Mødedato: 15.03.2005, kl. 15:00

Justering af Børneplanens skole- og fritidsdel - Udsat - (Bilag tidligere udsendt) - (Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget)

Justering af Børneplanens skole- og fritidsdel - Udsat - (Bilag tidligere udsendt) - (Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 15. marts 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 100/2005

 

 

15.                Justering af Børneplanens skole- og fritidsdel - Udsat - (Bilag tidligere udsendt) - (Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget,

 

at    Justeringen af Børneplanens skole- og fritidsdel godkendes herunder, at justeringen er baggrund for efterfølgende forelæggelse af anlægsbevillinger for nye projekter vedrørende ud- og ombygning af skoler og institutioner i overensstemmelse med planens tidsfølgeplan

 

at    den konkrete planlægning af skole og institution i Sydhavn, herunder udarbejdelse af konkurrenceprogram, iværksættes

 

at    der iværksættes et planlægningsarbejde vedrørende Ørestad herunder, at der udarbejdes et forslag til en samlet skole- og institutionsstruktur i Ørestad med belysning af muligheden for skolebyggeri i tilknytning til ressourcebevidst byggeri

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 2. marts 2005

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2005

Sagen blev udsat.

 

 

RESUME

På baggrund af ændrede demografiske forudsætninger har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen i fællesskab udarbejdet en justering af Børneplanens skole- og fritidsdel. Justeringen indeholder følgende omprioriteringer: Udskydelse af skolen i Sydhavn med ét år, udskydelse af Peder Lykke Skolens udbygning med ét år, Lundehusskolen udbygges ikke til en 4-sporet skole, hvorfor der ikke bidrages til en evt. idrætshal, etablering af klasserække for talehæmmede (både skole- og KKFO-del) udsættes ét år og endelig, at den påtænkte KKFO på Sønderbro Skole ikke etableres.

 

Provenuet udgør 19,6 mio. kr. for perioden 2004-07 ved at udskyde Skolen i Sydhavn, og provenuet ved øvrige omprioriteringer inden for skoleområdet udgør 19,0 mio. kr. De realiserbare demografiske mindreudgifter  på fritidsområdet - herunder KKFO på Sønderbro Skole samt klasserækken for talehæmmede – udgør i alt 16,1 mio. kr. Provenuet fra omprioriteringerne anvendes ved etablering af skolerne i Sydhavn og Ørestad, herunder erhvervelse af grund/byggeret. Den manglende finansiering ved etablering af skolerne i Sydhavn og Ørestad på i alt 26-36 mio. kr. anbefales realiseret inden for de afsatte midler til skole- og fritidsinstitutionsudbygningen i forbindelse med revurderingen af udbygningsbehovet, såfremt 2005-befolkningsprognosen i foråret 2005 (og den afledte elevprognose) viser en lavere vækst i antallet af børn og unge i den skolesøgende alder end hidtil forudsat eller i forbindelse med budget 2006. I denne situation vil der blive foretaget en konkret vurdering af hvilke projekter, der i givet fald kan udskydes.

 

Det indstilles ligeledes, at der iværksættes et planarbejde i Ørestad, herunder forslag til samlet sko lestruktur i Ørestad med belysning af mulighed for skolebyggeri i tilknytning til ressourcebevidst byggeri. Desuden indstilles det, at den konkrete planlægning af en skole i Sydhavn, herunder udarbejdelse af konkurrenceprogram, iværksættes.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtog den 3. november 2004 at,

 

der sættes et arbejde i gang med det formål at analysere kapacitets- og finansieringsbehovet på en ny skole i Sydhavnen henholdsvis Ørestaden samt, at det analyseres, hvad den lavere vækst i elevtallet end forventet i 2003-prognosen betyder for udbygningsbehovet på skoleområdet frem til 2007. Analyserne forventes færdiggjort ultimo november 2004.

 

Endvidere er det vedtaget, at det analyseres i hvilket omfang, der kan disponeres over det demografisk betingede mindrebehov på fritidsområdet i 2004 på 14,3 mio. kr.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har med udgangspunkt i disse  beslutninger sammen udarbejdet justeringen af Børneplanens skole- og fritidsdel, se bilag 1. Analysen indeholder en gennemgang af forudsætningerne for de planlagte udbygninger på skole- og fritidsområdet, en redegørelse for det afledte mindreudgiftsbehov og forslag til omprioritering på baggrund heraf.

