Mødedato: 15.05.2001, kl. 16:00

Forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 301-1 og 2 "Ørestad Nord" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget) (udsendt til mødet den 8. maj 2001)

Forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 301-1 og 2 "Ørestad Nord" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget) (udsendt til mødet den 8. maj 2001)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 15. maj 2001

 

 

J.nr. ØU 122/2001

 

20. Forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 301-1 & 2 "Ørestad Nord" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget) (udsendt til mødet den 8. maj 2001)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplantillæg nr. 3 til lokalplan nr. 301-1 & 2 "Ørestad Nord" vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalaviser

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalaviser

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 18. april 2001

Lars Rimfalk Jensen (B) stillede ændringsforslag om, "at der skal være mulighed for gangareal på begge sider af Emil Holms Kanal".

Afstemning:

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

   

x

Tine Peters (V)

   

x

Ole Hentzen (C)

 

x

 

Lars Rimfalk Jensen (B)

x

   

Johannes Nymark (A)

x

   

Taner Yilmaz (A)

x

   

Manja Sand (A)

x

   

Lubna Elahi (udenfor partierne)

x

   

Jens Johansen (F)

x

   

Jens Kjær Christensen (Ø)

x

   

Mikkel Warming (Ø)

x

   

Ændringsforslaget blev tiltrådt

Indstillingens 4. "at" blev sat til afstemning:

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

x

 

Tine Peters (V)

 

x

 

Ole Hentzen (C)

   

x

Lars Rimfalk Jensen (B)

x

   

Johannes Nymark (A)

x

   

Taner Yilmaz (A)

x

   

Manja Sand (A)

x

   

Lubna Elahi (udenfor partierne)

x

   

Jens Johansen (F)

x

   

Jens Kjær Christensen (Ø)

x

   

Mikkel Warming (Ø)

x

   

Indstillingen blev således anbefalet med ovenstående ændring.

Jens Johansen (F), Jens Kjær Christensen (Ø) og Mikkel Warming (Ø) tog forbehold.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog i mødet den 10. december 1998 lokalplan nr. 301 "Ørestad Nord", der indeholder rammer for områdets samlede udbygning samt detailbestemmelser for første etape af udbygning af Københavns Universitet Amager. I mødet den 18. november 1999 vedtoges tillæg nr. 1 til lokalplanen med detailbestemmelser for 2. etape af universitetets udbygning samt opførelse af et byggeri for Rigsarkivet mv.

Forslag til tillæg nr. 2 for en IT-højskole og en IT-forskerpark er forudsat vedtaget senest samtidig med nærværende indstilling.

Det foreliggende forslag til tillæg nr. 3 med tilhørende forslag til kommuneplantillæg muliggør opførelse af ca. 142.000 m² bebyggelse mellem Amagerfælledvej og Ørestads Boulevard nord for Rigsarkivet. Byggeriet omfatter ca. 100.000 m² etageareal til DR, herunder en koncertsal på ca. 15.000 m² samt en udvidelsesmulighed på ca. 40.000 m², der, hvis ikke DR udnytter en option hertil, kan konverteres til serviceerhverv.

Bygge- og Teknikudvalget henholdsvis Økonomiudvalget drøftede i møderne den 8. marts 2000 og den 21. marts 2000 en fælles redegørelse fra de to forvaltninger om Danmarks Radio og øvrige aktuelle byggeønsker i Ørestad Nord. Heraf fremgik det bl.a., at det vil være en forudsætning for realisering af det fulde DR-byggeri, at plangrundlaget ændres, så minimumsomfanget af boliger reduceres fra 155.000 m² etageareal til ca. 90.000 m². Ved drøftelserne i udvalget var der en positiv holdning hertil, ligesom Danmarks Radios ønsker til frihedsgrader i forhold til lokalplan nr. 301-1 for så vidt angår udformning af den bymæssige kanal, overbygning over kanal og Metro, placering af tilkørselsveje, ændring af grønninger, bygningshøjder mv. delvist blev imødekommet.

Danmarks Radio udskrev på den baggrund en arkitektkonkurrence for byggeriet, som i september 2000 blev vundet af arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen AS. Vinderforslaget har dannet udgangspunkt for forslagene til lokalplantillæg nr. 3 og det aktuelle kommuneplantillæg.

Med forslagene muliggøres opførelse af en bebyggelse til Danmarks Radio, inklusive en koncertsal, samt en bebyggelse, der kan udgøre en udvidelse af Danmarks Radio med en option i 10 år, eller opføres som en selvstændig kontorbebyggelse.

