Midler til kampagne for at få passagererne tilbage i busserne
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det godkendes, at Økonomiforvaltningen inden for Økonomiforvaltningens nuværende budget for 2021 anvender maksimalt 160.000 kr. på en klimakampagne, der skal medvirke til at få passagerne tilbage i Movias busser jf. løsningsafsnittet.
Problemstilling
Under COVID-19 har myndighederne indført restriktioner i den kollektive transport, og samtidig har myndighederne rådet kunderne til at begrænse brugen af kollektiv transport. COVID-19 har reduceret passagertallet væsentligt i Movias busser. For at få passagerne tilbage i busserne, vil Movia igangsætte en markedsføringskampagne i september 2021. Kampagnen vil have fokus på klima og den grønne omstilling. Indsatserne skal medvirke til opfattelsen af kollektiv transport, som den miljøvenlige transportmulighed, især når flere rejser sammen.
Movias kampagne omfatter helfoliering af udvalgte busser, video i busskærme, plakater på offentlige plakatpladser, kampagne på sociale medier, video på TV2 Play, video på skærme på uddannelsessteder, kampagnefilm i biografer etc.
Kommuner og regioner er af Movia blevet tilbudt at foretage et tilkøb til disse aktiviteter, der øger rækkevidden af klimakampagnen. Movias skal have besked herom senest den 30. juni 2021.
Løsning
Københavns Kommune foretager et tilkøb til Movias kampagne, der øger rækkevidden af Movias kampagne.
Tiltagene er f.eks. helfoliering af flere busser og øget kampagne på sociale medier. Derudover gennemføres lokalannoncering, klimaquiz og et kommunekort (bydelskort) med anbefalinger til ’grønne’ oplevelser. Tiltagene gennemføres af Movia og vil maksimalt koste Københavns Kommune 160.000 kr.
Kommunerne kan også tilkøbe, at man lørdag den 18. september 2021 kan køre gratis med busserne på kommunens interne linjer. Movia har besluttet, at initiativet kun skal gælde for de linjer, kommunen selv betaler. For Københavns Kommune drejer det sig alene om linje 14, 27, 77 og 78 samt havnebusserne. Prisen herfor vil være 35.000 kr. Økonomiforvaltningen vurderer, at passagereffekten vil være meget begrænset, og at passagerne vil have svært ved at gennemskue logikken i, hvilke busser, der er gratis, og hvilke der ikke er. Derfor anbefaler Økonomiforvaltningen, at Københavns Kommune ikke foretager dette tilvalg.
Frederiksberg Kommune, Rødovre Kommune og Gladsaxe Kommune forventer at foretage samme tilkøb som København. Dvs. uden gratis transport med lokalt finansieret linjer.
Økonomi
Prisen for tilkøbet er maksimalt 160.000 kr. Omkostningerne hertil kan afholdes inden for Økonomiforvaltningens nuværende budget for 2021, hvor der er en bufferpulje på 3,0 mio. kr. til vedligehold, trafikinformation og rutejusteringer mv. Movia fakturerer udgifterne til kampagnen i efteråret 2021.
Videre proces
Økonomiforvaltningen sender på baggrund af beslutning i Økonomiudvalget en tilbagemelding til Movia senest den 30. juni 2021. Herefter vil Movia igangsætte kampagnen i dialog med Københavns Kommune og andre kommuner og regioner, der deltager i kampagnen.
Søren Hartmann Hede / Søren Tegen Pedersen
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. juni 2021
Indstillingen blev forkastet med 13 stemmer mod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ingen.
Imod stemte: A, Ø, Å, B, F, V, C og O.
Enhedslisten, Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne stemmer nej til at bruge penge på en kampagne. Vi vil heller bruge pengene til bedre busbetjening, som helt automatisk vil betyde, at flere vælger busserne til.”
Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre og SF er generelt for mere kollektiv trafik og vil gerne opfordre alle, der har behov for at tage busser, bruger dem, men at støtte en ”klimakampagne”, hvor målgruppen er diffus i forhold til medieplatforme mv. har vi svært ved at se værdien af.”