Mødedato: 15.05.2001, kl. 16:00

Forslag til lokalplan "Stubbeløbgade" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Forslag til lokalplan "Stubbeløbgade" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 15. maj 2001

 

 

J.nr. ØU 130/2001

 

18. Forslag til lokalplan "Stubbeløbgade" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan for et område ved Stubbeløbgade vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder bortset fra juli måned

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalpresse

at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde vedtages

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder bortset fra juli måned

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalpresse

at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde vedtages

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2001

Anbefalet, idet dog formuleringen "eller eventuelt andetsteds i bebyggelsen" udgår af lokalplanforslagets § 10, stk. 2, 2. pkt.

 

 

RESUME

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 21. februar 2001 (BTU 81/2001) og i Økonomiudvalgets møde den 27. februar 2001 (ØU 58/2001) blev forvaltningernes redegørelse om udarbejdelse af lokalplan og tillæg til Kommuneplan 1997 for ejendommen matr.nr. 5872 Udenbys Klædebo Kvarter, København, ved Stubbeløbgade/Sundkrogsgade drøftet.

Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet efter de af udvalgene tiltrådte retningslinier. Anledningen til forslaget er en anmodning fra Utzon Arkitekter på vegne af grundejeren Københavns Havn om, at der udarbejdes en lokalplan for ovennævnte ejendom med henblik på gennemførelse af et kontorhusprojekt udarbejdet af Utzon Arkitekter og med indehaveren af Unionkul som bygherre. Omdannelsen af det aktuelle område skal desuden ses i sammenhæng med, at Nordhavnen udgør et af de såkaldte perspektivområder i havnen, hvor den vestlige del langs Kalkbrænderihavnsløbet mv. på længere sigt skal søges omdannet til bymæssige formål, når den nuværende erhvervsmæssige havneanvendelse gradvis ophører.

Lokalplanforslaget har til formål at muliggøre en omdannelse af den nuværende ca. 4.300 m2 store oplagsplads til serviceerhverv med en bebyggelse af høj arkitektonisk standard, der kan indgå i en god helhedsvirkning med det tilstræbte arkitektoniske miljø i Kalkbrænderihavnen, samt at øge den rekreative værdi af kajarealerne ved anlæg af en promenade.

Lokalplanen er ikke i overensstemmelse med Kommuneplan 1997, hvorfor der samtidig fremsættes forslag om kommuneplantillæg, som overfører lokalplanområdet fra et H1*-område til et område for serviceerhverv – S1. I kommuneplantillægget justeres den i tillæg nr. 13 til Kommuneplantillæg 1997 om detailhandel viste afgrænsning af lokalcenterområdet i Kalkbrænderihavnen, således at lokalplanområdet inddrages under lokalcenterområdet. Forslaget til kommuneplantillæg svarer til rammerne i forslag til Kommuneplan 2001.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Lokalplanforslaget er foranlediget af, at Utzon Arkitekter på vegne af grundejeren Københavns Havn har anmodet om, at der udarbejdes en lokalplan for den såkaldte Unionkul-grund (matr.nr. 5872 Udenbys Klædebo Kvarter, København) på hjørnet af Sundkrogsgade og Stubbeløbgade med henblik på at gennemføre et kontorhusprojekt udarbejdet af Utzon Arkitekter med indehaveren af Unionkul som bygherre.

Projektet omfatter en ca. 4.800 m2 stor kontorbebyggelse, hvis formsprog, konstruktioner, farve- og materialeholdning er i slægtskab med Paustians møbelhus, AHTS' hovedsæde og bådklub- og restaurantbygningen på "Nokken". Projektet vil således medvirke til at udbygge og forstærke den arkitektoniske helhed, der allerede er skabt i området med de tre bygninger tegnet af Utzon Arkitekter.

Lokalplanområdet omfatter ejendommen matr.nr. 5872 og et mindre færdselsareal beliggende på matr.nr. 5772 Udenbys Klædebo Kvarter, København, samt et 12 m bredt, umatrikuleret kajareal, i alt ca. 5.000 m2. I dag anvendes området til oplag og omlastning af bulk.