Med forslaget til lokalplantillæg tages der stilling til bebyggelsens placering, omfang og arkitektur, herunder dens samspil med IT-højskole og IT-forskerpark samt ikke mindst Rigsarkivet, foruden Amagerfælledvej, den bymæssige kanal og den store grønning. Den landskabelige kanal, der lokalplanmæssigt er principielt fastlagt i grønningen og tangerer heromhandlede lokalplantillægsområde, lægges endeligt fast på denne strækning, når udformningen af koncertsalen kendes.

Lokalplantillægget supplerer lokalplan nr. 301-1 & 2 og indeholder derfor i princippet kun bestemmelser vedrørende de forhold, der ikke allerede er reguleret i lokalplanen. Dog ændres forudsætningerne vedrørende områdeafgrænsning og boligandel mv. samt byggezoner, hvorfor enkelte af de gældende bestemmelser enten ændres eller suppleres. Bestemmelserne er formuleret på en sådan måde, at de efterfølgende kan indsættes direkte i de enkelte paragraffer i lokalplan nr. 301-1 & 2, således at der til stadighed kun er et lokalplandokument.

Med tillæggets afgrænsning af delareal IIA overføres en del af underområde IV samt del af Amagerfælledvej, der ligger uden for Ørestad Nord, til underområde II.

Boligandelen reduceres, jf. nedenfor fra 25-30 pct. til 15 pct. Boligerne forudsættes placeret omkring den store grønning, hvilket fastlægges med nærværende tillæg.

Anvendelse af område II ændres fra primært serviceerhverv med mulighed for boliger og offentlige institutioner i mindre omfang til primært offentlige institutioner med mulighed for boliger og serviceerhverv i mindre omfang.

Den sydligste af de tre adgangsveje fra Amagerfælledvej erstattes af en tilkørsel, da hele delarealet som udgangspunkt anvendes af én bruger, og bygningsstrukturen i øvrigt indrettes således, at de største trafikstrømme til bebyggelsen vil ske via Ørestads Boulevard med parkering vest for den bymæssige kanal.

I særligt udpegede byggefelter muliggøres bygningshøjder op til 30 m, 36 m og 45 m, hvor rammelokalplanen fastlægger 26 m og 33 m henholdsvis vest og øst for den bymæssige kanal.

På baggrund af udbygningen af Ørestad Nord og de vejtilslutninger, der som følge heraf skal etableres på Amagerfælledvej, har Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdet et forslag til omlægning og forskønnelse af Amagerfælledvej på strækningen fra Njalsgade til Grønjordsvej, budgetteret til 45 mio. kr. Danmarks Radio og forvaltningen ønsker at skabe mulighed for en udretning af vejen på en strækning af ca. 250 m. Forvaltningen har udarbejdet et overslag på udretningen, der beløber sig til ca. 20 mio. kr. Projektet indgår ikke i den samtidig for Bygge- og Teknikudvalget forelagte investeringsoversigt. Udretning af Amagerfælledvej er muliggjort i forslagene til lokalplan- og kommuneplantillæg, men vil konkret skulle foretages efter vejlovgivningen.

På baggrund af bl.a. ønskerne fra Danmarks Radio og det forhold, at det ikke længere er aktuelt med en højhusbebyggelse for Det Kongelige Bibliotek, er de kommuneplanmæssige forhold revurderet for området. Der er derfor udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 1997, der ændrer dele af de bestemmelser, som er fastlagt med det eksisterende tillæg nr. 3.

I tillæg nr. 3 blev boligandelen for hele Ørestad Nord fastsat til 25-30 pct. af det mulige, samlede etageareal med en bemærkning om, at boligandelens størrelse kan tages op til revision i den videre kommuneplanlægning på baggrund af en uddybende planlægning af områdets byfunktioner, herunder boligernes mest hensigtsmæssige indpasning i forhold til områdets øvrige funktioner, bygningsstruktur, byrum og grønne områder.

Disse forhold er nu revurderet, og med de aktuelle byggeønsker, som planlægningsmæssige er ønskelige i området, ændres det fremtidige boligareal til ca. 15 pct. af etagearealet i Ørestad Nord.

