Mødedato: 15.03.2005, kl. 15:00

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" med tilhørende kommuneplantillæg - Udsat - (Bilag tidligere udsendt) - (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" med tilhørende kommuneplantillæg - Udsat - (Bilag tidligere udsendt) - (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 15. marts 2005

 

 


J.nr. ØU 94/2005

 

11. Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" med tilhørende kommuneplantillæg - Udsat - (Bilag tidligere udsendt) - (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer af § 5 vedrørende oplukkelighed af bro til Christiansholm og af § 7 vedrørende indeliggende altaner,

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  det til ovennævnte lokalplan hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 23. februar 2005

Der blev stemt om indstillingen.

 

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

 

 

Wallait Khan (V)

 

 

 

Ole Hentzen (C)

 

 

 

Monica Thon (B)

X

 

 

Kim Christensen (A)

X

 

 

Joan Jensen (A)

X

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

 

X

 

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

 

X

 

 

Indstillingen blev anbefalet.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2005

Sagen blev udsat.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2005

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

For stemte 1 medlem: V

Imod stemte 7 medlemmer: A, B, C, F og Ø

Økonomiudvalget anbefaler således, at indstillingen bliver forkastet af Borgerrepræsentationen.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Planforslagene har været i offentlig høring fra den 6. juli til den 1. oktober 2004, og i forbindelse hermed har der på internettet været oprettet en hjemmeside for planforslagene, herunder med adgang til en 3D-animation af projektet, og der har været en udstilling på Christianshavns Bibliotek. I august blev der afholdt et borgermøde med deltagelse af ca. 180 borgere.

 

I offentlighedsperioden er der rettidigt modtaget 634 henvendelser, heraf 10 fra offentlige myndigheder m.v. Efter den 1. oktober 2004 er der modtaget 16 henvendelser herunder en underskriftsindsamling med 14.097 underskrifter imod lokalplanforslaget. Fælles for de for sent modtagne henvendelser er, at de vedrører samme temaer som de rettidigt modtagne henvendelser, og dermed er kommenteret nedenfor.

Veto: Kulturarvsstyrelsen har i brev af 30. september 2004 gjort indsigelse med henvisning til § 28 i planloven. Retsvirkningen af en indsigelse efter planlovens § 28 er, at planforslaget først kan vedtages, efter fornøden drøftelse mellem kommunen og den statslige myndighed om evt. ændringer i planforslaget, eller i tilfælde af uafklarede spørgsmål efter indbringelse til miljøministeren.

Styrelsen anfører i brevet, at den arkitektoniske udformning af projektet på Krøyers Plads er af en sådan karakter, at projektet isoleret set ikke kommer i konflikt med de omliggende fredede bygninger. Derimod finder styrelsen, at bygningerne med bygningshøjder på op til 55 meter bryder med Københavns profil inden for voldene, at et sådant brud bør undgås, og at byens profil inden for voldene bør fastholdes i den eksisterende højde kun brudt af tårne, spir og kupler.

Efter et møde mellem repræsentanter for kommunen og Kulturarvsstyrelsen har styrelsen fremsendt et brev af 1. december 2004, hvori styrelsen bemærker, at den har redegjort for sin faglige holdning på mødet, og at det efter det af kommunen oplyste ikke vil være muligt at finde en alternativ løsning i samarbejde med kommunen. Videre anføres det, at eftersom sagen således må betragtes som fuldt oplyst, har Kulturarvsstyrelsen besluttet at ophæve sin indsigelse.

Henvendelserne er opdelt og kommenteret i følgende 9 hovedemner:

Bygningshøjder, placering og arkitektur, der alle vedrører projektet på Krøyers Plads. Det fremføres, at de historiske bydele skal fastholdes i 4 – 5 etager, og at det kommende byggeri er ude af proportion med det omgivende miljø. Det anføres, at indkigget til Vor Frelsers Kirkes tårn begrænses, at bebyggelsen ikke respekterer pakhusene eller den bagvedliggende del af Christianshavn, og at samspillet med den eksisterende bystruktur er uafklaret. En række henvendelser fremfører, at byens historiske tårne og spir skal tegne skyline, og andre fremfører, at byggeriet på Krøyers Plads vil danne præcedens i forhold til kommende byggerier. Om placering anfører mange henvendelser, at projektet er spændende, men at det burde placeres andre steder i byen, og med hensyn til arkitektur, tager en række henvendelser afstand fra projektets arkitektoniske fremtræden.

