Mødedato: 15.03.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Håndtering af medlemsforslag om grøn strøm

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen har vedtaget et medlemsforslag om grøn strøm i København stillet af Dansk Folkeparti den 14. oktober 2021. Økonomiforvaltningen blev på baggrund heraf pålagt at udarbejde et forslag om indkøb af grøn strøm inden 2025 til politisk behandling. Forslaget blev drøftet på Økonomiudvalget den 7. december 2021 og forelægges her igen til fornyet behandling.

Der er i praksis to muligheder for indkøb af grøn strøm: køb af elektricitet med oprindelsescertifikater eller indgåelse af en Power Purchase Agreement (PPA). Ingen af mulighederne kan medregnes i KBH 2025 Klimaplan. Derudover kan kommunen fortsætte med indkøb af strøm på spotmarkedet som hidtil. Dette medfører ikke grøn strøm. Alle muligheder medfører pligt til udbud eller konkurrenceudsættelse.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Økonomiudvalget tager redegørelse om muligheder for indkøb af grøn strøm (bilag 1) til efterretning,
  2. at Økonomiudvalget vælger én af følgende tre modeller til håndtering af medlemsforslaget om indkøb af grøn strøm:

    a. at nuværende praksis med indkøb på spotmarkedet fortsættes.

    b. at der indkøbes strøm med oprindelsescertifikater.

    c. at der foretages udbud af en PPA med henblik på opstilling af et nyopført VE-anlæg til produktion af strøm, svarende til kommunens forbrug og at finansiering af udbuddet indgår i overførselssagen 21-22,

  3. at medlemsforslaget om grøn strøm i Københavns Kommune vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 14. oktober 2021, jf. bilag 2, hermed er håndteret. 

Problemstilling

Københavns Kommune forbruger årligt ca. 100 GWh (100 mio. KWh). Det svarer til en udledning på 11.700 tons CO2 hvis man tager udgangspunkt i den gennemsnitlige udledning for 1 kWh i 2020, som den beregnes i KBH Klimaplan 2025.

Københavns Kommune (KK) indkøber på nuværende tidspunkt el på spotmarkedet på formidlingsaftale med Energi Danmark A/S for 130–167 mio. kr. årligt. Der stilles ikke krav til elektricitetens oprindelse. Den nuværende aftale er forlænget, indtil der er taget stilling til eventuel beslutning om indkøb af grøn strøm.

I medlemsforslag om grøn strøm i København, stillet af Dansk Folkeparti 14. oktober 2021 (bilag 2), foreslås det, at Københavns Kommune skal indkøbe grøn strøm fra vedvarende energikilder inden 2025 som bidrag til, at København opnår de fastsatte CO2-mål i 2025. For at en indkøbsaftale på el skal kunne bidrage til KBH 2025 Klimaplanen, skal strømmen købes fra et anlæg placeret inden for kommunegrænsen, eller fra anlæg, som Københavns Kommune (eller KK’s selskaber) har investeret direkte i.

På Økonomiudvalgets (ØU) møde den 7. december fremlagde ØKF tre mulige løsninger til dækning af Københavns Kommunes elforbrug: køb af elektricitet via spotbørsen (nuværende løsning), køb af oprindelsescertifikater, samt indgåelse af en PPA.

Økonomiforvaltningen (ØKF) har efterfølgende i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen undersøgt, om etablering af solceller på kommunens tage og indgåelse af energifællesskaber kan dække hele eller dele af Københavns Kommune forbrug af strøm. Det vurderes ikke at være realistisk grundet økonomi, bygningernes konstruktion samt manglen på eksisterende tage, at der etableres solceller svarende til hele eller dele af forbruget. Det er ligeledes ikke vurderingen, at energifællesskaber er realiserbare i en størrelsesorden svarende til hele eller dele kommunens samlede forbrug.

Alternativerne beskrives nærmere i bilag 1. 

Løsning

1) Køb af elektricitet via spotbørsen (nuværende løsning)(model a)

Formidlingsleverandøren indkøber på vegne af Københavns Kommune elektricitet via spotmarkedet. Ud over markedsprisen betales et mindre gebyr til formidleren. Kommunens CO2-regnskab belastes med den gennemsnitlige CO2-udledning af den strøm, som ikke er blevet solgt med oprindelsescertifikater og Københavns Kommune understøtter ikke udviklingen på markedet med opførsel af VE.

