Mødedato: 14.12.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kvartalsrapportering til Økonomiudvalget vedrørende Københavns Kommunes større selskaber (2. kvartal 2021)

Se alle bilag

Kvartalsrapportering vedrørende udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber forelægges Økonomiudvalget til efterretning. Kvartalsrapportering for 2. kvartal 2021 fremgår af bilag 1.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at nærværende kvartalsrapport på udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber for 2. kvartal 2021, jf. bilag 1, tages til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 30. april 2015 indstilling om styrkelse af Københavns Kommunes aktive ejerskab over for de større selskaber, herunder at der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg ved kvartalsvis rapportering til Økonomiudvalget vedrørende samtlige af kommunens større selskaber. 

Løsning

Kvartalsrapporteringen for 2. kvartal 2021 (perioden marts - juni 2021) vedrørende de større selskaber forelægges hermed for Økonomiudvalget til efterretning.

Da kvartalstallene først skal godkendes i selskabernes bestyrelser, er rapporteringen forskudt med op til et halvt år, og derfor orienteres der efter anmodning fra Økonomiudvalget tillige om eventuelle aktuelle emner. 

Økonomiforvaltningen har fokus på de mål, der rapporteres på i kvartalsrapporteringen. Opmærksomheden er således rettet mod forsyningssikkerhed, priser, omkostningseffektivitet, risiko og gæld, byudvikling samt målopfyldelse af større projekter, herunder politisk besluttede projekter som f.eks. Københavns Kommunes klimaplan.

I bilag 1 til indstillingen ses udviklingen i selskabernes nøgletal, og der orienteres om særlige opmærksomheds­punkter og aktuelle emner. 

Selskabernes særlige opmærksomhedspunkter og aktuelle oplysninger er følgende: 

HOFOR (rapporterer i løbet af året på tertialer (tredjedele), og denne rapportering tager derfor udgangspunkt i 1. tertial 2021).

Der har været nul forsyningskritiske hændelser i den første tredjedel af 2021.

Aktuelle oplysninger: Elpriserne er i løbet af september, oktober og november 2021 steget. HOFOR har undervejs prissikret store dele af det forventede el-salg fra Amagerværket og til dels også fra vindmøller og solceller på prisniveauer, som HOFOR anså/anser for attraktive. Prisudviklingen har dog vist, at priserne kunne blive endnu højere. Det betyder, at HOFOR skal indbetale sikkerhedsmargin (likviditet) på prissikringsaftalerne, og at der aktuelt vil være et ikke-realiseret tab på prissikringen, indtil HOFOR i løbet af vinteren (1. kvartal 2022) producerer det prissikrede el på Amagerværket samt fra vindmøller og via solceller.

Udviklingsselskabet By & Havn I/S’ resultat for 2. kvartal 2021 blev på 1.433 mio. kr. Resultatet er tilfredsstillende. By & Havn har i perioden 2014-2020 formået at betale renteudgifter med indtægterne fra den løbende drift. Dette forventes at blive vanskeligt fra 2021 og de kommende år, pga. højere renteudgifter og fald i indtjeningen fra den løbende drift. Det har således ikke været muligt at dække renteudgifterne i 2. kvartal 2021, og det forventes, at renteudgifterne overstiger driftsindtægterne med ca. 27 mio. kr. for hele 2021. Der forventes ikke rentedækning igen før i 2024.

By & Havns gæld er stort set uændret i 2021. Gælden er nedbragt med 389 mio. kr. siden strategiperiodens start primo 2020.

By & Havn har solgt ejendomme for 1.435 mio. kr. i 1. halvår 2021.

By & Havns egenkapital er forbedret med 1.700 mio. kr. i strategiperioden, når der tages højde for markedsværdiregulering af gælden og udbetalingen i 2020 af 483 mio. kr. vedrørende korrektionsreserven til Sydhavnsmetroen.

Fælledby og Stejlepladsen er indregnet i salgsindtægten og egenkapitalforbedringen og udgør væsentlige andele af målopfyldelsen.

Aktuelle oplysninger: Kommunikations- og inddragelsesindsatsen vedr. Lynetteholm er udvidet med flere nye tiltag for at sikre, at der kommer en bred og inddragende borgerdialog, herunder en borgersamling om vision og anbefalinger til udviklingen af en fremtidig bydel på Lynetteholm.

EU-kommissionen har den 21. september 2021, på baggrund af klage fra Klimabevægelsen, vurderet, at de danske myndigheder ikke har brudt reglerne i forbindelse med anlægsloven, og kommissionen går ikke videre med sagen.

