Mødedato: 14.12.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Revisionsrapport vedr. afregning af friplejehjem beliggende i Københavns Kommune

Se alle bilag

Kommunens interne revision har undersøgt Sundheds- og Omsorgsforvaltningens grundlag for afregning af ydelser leveret af friplejehjem.  Revisionen konkluderer, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ikke i alle tilfælde har administreret korrekt og i nogle tilfælde har betalt for store tilskud til friplejehjem. Forvaltningen har udarbejdet en handleplan, der skal imødekomme de påtalte forhold. Rapporten indeholder en rød (prioritet 1) bemærkning.

Rapporten og forvaltningens handleplan forelægges Økonomiudvalget som en B-sag, da Økonomiforvaltningen ikke har bemærkninger til sagen. Rapporten blev forelagt på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 9. december 2021.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiudvalget tager Intern Revisions rapport om grundlag for afregning af ydelser leveret af friplejehjem, samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningens handleplaner hertil til efterretning.

Problemstilling

Intern Revision har undersøgt Sundheds- og Omsorgsforvaltningens grundlag for afregning af ydelser leveret af friplejehjem. Opgaven er initieret af mediernes omtale af uenigheder mellem kommunerne og friplejehjemmene om kommunernes opgørelser af de priser, som siden 2015 har skullet danne grundlag for afregning af friplejehjem. Revisionens formål er at undersøge, om de afregningspriser, som Københavns Kommune benytter for friplejehjem, overholder gældende lovgivning.

Revisionen er afgrænset til at omfatte grundlag for afregning af friplejehjem beliggende i Københavns Kommune. Medio 2021 drejede det sig om tre friplejehjem: Louise Mariehjemmet, Arendse og Valby Friplejehjem. Herudover har revisionen gennemgået forvaltningens opgørelse af priser for egne tilbud, da disse skal danne grundlag for afregningen med friplejehjemmene.

Afregning af friplejehjem kan ske efter forskellige bestemmelser. Fra 1. juli 2015 blev der indført et nyt afregningssystem, som omfatter alle leverandører, der har fået godkendt etablering af friplejeboliger efter lovændringens ikrafttræden 1. juli 2015. Herefter kan beliggenhedskommunen og friplejeboligleverandøren indgå aftale om afregning med udgangspunkt i vejledende priser, som opgøres af friplejeboligleverandøren. Indgås der ikke aftale om prisen, fastsættes prisen af beliggenhedskommunen. Prisen opgøres på grundlag af omkostningerne til beliggenhedskommunens tilsvarende tilbud. Uanset om der opnås enighed om priserne, gælder det, at priserne skal ligestille leverandøren med beliggenhedskommunens egne tilbud.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet en handleplan, der fremgår af revisionsrapporten. Handleplanen adresserer Intern Revisions henstillinger med nedenstående:

I rapporten anføres følgende to kritikpunkter:

Aftaler om afregning: At der på et tidligere tidspunkt, end det har været tilfældet, kunne have været indgået aftaler med Arendse og Valby Friplejehjem om afregning til en lavere takst. Intern Revision vurderer, at forvaltningen ved en tidligere aftaleindgåelse kunne have realiseret en potentiel mindreudgift i størrelsesordenen 10 mio. kr. i perioden 2017-2021.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anerkender, at forvaltningen burde have været hurtigere til at indgå aftaler om kommunalt beregnede takster med Valby Friplejehjem og Arendse – og ligeledes hurtigere kunne være påbegyndt arbejdet med at beregne egne takster til brug for indgåelsen af aftaler med friplejehjem.

Fra og med 1. januar 2022 er der på forvaltningens initiativ indgået aftaler med alle aktuelt opererende friplejehjem i Københavns Kommune om, at de fremadrettet overgår til den samme takst – som tager udgangspunkt i forvaltningens tilsvarende omkostninger til at drive sammenlignelige kommunale plejehjem. Aftalen herom forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.

Fremadrettet vil forvaltningen endvidere udarbejde en robust arbejdsgang vedrørende friplejeboligleverandører. Endvidere vil forvaltningen fremover genberegne taksten til brug for friplejehjem årligt på baggrund af det foregående års regnskabsresultat.

Opgørelse af prisen for kommunens egne tilbud: At de indirekte omkostninger (overhead), der er forbundet med opgavevaretagelsen, ikke er fastsat ift. de faktisk omkostninger – men at der i stedet er anvendt et generelt tillæg på 6,2%.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har taget til efterretning, at Intern Revision påpeger, at beregningsgrundlaget for opgørelsen af indirekte omkostninger (overhead) skal dokumenteres yderligere. På den baggrund har forvaltningen opgjort de faktiske indirekte omkostninger. Opgørelsen er oversendt til Intern Revision. Opgørelsen udviser en faktisk overhead i 2021 på 6,6%.

Den opdaterede overhead vil såfremt det ikke giver anledning til bemærkninger fra Intern Revision, indgå i de nye takster til friplejeboligleverandørerne, som forvaltningen genberegner primo 2022 jf. ovenfor. Ligeledes genberegnes overhead fremadrettet i sammenhæng med genberegningen af den generelle takst.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil følge op på eventuelle politiske svar, der er givet fra forvaltningen hen over årene for at sikre, at svarene, i lyset af rapportens konklusioner, har været tilstrækkeligt fyldestgørende. Det med henblik på at korrigere i relevant omfang, hvis der skulle vise sig behov herfor.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

I forlængelse af revision af årsregnskabet udarbejder revisionen en revisionsberetning, hvor der tages stilling til, hvilke bemærkninger, der skal lukkes eller videreføres. Da nærværende rapport indeholder en rød revisionsbemærkning, vil den kunne indgå i revisionsberetningen. 

Søren Hartmann Hede              /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 12: Revisionsrapport vedr. afregning af friplejehjem beliggende i Københavns Kommune (2021-0360913)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2021

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 

Til top