 

Elevtalsudvikling

Analysen af elevtalsudviklingen viser, at der skal skaffes plads til 3.205 elever mere i 2007 i forhold til udgangspunktet i 2003. Fra 2007 til 2015 skal der skaffes plads til yderligere 2.882 elever. I alt skal der således skaffes plads til 6.087 elever mere frem til 2015 i forhold til udgangspunktet i 2003.

 

Mindretilvæksten i elevtallet i forhold til 2003-prognosen er opgjort til 704 elever i 2004/05. Mindretilvæksten frem mod skoleåret 2007/08 forventes at være på 732 elever i skoleåret 2007/08.

 

Mindretilvæksten falder over hele skoleforløbet, dvs. fra børnehaveklas­se til 10. klasse. Med et samlet klassetal i skoleåret 2004/05 på 1478 klasser svarer mindretilvæksten til ca. ½ elev pr. klasse.

 

Klassedannelsen på de yngste klassetrin er bestemmende for skoler­nes kapacitet og dermed udbygningen af skolerne. Af mindretilvæk­sten på 704 elever i 2004/05 kan de 53 henføres til børnehaveklasser og 1. klasser. Dette har ført til dannelsen af netto 4 1. klasser mindre end planlagt ifølge Udbygningsoversigten fra 2003. Den resterende mindretilvækst (651 elever) falder inden for øvrige klassetrin, hvor klasserne er dannet et eller flere år tidligere.

 

Omprioriteringer skoleområdet

Med udgangspunkt i det konstaterede mindrebehov indeholder justeringen af Børneplanens skole- og fritidsdel følgende omprioriteringer:

 

Sydhavn      

Som følge af ændrede bolig- og elevprognoser udskydes skolen i Sydhavnen 1 år. Den ændrede udbygningstakt betyder færre udgifter på 19,6 mio. kr. i perioden 2004 2007.

 

Peder Lykke Skolen      

Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtog den 6. oktober 2004 (U114/04), at Peder Lykke Skolens maksimale kapacitet er på 3 børnehaveklasser og 3 1. klasser i skoleåret 2005/06. Som følge heraf udskydes skolens udbygning til 4 spor med ét år. Skolens udbygning påbegyndes derfor først i 2007. Det betyder en mindre udgift i 2004-07: - 8,9 mio. kr. Det bemærkes dog, at den aktuelle klassedannelse er på 4 børnehaveklasser alene p.gr.a. søskende. Det forventes dog ikke, at der vil være en lignende søskendeproblemstilling i forbindelse med klassedannelsen inden for de nærmest kommende år.

 

Lundehusskolen             

Ved en nærmere analyse af kapacitetsbehovet ved Lundehusskolen er der på det foreliggende grundlag ikke længere behov for etablering af en idrætshal. Årsagen er usikkerhed om skolens mulighed for at udvikle sig til en 4 sporet skole. Uddannelses- og Ungdomsudvalget har desuden vedtaget, at skolens maksimale kapacitet i skoleåret 2005/06 er på 3. børnehaveklasser og 3 1. klasse. Besparelsen svarer til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets andel af idrætshallen.  Virkning i 2004-07: - 4,8 mio. kr. 

 

Talehæmmede                

Med de nyeste oplysninger om visitationen af elever med tale- og sprogvanskeligheder udebliver den forventede stigning til det kommende år. Etableringen af en ny klasserække udskydes derfor ét år. Virkning i 2004-07: - 5,3 mio. kr. 

 

Ovennævnte omprioriteringer medfører følgende mindreudgifter på Børneplanens skoledel:

 

Tabel : Omprioriteringer i Børneplanens skoledel

Skole

Bemærkning

Mio. kr.

Peder Lykke Skolen

Ændret kapacitetsbehov

-8,9

Lundehusskolen

Ændret udvikling

-4,8

Talehæmmede

Ingen tilvækst

-5,3

I alt*

 

-19,0

* Udskydelsen af skolebyggeriet i Sydhavnen med 1 år har desuden bevirket en mindreudgift på 19,6 mio.kr., der indgår i den samlede finansiering af skolerne i Sydhavnen og Ørestad.

 

 

Omprioriteringer fritidsområdet

Den mindre elevtalsvækst giver sig også udslag i mindre vækst på fritidsområdet. De ændrede demografiske forudsætninger beløber sig til sammenlagt 23,4 mio. kr., jf. tabel Ny demografi. Heraf vedrører 14,3 mio. kr. 2004. På den baggrund er det besluttet, at det skulle analyseres i hvilket omfang, der kan disponeres over det demografisk betingede mindrebehov på fritidsområdet i 2004 på 14,3 mio. kr.

