Økonomiudvalgets budgetforslag 2002 (udsat) (udsendt til mødet den 8. maj 2001)
Økonomiudvalgets budgetforslag 2002 (udsat) (udsendt til mødet den 8. maj 2001)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 15. maj 2001
J.nr. ØU 103/2001
4. Økonomiudvalgets budgetforslag 2002 (udsat) (udsendt til mødet den 8. maj 2001)
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller:
- at vedlagte forslag til budget 2002 vedrørende Økonomiudvalgets område godkendes og at budgetforslaget indgår i Økonomiudvalgets videre behandling af kommunens samlede budgetforslag for år 2002
- at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indarbejde de resterende ændringer i Økonomiudvalgets budgetforslag inden afleveringen 1. maj
Økonomiudvalgets beslutning den 24. april 2001
Drøftet.
Ø fremsatte følgende ændringsforslag:
"Ændringer i Økonomiudvalgets budget:
6.51.1 Administration -23.375
6.51.3 Pulje til uforudsete udgifter -18.207
6.70.1 Barselsfond, reduktion ift. forbrug -8.000
I alt -49.582
Nærmere specificeret:
(side) (tkr)
6.51.1 21 Administration, Rådhusdelen -3.090
6.51.3 21 Pulje til uforudsete udgifter -18.207
6.51.1 4-5/21 Dialogprojekt med borgerne -4.000
6.51.1 4-5/21 Danmarks EU-formandskab -3.500
6.51.1 4-5/21 Elektronisk borgerservice -7.500
6.51.1 4-5/21 Resten af IT-puljen -285
6.70.1 28 Barselsfond, reduktion ift. forbrug -8.000
6.51.1 21 Fjernelse af udisponeret reserve -5.000
I alt -49.582
Sagen blev herefter udsat til 8. maj 2001.
RESUME
Økonomiudvalget godkendte den 5. december 2000 tidsplanen for kommunens samlede budgetproces 2002.
Økonomiudvalget behandlede på sit møde tirsdag den 3. april 2001 prioriteringer i relation til budgettet for 2002. Der blev ikke besluttet nogle prioriteringer på mødet. Økonomiforvaltningen har efterfølgende delvist indarbejdet alle budgetønskerne i budgetforslaget.
Økonomiudvalgets forslag til budget 2002 skal afleveres senest den 1. maj 2001 og indgår herefter i kommunens samlede budgetforslag for 2002, som forventes 1. behandlet i Økonomiudvalget den 7. august 2001.
Der er fortsat en række udeståender i det fremsendte budgetforslag vedr. puljer vedr. bydelsafvikling, der ikke er udmøntet endnu. Økonomiforvaltningen indarbejder ændringerne i Økonomiudvalget budgetforslag inden afleveringen 1. maj.
Derudover udestår der resultatet af forhandlingerne med regeringen (DUT mv.) og HUR's budget.
SAGSBESKRIVELSE
Økonomiforvaltningen har udarbejdet budgetforslaget for 2002 med udgangspunkt i den udmeldte budgetramme.
Økonomiudvalget behandlede på sit møde tirsdag den 3. april 2001 prioriteringer i relation til budgettet for 2002. Der blev ikke besluttet nogle prioriteringer på mødet.
Der henvises til budgetforslaget jf. bilag 1, takstbilag jf. bilag 2 og investeringsoversigt jf. bilag 3.
Der er fortsat en række uafklarede forhold i relation til det udarbejdede budgetforslag for 2002, som Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indarbejde i budgettet efterhånden som de afklares:
Bydelsafvikling
I forbindelse med bydelsafviklingen er der afsat en række puljer under Økonomiudvalget. Puljerne fremgår ikke af det fremlagte budgetforslag, da de ikke er udmøntet endnu. De forventes udmøntet før 1. maj 2001. Der resterer bl.a. 14,7 mio. kr. af puljen til overheadpersonale, hvoraf der overføres et ukendt beløb til Økonomiforvaltningen vedr. midler til lønanvisning og til bydelschefernes aftrædelsesløn og feriegodtgørelse, samt til efterløn til politikere og til øvrige administrative udgifter mv.
HUR
HUR førstebehandler budgetforslaget for 2002 den 25. juni 2001 og andenbehandlingen sker den 7. september 2001, hvilket kan indebære ændringer på Økonomiudvalgets finansielle poster.
Økonomiudvalget behandler HUR's budgetforslag for 2002 7. august 2001.