Nordhavnen udgør et af de såkaldte perspektivområder i havnen, hvor den vestlige del på længere sigt skal søges omdannet til bymæssige formål, når den nuværende erhvervsmæssige havneanvendelse gradvis ophører. Omdannelsen af det aktuelle område skal ses i dette langsigtede perspektiv, mens der på kort sigt er tale om en afrunding af udbygningen omkring Kalkbrænderihavnen.

Forslag til lokalplan

Lokalplanforslaget har til formål at muliggøre en omdannelse af den nuværende oplagsplads til serviceerhverv og at søge gennemført en bebyggelse af høj arkitektonisk standard, der kan indgå i en god helhedsvirkning med det tilstræbte arkitektoniske miljø i Kalkbrænderihavnen, specielt dennes nordlige del, samt at øge den rekreative værdi af kajarealerne ved anlæg af en promenade.

I overensstemmelse hermed fastlægger forslaget lokalplanområdet til serviceerhverv, herunder publikumsorienterede funktioner, kulturelle og fritidsprægede aktiviteter samt andre virksomheder, der efter Bygge- og Teknikudvalgets skøn naturligt kan indpasses i området, og som højst medfører ubetydelig forurening. Herudover kan tillades indrettet enkelte boliger for virksomhedsindehaver, portner og lignende. Det samlede butiksareal til dagligvarer og udvalgsvarer (møbler og maritimt fritidsudstyr) må ikke overstige 500 m2. Stueetagen ud mod det fastlagte promenadeareal skal indrettes til publikumsorienterede, kulturelle og fritidsprægede funktioner samt sådanne virksomhedsfunktioner, der kan medvirke til at skabe et levende og varieret miljø. Vejadgang må etableres fra såvel Sundkrogsgade som fra Stubbeløbgade.

Bebyggelsen skal placeres og opføres i overensstemmelse med en nærmere fastlagt bebyggelsesplan (op til 3 etager plus tagetage) og må opføres på et 1,5 m højt plateau.

Bebyggelse og primære opholdsarealer skal udføres således, at beboere og brugere i fornødent omfang beskyttes mod støj og anden forurening fra vejtrafik samt fra genegivende funktioner og aktiviteter i og uden for lokalplanområdet.

Friarealet skal udgøre mindst 15 pct. af erhvervsetagearealet og mindst 40 pct. af et eventuelt boligareal. Friarealet skal indrettes med opholdsarealer for brugerne.

Parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal. Mindst 2/3 af pladserne skal etableres i underjordisk anlæg eller andetsteds i kvarteret.

På kajarealet skal anlægges en promenade i en bredde på ca. 12 m svarende til den nuværende kajgade.

Forslag til kommuneplantillæg

Lokalplanområdet ligger i et område, der i gældende Kommuneplan 1997 er fastlagt til bymæssige havneformål, herunder serviceerhverv med tilknytning til havneformål, bl.a. salg af særligt pladskrævende udvalgsvarer - maritimt fritidsudstyr og lignende (H1*). De foreliggende planer om anvendelse af området til serviceerhverv vil ikke kunne rummes inden for de nuværende rammer.

I henhold til det af Borgerrepræsentationen vedtagne forslag til Kommuneplan 2001, som er fremlagt i offentlig høring fra 1. marts til 1. juni 2001, ligger lokalplanområdet i et område fastlagt til serviceerhverv med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og et maksimalt etageantal på 5 eksklusive tagetage. Samtidig med lokalplanforslaget er der derfor udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 1997, der er gældende indtil endelig vedtagelse af Kommuneplan 2001, som forventes at ske i efteråret 2001.

Forslaget til kommuneplantillæg omfatter samme område som lokalplanen. I kommuneplantillægget ændres rammerne for lokalplanlægningen således, at området overføres fra et område til bymæssige havneformål (H1*) til et område for serviceerhverv (S1). I forslaget til kommuneplantillæg justeres den i tillæg nr. 13 til Kommuneplan 1997 om detailhandel viste afgrænsning af lokalcenterområdet i Kalkbrænderihavnen, således at lokalplanområdet inddrages under lokalcenterområdet. Det fastlagte maksimale butiksareal i lokalcenterområdet forbliver uændret.

Det er vurderet, at der er tale om mindre ændringer af rammedelen, der ikke strider mod kommuneplanens hovedprincipper. Der er derfor ikke forudgående indkaldt ideer, forslag mv., jf. planlovens § 22, stk. 2.