 

Tabel: Ny demografi    

 

2004

2005

2006

2007

2004-07

Ny demografi

14,3

12,6

4,8

-8,2

23,4(afrundet)

Realiserbar demo.

7,0

12,6

4,8

-8,2

16,1(afrundet)

Difference

7,3

-

-

-

7,3

 

Revurdering                   

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har analyseret det fremtidige fritidsbehov og gennemgået de planlagte projekter m.h.p. at vurdere, i hvilket omfang de ændrede demografiske forudsætninger for 2004 kan realiseres. Vurderingen har resulteret i forslag om 2 projekter til i alt 7,0 mio. kr.

 

Talehæmmede                                     

Med de nyeste oplysninger om visitationen af elever med tale- og sprogvanskeligheder er starten på etableringen af en ny klasserække udskudt ét år, jf. afsnit om omprioritering af skoleområdet. Eftersom skole og fritid er nært sammenknyttet, er det også muligt at udskyde fritidsdelen ét år. Mindreforbruget ved at udskyde starten af klasserækkens fritidsdel med et år udgør i perioden 2004-07 i alt 1,4 mio. kr.  

                                     

KKFO, Sønderbro Skole

Af Perspektivplan 2000 for Folkeskolen fremgår, at det skal overvejes at etablere en KKFO ved Sønderbro Skole. På baggrund af de nyeste oplysninger vedrørende pladsbehov og –kapacitet må det konstateres, at skolens behov vil kunne tilvejebringes inden for rammerne af de eksisterende fritidshjem omkring skolen, herunder mindre opnormeringer og justeringer i skoletilknytninger. Herved frigøres 5,6 mio. kr., der overslagsmæssigt har været afsat i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens budget til etablering af KKFO´en. 

 

Ungdomsskolen i Utterslev

Såfremt det skønnes nødvendigt at fremskaffe yderligere 1,2 mio. kr. til den fulde etablering af et klubtilbud til 20 unge ved Ungdomsskolen i Utterslev, kan det blive aktuelt at revidere udgiftsfordelingen inden for den afsatte ramme til fritidstilbud. Spørgsmålet har dog ikke indgået i arbejdet omkring justeringen af Børneplanen.

 

Provenu til nye skoler

Det foreslås, at omprioriteringerne fra børneplanens skoledel på 19,0 mio. kr., provenuet ved at udskyde skolen i Sydhavn med ét år på 19,6 mio. kr. samt  de realiserbare demografisk betingede mindreudgifter på fritidsområdet på i alt 16,1 mio. kr. anvendes til finansiering af skolerne i Sydhavnen og Ørestaden.

 

Resterende finansiering til nye skoler

Den manglende finansiering i forbindelse med etablering af skolerne i Sydhavn og Ørestad på i alt 26-36 mio. kr. (se bilaget) anbefales realiseret i forbindelse med revurderingen af Børneplanen, såfremt 2005-befolkningsprognosen i foråret 2005 (og den afledte elevprognose) viser en lavere vækst i antallet af børn og unge eller i forbindelse med budget 2006. I denne situation vil der blive foretaget en konkret vurdering af hvilke projekter, der i givet fald kan udskydes.

 

 

Udvikling i Sydhavn og Ørestad

Økonomiforvaltningens nyeste boligprognose for Sydhavnen og Ørestad viser følgende: Det fremgår af tabellen, at der ventes en samlet boligtilvækst i Sydhavn på 4.750 boliger og 8.147 boliger i Ørestad i 2021. Det fremgår endvidere, at Sydhavn og Ørestad ventes at have ca. lige mange boliger i 2009.

 

Tabel : Boligprognose for Sydhavn og Ørestad

 

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2015

2021

Sydhavn 1)

-

150

200

500

950

1.350

1.700

2.050

3.250

4.750

Ørestad 2)

-

45

354

672

981

1.351

1.813

2.282

4.097

8.147

Note 1: Sydhavn omfatter  Enghaveholm, Havneholm, Teglholm og Sluseholm.

Note 2: Ørestad omfatter Amagerfælled Kvarter, Ørestad City og Vestamager Kvarter, mens Islands Brygge, Ny Tøjhus, Havnestad, Universitetskvarteret og Artillerivej Syd ikke er medtaget.

Kilde: Økonomiforvaltningen, november 2004.