2) Køb af elektricitet med oprindelsescertifikater (model b)

Et oprindelsescertifikat er et certifikat, der dokumenterer og garanterer oprindelsen af den producerede elektricitet. Køb af elektricitet med oprindelsescertifikater sker fra allerede eksisterende VE-anlæg, der allerede kan have modtaget statsstøtte. Oprindelsescertifikater findes i to kategorier: ét blad (el baseret på VE-kilder uden yderligere klimatiltag) og to blade (el baseret på VE-kilder og yderligere klimatiltag med en ikke ubetydelig klimaeffekt).

Ved køb af oprindelsescertifikater med ét blad køber Københavns Kommune strøm baseret på eksisterende VE, men investerer ikke aktivt i opførsel af ny VE. I stedet købes VE ud af markedet, hvilket nedsætter VE-andelen i den resterende produktion. Hvis mange aktører køber certifikater øges efterspørgslen efter VE indirekte. Et KK køb af certifikater kan derfor være med til at øge efterspørgslen efter VE.

Der er identificeret få udbydere i Danmark, som sælger certifikater med to blade. De yderligere klimatiltag udgøres typisk af klimakompensation (skovrejsning), i ét tilfælde af et støttebeløb til udbygning af VE i Danmark (3 øre/kWh) og i andre tilfælde støttebeløb til fx Verdens Skove, Folkekirkens Nødhjælp eller miljøprojekter i udlandet.

Effekten af certifikater kan ikke medregnes i KBH 2025 Klimaplanen, fordi der kan opstå dobbelttælling, grundet de certifikater på VE HOFOR sælger på markedet. Disse er baseret på strøm produceret på baggrund af investeringer fra Københavns Kommune, og medregnes derfor allerede i klimaplanen.

Kommunen kan møde kritik for ikke aktivt at støtte udvikling af VE, ligesom der kan være anklager om greenwashing. Flere klima- og miljøorganisationer samt energianalytikere, f.eks. Rådet for Grøn Omstilling, udtaler kritik af brugen af certifikater og betvivler deres effekt. Omvendt kan man sige, at hvis mange aktører køber certifikater, så øges efterspørgslen efter VE indirekte – problemet er snarere, at der aktuelt ikke er kunder nok, som efterspørger certifikater.

Indkøb af oprindelsescertifikater giver på nuværende tidspunkt en meromkostning på omkring 2-3 øre pr. kWh (2-3 mio. kr. årligt ved KK’s nuværende forbrug) for ét blad. Certifikater med to blade kan have en meromkostning på op til 7 øre pr. kWh. Prisen svinger afhængigt af efterspørgsel, udbud samt typen af VE og forventes at stige.

Indgåelse af en PPA (model c)

Ved en PPA indgår Københavns Kommune en aftale med en udvikler om opstilling af et nyopført VE-anlæg til produktion af strøm, svarende til kommunens forbrug. Derigennem øges andelen af VE på markedet direkte (additionel VE), og det sikres, at kommunens elforbrug dækkes med nyopført, grøn strøm.

Kommunens forbrug svarer fx til over 100 ha solcellepark eller op til 10 vindmøller, afhængigt af disses størrelse. CO2-besparelsen indtræffer ved anlæggets tilslutning. Anlæggets tilslutning forventes at ligge inden 2025, såfremt kontrakten underskrives ultimo 2022.

Effekten af en PPA kan udelukkende medregnes i KBH 2025 Klimaplanen, såfremt anlægget placeres geografisk inden for Københavns Kommune, eller hvis Københavns Kommune (eller kommunens selskaber) direkte har investeret i anlægget.

Det er usandsynligt, at et VE-anlæg i forbindelse med en PPA kan etableres, således at effekten kan medregnes i KBH 2025 Klimaplanen. Årsagerne herfor uddybes i bilag 1.

En PPA vil have den samme klimaeffekt, uanset om den medregnes i KBH 2025 Klimaplanen. Ligeledes forventes en PPA at kunne indgå i den eventuelle kommende klimaplan, der medtager udledninger fra indkøb, samt sikre opfyldelsen af C40-deklarationen Powering a Green and Just Future with Renewable Energy om at overgå til 100 pct. VE i kommunens elforbrug i 2025. Københavns Kommune har underskrevet denne deklaration.

