Mødedato: 15.01.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Magistratssalen, 2. sal

Lokalplanforslag for Enghave Brygge

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af planforslag med tilhørende miljøvurdering og kommuneplantillæg, der muliggør en byudvikling af det tidligere havne- og industriområde Enghave Brygge. Teknik- og Miljøudvalget sendte sagen retur til forvaltningen den 27. august 2012. I Budget ’13 er endvidere truffet beslutning om bl.a. forbedring af de rekreative kvaliteter i planen. Planforslaget er herefter revideret.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.      at forslag til lokalplan ”Enghave Brygge” (bilag 1) med miljørapport (bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.      at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) med miljørapport (bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiforvaltningen anbefaler over for Borgerrepræsentationen,

3.      at det tages til efterretning, at der foreligger udkast til byudviklingsaftale med grundejerne (bilag 3), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.

Problemstilling

København vokser med 100.000 indbyggere frem mod år 2025 ifølge de seneste prognoser. Sydhavn er i Kommuneplan 2011 udpeget som byudviklingsområde med potentiale for nye boliger og erhverv. Grundejerne Nordicom, JM Danmark og By & Havn har anmodet om en lokalplan med kommuneplantillæg for Enghave Brygge, som med sin beliggenhed mellem Havneholmen i nord og Teglholmen i syd udgør det ”manglende led” i helhedsplanen for Sydhavn, som Borgerrepræsentationen behandlede i 2002. Udvikling af Enghave Brygge vil styrke sammenhængen i Sydhavnen og vil bygge videre på de investeringer, der allerede er foretaget i Sydhavnen, eks. Sydhavn Skole. Enghave Brygge er delvist stationsnært, ligger attraktivt, tæt på bymidten og inddrager havnens rekreative kvaliteter.

Med Budgetaftale 2013 blev fastlagt, at plangrundlaget for Enghave Brygge skal skabe en kanalby med en promenade langs havnen med gode muligheder for gående og for ophold, samt nyt boligbyggeri, som åbner sig mod havnen. Endvidere blev afsat 0,5 mio. til en landskabsplan for havnepromenaden. Denne er udarbejdet af landskabsarkitektfirmaet PK3 og ligger til grund for lokalplanforslagets rammer for beplantning og landskab. Forvaltningerne fremlægger på denne baggrund de reviderede planforslag.

Løsning

De tre store grundejere samt rådgivere har i samarbejde med Københavns Kommune udarbejdet en samlet plan for Enghave Brygge. Planen har særligt fokus på "at bo ved vandet" og at skabe attraktive byrum ved vandet. Planens centrale byrum er den 700 m lange hovedkanal ”Enghave Kanal”, der med sit kurvede forløb er en moderne reference til Christianshavns Kanal, samt den grønne havnepromenade med opholdsmuligheder ved vandet. 11 boligøer med åbne karréer mod havneløbet omgivet af kanaler skaber en karakteristisk bydel med nærkontakt til vandet. Fra havnepromenaden er der offentlig adgang til de åbne gårdrum. Bolig- og erhvervsbebyggelsen langs den omlagte Landvindingsgade og en grøn bypark danner overgangen til H. C. Ørstedværkets arealer. En vejbro skal forbinde Enghave Brygge med Teglholmen.

Planen omfatter grundarealer på ca. 20 ha fastlagt til byudvikling eksklusiv arealer fastlagt til offentlige tekniske anlæg og overordnede gader gennem området. Der gives i overensstemmelse med Kommuneplan 2011 og fortsat med kommuneplantillægget mulighed for ca. 35.000 m2 opfyldning og ca. 30.000 m2 udgravning til kanaler og lystbådehavne. Med den foreslåede bebyggelsesplan kan der i overensstemmelse med kommuneplantillægget realiseres et samlet etageareal på ca. 292.000 m2 svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 155, fordelt med ca. 80% boliger og 20% erhverv, Arealerne vil kunne rumme ca. 2.400 attraktive boliger samt erhverv og enkelte servicefunktioner med op mod 1.600 arbejdspladser.

Parkeringsnormen foreslås i planforslaget til højst 1 plads pr. 150 m2 og mindst 1 plads pr. 200 m2 for boligområderne og til højst og af størrelsesordenen 1 plads pr. 150 m2 for de øvrige områder. Heraf kan maksimalt 15% placeres på terræn. Udover de 15% kan placeres yderligere 30 pladser på terræn i et afgrænset område mellem Landvindingsgade og indgangen til Kraftværksparken. Parkering på terræn kan kun placeres på de i lokalplanen afgrænsede arealer. Grundejerne ønsker samlet at etablere ca. 1.800 p-pladser i området, hvilket svarer til en p-norm på ca. 1:150. Det vil være en forudsætning for udvikling af området, at der etableres p-kældre på boligøerne. Grundejerne forventer imidlertid, at det konstruktivt kan blive vanskeligt at få plads til det samlede antal ønskede p-pladser i p-kældrene, efter at bebyggelsen på baggrund af budgetaftalen er blevet åbnet mod havneløbet. Det er med en fleksibel p-norm for boligområderne derfor muliggjort, at der kan anlægges færre p-pladser end 1:150, men ikke mindre end 1:200.