 

Ud fra givne forudsætninger om antal beboere pr. bolig (2,2) og antal skolesøgende børn (9% pr. bolig) fås følgende antal skolesøgende børn:

 

Tabel: Skolesøgende børn i Sydhavn og Ørestad

Sydha vn

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2015

2021

Boliger

-

150

200

500

950

1.350

1.700

2.050

3.250

4.750

Beboere

-

330

440

1.100

2.090

2.970

3.740

4.510

7.150

10.450

Skolesøgende

-

30

40

99

188

267

337

406

644

941

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ørestad

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2015

2021

Boliger

-

45

354

672

981

1.351

1.813

2.282

4.097

8.147

Beboere

-

99

779

1.478

2.158

2.972

3.989

5.020

9.013

17.923

Skolesøgende

-

9

70

133

194

267

359

451

811

1.613

 

De ca. 1350 boliger i 2009 vil medføre omkring 270 skolesøgende børn i henholdsvis Sydhavn og i Ørestad. Det må formodes, at der må være en overvægt af indskolingsbørn (bh. kl. – 3. kl.). Ud fra dette tilvejebringes i første omgang 2 spor i såvel Sydhavn som Ørestad.

 

Særligt vedrørende Sydhavn

 

Sydhavn 3 spor i alt       

Med den forventede udvikling i antallet af skolesøgende børn agter Uddannel­ses- og Ungdomsforvaltningen i første omgang at planlægge op­førelsen af en 2 sporet skole med fuld klassetrinsdækning i Sydhavnen. Den 2 sporede skole vil samlet rumme ca. 8.000 etagekvm., og planlægges opført på det forventede anskaffede areal i 3 etaper således, at 1. etape kan ibrugtages i 2009, mens 2. og 3. etape ibrugtages i henholdsvis 2011 og 2013. Skolen udbygges således i takt med, at de 2 spor vokser op gennem klassetrinnene. På længere sigt er der behov for yderligere 1 spor. Der er ikke afsat midler til en senere udbygning af skolen i Sydhavnen til 3 spor, idet det på nuværende tidspunkt er usikkert, hvornår dette behov vil opstå.

 

De ovenfor nævnte udgifter til skolen i Sydhavn inkluderer udgifter til skoleidrætsfaciliteter, men ikke udgifter til eventuelle lokale idræts- og fritidsfaciliteter – herunder en sportshal.

 

Grunderhvervelse og konkurrence

Med vedtagelsen af Justeringen af Børneplanens skole- og fritidsdel indstilles det at iværksætte den videre planlægning i Sydhavn. Der skal udformes et konkurrenceprogram, der afstemmes med udarbejdelsen og indholdet af lokalplanen for området. Det indstilles, at grunden i Sydhavn erhverves i 2005 i et samarbejde mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. 

 

Aqua-sciencecenter og idræts- og fritidsfaciliteter.

Med overvejelserne om opførelse af et Aqua Science Center i København med henblik på styrkelse af det naturvidenskabelige område er det forudsat, at der kan opnås en medfinansiering af projektet via partnerskabsaftaler fra f.eks. institutionelle investorer, virksomheder, forskningsinstitutioner m.v. På det foreliggende grundlag antages anlægsøkonomien at andrage sig til i størrelsesordenen 100 mio. kr. ex. grundkøb. Der er på nuværende tidspunkt ikke afsat kommunale midler til projektet, og der er ingen konkrete tilsagn fra private investorer om medfinansiering.

 

I forbindelse med udarbejdelsen af konkurrenceprogrammet vil der indgå overvejelser/forslag om Aqua-sciencecenter samt idræts- og fritidsfaciliteter, jf. Uddannelses- og Ungdomsudvalgets sag om offentlige servicefaciliteter – skole, idræt og kultur – i Sydhavn den 16. juni 2004. Gennemførelsen af ideen om et Aqua Science Center vil kræve en selvstændig beslutning med en selvstændig finansiering.

 

Særligt vedrørende Ørestad

 

Ørestad 6 spor i alt       

For Ørestad planlægges med, at 1. etape ibrugtages i 2009 i Ørestad City, evt. i sammenhæng med et planlagt ressourcebevidst byggeri jf. Uddannelses- og Ungdomsudvalgets sag om offentlige institutioner i Ørestad (U222/04), den 12. januar 2005. Den konkrete skolestruktur i Ørestad afhænger af udbygningstakten og boligernes placering. Det samlede behov for antallet af spor forventes at blive i størrelsesordenen 6 spor. Det næste lokalområde efter Ørestad City, hvor behovet melder sig, er i Vestamager Bykvarter. Der er ikke afsat midler til en senere udbygning af skolen i Ørestaden til 6 spor, idet det på nuværende tidspunkt er usikkert, hvornår dette behov vil opstå.

