Mødedato: 15.03.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Status på Københavns Kommunes værtskab ved Tour de France Grand Depart

Med denne indstilling fremlægges status på Københavns Kommunes værtskab ved Grand Départ Denmark 2022. Københavns Kommune er i gang med at arrangere en række arrangementer som en del af byens værtskab, og derudover samarbejdes der med Interessentskabet for Tour de France Grand Départ i Danmark om aktiviteterne i forbindelse med selve enkeltstarten.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at status for indholdet og planlægningen af byens værtskabsprogram tages til efterretning.

Problemstilling

Tour de France Grand Départ afholdes i Danmark d 1. - 3. juli 2022, og København er vært for enkeltstarten på 1. etape d. 1. juli. Udover den sportslige oplevelse er værtskabet en unik anledning til at styrke hverdagscyklisme og sætte fokus på København som cykelby. Byens værtskab baserer sig på ideen om at skabe de bedste muligheder for, at forskellige partnere kan støtte op om byens værtskab med forskellige aktiviteter, der i mere eller mindre grad ligger i direkte forlængelse af de indsatser, som byen selv iværksætter. Derudover er det vigtigt, at Økonomiforvaltningen sikrer og faciliterer det nødvendige samarbejde på tværs af forvaltningerne ift. at sikre gennemsigtighed og synlighed om kommunale regler, myndighedstilladelser mv.

Værtskabet er organiseret med et projektsekretariat, der har det overordnede ansvar for værtskabet og værtsbyprogrammet, forankret i Økonomiforvaltningen. Teknik- og Miljøforvaltningen har ansvaret for de tekniske værtsbyforpligtelser – herunder den fysiske planlægning af ruten og byens områder, renhold samt trafikafvikling mv. Alle de øvrige forvaltninger i Københavns Kommune bidrager derudover med relevante indsatser og aktiviteter.

Løsning

I forbindelse med Københavns Kommunes værtskab planlægges en lang række af aktiviteter. Aktiviteterne afholdes enten som en del af Optaktsprogrammet eller som en del af Tour-ugen.

Optaktsprogrammet
Tour de France i Danmark bliver skudt i gang 100 dage før enkeltstarten, der fejres d. 23. marts med et lanceringsevent på Rådhuspladsen og på Rådhuset. 100-dages programmet indeholder en lang række arrangementer, der afholdes indenfor de 100 dage frem til 1. etape d. 1. juli.

Optaktsprogrammet vil bl.a. indeholde:

  • Udstilling af Tour de France-trofæ, cykeltrøjer m.m. i Rådhushallen og andre steder i byen.
  • Cykelsafari og Klimatouren på Kalvebod Fælled, hvor skoleelever på cykel kan få naturoplevelser.
  • DGI-cykelløb "København Rundt" på FN's verdenscykeldag
  • Kulturaktiviteter på tværs af byen arrangeret med støtte fra bydelsenhederne i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Den samlede eventkalender vil blive vist på Grand Départ-hjemmesiden (www.letourcph.dk).

Tour-ugen
Tour-ugen starter onsdag d. 29. juni, og løber frem til søndag d. 3. juli. Her kulminerer den gule folkefest med holdpræsentation om onsdagen, cykeltopmøde om torsdagen, enkeltstart og åbning af cykelfestivalen FestiVélo i Fælledparken om fredagen, folkeløbet Tour de København på enkeltstartsruten om lørdagen, samt gul udsmykning (host city dressing) og events i byen og andre aktiviteter i publikumsområderne i hele ugen.

Holdpræsentation
Onsdag d. 29. juni præsenteres de 22 cykelhold i Tivoli til et tv-transmitteret liveshow. Der udloddes 10.000 gratis billetter til publikum i Tivoli. Inden selve holdpræsentationen cykler rytterne en kort tur i Københavns gader fra Islands Brygge over Lille Langebro og Rådhuspladsen til Tivoli, hvor der forventes at stå publikum langs ruten.

Cykeltopmøde
Torsdag d. 30. juni 2022 afholder Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen et cykeltopmøde for at styrke fokus på hverdagscykling, både i Danmark og i Europa. Cykeltopmødet bidrager med at skabe blivende værdi for hverdagscykling som eftermæle for værtskabet for Tour de France. Topmødet er et heldags-event i BLOX med deltagelse af bl.a. borgmestre, regionsformænd, Transportministeren og repræsentanter fra den private sektor. Topmødet arrangeres i samarbejde med 33 eksterne samarbejdspartnere, herunder de øvrige fire start- og målbyer samt Transportministeriet, Cyklistforbundet, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og Realdania.