Vedrørende bygningshøjder er der i områdets sydlige del muliggjort en bygning i indtil 45 meters højde til anvendelse til koncertsal m.v. Endvidere muliggøres, at tekniske opbygninger m.v. kan opføres over det fastsatte maksimale etageantal, og at der i lokalplan kan fastsættes bestemmelser om, at det maksimale etageantal kan fraviges, såfremt hele eller dele af en bygning indrettes til parkeringsanlæg.

Endelig er der - af hensyn til et ønske om at ændre forløbet af Amagerfælledvej ud for den østlige del af området jf. foran - sket en justering af den fremtidige afgrænsning af C2-området.

Det er vurderet, at der er tale om mindre ændringer af rammedelen, der ikke strider mod kommuneplanens hovedprincipper. Der er derfor ikke forudgående indkaldt ideer, forslag m.v., jf. planlovens § 23 c, stk. 1.

Forslag til Kommuneplan 2001, der er i offentlig høring frem til den 1. juni 2001 indeholder tilsvarende bestemmelse om boligandelen og om, at tekniske opbygninger mv. kan opføres over det maksimale etageantal, men muliggør ikke opførelsen af bebyggelse i op til 45 m, et øget etageantal ved parkeringsetager og ændringen af Amagerfælledvej. Reduktionen af boligandelen er modsvaret af en ændring af enkeltområdet "Amager Fælled Station Vest", der er ændret fra C1*-område til B4*-område.

Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden i mødet den 4. april 2001, hvor den blev udsat.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Lokalplan nr. 301 "Ørestad Nord" fastlægger de overordnede lokalplanmæssige rammer for Ørestads nordligste område beliggende i forbindelse med Københavns Universitet Amager. Baggrunden for lokalplanens udarbejdelse var statslige beslutninger om, i forlængelse af beslutninger om Ørestad, herunder etablering af Metro og Ørestads Boulevard, at igangsætte udbygning af Københavns Universitet Amager, at projektere anden etape af Det Kongelige Biblioteks udbygning og at projektere et nybyggeri for Rigsarkivet og Landsarkivet m.v. Lokalplanen fastlægger overordnede retningslinier for bebyggelsens placering og udformning inden for hver af tre fastlagte underområder. Disse retningslinier er baseret på dels det tyske arkitektfirma Behnisch, Behnisch & Partners vinderprojekt fra arkitektkonkurrencen om et nyt Rigsarkiv og Landsarkiv m.v., dels en bebyggelsesplan med universitet, musikkonservatorium, m.v. samt boliger og erhverv, institutioner og sportsfaciliteter i det resterende område udarbejdet af KHR AS arkitekter. Det forudsættes i lokalplanen, at der vedtages supplerende lokalplaner med fastlæggelse af principielle bebyggelsesplaner, før der kan opføres nybyggeri. Første etape af universitetets udvidelse med 30.000 m2 etageareal (delareal IA) er indeholdt i lokalplanen.

Tillæg nr. 1 muliggør dels næste etape af udbygningen af universitetet med 20.000 m2 etageareal placeret syd-øst for det nuværende universitet (delareal IB), dels et nybyggeri med 65.000 m2 etageareal for Rigsarkivet og Landsarkivet m.v. ved Grønjordsvej (underområde III).

Tillæg nr. 2 muliggør opførelse af et byggeri for IT-højskole på ca. 30.000 m² og en IT-forskerpark på ca. 20.000 m² placeret mellem Emil Holms Kanal og Amagerfælledvej (delareal IC). Første etape af byggeriet er tegnet af Henning Larsens Tegnestue A/S. Tillæg nr. 2 forudsættes endeligt vedtaget senest samtidig med nærværende indstilling.

Danmarks Radio har aktuelt anmodet om, at der udarbejdes en lokalplan, der muliggør opførelse af indtil 142.000 m² bebyggelse på et areal mellem Amagerfælledvej og Ørestads Boulevard nord for Rigsarkivet (delareal IIA). Byggeriet omfatter ca. 100.000 m² etageareal til Danmarks Radio, herunder en koncertsal på ca. 15.000 m² samt en udvidelsesmulighed på ca. 40.000 m², der, hvis ikke Danmarks Radio udnytter deres option, kan konverteres til serviceerhverv.

Danmarks Radio besluttede primo 2000, at der bør ske en gennemgribende ændring af institutionens fysiske rammer, bl.a. ved at samle funktionerne fra TV-byen i Gladsaxe og radiohuset på Frederiksberg. Ledelsen nåede frem til, at en placering i Ørestad Nord var ønskværdig ud fra en forventning om at kunne "komme i stadig og livgivende kontakt med et levende bymiljø med nye muligheder for gensidig befrugtning i en udveksling med Københavns Universitet, Rigsarkivet, IT-højskole og IT-forskerpark".

