvis nettomerudgifter og mindreindtægter som følge af COVID-19 overstiger den afsatte ramme, skal en justering af rammen samt håndteringen af udviklingen drøftes senest i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2022. Som følge af anden nedlukning ved indgangen til 2021 forventes den afsatte ramme ikke at være tilstrækkelig. Der er pt. ikke indgået aftale med staten om en forhøjelse af den økonomiske ramme.

CTR I/S' strategi i forhold til at levere CO2-neutral varme i 2025 er blevet styrket ved, at HOFOR i 2020 fik udfaset fossile brændstoffer, da AMV3 (dvs. den kulfyrede blok) lukkede helt. HOFOR er CTR's største fjernvarmeaftager/-leverandør (70 pct.).

CTRs 2020 regnskab viser et varmesalg på 2.162 mio. kr., et resultat af primær drift på 285 mio. kr. og et resultat på -122 mio. kr. Der var ultimo 2020 samlede aktiver for 5.710 mio. kr. med en egenkapital på 591 mio. kr. (soliditet 10,4 pct.).

Aktuel oplysning: Troels Chr. Jakobsen, MB (Å) er pr. den 6. april 2021 indtrådt i CTR’s bestyrelse.

Hovedstadens Beredskab I/S har i 2020 ikke opfyldt sit måltal for sygefravær. Selskabet fik primo 2020 af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering tildelt 4,6 mio. kr. fra en pulje, der skal ”bidrage til og understøtte, at udvalgte offentlige arbejdspladser fortsat arbejder målrettet og systematisk med at nedbringe sygefraværet”. Midlerne anvendes i Hovedstadens Beredskab bl.a. til evaluering af selskabets sygefraværspolitik, til at styrke den forebyggende indsats f.eks. ved at undersøge sammenhængen mellem vagtplanlægning og trivsel, til at uddanne ledere i at afholde sygefraværssamtaler samt til at forbedre datagrundlag og anvendelsen heraf.

Aktuel oplysning: Hovedstadens Beredskab har kontrakt med Region Hovedstaden om ambulancekørsel i dele af regionens område indtil udgangen af februar 2023. Region Hovedstaden gennemfører for øjeblikket udbud af ambulancekørsel for den efterfølgende periode og ventes at træffe tildelingsbeslutning og indgå nye kontrakter efter sommerferien 2021.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Kvartalsrapportering for 1. kvartal 2021 forventes forelagt Økonomiudvalget den 14. september 2021.

 

Søren Hartmann Hede      / Mads Grønvall

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. juni 2021

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top