Enkeltstart i København
Fredag d. 1. juli kører rytterne den 13 km. lange enkeltstart i København. Enkeltstarten starter på Nørre Farimagsgade ved Ørstedsparken og slutter ved Rådhuspladsen og Københavns Rådhus. Undervejs skal rytterne forbi landemærker som Den Lille Havfrue, Amalienborg og Dronning Louises Bro.

Publikumsområder
Københavns Kommune ønsker at skabe engagerende publikumsområder i byen med mangfoldigt indhold og lokalt engagement og aktiviteter. På Kgs. Nytorv arrangerer løbsarrangøren Amaury Sport Organisation (A.S.O.) en Fanpark fra onsdag d. 29. juni til fredag d. 1. juli. Derudover vil der være Fanspots, hvor man kan se etaperne på storskærme på Den Røde plads og på Søren Kierkegaards Plads. Fanspotsne afholdes fra fredag d. 1. juli til søndag d. 3. juli. De to Fanspots er lokaldrevet, men Københavns Kommune stiller storskærmene til rådighed. Derudover arrangerer Københavns kommune en stor cykelfestival FestiVélo i Fælledparken.

FestiVélo
Københavns Kommune afholder en åben og gratis cykelfestival i Fælledparken d. 1. – 2. juli. Der vil være storskærmsvisning af de to første etaper og sjove cykel- og motionsaktiviteter for børn i alle aldre, hvor en række forskellige lokale og nationale samarbejdspartnere bidrager. Derudover vil der være musik, talks og underholdning samt mulighed for at spise god mad og kolde drikke fra food trucks. Der er fokus på bæredygtighed og lokalt engagement i afviklingen af FestiVélo.

Tour de København
Den 2. juli 2022 inviteres alle københavnere og gæster til at hoppe på cyklen og deltage i en helt unik éngangsoplevelse, når den officielle enkeltstartsrute åbnes for almindelige cyklister, mens ruten stadig er afspærret for biltrafik. Fra det officielle startområde ved FestiVélo i Fælledparken kan man tage hele turen rundt på alle 13 km., eller hoppe på og af ruten på en række hop on/hop off-punkter.

Københavns Kommunes faglige indsatser
Det er centralt for værtskabet ved Tour de France, at alle kommunens forvaltninger er blevet inviteret til at bidrage med faglige arrangementer og til at være en del af byens værtskab. Forvaltningerne bidrager på forskelligvis med initiativer, der er med til at sætte fokus på værtskabet.

Børne- og Ungeforvaltningen gennemfører en bred vifte af aktiviteter, bl.a. skolemateriale, konkurrencer og naturcykelruter i forbindelse med TdF. Der bliver udviklet et inspirationskatalog til institutioner og skoler med præsentation af de forskellige aktiviteter. Flere af aktiviteterne vil også være at finde på læringsportalen Åben Skole, hvor der også oprettes Tour de France som tema. Af større initiativer kan nævnes Klimacykeltur og Cykelsafari, hvor elever i udskolingen henholdsvis kan få viden om kommunens klimaindsats og opleve naturen på Amager på cykel.

Teknik- og Miljøforvaltningen afholder et stort cykeltopmøde for at styrke cykelindsatsen i Danmark d. 30. juni i BLOX jf. ovenfor.

Kultur- og Fritidsforvaltningen bidrager med en række mindre lokale aktiviteter i hele byen. Arrangementerne udvælges på baggrund af ansøgninger til de fire enheder Kultur Ø, V, S og N. Derudover arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen på at udvikle en virtuel kopi af ruten, så man på en motionscykel kan prøve at køre en virtuel tur på enkeltstartsruten.

Sundhed- og Omsorgsforvaltningen vil som en del af Tour de København afholde ”Ældreetapen”, hvor ca. 500 yngre og ældre seniorer fra interne enheder og eksterne organisationer cykler med rundt på ruten.

Socialforvaltningen arrangerer et mangfoldighedsløb, der vil indgå som en del af Tour de København. Derudover arrangerer forvaltningen en række mindre sociale aktiviteter med fokus på miljø og bæredygtighed, der indgår som en del af cykelfestivalen FestiVélo.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder med et arrangement, hvor unge fra udsatte byområder cykler med til Tour de København samt nogle mindre aktiviteter til FestiVélo. Forvaltningen yder også støtte til veteranløbet Ride4Rehab arrangeret af DIF under Tour de København.