Klimabevægelsen har den 22. oktober 2021 indleveret en stævning mod Transportministeriet og By & Havn til Københavns Byret, hvori der bl.a. nedlægges påstand om, at anlæg af Lynetteholm ikke må bringes til udførelse. Sagen køres primært af Transportministeriet

Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet forventes at tage stilling til klagesagerne om plangrundlaget for Fælledby-projektet senest primo december 2021.

Regeringens boligudspil, om bl.a. plankrav om 33 pct. almene boliger, vurderes på kort sigt at reducere selskabets værdier med 200 mio. kr. – på langt sigt kan værdierne reduceres med 1,5 mia. kr.

Metroselskabet I/S’ budgetterede resultat for 2021 er påvirket af COVID-19. Selskabet har fortsat ikke modtaget en tilkendegivelse om, hvorvidt der i budgetåret vil kunne opnås statslig kompensation for tab som følge af COVID-19 på samme måde som i 2020. De kommunale ejere af Metroselskabet har på den baggrund sendt en fælles henvendelse til Finansministeren og Transportministeren den 10. november 2021 med opfordring til, at der optages drøftelser med Metroselskabet om statslig kompensation for selskabets driftstab i 2021 svarende til den statslige kompensation, som ydes de regionale trafikselskaber.

Aktuelle oplysninger: Selskabet har indgået aftale med anlægsentreprenøren på Sydhavnsmetroen, TUNN3L, om håndtering af en række forhold med cut-of den 1. juni 2021, herunder vedrørende omkostninger som følge af COVID-19 og ændringer i anlægget, som Metroselskabet har ønsket. Aftalen finansieres indenfor projektets korrektionsreserver.

Undersøgelsesforløbet af dødsulykken den 4. maj 2021 på byggepladsen ved Ny Ellebjerg Station er afsluttet og har vist, at ulykken skete, da et bundt stålbjælker blev tabt, imens de blev hejst fra skakten med en tårnkran. Bjælkerne var fastgjort med to stropper, som var viklet én gang om bundtet og anhugget til kranens løftekrog. Den omkomne medarbejder var ansat som anhugger og havde selv forestået anhugningen. Hovedårsagen til ulykken konkluderes at være, at byrden ikke var korrekt anhugget, og at medarbejderen befandt sig under byrden i forbindelse med løftet. I forlængelse af ulykken er der iværksat en række tiltag, herunder installation af kameraer på alle tårnkraner, anvendelse af supplerende løftegrej og opkvalificering af anhuggere, og selskabet har delt de væsentligste læringspunkter fra ulykkesundersøgelsen med relevante samarbejdspartnere og interessenter.

Målinger i tunnellerne i M3 Cityringen/M4 Nordhavn viser, at vibrationsniveauet siden medio maj 2021 er stabilt og på et, set over tid, forholdsvist lavt niveau. Det er selskabets vurdering, at det mere omfattende hjulvedligehold, som blev iværksat primo maj 2021, er årsag til faldet. Metroselskabet har over sommeren testet tre tiltag: smøring, sporviddeudvidelse og korrektiv slibning. Test af friktions-modificerende smøremiddel viser et fald i vibrationsniveauet for alle tog, der indgik i testen, mens de øvrige tests af henholdsvis korrektiv slibning samt justering af hældninger ikke har vist en nedgang i vibrationsniveauet. Derfor afprøves nu effekten af smøremiddel yderligere på seks lokaliteter, hvor smøring vil blive testet over en længere periode.

I/S Amager Ressourcecenter (ARC) og I/S Vestforbrænding (VF): Den seneste langtidsprognose for ARC viser, at affaldsenergianlægget i en periode vil have en negativ likviditet. Likviditetsmanglen vil være afhængig af, i hvilket omfang den fulde forbrændingskapacitet kan udnyttes, og hvilke ændringer i finansieringsbetingelserne, som ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” vil resultere i.

På det kommende bestyrelsesmøde i ARC vil bestyrelsen igangsætte drøftelse af mulige effektiviseringstiltag, herunder tiltag, der kan mindske de store udgifter til vedligehold af anlægget.

VF forventer efter 2. kvartal 2021, at selskabet i 2021 vil opnå en omsætning på 1.210 mio. kr. og et driftsresultat på 188 mio. kr. Endvidere forventer VF, at selskabet ultimo 2021 vil have aktiver på 3.160 mio. kr. og en egenkapital på 979 mio. kr. (soliditet 31 pct.).