Bygge- og Teknikudvalget drøftede i mødet den 8. marts 2000 og Økonomiudvalget i mødet den 21. marts 2000 en fælles redegørelse fra de to forvaltninger om Danmarks Radio og øvrige aktuelle byggeønsker i Ørestad Nord. Heraf fremgik det bl.a., at det vil være en forudsætning for realisering af det fulde DR-byggeri, at plangrundlaget ændres, så omfanget af boliger reduceres fra mindst 155.000 m² etageareal til ca. 90.000 m².

Forvaltningerne fandt reduktionen i boligandelen acceptabel under forudsætning af, at det sikres, at boligerne placeres i tilknytning til den store grønning, at de udadvendte funktioner i tilknytning til de forskellige offentlige byggerier primært placeres i bebyggelse langs "Ramblaen", "Universitetstorvet" og kanalgaden, samt at den tidligere forudsatte boligbebyggelse på mindst 65.000 m² sikres i et andet af Ørestads bykvarterer. Bykvarteret Amager Fælled Vest blev foreslået.

Danmarks Radio havde desuden fremført en række ønsker til frihedsgrader i forhold til den gældende lokalplan nr. 301-1 for så vidt angår udformning af den bymæssige kanal, overbygning over kanal og Metro, placering af tilkørselsveje, ændring af grønninger, bygningshøjder og materialevalg.

Bygge- og Teknikforvaltningen påpegede, at man var betænkelig ved sammenbygninger over kanalen, og at overdækninger ikke kan accepteres. Med hensyn til infrastrukturen fremførtes, at adgangsveje evt. kan flyttes, henholdsvis neddrosles til overkørsler, eftersom der kun er én bruger, at den store grønning kun bør ændres i begrænset omfang, og at den bymæssige kanal ikke kunne anbefales ændret.

Med hensyn til bygningshøjder anførtes, at der specielt med hensyn til en koncertsal er arkitektoniske grunde til at tillade en højde op til ca. 45 m.

Ved drøftelserne i udvalget var der en positiv holdning hertil, ligesom Danmarks Radios ønsker til frihedsgrader i forhold til lokalplan nr. 301-1 for så vidt angår udformning af den bymæssige kanal, overbygning over kanal og Metro, flytning af tilkørselsveje, ændring af grønninger, bygningshøjder mv. delvist blev imødekommet.

Danmarks Radio udskrev på den baggrund en arkitektkonkurrence med henblik på, at resultatet af konkurrencen kunne indgå i det samlede beslutningsgrundlag for flytningen. Konkurrencen blev afgjort i september 2000 med et forslag fra arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen AS som vinder.

Vinderforslaget er efterfølgende blevet bearbejdet i et samarbejde mellem bygherren, arkitektfirmaet, Ørestadsselskabet og Københavns Kommune. Med det reviderede forslag er trafikken blevet separeret, så er større andel får tilkørsel fra Ørestads Boulevard, og trafikken på tværs af kanalen begrænses. Etagearealet til den eventuelle udvidelse fastlægges som en selvstændig struktur vest for Metro. Intentionerne om kanalen som sejlbar i hele forløbet er fastholdt, og glasoverbygningen over kanalen, der forbinder Danmarks Radios funktioner på de to sider af kanalen, er gjort så smal og transparent som muligt af hensyn til udsynet på langs af kanalen.

Status for udbygning af Ørestad Nord

Det samlede universitetsprojekt omfatter ca. 110.000 m2 . De to første etaper af universitetets udvidelse på ca. 40.000 m² er under opførelse og forventes ibrugtaget i 2002. Oprindeligt var det tanken, at der skulle ske en total fornyelse af universitetet. En indbudt arkitektkonkurrence, der bl.a. belyser muligheden for genbrug af det eksisterende universitetskompleks med henblik på at reducere omkostningerne, er afgjort i november 2000. Det samlede universitetsbyggeri forventes afsluttet i 2007.

Det er hensigten, at der skal udarbejdes et forslag til lokalplan for det resterende universitetsbyggeri senere i 2001.

Rigsarkivbyggeriet har forventet opstart i 2001. Byggeriets første etape er reduceret fra oprindeligt ca. 65.000 m2 til ca. 56.000 m².