For så vidt angår yderligere om indholdet i forslaget til lokalplan og forslaget til kommuneplantillæg samt baggrunden herfor henvises til den som bilag A vedlagte redegørelse og til planforslagene, der er vedlagt som henholdsvis bilag B og C.

Under hensyn til at forslagene til lokalplan og tillæg til kommuneplanen alene har lokal interesse foreslås annoncering alene i bydelens lokalpresse.

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af indstilling vedrørende koncept for dialog med borgerne om byens fysiske planlægning, der er tiltrådt af Borgerrepræsentationen i mødet den 29. marts 2001 (BR 111/01), foreslås nedenstående dialogstrategi.

På baggrund af, at nybyggeriet er placeret i et havneudviklingsområde og udgør en del af havnefronten mod Kalkbrænderiløbet, etableres der i offentlighedsperioden følgende dialogaktivitet:

  • Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel
  • Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet
  • Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af Miljøkontrollen, Københavns Energi og hhv. Vandforsyningen, Afløbsafdelingen og Afdeling for Distribution under Københavns Vand samt Byggeri & Bolig og Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen.

Byggeri & Bolig har ikke bemærkninger til forslaget.

Vandforsyningen, Afløbsafdelingen og Afdeling for Distribution under Københavns Vand har sendt en samlet besvarelse. Afløbsafdelingen oplyser, at man har en offentlig Ø 1250 hjælpeledning delvis beliggende i Stubbeløbgade, og at der derudover er såvel spildevands- som regnvandsledninger i Stubbeløbgade og Sundkrogsgade. Ingen af de omtalte ledninger berører matr.nr. 5872 Udenbys Klædebo Kvarter, København. Derudover er der ingen bemærkninger til forslaget.

Københavns Energi oplyser, at man har et transformeranlæg med tilhørende kabler på grunden. Hvis anlægget skal flyttes i forbindelse med byggeriet, påhviler det bygherren at stille en ny plads til rådighed samt betale Københavns Energis udgifter til ændringen.

Miljøkontrollen anbefaler med henvisning til Borgerrepræsentationens tiltrædelse af forslaget "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" i mødet den 3. december 1998 samt forsamlingens tiltrædelse af en revision heraf i mødet den 1. marts 2001, at der i lokalplanens formålsparagraf indgår et afsnit om økologiske tiltag. Miljøkontrollen anbefaler desuden, at det af samme paragraf fremgår, at det også er en del af lokalplanens formål at beskytte brugere og eventuelle beboere mod forurening og andre ulemper. Miljøkontrollen anbefaler endvidere, at paragraffen om foranstaltninger mod forureningsgener opdeles i specifikke bestemmelser vedrørende trafik, virksomheder samt jordbunds- og grundvandsforhold, som eventuelt henviser til love m.v. i fodnoter, hvor det skønnes nødvendigt.

Det oplyses, at Sundkrogsgade er en lokalgade, hvor det ækvivalente trafikstøjniveau langs grundgrænsen er beregnet til ca. 70 dB(A). Det høje trafikstøjniveau skyldes en betydelig andel (40 pct.) af tung trafik.

Miljøkontrollen oplyser, at man har foretaget en kortlægning af virksomheder i nærheden af lokalplanområdet. Svanemølleværket og jernbanen giver på grund af afstanden ikke anledning til støjgener i forhold til lokalplanområdet. Virksomheden Nordisk Perlite ligger umiddelbart syd for det påtænkte domicil på samme matrikel. Da virksomhedens lejemål er opsagt fra 1. juli 2001 forventes virksomheden ikke at få betydning for lokalplanområdet. Virksomhederne RGS 90 (listevirksomhed) og Optiroc (anmeldevirksomhed), der henholdsvis er en oplags- og omlasteplads for sten og grus og en virksomhed med fremstilling og salg af mørtel, er placeret umiddelbart nord for lokalplanområdet. Begge virksomheder vurderes at tilhøre forureningsklasse 5 med vejledende afstandskrav på 150 m til boliger og 50-100 m til serviceerhverv. Lokalplanområdet ligger inden for begge afstandszoner. RGS 90 har en milj& oslash;godkendelse, der fastsætter det maksimale støjniveau i skel til 65 dB(A). Miljøgodkendelsen skal fornyes inden udløbet af 2003, i hvilken forbindelse støjvilkårene vil kunne ændres på grundlag af den ændrede anvendelse af lokalplanområdet. Virksomheden indebærer desuden risiko for støvgener fra oplag og omlastning af materialer. For Optiroc vil fortsat gælde en vejledende afstand på 50-100 m i forhold til serviceerhverv.

