Mødedato: 14.12.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i Københavns Kommune

Se alle bilag
Der gives med denne indstilling en status på arbejdet med medlemsforslaget om styrkelse af rekruttering og fastholdelse af faguddannede medarbejdere på velfærdsområderne, som Borgerrepræsentationen vedtog den 24. juni 2021. Samtidig gives en status på arbejdet med den personalepolitiske redegørelse, jf. budgetaftale 2022. Til Økonomiudvalgets godkendelse foreslås nedsat en arbejdsgruppe, der skal afrapportere sommeren 2022. Endelig besvarelse af medlemsforslaget foreligger sommeren 2022.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at status fra forvaltningerne på igangsatte initiativer vedr. rekruttering og fastholdelse tages til efterretning,
  2. at det godkendes, at der nedsættes en arbejdsgruppe med deltagelse af Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen,
  3. at de skitserede temaer for arbejdsgruppens arbejde godkendes,
  4. at det godkendes, at arbejdsgruppen afrapporterer parallelt med fremlæggelse af den personalepolitiske redegørelse (sommeren 2022), 
  5. at arbejdet med den personalepolitiske redegørelse, jf. budgetaftale 2022, tages til efterretning,
  6. at det godkendes, at en endelig håndtering af medlemsforslaget foreligger sommeren 2022.

Problemstilling

Radikale Venstre fremsatte på Borgerrepræsentationens møde den 24. juni 2021 et medlemsforslag, der pålagde Økonomiforvaltningen i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen at fremlægge konkrete forslag på tværs af forvaltningerne til, hvordan kommunen kan styrke rekruttering og fastholdelse af faguddannede medarbejdere til velfærdsområderne i Københavns Kommune. Medlemsforslaget er vedlagt denne indstilling som bilag 1.

Medlemsforslaget har overlap til de initiativer, der efterfølgende blev aftalt med budgetaftalen for 2022, herunder en pulje på 75 mio. kr. årligt i perioden 2022-2025 til at imødegå rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer på udvalgte velfærdsområder samt en personalepolitisk redegørelse, der bl.a. skal pege på mulige redskaber til at håndtere udfordringerne.

Løsning

Status fra forvaltningerne

Økonomiforvaltningen har indhentet information fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen om de rekrutterings- og fastholdelsesindsatser, som de tre forvaltninger arbejder med pr. 1. november 2021 med henblik på at understøtte, at forvaltningerne har tilstrækkeligt med medarbejdere til at kunne sikre driften bedst muligt samt understøtte, at borgerne får den forventede service.

Indsatserne er opdelt i fem områder: Rekrutteringsgrundlag (tiltrækning), rekruttering, onboarding, fastholdelse og udnyttelse af kvalifikationer samt fratrædelse. Alle områderne er med til at understøtte, at forvaltningen har tilstrækkeligt med medarbejdere. Se mere om de enkelte indsatser i bilag 2.

Pr. 1. november 2021 har de tre forvaltninger tilsammen 30 centralt forankrede rekrutterings- og fastholdelsesindsatser, og der er stor forskel på, hvor mange indsatser der er igangsat under det enkelte område. Rekruttering og fastholdelse er en kendt problematik bredt set i Københavns Kommune, og der vil således være tiltag i forvaltningerne, som er mere decentralt og lokalt funderede, og som derfor ikke er med i oversigten.

Det forventes, at der er potentiale i at arbejde endnu mere struktureret og koordineret på tværs af forvaltningerne, og den foreslåede arbejdsgruppe vil således kunne bidrage til dette, jf. nedenfor.

Nedsættelse af arbejdsgruppe

Som opfølgning på medlemsforslaget nedsættes en arbejdsgruppe, som skal undersøge, hvordan Københavns Kommune som arbejdsgiver kan udvide rekrutteringsgrundlaget, udvide arbejdskraftudbuddet internt i Københavns Kommune samt gøre Københavns Kommune mere attraktiv som arbejdsplads. Kommissoriet (bilag 3) beskriver arbejdsgruppens opgaver samt skitserer, hvilke emner arbejdsgruppen skal arbejde videre med.

Alle forvaltninger har fået mulighed for at indgå i arbejdsgruppen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indgår primært i kraft af deres egenskab af forvaltningens myndighedsrolle ift. at bistå med at tilvejebringe den efterspurgte arbejdskraft. Økonomiforvaltningen varetager sekretariatsfunktionen for arbejdsgruppen. Herigennem sikres også koordinering med arbejdet med den personalepolitiske redegørelse.

Som en del af arbejdsgruppens arbejde afrapporteres løbende til Økonomikredsen fra arbejdsgruppens opstart og frem til sommeren 2022. 

Arbejdet med personalepolitisk redegørelse

Det fremgår af budgetaftalen 2022, at der skal udarbejdes en personalepolitisk redegørelse, som kortlægger og identificerer udfordringer med fastholdelse og rekruttering på kerneområder for Københavns Kommunes drift.  

Alle forvaltninger inddrages via en projektorganisering løbende i arbejdet med udarbejdelsen af redegørelsen, som skal foreligge forud for budgetforhandlingerne 2023. Redegørelsen forventes at tilvejebringe ny viden ved på nye måder at afdække og analysere rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer i Københavns Kommune.

Redegørelsen består af tre dele. En deskriptiv del, som indeholder en status på personalesammensætningen og en lønredegørelse, og som undersøger fremtidige udfordringer. En analysedel, som afdækker årsager og forklaringer, bl.a. via en spørgeskemaundersøgelse. Samt en opsamling, som kan pege på konkrete initiativer, og som kan sammenholdes med arbejdsgruppens arbejde. Rammerne for redegørelsen fremgår af bilag 4.

Det er forventningen, at den personalepolitiske redegørelse samt den nedsatte arbejdsgruppe kan være med til at afklare, om nogle indsatsområder skal prioriteres højere i de fremtidige rekrutterings- og fastholdelsesindsatser, samt at data- og surveydelen i redegørelsen kan være med til at underbygge, hvorvidt det er de rigtige områder, som Københavns Kommune fokuserer på.

Økonomi

Med budgetaftalen er der afsat midler til at gennemføre den personalepolitiske redegørelse i 2022. Der er ikke afsat økonomi til finansiering af evt. initiativer i forlængelse af arbejdsgruppens arbejde. Finansiering til evt. initiativer, som ikke vil kunne holdes indenfor forvaltningernes egne rammer, kan tilvejebringes via budget 2023, såfremt der er politisk opbakning hertil.

Videre proces

Økonomiforvaltningen igangsætter arbejdet med nedsættelse af arbejdsgruppe og udarbejder redegørelsen som beskrevet. Redegørelsen skal foreligge færdig til brug for budgetforhandlingerne 2023, og derfor afrapporteres på redegørelsen og på arbejdsgruppens arbejde sommeren 2022.

Søren Hartmann Hede            /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i Københavns Kommune (2021-0368373)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2021

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag om nyt 7. at-punkt:

”At der i tilknytning til arbejdsgruppen nedsættes en følgegruppe til inddragelse af relevante fagforbund”.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 1. og 5. at-punkt blev herefter taget til efterretning uden afstemning.

Indstillingens 2.- 4. og 6. at-punkt blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten og SF ser positivt på at få undersøgt mulighederne for, at det for nogle medarbejdergrupper kan være relevant at rekruttere alternative faggrupper, som en del af løsningen på rekrutteringsudfordringen. Men det er afgørende for Enhedslisten og SF, at det sker i tæt dialog med de relevante fagforbund.”

Til top