Med lokalplantillæg nr. 2 muliggøres opførelse af et byggeri på i alt 50.000 m² til IT-højskole og IT-forskerpark samt andre serviceerhverv, der naturligt kan indpasse i området, og der tages stilling til bebyggelsens placering, omfang og arkitektur samt dens samspil med Amagerfælledvej og den bymæssige kanal.

Efter vedtagelse af tillæg nr. 3 resterer der således i Ørestad Nord udarbejdelse af supplerende lokalplaner for ovennævnte universitetsbyggeri, boligområderne beliggende på hver side af den store grønning samt for et område langs Metro.

Forskønnelse og udretning af Amagerfælledvej

På baggrund af udbygningen af Ørestad Nord og de vejtilslutninger, der som følge heraf skal etableres på Amagerfælledvej, har Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdet et forslag til omlægning og forskønnelse af Amagerfælledvej på strækningen fra Njalsgade til Grønjordsvej. Projektet, der er budgetteret til 45 mio. kr., omfatter bl.a. anlæg af en træbeplantet allé og etablering af fortov i vestsiden samt en busbane.

Danmarks Radio og forvaltningen har i den forbindelse i fællesskab et ønske om at skabe mulighed for en udretning af vejen på en strækning af ca. 250 m, idet udretningen såvel trafikalt som æstetisk vil være en betydelig forbedring. Forvaltningen har udarbejdet et overslag på udretningen, der med omlægning af ledninger, retablering af nedlagt vejareal og anlæg af ny vej beløber sig til ca. 20 mio. kr. Projektet indgår ikke i den samtidig for Bygge- og Teknikudvalget forelagte investeringsoversigt.

En udretning af Amagerfælledvej er muliggjort i planforslagene, men vil konkret skulle foretages efter vejlovgivningen.

Forslag til tillæg til Kommuneplan 1997

På baggrund af bl.a. ønskerne fra Danmarks Radio og det forhold, at det ikke længere er aktuelt med en højhusbebyggelse for Det Kongelige Bibliotek, er de kommuneplanmæssige forhold revurderet for området.

Der er derfor udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 1997, der ændrer dele af de bestemmelser, som er fastlagt med det eksisterende tillæg nr. 3. Forslaget ophæver således tillæg nr. 3, idet følgende bestemmelser dog er indarbejdet i uændret form:

Det samlede etageareal fastsættes fortsat til 620.000 m², og det maksimale etageantal er fortsat 8 øst for den nord-sydgående bykanal og 6 vest for.

I området langs Grønjordsvej muliggøres fortsat byggeri med en højde op til op til 75 m.

I tillæg nr. 3 blev boligandelen for hele Ørestad Nord fastsat til 25-30 pct. af det mulige, samlede etageareal med en bemærkning om, at boligandelens størrelse kan tages op til revision i den videre kommuneplanlægning på baggrund af en uddybende planlægning af områdets byfunktioner, herunder boligernes mest hensigtsmæssige indpasning i forhold til områdets øvrige funktioner, bygningsstruktur, byrum og grønne områder.

Disse forhold er nu revurderet, og med de aktuelle byggeønsker, som planlægningsmæssige er ønskelige i området, ændres det fremtidige boligareal til ca. 15 pct. af det samlede etageareal i Ørestad Nord.

Vedrørende bygningshøjder er der i områdets sydlige del muliggjort en bygning i indtil 45 meters højde til anvendelse til koncertsal m.v. Endvidere muliggøres, at tekniske opbygninger m.v. kan opføres over det fastsatte maksimale etageantal, samt at der i lokalplan kan fastsættes bestemmelser om, at det maksimale etageantal kan fraviges, såfremt hele eller dele af en bygning indrettes til parkeringsanlæg. Endelig er der - af hensyn til et ønske om at ændre forløbet af Amagerfælledvej ud for den østlige del af området, jf. foran - sket en justering af den fremtidige afgrænsning af C2-området.

Det er vurderet, at der er tale om mindre ændringer af rammedelen, der ikke strider mod kommuneplanens hovedprincipper. Der er derfor ikke forudgående indkaldt ideer, forslag m.v., jf. planlovens § 23 c, stk. 1.

Forslag til Kommuneplan 2001, der er i offentlig høring frem til den 1. juni 2001 indeholder tilsvarende bestemmelse om boligandelen og om, at tekniske opbygninger mv. kan opføres over det maksimale etageantal, men muliggør ikke opførelsen af bebyggelse i op til 45 m og ændringen af Amagerfælledvej. Reduktionen af boligandelen er modsvaret af en ændring af enkeltområdet "Amager Fælled Station Vest", der er ændret fra C1*-område til B4*-område.