Bygningshøjder for de åbne boligkarréer og erhvervsbebyggelse er 4-9 etager. Nybyggeri skal opføres som lavenergibebyggelse og med grønne tage, hvor det er muligt. Der stilles krav til opsamling af regnvand fra tage og facader, undtaget dog ved bygninger, hvor tagfladerne anvendes til solceller, grønne tage eller tagterrasser.

Anvendelsen foreslås med kommuneplantillægget ændret fra C-områder (blandede boliger og serviceerhverv) til henholdsvis S-område (serviceerhverv) og B-område (boliger). Erhvervsområdet placeres indenfor det stationsnære område. Der foreslås mulighed for en lidt tættere bebyggelse i det nordlige, stationsnære område. Området med H.C. Ørstedværket fastholdes som område til tekniske anlæg. I Kommuneplan 2011 er udpeget et område på Enghave Brygge, indenfor hvilket der muliggøres placering af 3.000 m2 butiksareal, fordelt på butikker på maks. 1.000 m2 for dagligvarer og 500 m2 for udvalgsvarer. Denne afgrænsning betegnes som et ”lokalcenter" og foreslås i kommuneplantillægget udvidet til at omfatte endnu et byggefelt (se bilag 1). Den samlede størrelse på detailhandel og butiksstørrelser vil være uændret. Udenfor lokalcentret tillades mindre butikker, som betjener nærområdet.

Der henvises i øvrigt til Faktaark vedlagt som bilag 4.

Idet der byudvikles for et havneområde, må det forudsættes, at byrummene ved vandet vil være berørt af vindmæssige problemstillinger. Der er derfor udarbejdet en vindanalyse, som belyser de vindmæssige forhold i området. Beplantningen er efterfølgende justeret i overensstemmelse med vindanbefalingerne. Der arbejdes videre med vindmæssige foranstaltninger i den designmanual, som skal vedlægges byudviklingsaftalen.

Københavns Kommune og Staten har i samarbejde med Metroselskabet iværksat en udredning af metro fra Cityringen til Ny Ellebjerg via Sydhavn. Udredningen skal belyse linjeføringer og stationsplaceringer og forventes afrapporteret i foråret 2013. Finansieringen af anlægget er ikke aftalt. Der er i planforslaget for Enghave Brygge taget højde for, at der kan placeres en metrostation på Enghave Brygge, som vil gøre hele området stationsnært samt åbnet muligheder for en eventuel stibro til Islands Brygge, som vil kunne give beboerne på Islands Brygge bedre mulighed for at anvende metroen, såfremt der på et senere tidspunkt skulle blive truffet beslutning og finansiering herom.

Byudviklingsaftale

Der er vedlagt udkast til byudviklingsaftale mellem kommunen og grundejerne. Aftalen drejer sig blandt andet om udbud af grunde til etablering af almene boliger, daginstitutioner, flytning af gasledning, evt. oliepier, miljømæssig bæredygtighed, park, energiforsyning, sikring af arkitektonisk kvalitet og forhold omkring fællesanlæg (se bilag 3).

Intern høring

Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget. Der er bl.a. modtaget høringssvar fra Københavns Museum og Vesterbro Lokaludvalg. Efterfølgende er modtaget henvendelser fra Københavns Roklub og borgergruppe ved Havneholmen. I det følgende fremhæves centrale elementer, der behandles i høringssvarene. For en uddybende beskrivelse af indholdet i høringssvarene henvises til bilag 5.

Opfyld

Borgergruppen ved Havneholmen har blandt andet kritiseret omfanget af opfyld og den planlagte bebyggelses højde i forhold til tab af udsigt for beboere på Havneholmen. Endvidere finder Københavns Museum, at havnen mister sin karakter af havn og snarere får karakter af kanal ved yderligere opfyld.

Forvaltningerne bemærker, at mulighed for opfyldning er vedtaget med såvel Kommuneplan 2009 som Kommuneplan 2011 og foreslås fastholdt. Mulighed for opfyld og udgravning skal ses som led i realiseringen af helhedsplanen for Sydhavnen fra 2002 samt af målsætningerne i Kommuneplan 2011.

Rekreativ brug af havnen

Vesterbro Lokaludvalg finder, at den kommende bebyggelse bør sikre, at der er bred mulighed for offentlig adgang til og rekreativ brug af vandet og havnefronten og foreslår bl.a. placering af et museumsskib i havnen. Københavns Roklub er bekymrede for, at lokalplanen vil forringe og reducere mulighederne for roning i Sydhavnen.

Forvaltningerne bemærker, at adgangen til vandet og rekreative muligheder har været et fokusområde i udarbejdelsen af planforslaget. Der er indarbejdet et grønt promenadeforløb, mulighed for placering af husbåde og andre skibe, samt en lang række muligheder for adgang til og fra vandet i form af træbrygger, trapper, anløbsbroer mv., som skal styrke muligheden for brug af vandet til rekreative formål, herunder roning.