Hertil bemærkes, at forvaltningen er enig i, at det er vigtigt at fastholde en regel om, at bebyggelsen inden for de historiske bydele generelt skal fastholdes i ca. 5 etager, som det fremgår af Kommuneplan 2001. Det er dog forvaltningens vurdering, at det aktuelle projekt har sådanne arkitektoniske kvaliteter, at det bør muliggøres ved et tillæg til kommuneplanen og lokalplan. Planforslagene er udformet med henblik på at virkeliggøre dette specifikke projekt, og kommuneplanens generelle bestemmelser i hovedstrukturen om bygningshøjder i øvrigt er fortsat gældende. Der kan derfor ikke blive tale om en præcedenseffekt. Med hensyn til placering bemærkes, at projektet er udformet til dette specielle sted, og at det ikke vil kunne genbruges andre steder i byen.

Trafik og parkering. En række henvendelser udtrykker bekymring for, at et byggeri af det foreslåede omfang vil føre til en væsentlig trafikforøgelse, ligesom parkeringsforholdene er pressede. Der efterlyses en samlet plan for trafikafviklingen.

Hertil bemærkes, at de trafikale belastninger bliver mindre end oprindeligt forudsat i lokalplan nr. 308, der både fastlagde en højere bebyggelsesprocent og en højere erhvervsandel for lokalplanområdet. Lokalplanens krav til antallet af parkeringspladser til nybyggeriet følger de sædvanlige normer, og konkret indebærer projektet, at ca. 80 pct. af parkeringspladserne etableres i kælder og stueetage. Nybyggeriet vurderes derfor ikke at belaste parkeringsforholdene yderligere i området.

Planforhold, bebyggelsesprocent og anvendelse. Nogle henvendelser finder bebyggelsesprocenten for høj og friarealerne for små. Det anføres, at det ubebyggede område hellere burde anvendes til et grønt areal, svømmehal eller til kulturelle formål. Nogle ønsker ikke byggefelt C udnyttet, andre spørger til jord- og grundvandsforurening, placering af husbåde m.v.

Hertil bemærkes, at lokalplanforslaget reducerer bebyggelsesprocenten fra 150, som angivet i lokalplan nr. 308, til 140. I forhold til lokalplanens krav til friarealer er der efter en udbygning som forudsat i lokalplanforslaget et overskud af friareal på 1.000 – 1.500 m² i området under ét. Friarealerne er hovedsageligt offentligt tilgængelige promenade- og pladsarealer, der indrettes med en urban karakter og tilpasses placeringen ved havnen.

Friarealer, pladser og vandarealer samt bro til Christiansholm m.v. En række henvendelser beskæftiger sig med emner, der vedrører forholdet til havnen. Der er ikke mindst modstand mod en broforbindelse til Christiansholm, som man finder problematisk for sejlads i Christiansholms Kanal.

Hertil bemærkes, at vejbetjeningen til Christiansholm via Strandgade forudsætter enten etablering af en oplukkelig vejbro eller fjernelse af den eksisterende vejdæmning mellem Christiansholm og Arsenaløen, hvorefter der vil være fri besejling af Christianshavns Kanal via området mellem Christiansholm og Dokøen. Såfremt der i forbindelse med den fornødne supplerende lokalplanlægning for Christiansholm senere vælges vejbetjening via uoplukkelig vejbro i Strandgades forlængelse, vil en eventuel stibro mellem Christiansholm og Arsenaløen skulle gøres oplukkelig af hensyn ti l fortsat besejling af Christianshavns Kanal. Disse muligheder er der taget højde for i lokalplanen.