Kommunikation og host city dressing
Udover de ovenstående aktiviteter arbejdes der også rent kommunikativt med at sætte fokus på Københavns Kommunes værtskab og vigtigheden af hverdagscykling. Dette gøres fx via engagerende kommunikation på Københavns Kommunes og det nationale Tour-sekretariats SoMe-kanaler, presse og events. Byen klædes i gul med København Kommunes egen host city dressing fx nedtællingsur på Rådhuspladsen, gule blomsterbede, bannere etc. Den gule folkefest vil ses i byen allerede fra d. 23. marts 2022, når 100-dages programmet lanceres og gradvis tage til i styrke, som vi nærmer os Tour-ugen. Københavns Kommune har bl.a. udarbejdet et nationalt city dressing toolkit, der frit kan anvendes af erhvervsdrivende, foreninger mm. til at skabe en gul folkefest i hele Danmark.

Dele af København lukkes for trafik og parkering
Det er nødvendigt at lukke enkeltstartsruten for al trafik fra fredag d. 1. juli kl. 01.00 – sen lørdag eftermiddag d. 2. juli. Derudover vil start- og målområdet omkring H.C. Andersens Boulevard/Rådhuspladsen gradvist blive lukket for trafik og parkering, forventeligt fra mandag morgen d. 27. juni juni– sen lørdag eftermiddag d. 2. juli. Opretholdelse af det trafikale flow omkring de gradvise afspærringer af H.C. Andersens Boulevard har stor prioritet, så fremkommeligheden sikres bedst muligt, men der må forventes øget pres på vejene omkring start- og målområde i opbygningsperioden. Det vil ikke være muligt at køre i bil eller parkere i de afspærrede områder.

Der vil være et forbud mod parkering af biler langs hele enkeltstartsruten gældende fra torsdag morgen d. 30. juni. Det vil ikke være muligt at cykle eller parkere sin cykel langs ruten fra d. 1. – 2. juli. Det vil være muligt at krydse ruten i bil på udvalgte steder fredag morgen/formiddag d. 1. juli samt sen fredag aften/nat d. 1. juli. Knippelsbro er åben for passage for køretøjer under 3500 kg. i hele perioden. For fodgængere vil der blive 24 gangpassager over ruten. Derudover forventes det, at der vil opstå et øget pres på vejene i og omkring København.

Alle veje forventes genåbnet sen lørdag eftermiddag d. 2. juli. Vejene vil gradvist blive åbnet, når Tour de København er afholdt, med de vigtigste krydsninger og strategiske veje som første prioritet.

Der bliver udført en stor kommunikationsindsats i forbindelse med de trafikale ændringer. Alle borgere og erhverv i umiddelbar nærhed af ruten, samt i Indre by informeres via E-Boks i løbet af foråret 2022. Erhverv langs ruten og i Indre By blev også varslet i december 2021 via E-Boks. De gængse trafikale kanaler, herunder Twitter, vil blive brugt løbende. Internt i kommunen tages dialog med de områder, der har et specifikt trafikalt behov, herunder renovation, hjemmepleje m.m. for at løse deres trafikale udfordringer, samt informere om, hvordan Touren påvirker transport til og fra arbejde. Store interessenter og aktører på trafikområdet vil blive kontaktet direkte, og nabokommunerne i Region H og dele af Region Sjælland bliver informeret. Derudover vil der i samarbejde med andre myndigheder blive informeret via diverse kanaler både op til afvikling og under afviklingen.

Økonomi

Københavns Kommune har bidraget med 25,0 mio. kr. til Interessentskabet. Hertil er der afsat 14,8 mio. kr. til den tekniske planlægning og afvikling af enkeltstarten, der administreres af Teknik- og Miljøforvaltningen samt 7,0 mio. kr. til værtskabsaktiviteter, der administreres af Økonomiforvaltningen. Af de 7,0 mio. kr. er der afsat 1,0 mio. kr. til konkrete aktiviteter som led i fagforvaltningernes indsatser. Der er ifm. med udskydelsen til 2022 afsat yderligere 0,7 mio. kr. fra megaeventpuljen til den tekniske planlægning og afvikling. Økonomiforvaltningen følger projektets økonomi tæt, og er i løbende dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen herom.

Videre proces

Tour de France-festen i København og 100-dages programmet starter med lanceringseventet d. 23. marts, der afholdes på Rådhuspladsen og Rådhuset, hvor der også åbnes supercykelstien fra Roskilde til København med officiel deltagelse fra Direktør Christian Prudhomme fra A.S.O. og Erhvervsministeren.

 

Søren Hartmann Hede  / Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 12: Status på Københavns Kommunes værtskab ved Tour de France Grand Depart (2022-0072201)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2022

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top