Regeringsforhandlinger
Endvidere kan resultatet af forhandlingerne med regeringen om kommunens økonomi for 2002 indebære en række ændringer på Økonomiudvalgets finansielle poster. Hertil kommer en række p.t. uafklarede DUT-sager.
Økonomiudvalget forventes orienteret om forhandlingsresultatet, DUT-sager m.v., den 26. juni 2001.
De nævnte udeståender forventes indarbejdet inden Økonomiudvalget den 7. august førstebehandler kommunens samlede budgetforslag for 2002 og overgiver budgetforslaget til Borgerrepræsentationen.
Prioriteringer
Økonomiudvalget behandlede på sit møde tirsdag den 3. april 2001 prioriteringer i relation til budgettet for 2002. Der blev ikke besluttet nogle prioriteringer på mødet.
Økonomiforvaltningen har indarbejdet Kursuscenterets budgetønske vedr. oprettelse af videnscenter for integration og mangfoldighed (0,65 mio. kr.) og budgetønsket vedr. Internet/Intranet (1,0 mio. kr.) i BF2002. De 2 budgetønsker er tilvejebragt gennem besparelser i Rådhusdelen (Adm.bidrag vedr. arbejdsskader mv., fælles stillingsannoncer og strukturpulje).
Økonomiforvaltningen har derudover indarbejdet følgende i budgetforslaget:
Subsidiært kan IT-puljen anvendes til følgende:
Ad 1) IT-puljen
IT-puljen har i 2000 og 2001 været på 15,0 mio. kr. og har været fordelt af Økonomiudvalget på baggrund af ansøgninger fra de enkelte fagforvaltninger. Økonomiforvaltningen foreslår at IT-puljen nedlægges, og at midlerne anvendes til tværgående projekter fastlagt i budgettet for 2002.
Ad 2) Dialogprojekter med borgerne
Der anvendes 4,0 mio. kr. på dialogprojekter med borgerne, da det kan forudses, at de demokratiske og nærdemokratiske initiativer, der diskuteres og planlægges i forskellige sammenhænge, vil udløse et behov for finansiering i 2002.
Aktuelt er projektet om dialog med borgerne om den fysiske planlægning netop vedtaget i Borgerrepræsentationen og skal iværksættes i samarbejde mellem Økonomi- og Bygge- og Teknikforvaltningen.
Økonomiforvaltningen har derudover to projekter undervejs, det ene er projekt "Københavns Borgerdialog", et debat- og dialogforum, det andet en kortlægning af det københavnske nærdemokrati med tilhørende anbefalinger af styrkede nærdemokratiske strukturer og initiativer.
Erfaringer fra Berlin og Amsterdam viser, at udgiften til sådanne initiativer er af betydelig størrelse, hvis initiativerne skal sikres gennemslagskraft. Aktiviteterne er i disse byer udmøntet i en bred vifte af tilbud fra egentlige borgermøder og borgerkonferencer over nyhedsbreve, tidsskrifter til interaktive web-aktiviteter.
Ad 3) Danmarks EU-formandsskab
Det forslås at budgettet til internationalt arbejde i BF 2002 udvides med 3,5 mio. kr. med henblik på medfinansiering af aktiviteter under Danmarks EU-formandskab i 2. halvår 2002
I 2. halvår 2002 har Danmark formandskabet for EU. Formandskabet er en særlig mulighed for at øge det internationale kendskab til Københavns styrker og muligheder og til at kommunikere målrettede budskaber om København til en bred kreds af interessenter, herunder deltagere i diverse møder, konferencer og events og journalister, der dækker formandskabet.
Med henblik på at sikre København størst muligt udbytte og markedsføringsværdi af EU-formandskabet skal der arbejdes på at tiltrække så mange møder, konferencer, events mv. som muligt til København, såvel allerede planlagte som nye begivenheder.
EU-formandskabet vil være forbundet med økonomiske udgifter for København til bl.a. markedsføring, afholdelse af møder og konferencer og deltagelse i events.
Det er oplyst fra Stockholm og Helsinki, at de har budgetteret/afholdt udgifter i forbindelse med hhv. det svenske og finske EU-formandskab svarende til 5-8 mio. kr.
Ad 4) Elektronisk Borgerservice- fase 2
Københavns Kommune, IT- og Forskningsministeriet og Finansministeriet gennemfører i perioden 1999 - 2001 et projekt om etablering af elektronisk borgerservice i Københavns Kommune. Resultatet af projektet er, at der i efteråret 2001 lanceres knap 40 borgerrettede serviceydelser på internettet.