 

Skolestruktur

Skolestrukturen bør afstemmes under hensyn til Ørestads udstrækning og udbygningstakt. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil udarbejde forslag til en ny skolestruktur, hvori indgår overvejelser om organisering, basis- og overbygningsskoler samt skoleprofil. 

 

Forslag til ny skolestruktur omkring sommeren 2005

Omkring sommeren 2005 fremlægges forslag til ny skolestruktur. Skolestrukturen afpasses i videst mulig omfang med andre offentlige institutioner i Ørestad (herunder kultur-, fritids- og idrætsinstitutioner), jf. Uddannelses- og Ungdomsudvalgets sag om offentlige institutioner i Ørestad, den 12. januar 2005.

 

I forslaget til skolestruktur indgår fritidstilbud og ungdomsklubtilbud.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen fremlægger på dette møde  også forslag om godkendelse af aftale om byggeret til skolegrund i Ørestad samt en anlægsbevilling hertil.

 

Midlertidige løsninger fra 2007

 

Sydhavn      

Under hensyn til områdets karakter, som må opfattes som ét lokalområde uden naturlige og gode skoleveje til nærmest eksisterende skoler, kan der peges på muligheden af, at der etableres en midlertidig skoleenhed med eget grunddistrikt i lejede lokaler, men organisatorisk tilknyttet en eksisterende skole. Den midlertidige skole oprettes i givet fald i 2007. 

 

Ørestad      

Under hensyn til den veludbyggede metroforbindelse anbefales, at der dannes et samlet skoledistrikt for "Ørestadskolen", og at der på en nærliggende skole oprettes klasser i 2007 for børn i Ørestad. Børnene overføres til den nyopførte skole i 2009.

 

Under forudsætning af at de lokalplanmæssige forhold er afklarede, vil der for Sydhavn og Ørestad fremsættes forslag til midlertidige løsninger samtidig med, at forslag til konkurrenceprogram fremsættes.

 

 

Økonomi

 

Der er bevilliget 1,5 mio. kr. til konkurrenceprogram  m.v. i Sydhavn, jf. Borgerrepræsentations beslutning den 9. september 2004 (BR 395/04). Beløbet forventes overført til 2005.

 

Der vil i forbindelse med forelæggelse af konkurrenceprogrammet blive søgt en anlægsbevilling til finansiering af erhvervelsen af byggeret i Sydhavnen.

 

Der er tidligere bevilliget 1,0 mio. kr. til en række planlægningsopgaver, idet der efterfølgende vil blive gjort rede for bevillingens anvendelse på de enkelte opgaver. Bevillingen vedr. planlægningsopgaver omfatter bl.a. Sydhavnen, herunder mulighed for evt. etablering af ScienceCenter, samt Ørestad (i både Ørestad City og Vestamager), jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 22. april 2004. Beløbet forventes overført til 2005.

 

Det indstilles i sagen om køb af byggeret til skolegrund i Ørestad, som behandles på dette møde, at der godkendes aftale om byggeret samt gives en anlægsbevilling hertil.

 

Der er afsat 1,5 mio. kr. til konkurrenceprogram m.v. i Ørestad i Udbygningsoversigten 2004-07. I forbindelse med forelæggelse af forslag om en samlet skolestruktur i Ørestad m.v. vil der blive søgt en anlægsbevilling med henblik på tilvejebringelse af et konkurrencegrundlag  m.v.

 

Den manglende finansiering af skoleudbygningen i 2004-07 udgør 26-36 mio. kr. og anbefales realiseret i forbindelse med omprioriteringer inden for udbygningsbehovet på skole- og fritidsområdet, såfremt 2005-befolkningsprognosen (og den afledte elevprognose) viser en lavere vækst i antallet af børn og unge i den skolesøgende alder end forudsat. I denne situation vil der blive foretaget en konkret vurdering af hvilke projekter, der i givet fald kan udskydes. En eventuel resterende finansieringsmanko anbefales at indgå i forhandlingerne om budgettet for 2006.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Justering af Børneplanens skole- og fritidsdel

 

 

                                      Peter Rasmussen                    Bjarne Winge

 


Til top