Miljøvurdering

Der er i henhold til Lov om Miljøvurdering af planer og programmer udarbejdet en miljørapport, der er vedlagt som bilag 2 og vil blive sendt i offentlig høring sammen med planforslagene. Det påvises i rapporten, at der ikke er påvirkninger fra MAN Diesel & Turbo, der er til hinder for planlægningen, samt at H.C. Ørstedsværket kan overholde grænseværdierne for støj- og luftudledning for den type anvendelse, som planen muliggør. Bebyggelsesplanen kan kun realiseres, hvis den eksisterende gasledning og de tilhørende tekniske installationer omlægges til en type, der har andre krav til sikkerhedsafstand. Denne omlægning er de tre store grundejere indforstået med at afholde udgiften til.

En særlig problemstilling vedrører den fremtidige energiforsyning af H.C. Ørstedværket. Det forventes, at der inden den endelige vedtagelse træffes en beslutning om, at der fra 2016 sker en omlægning af energiforsyningen, der gør, at der alene er behov for olieforsyning med lastbil. Det vil samtidig betyde, at de eksisterende olietanke kan nedlægges.

VVM

Center for Miljø har foretaget en VVM-screening af byomdannelsens konsekvenser for miljøet (vedlagt som bilag 6). Følgende elementer er screenet: Støj og luftforurening fra trafikken til og fra området, påvirkning af bygningskulturmiljøet (H.C. Ørstedværket), klima samt klimasikring og påvirkning af miljøet som følge af håndtering af forurenet jord. I screeningen blev det vurderet, at projektet ikke vil medføre væsentlige virkninger på miljøet og således ikke er VVM-pligtigt.

Projektet omfatter også udgravning af kanaler og opfyldninger, som skal screenes for VVM-pligt af Center for Miljø, når anmeldelse er modtaget af grundejerne. På baggrund af denne screening vil det blive vurderet af Center for Miljø og Kystdirektoratet, hvorvidt der skal udarbejdes en VVM-redegørelse. Grundejerne har igangsat proces for udarbejdelse af materiale til VVM-screening af opfyld og kanaler. Status for screeningen vil blive forelagt udvalgene ved den endelige vedtagelse af planforslagene medio 2013.

Omlægningen af gasledningen skal også screenes for VVM-pligt. For denne del er Naturstyrelsen myndighed. Center for Miljø forventer, at omlægningen af gasledningen vil kræve en VVM-redegørelse. Dele af byggeriet kan først igangsættes, når dette er gennemført. Projektet vedr. omlægning af gasledning er endnu ikke så konkret, at der kan foretages en screening. Såfremt det viser sig, at de relevante myndigheder ikke vil udstede VVM-tilladelse til anlæg forudsat i lokalplanen, kan det blive nødvendigt at udarbejde en ny lokalplan, som tager højde for de påviste problematikker.

For en uddybning af regler og praksis vedr. VVM-proces henvises til notat vedlagt som bilag 7.

Borgerdialog

Det foreslås, at der i forbindelse med offentlighedsperioden afholdes et borgermøde, og at der annonceres på Københavns Kommunes høringsportal (Bliv hørt) og hjemmeside.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Det skønnes, at udvikling af området vil generere ca. 1.600 arbejdspladser, og at den planlagte blandede anvendelse i området kan give kommunen en årlig skattemerindtægt på ca. 56 mio. kr. (2012 priser). Skønnet baseres på et scenarie med et fuldt udbygget lokalplanområde.

Med budgetaftale 2013 er afsat 15 mio. kr, til etablering af adgange til vandet og opholdsmuligheder ved Enghave Brygge. Endvidere indgår i budgetaftale 2013 hensigtserklæring om, at der i forbindelse med budgettet for 2014 skal tilvejebringes grundkapitallån til op mod 20 pct. almene boliger på Enghave Brygge, samt at der i forbindelse med planlægningen af en metro til Sydhavn også undersøges muligheden for en stiforbindelse på Enghave Brygge.

Der er udpeget mulighed for placering af daginstitutioner flere steder i lokalplanforslaget. En eventuel bevilling hertil skal ske i forbindelse med budgetlægningen i det pågældende år.

Københavns Kommune forventer at indgå en aftale med grundejere på Teglholmen og Enghave Brygge om medfinansiering af broforbindelse over Frederiksholmsløbet inden den endelige vedtagelse af planerne for Enghave Brygge.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslagene og miljørapporten i høring i 8 uger. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen juni 2013.

 

 

 

Claus Juhl                            /  Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at forslag til lokalplan ”Enghave Brygge” (bilag 1) med miljørapport (bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.      at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) med miljørapport (bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

3.      at det tages til efterretning, at der foreligger udkast til byudviklingsaftale med grundejerne (bilag 3), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2012

Indstillingens 1. og 3. at-punkt blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. januar 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

 

Til top