Miljøkontrollen vurderer, at disse virksomheder kan medføre miljømæssige gener i forhold til lokalplanområdet. Støvgener kan reguleres via miljøbeskyttelsesloven, mens støjgener delvis kan løses ved kommende ændring af eksisterende virksomheds miljøgodkendelse og eventuelt gennem støjisolering af nybyggeri.

Miljøkontrollen anfører, at lokalplanområdet ligger i et område, der er opfyldt i perioden 1919-1922. Erfaringsmæssigt forventes der forurening i fyldlaget overvejende med oliekomponenter, tjærestoffer, tungmetaller og eventuelt clorerede opløsningsmidler. Hertil kommer forurening som følge af de erhvervsmæssige aktiviteter, især i ældre dele af Nordhavnen som her. Efter Miljøkontrollens opfattelse opfylder området derfor betingelserne for en kortlægning af forureningsforholdene i henhold til lov om forurenet jord. Miljøkontrollen anbefaler således, at et konsulentfirma gennemfører en undersøgelse af jorden for miljøfremmede stoffer, inden eventuel bortskaffelse af jord. Miljøkontrollen ønsker mulighed for at kommentere et oplæg for en sådan undersøgelse, før den gennemføres.

Endelig oplyser Miljøkontrollen, at lokalplanområdet ligger i et område med begrænsede drikkevandsinteresser.

Miljøkontrollen anbefaler på baggrund af ovennævnte bemærkninger, at der i lokalplanen optages en bestemmelse, som fastsætter, at beboere og brugere i fornødent omfang beskyttes mod støj og anden forurening fra vej, virksomheder og havneaktiviteter, at det indendørs støjniveau i lokaler til administration mv. ikke må overstige 35 dB(A), samt at det udendørs støjniveau for primære opholdsarealer og friarealer ikke må overstige 55 dB(A). Bestemmelsen indeholder en fodnote om undergrundsforhold, der henviser til lov om forurenet jord samt til miljøbeskyttelsesloven.

Bemærkninger

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse den 3. december 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" samt forsamlingens vedtagelse den 1. marts 2001 af en revision heraf er det tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil. I den her omhandlede lokalplan indføjes i formålsparagraffen efter sædvanlig praksis i en fodnote en henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelse. Miljøkontrollens ønsker er endvidere varetaget gennem optagelse af bestemmelser i lokalplanforslaget i det omfang planloven muliggør det.

Vej & Park foreslår, at der langs Sundkrogsgade fastlægges en vejudvidelseslinie i en afstand af 20 m fra modstående vejlinie i forlængelse af den tilsvarende vejudvidelseslinie fastlagt i lokalplan nr. 290. Herudover anfører Vej & Park, at man kan acceptere, at vejadgang må etableres fra såvel Sundkrogsgade som fra Stubbeløbgade, i det omfang dette kan ske i overensstemmelse med loven om private fællesveje.

Bemærkninger

Den nævnte vejudvidelseslinie er indarbejdet i lokalplanforslaget.

BILAG VEDLAGT

  1. Redegørelse for lokalplanforslaget med tilhørende forslag til kommuneplantillæg samt luftfoto af området.
  2. Forslag til lokalplan "Stubbeløbgade".
  3. Forslag til tillæg til Kommuneplan 1997.

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Høringssvar af 6. marts 2001 fra Vandforsyningen, Afløbsafdelingen og Afdeling for Distribution under Københavns Vand.
  2. Høringssvar af 12. marts 2001 fra Københavns Energi.
  3. Høringssvar af 15. marts 2001 fra Miljøkontrollen.
  4. Høringssvar af 15. marts 2001 fra Byggeri & Bolig.
  5. Høringssvar af 5. april fra Vej & Park.

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

Til top