Ved at afsætte 7,5 mill. kr. i budgettet for 2002, vil det være muligt gennemføre fase 2 af projektet, der yderligere øger kommunens udbud af elektroniske serviceydelser.
Projektet forventes at blive gennemført fra efteråret 2001, hvor der iværksættes en EU-udbudsforretning, der omfatter yderligere 30 - 40 borgerrettede serviceydelser.
I lighed med det nuværende projekt, vil der i fase 2 blive gennemført en evaluering af den opnåede service- og effektivitetsforbedring.
På samme vis som under det nuværende projekt søges der i fase 2etablering af samarbejde med - og medfinansiering fra - andre statslige initiativer vedr. indførelse af den digitale forvaltning i Danmark.
Ad 5) Elektronisk Borger- og Erhvervsservice (yderligere ydelser)
Der anvendes 2,0 mio. kr. til at tilbyde en række ydelser, der i høj grad benyttes af kommunens erhvervsdrivende, vil det være muligt at øge kommunens generelle serviceniveau samt øge effektiviteten i forvaltningen.
Erhvervsdrivende har ofte en standardiseret kontakt med kommunen (f.eks. ved masseindberetning om medarbejderforhold). Muligheden for at foretage disse indberetninger elektronisk forventes at kunne medføre store serviceforbedringer samt effektivisering af kommunens administrative sagsgange.
Projektet indeholder en foranalyse samt udvælgelse af ydelser, EU-udbudsforretning samt evaluering af den opnåede service- og effektivitetsforbedring.
Ad 6) Fuld integration til Elektronisk Sags- og Dokumentstyring (ESDH)
Der anvendes 2,5 mio. kr. til et projektet, der omfatter udvikling af snitflader og administrative procedurer og sagsgange, der understøtter fuld digital forvaltning i Københavns Kommune.
Projektet indeholder en foranalyse og gennemførelse af en EU-udbudsforretning. Projektet kan med fordel indgå som et element i den ovenfor beskrevne fase 2 i projektet vedr. Elektronisk Borgerservice.
Ad 7) Fælles sikkerhedssystem for alle fagsystemer / sagsbehandlersystemer
For at effektivisere kommunens IT-anvendelse bliver kommunens store IT-systemer gradvist delt op i mindre, fleksible systemer. Dette har den fordel, at afhængigheden af enkelte IT-leverandører mindskes, samt at det bliver lettere gradvist at modernisere systemerne.
Opdelingen af systemerne betyder imidlertid også, at der for hvert enkelt system skal opretholdes en sikkerhedsadministration, hvor brugere og rettigheder holdes a jour. Med mange isolerede systemer, bliver administrationsopgaven kompleks med store administrative udgifter og risiko for fejl til følge.
Der anvendes derfor 2,0 mio. kr. til et fælles sikkerhedssystem, der kan sikre, at administrationen af kommunens systemer sker på den mest hensigtsmæssige måde.
Ad 8) Rådgivning i forbindelse med ny outsourcing-aftale i 2002
Der anvendes 1,0 mio. kr. til et projektet, der omfatter teknisk og juridisk rådgivning i forbindelse med indgåelse af ny outsourcing-aftale (pr. 15. september 2002) om drift af kommunens IT-systemer. På baggrund af en teknisk analyse af kommunens IT-systemer gennemføres en EU-udbudsforretning vedr. udvikling, vedligeholdelse og driftsafvikling af systemerne.
Alle forslag understøtter implementeringen af kommunens fælles IT-strategi 2000 – 2004. Der vil blive redegjort for udmøntningen i forbindelse med den årlige IT-redegørelse til Økonomiudvalget.
Besparelse/effektivisering af puljen til uforudsete udgifter
På ØU-mødet tirsdag den 3. april blev der rejst tvivl om effektiviseringen af puljen til uforudsete udgifter. Besparelsen på puljen til uforudsete udgifter på 1,4 mio. kr. svarer til den reducering, der er sket af Økonomiudvalgets drifts- og anlægsramme som følge af effektiviseringsbidraget på 2%. Der er således ikke tale om, at Økonomiforvaltningen har overvæltet en del af Økonomiforvaltningens effektiviseringsbidrag på puljen til uforudsete udgifter.
-
Budget 2002 har endnu ikke været behandlet i de respektive afdelingssamarbejdsudvalg og i Økonomiforvaltningens hovedsamarbejdsudvalg. Det forventes at ske i maj 2001.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1 Forslag til budget for 2002
Bilag 2 Forslag til takstbilag for 2002
Bilag 3 Forslag til investeringsoversigt for 2002-2005
Erik Jacobsen