Aktuelle oplysninger: Både ARC og VF afventer pt. rammerne for fremtidens affaldsforbrændingssektor, der står overfor at skulle liberaliseres.

ARC indviede den 24. juni 2021 et lille pilotanlæg til CO2-fangst, som kan fange op til 850 kg CO2/døgn, og sendte den 23. juni 2021 hovedansøgning til EU’s Innovationsfond om støtte (EUR 120 mio.) til et fuldskala CO2-anlæg. ARC har den 16. november 2021 modtaget afslag på EU-ansøgningen, men vil evt. ansøge igen i 2022, når det bliver muligt. Derudover vil ARC søge at opnå finansiering via en statslig pulje.  

Arena CPHX P/S: COVID-19 og det deraf afledte forsamlingsforbud har påvirket afholdelsen af events i Royal Arena negativt. Royal Arena har været nedlukket fra 1. januar 2021 til og med 31. august 2021.

Aktuel oplysning: Den faste leje bliver i 2021 betalt i to rater. Grundet den fortsatte påvirkning fra COVID-19 forventes det p.t. også, at huslejen i 2022 vil blive betalt i to rater.  

Trafikselskabet Movia: COVID-19 epidemien fortsætter og forventes at påvirke Movias økonomi væsentligt i 2021 og frem. Selskabets estimat 2 for 2021 er præget af den ekstraordinære situation. Særligt har nedlukningerne haft konsekvenser for antallet af passagerer, men også udgiftssiden er påvirket, f.eks. via øgede udgifter til rengøring.

Aktuel oplysning: Københavns Kommunes Budgetaftale for 2022 indeholder flere initiativer på busområdet, som involverer Movia, herunder udredning af en BRT-løsning mellem Nørrebro St. og Gladsaxe Trafikplads via Tingbjerg, deltagelse i videre undersøgelse af BRT for 200S og trafikanalyse i forbindelse med en evt. bypark ved Vesterbro Passage. Derudover indeholder aftalen en række mindre anlægsprojekter, der kan have indflydelse på busdriften.

CTR I/S forventer efter 2. kvartal 2021 et varmesalg i 2021 på 2.342 mio. kr. (budget 2.312 mio. kr.) samt et resultat til indregning i varmeprisen på 20 mio. (budget -2 mio. kr.).

Hovedstadens Beredskab I/S (HBR)Region Hovedstaden (RH) afsluttede i august 2021 udbud af ambulancekørsel i regionen fra 1. februar 2023.  HBR bød ind på at fortsætte som operatør i 2 af 5 delområder, Tårnby og Hvidovre, men disse tildeltes henholdsvis Falck og RH. HBR har en kompleks opgave med at afklare personale­mæssige forhold mv. og ift. at sikre driften til kontraktophør. HBR er i dialog med RH ift. at sikre en stabil ambulancedrift nu og i fremtiden, her­under om en mulig fælles interesse i tidligere opgave­overdragelse, der vil skabe mere sikkerhed for medarbejderne. Økonomiudvalget blev orienteret herom den 25. august 2021.

Aktuelle oplysninger: I såvel hovedstaden som i Danmark generelt er ambulanceområdet presset pga. mangel på mandskab og højt arbejdspres. HBR har søgt at imøde­gå udfordringen bl.a. ved at etablere stillinger, hvor man kan veksle mellem at være brandmand og ambulanceredder. HBR har også mere end fordoblet antallet af elever de sidste 5 år. Siden udbuds­beslut­ningen i august 2021 har p.t. 16 reddere sagt op, og bekymringen er, at tallet vil stige. HBR iværksætter derfor to initiativer for at fastholde ambulanceredderne i resten af kontraktperioden:

1) Medarbejdere, der både er uddannede brand­mænd og ambulancereddere, garanteres ansættelse i HBR som brand­mænd fra 1. februar 2023.

2) Ambulance­reddere, der ikke allerede er uddannede brandmænd, tilbydes brand­uddannelse i perioden frem til 1. februar 2023.

På baggrund af sager fra Korsør, Esbjerg mv. om forurening med brand­slukningsskum med flourholdige forbindelser (PFOS) har HBR igangsat afdækning i eget dækningsområde. PFOS blev forbudt i 2002 og har ikke været i anvendelse i HBR fra omkring år 2000.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Kvartalsrapportering for 3. kvartal 2021 forventes forelagt Økonomiudvalget den 15. marts 2022.

 

Søren Hartmann Hede         /Mads Grønvall 

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Kvartalsrapportering til Økonomiudvalget vedrørende Københavns Kommunes større selskaber (2. kvartal 2021) (2021-0340847)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2021

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top