Øvrige forhold. En række henvendelser har bemærkninger til forskelligartede emner som utilstrækkeligt illustrationsmateriale, utilfredshed med konklusionerne i den forudgående høringsproces vedrørende hovedstrukturen samt stadsarkitektens rolle, plintens udformning på Krøyers Plads, dens anvendelse og betydning for bymiljøet samt den høje bebyggelses indflydelse på vind- og skyggeforhold.

Hertil bemærkes, at forvaltningen har haft kontakt med Christianshavns Lokalråd, der har været utilfreds med illustrationsmaterialet. Med hensyn til den høje bebyggelses skyggevirkning henvises til skyggediagrammerne, der i udbygget form er vedlagt som bilag 4. Skyggediagrammerne viser efter forvaltningens vurdering, at bebyggelsen på Krøyers Plads kun i ringe omfang skygger for boligbebyggelserne i området. Der er ikke på nuværende tidspunkt stillet krav om nærmere redegørelse for vindforholdene. NCC har dog på eget initiativ ladet et notat udarbejde om vindmiljøet i og omkring byggeriet, hvori det konkluderes, at opførelse af byggeriet ikke vil medføre værre vindmiljø end de nuværende forhold.

Den forudgående kommuneplanmæssige høring blev gennemført, fordi projektet har en sådan karakter, at en supplering af hovedstrukturen er nødvendig. I vurderingen af de indkomne indsigelser i forbindelse den forudgående høring, som blev forelagt Borgerrepræsentationen samtidig med forslaget til tillæg til lokalplan nr. 308, anbefalede forvaltningen at gå videre under henvisning til de arkitektoniske kvaliteter, som projektet på Krøyers Plads har. Kommunen var repræsenteret i den rådgivende komité, der enstemmigt over for det statslige ejendomsselskab Freja pegede på Erick van Egeraats projekt. Den efterfølgende planproces er i overensstemmelse med de obligatoriske planprocesser, og kommunens repræsentation i det rådgivende udvalg har ikke medført nogen begunstigelser. Forvaltningen finder, at plinten kan placeres i sammenhængen.

Boligtype, bopælsforhold, ejendomsskatteforhold m.v. En række henvendelser kritiserer, at projektet er udtryk for luksusbyggeri og spekulationsbyggeri, og at der burde opføres boliger for familier eller unge med almindelige indtægter. Det kritiseres, at byggeriet ikke er til helårsboliger, og at det vil påvirke ejendomsskatten i området.

Hertil bemærkes, at lokalplanforslaget fastlægger, at boligerne skal være helårsboliger. For så vidt angår spørgsmålet om luksusbyggeri og spekulationsbyggeri gælder, at en lokalplan alene regulerer en bebyggelses placering og udformning m.v., men ikke der til knyttede økonomiske forhold, herunder ejendomsskat. Vedrørende omfanget af boliger for almindelige husstandsindkomster bemærkes i øvrigt, at næsten alle eksisterende boliger på Wilders Ø er almene, i alt 266 lejligheder. Til sammenligning forventes nybyggeriet at omfatte ca. 150 lejligheder.

Positive tilkendegivelser. 14 henvendelser tilkendegiver ønske om, at projektet på Krøyers Plads realiseres.

Foreslåede ændringer: På baggrund af en række henvendelser vedrørende etablering af en broforbindelse til Christiansholm og mulighederne for at sejle igennem Christianshavns Kanal foreslås § 5 med tilhørende kommentar ændret til, at en eventuel bro skal gøres oplukkelig.

På baggrund af en henvendelse fra NCC om altanudformningen vedrørende projektet foreslås § 7 ændret til, at altaner skal integreres i bygningskroppen og udformes som inddækkede altaner bag den udvendige facadebeklædning.

På baggrund af en henvendelse fra Kystdirektoratet præciseres det i kommentarer af generel karakter, at Trafikministeriets beføjelser i henhold til lov om Københavns Havn A/S er delegeret til Kystdirektoratet.

Ingen af ændringerne vurderes at medføre krav om fornyet høring i medfør af planlovens § 27, stk. 3.


 


Til top