Forslag til lokalplantillæg nr. 3

Med forslaget til lokalplantillæg muliggøres opførelse af en bebyggelse til Danmarks Radio, inklusive en koncertsal, samt en bebyggelse, der kan udgøre en udvidelse af Danmarks Radio, der har option herpå i 10 år, eller opføres som en selvstændig kontorbebyggelse.

Der tages stilling til bebyggelsens placering, omfang og arkitektur, herunder dens samspil med IT-højskole og IT-forskerpark samt ikke mindst Rigsarkivet, foruden Amagerfælledvej, den bymæssige kanal og den store grønning. Den landskabelige kanal, der i rammelokalplanen er principielt fastlagt i grønningen og tangerer lokalplantillægsområdet, lægges endeligt fast på denne strækning, når udformningen af koncertsalen kendes.

Lokalplantillægget supplerer lokalplan nr. 301-1 & 2 og indeholder derfor i princippet kun bestemmelser vedrørende de forhold, der ikke allerede er reguleret i lokalplanen. Dog ændres forudsætningerne vedrørende områdeafgrænsning og boligandel mv., hvorfor enkelte af de gældende bestemmelser enten ændres eller suppleres. Bestemmelserne er formuleret på en sådan måde, at de efterfølgende kan indsættes direkte i de enkelte paragraffer i lokalplan nr. 301-1 & 2, således at der til stadighed kun er et lokalplandokument.

Med tillæggets afgrænsning af delareal IIA overføres en del af underområde IV samt del af Amagerfælledvej, der ligger uden for Ørestad Nord, til underområde II.

Boligandelen i Ørestad Nord reduceres, som det fremgår af afsnittet om kommuneplantillæg, til ca. 15 pct. Boligerne placeres omkring den store grønning, hvilket fastlægges med nærværende tillæg til lokalplanen.

Anvendelse af område II ændres fra primært serviceerhverv med mulighed for boliger og offentlige institutioner i mindre omfang til primært offentlige institutioner med mulighed for boliger og serviceerhverv i mindre omfang.

Den sydligste af de tre adgangsveje fra Amagerfælledvej erstattes af en tilkørsel, da hele delarealet som udgangspunkt anvendes af én bruger, og bygningsstrukturen i øvrigt er indrettet således, at de største trafikstrømme til bebyggelsen vil ske via Ørestads Boulevard med parkering vest for den bymæssige kanal.

I særligt udpegede byggefelter muliggøres bygningshøjder op til 30 m, 36 m og 45 m, hvor rammelokalplanen fastlægger 26 m og 33 m henholdsvis vest og øst for den bymæssige kanal.

For så vidt angår indholdet af forslagene til lokalplantillæg og kommuneplantillæg samt baggrunden herfor i øvrigt henvises til den som bilag A vedlagte redegørelse og til forslagene, der er vedlagt som bilag B og D. Lokalplan nr. 301-1 er vedlagt som bilag C. Med hensyn til forslaget til tillæg nr. 2 henvises til den samtidige indstilling om endelig vedtagelse.

Da forslaget til lokalplantillæg med tilhørende tillæg til kommuneplanen primært supplerer lokalplan nr. 301-1 & 2 med en principiel bebyggelsesplan, er der ikke foretaget høring af kommunens øvrige forvaltninger.

Forslag til dialogstrategi

I forlængelse af indstilling vedrørende koncept for dialog med borgerne om byens fysiske planlægning, der er optaget på dagsordenens for Borgerrepræsentationens møde den 29. marts 2001 (BR 111/01) foreslås nedenstående dialogstrategi.

På baggrund af, at der med planforslagene muliggøres et betydeligt byggeri for en særlig bruger, at den krævede boligandel reduceres, samt at der tillades øgede bygningshøjder på særligt udpegede bygningsdele, etableres der i offentlighedsperioden følgende tre dialogaktiviteter:

  • Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel
  • Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet
  • Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet

BILAG VEDLAGT

A Redegørelse for forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 301-1 & 2 "Ørestad Nord"

B Forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 301-1 & 2

C Lokalplan nr. 301-1 "Ørestad Nord"

D Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 301-1 "Ørestad Nord" (indstillet til endelig vedtagelse)

E Forslag til tillæg til Kommuneplan 1997

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 4. april 2001

 

Erik Jacobsen Jens Ole Nielsen

Til top