Andre danske kommuner arbejder med at udlægge arealer til VE-anlæg, men ingen anden kommune har indgået en PPA, der aktivt medvirker til opstilling af VE-anlæg. ØKF er i dialog med London, som for nyligt har indgået en PPA tilsvarende Københavns Kommunes forbrug, og DSB, som ligeledes overvejer at indgå en PPA.

Udbud af PPA

ØKF har i 2021 afdækket mulighederne for at indgå en PPA. Det forventes, at udbudsmaterialet vil kunne færdiggøres og offentliggøres efter overførselssagen 2021/22, og at der vil kunne indgås kontrakt ultimo 2022, såfremt der bevilliges midler til den nødvendige rådgivning.

Markedsdialogen har angivet, at et anlæg kan forventes færdigt inden for to år. Der er behov for juridisk og teknisk/kommerciel rådgivning til færdiggørelse af udbudsmateriale og kontraktkrav, da der ikke tidligere er udbudt PPA’er i offentligt regi i Danmark. Derudover er der behov for rådgivning til tekniske krav til VE-anlægget, samt bistand til forhandling af kontrakten, så den afspejler kommunens behov og markedets udvikling.

Etablering af en PPA kræver finansiering til yderligere rådgivning i forbindelse med udbuddet. Dette vil kunne bevilges i forbindelse med OFS 2021/22.

Økonomi

Indkøb af oprindelsescertifikater giver på nuværende tidspunkt en meromkostning på omkring 2-3 øre pr. kWh (2-3 mio. kr. årligt ved nuværende forbrug) for ét blad. Certifikater med to blade vil være dyrere (op til 7 øre pr. kWh). Prisen svinger afhængigt af efterspørgsel, udbud, samt typen af VE og forventes at stige.

En PPA vil typisk være struktureret som en fastprisaftale. Den nuværende aftale følger spotmarkedet, og der vil derfor være tale om en ændret prismodel, hvor kommunen betaler en fast pris, uafhængigt af markedsprisen, over aftalens løbetid. Dette giver en risiko i forhold til prisudsving på markedet, fordi den pris, Københavns Kommune har aftalt, i perioder kan være højere eller lavere end markedsprisen, men en fastprisaftale forventes ikke nødvendigvis fordyrende over aftalens samlede løbetid. ØKF kan i forbindelse med udbuddet undersøge muligheden for alternative prismodeller.

ØKF har i samarbejde med rådgiverne vurderet, at der er behov for 1,36 mio. kr. til færdiggørelse af udbudsmateriale, gennemførsel af forhandlingsrunder, efterfølgende tilretning af udbudsmateriale, tilbudsevaluering og udkast til kontrakt for indgåelse af en PPA i 2022.

Videre proces

Såfremt det vælges at fortsætte med indkøb af el på spotmarkedet, kan en aftale indgås umiddelbart derefter.

Såfremt det godkendes, at medlemsforslaget håndteres gennem indkøb af certifikater, kan en aftale indgås umiddelbart derefter.

Såfremt det godkendes, at medlemsforslaget håndteres gennem udbud af PPA, fremlægges budgetnotat til finansiering til den nødvendige rådgivning i 2022 i overførselssagen 2021/22. Udbudsprocessen kan igangsættes derefter og forventes afsluttet ultimo 2022.

 

Søren Hartmann Hede                             / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Håndtering af medlemsforslag om grøn strøm (2022-0031631)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2022

Indstillingens 1. samt 3. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Model a i indstillingens 2. at-punkt blev ikke anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 12 stemmer mod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: -

Imod stemte: A, Ø, C, B, F og I.

Undlod at stemme: -

 

Model c i indstillingens 2. at-punkt blev ikke anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C og I.

Imod stemte: A, Ø, B og F.

Undlod at stemme: -

 

Model b i indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, C, B og F.

Imod stemte: I.

Undlod at stemme: -

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og SF stemmer for certificeringsordning, men ønsker at gå videre med at undersøge mulighederne for PPA under budgetforhandlingerne i 2023.”

Til top